Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover The perks of being a wallflower
Shadow
  • Boekverslag door Anne
  • Zeker Weten Goed
  • 16 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover The perks of being a wallflower
Shadow
The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1999
  • 253 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus Amsterdam

Flaptekst

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.

Aan jou.

Eerste zin

Lieve vriend, ik schrijf naar jou omdat zij zei dat jij luistert en dingen begrijpt en niet geprobeerd had om op dat feestje met die persoon naar bed te gaan ook al had je wel de mogelijkheid.

Samenvatting

Charlie is een jongen van 15 jaar die zich gelukkig en ongelukkig tegelijk voelt. Hij woont bij zijn vader en moeder en heeft een broer en een zus. In de lente is zijn enige vriend Michael overleden. Michael heeft zelfmoord gepleegd en Charlie loopt met de vraag rond waarom hij dit heeft gedaan. Hij bezoekt sessies met leerlingbegeleiders maar ook hier vindt hij geen antwoorden op zijn vragen en stuit hij op onbegrip.

In zijn klas bij het vak techniek zit een jongen die hij later bij een footballwedstrijd ook tegenkomt. Ondanks dat de jongen een paar klassen hoger zit besluit hij hem aan te spreken. De jongen heet Patrick en het klikt meteen. Patrick is met Sam, waarvan Charlie eerst denkt dat het zijn vriendin is maar het blijkt zijn zus te zijn. Charlie is meteen verliefd op haar maar zij zegt hem dat hij te jong is en dat hij haar niet op die manier moet zien. Ze stelt voor gewoon vrienden te zijn.

De docent Engels van Charlie, Bill, besluit hem extra lessen te geven. Hij geeft hem boeken mee die hij moet lezen met de opdracht er essays over te schrijven. Hij geeft hem ook opdrachten voor het dagelijks leven, namelijk dat hij meer zou moeten participeren in het leven in plaats van zo veel na te denken. Charlie probeert deze opdracht uit te voeren en gaat steeds meer om met Sam en Patrick. Zij nemen hem mee naar een feestje en hier eet hij voor het eerst spacecake. Op dit feest betrapt hij Patrick met een jongen, Brad. Brad zit in het footballteam en wil niet dat anderen weten dat hij homo is. Charlie belooft dus zijn mond te houden.

Sam krijgt verkering met Craig maar Charlie kan hier redelijk goed mee omgaan, zolang zij maar gelukkig is. Via Sam en Patrick raakt Charlie ook bevriend met Mary Elizabeth, Bob en Alice. Ze vieren samen kerst en Charlie voelt zich buitengewoon prettig in hun gezelschap.

Wanneer Charlie jarig is moet hij, zoals ieder jaar, denken aan zijn tante Helen, ze zus van zijn moeder. Helen is een aantal jaar geleden omgekomen bij een auto-ongeluk terwijl ze een cadeautje voor hem ging halen. Ze hadden een speciale band en ieder jaar op zijn verjaardag wordt hij hier erg verdrietig om.

Mary Elizabeth blijkt Charlie leuk te vinden en ze vraagt hem mee uit. Ondanks dat Charlie eigenlijk verliefd is op Sam zegt hij toch ‘ja’. Ze gaan een paar keer samen uit en krijgen op een gegeven moment verkering maar eigenlijk vindt Charlie haar helemaal niet leuk. Ze praat alleen maar over haarzelf en vraagt hem nooit wat. Wanneer ze het spelletje truth or dare spelen krijgt Charlie de opdracht het mooiste meisje in de kamer te zoenen. Mary Elizabeth is aanwezig maar Charlie kiest ervoor Sam te kussen. De boel escaleert en Patrick vertelt hem dat het beter is even een tijdje weg te blijven. Charlie wordt erg eenzaam en begint wiet te roken; hij beseft nu pas wat het is om vrienden te hebben.

De vader van Brad betrapt zijn zoon met een jongen en gaat helemaal door het lint. Hij slaat Brad met zijn riem en Brad verschijnt een tijd niet op school. Wanneer hij weer terugkomt negeert hij Patrick, die graag met hem wil praten. Wanneer Brad Patrick ‘vuile flikker’ noemt loopt het uit op een gevecht waar ook Charlie bij betrokken raakt (hij neemt het op voor Patrick). Hierna is Charlie weer welkom in de vriendengroep.

Het schooljaar is bijna voorbij en dat betekent dat alle vrienden van Charlie de school gaan verlaten en aan een universiteit gaan studeren. De relatie tussen Sam en Craig raakt uit omdat hij vreemd is gegaan, maar Charlie onderneemt niks omdat hij denkt dat Sam dat niet wil. Op de avond voordat Sam vertrekt laat ze hem weten dat ze hem toch wel ziet zitten. Ze zoenen maar wanneer zij zijn geslachtsdeel raakt Charlie overstuur. Hij wordt op de bank gelegd en heeft een droom waarin zijn tante Helen ook aan zijn geslachtsdeel zit. Hij zwaait Sam nog uit maar even later vinden zijn ouders hem naakt op de bank, kijkend naar een tv die niet aan staat. 

Hij belandt in een kliniek en hier komt boven water dat zijn tante Helen hem vroeger seksueel heeft misbruikt. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Charlie

Charlie is het hoofdpersonage van dit verhaal. Hij is degene die de brieven schrijft dus je leest zijn gedachten. Hij is een intelligente maar soms wat naïeve jongen. Hij houdt veel van zijn vrienden en familie maar neemt niet echt deel aan het leven waardoor het voor zijn omgeving soms lijkt alsof hij afwezig is. Zijn docent Bill geeft hem dan ook als opdracht meer te participeren in het leven. De reden waarom Charlie zich soms gedraagt zoals hij zich gedraagt blijkt aan het eind van het verhaal; hij is seksueel misbruikt door zijn tante maar heeft dit al die tijd weggestopt.

Sam

Sam is de zus van Patrick en Charlie is meteen verliefd op haar. Ze is een paar jaar ouder dan hij en geeft aan dat een relatie tussen hen er niet in zit. Sam krijgt een relatie met Craig waar Charlie soms moeilijk mee om kan gaan. Uiteindelijk gaat dit weer uit en Sam doet dan een avance richting Charlie, die zich al die tijd koest heeft gehouden omdat hij dacht dat zij hem nog steeds niet zag zitten. Aan het eind van het verhaal vertrekt Sam om te studeren aan een universiteit buiten de stad.

Patrick

Patrick zit bij Charlie in de klas bij techniek. Ze raken aan de praat en Patrick is degene die Charlie bij zijn vriendengroep betrekt. Patrick is homo en heeft een (geheime) relatie met Brad. Wanneer dit uitgaat is Patrick daar erg bedroefd over en begint veel te drinken. In die tijd brengt hij veel tijd door met Charlie en zoent hem zelfs een keer. Charlie vindt dit niet prettig maar laat het toch toe, omdat het zijn vriend is en hij het gevoel heeft dat hij er voor hem moet zijn.

Quotes

"Mijn zus probeert tegen hem in te gaan, maar ze wint nooit. Mijn opa is absoluut koppiger dan zij. Mijn moeder is meestal haar tante aan het helpen met de bereiding van het eten, waarvan mijn opa altijd zegt dat het ‘te droog’ is zelfs als het soep is." Bladzijde 72
"Ik weet niet of dat goed of slecht is. Ik weet niet of het beter is dat je kinderen gelukkig zijn en niet naar de universiteit gaan. Ik weet niet of het beter is om een goede band te hebben met je dochter of dat je ervoor zorgt dat zij een beter leven heeft dan jij. Ik weet het gewoon niet." Bladzijde 75

Thematiek

Verkrachting

Charlie is seksueel misbruikt door zijn tante maar dit heeft hij weggestopt. Pas wanneer hij seks heeft met Sam komt dit weer naar boven. Seksueel misbruik is een belangrijk thema in dit verhaal, want ook tante Helen is seksueel misbruikt en Charlie is in zijn jeugd aanwezig geweest bij een verkrachting.

Motieven

Verliefdheid

Charlie is voor het eerst verliefd, op Sam. Sam vertelt hem dat hij beter niet op die manier naar haar kan kijken en hij probeert dat niet te doen, maar dat lukt niet. Hij houdt alleen maar steeds meer van haar.

Vriendschap

Charlie heeft lange tijd weinig vrienden, alleen Michael maar hij pleegt zelfmoord. Wanneer hij in contact komt met Sam en Patrick leert hij meer mensen kennen. Wanneer hij ruzie krijgt met Mary Elizabeth en Patrick hem zegt beter even een tijdje geen contact te hebben met de vriendengroep beseft hij pas hoeveel hij van zijn vrienden houdt en hoe fijn het is om vrienden te hebben.

Drugs

Charlie komt in aanraking met drugs, zo gebruikt hij voor het eerst spacecake op een feestje (per ongeluk!) en begint hij overmatig te blowen wanneer hij ruzie met zijn vrienden heeft en zich eenzaam voelt. Daarnaast gebruikt hij ook een keer lsd waarna hij totaal in de war raakt.

Eenzaamheid

Vooral in het begin van het verhaal is Charlie erg eenzaam, maar ook wanneer hij vrienden heeft gemaakt voelt hij zich nog vaak eenzaam. Hij voelt zich anders dan de anderen en daardoor voelt hij zich alleen.

Opdracht

Voor mijn familie

Trivia

In de jaren ’90 is het boek tijdelijk verboden geweest omdat het te controversieel zou zijn.

Titelverklaring

Patrick noemt Charlie op een gegeven moment een muurbloem. Het citaat gaat als volgt:

‘Hij is me d’r eentje, hè?’
Bob knikte. Toen zei Patrick iets wat ik denk ik nooit meer zal vergeten.
‘Hij is een muurbloem.’
Bob knikte nog enthousiaster. En iedereen in de kamer knikte. En ik begon zenuwachtig te worden op de manier van Bob, maar Patrick maakte daar gauw een eind aan. Hij ging naast me zitten.
‘Jij ziet dingen. Je houdt je mond erover. En je begrijpt het.’ (p. 49)

De titel slaat dus op het leven van Charlie, het verhaal beschrijft zijn belevenissen.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit vier delen en een epiloog. Het bestaat uit allemaal losse brieven die zijn geschreven door Charlie. Uit het verhaal wordt niet duidelijk aan wie de brieven precies zijn geschreven en het ligt voor de hand dat hij ze heeft gericht aan jou, aan de lezer. Doordat het is geschreven in briefvorm bestaat het verhaal uit relatief korte samenvattende stukjes die achteraf verteld worden. Het verhaal is niet chronologisch omdat er in de brieven ook flashbacks staan naar de jeugd van Charlie. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief, vanuit Charlie. 

Decor

Het boek is in de jaren ’90 geschreven en speelt het zich ook in die tijd af. De thema’s die in het boek worden behandeld waren destijds taboedoorbrekend. Iedere brief die Charlie heeft geschreven is voorzien van een datum dus het is voor de lezer makkelijk een tijdslijn te reconstrueren. De eerste brief is geschreven op 25 augustus 1991 en de laatste brief is geschreven op 23 augustus 1992. Het verhaal beslaat dus bijna een jaar.

Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten maar een exacte stad wordt niet genoemd. Wel wordt er verteld dat Charlie familie in Ohio heeft. Ook wordt er twee keer verteld hoe Sam, Patrick en Charlie ‘de’ stad binnenrijden: door een tunnel waarna je alle lichtjes van de stad ziet.

Stijl

De stijl in dit boek is zeer kenmerkend. Het is een briefvorm geschreven en dat creëert extra intimiteit, je krijgt als lezer het gevoel dat je echt een kijkje krijgt in het leven van Charlie. Het taalgebruik zorgt ervoor dat je het idee krijgt dat de brieven echt door een puber is geschreven en niet door een volwassen man. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt (en als dat wel gebeurd legt Charlie ze uit) en ondanks dat er niet heel veel dialogen in staan leest het toch snel weg.

Slotzin

Dus als blijkt dat dit mijn laatste brief is, geloof dan alsjeblieft dat alles goed met me gaat, en zelfs als niet alles goed gaat, zal dat gauw genoeg wel zo zijn. En dan zal ik hetzelfde over jou geloven.

Beoordeling

'De belevenissen van een muurbloem' is een aandoenlijk en verwarmend verhaal van een puber die probeert zijn plek in de maatschappij te vinden. Stephen Chbosky is erin geslaagd de gedachtenwereld van een jongen van 15 realistisch weer te geven. Als lezer sluit je de personages al snel in je hart en ondanks dat het een bewijs is dat het beter gaat met Charlie, is het jammer om zijn laatste brief te lezen.

Recensies

"Zijn mooie observaties zijn de kracht van het boek. Charlie is een hele slimme maar soms wat naïeve jongen, maar vooral een hele lieve jongen die gewoon het beste voor iedereen wil." http://www.deadline.nl/ne...earjerker
"Zoals gezegd een vrij normale roman. Pas in de laatste bladzijden wordt het hele verhaal op de kop gezet en komt alles wat je daarvoor hebt gelezen in een ander licht te staan." http://www.tzum.info/2011...muurbloem/
"Chbosky heeft een eye-opener geschreven, een ijs-doorbrekend verhaal dat in de jaren 90 in Amerika veel taboes heeft doorbroken." http://www.youngadultbook...urbloem-2/

Bronnen

Wikipedia Stephen Chbosky (Engels)
http://en.wikipedia.org/w...en_Chbosky
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.461 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

D.

D.

Is het aantal bladzijde gebaseerd op het Engelse boek of het Nederlandse boek?
groetjes dior

7 jaar geleden

D.

D.

nee

7 jaar geleden

S.

S.

Het is oorspronkelijk een engels boek @Dior ! Zelf vind ik het engels mooier geschreven...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky"

Ook geschreven door Anne