Over ons

Over Scholieren.com

Scholieren.com begon als persoonlijke HTML-pagina van de scholier Jon Geerars, toen 17. Eerst stuurden zijn klasgenootjes boekverslagen en werkstukken op, niet veel later ontving Jon ook via de mail een groeiend aantal verslagen. Op 24 juli 1998 registreerde hij de domeinnaam Scholieren.com: inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden.

In de loop der jaren is Scholieren.com uitgegroeid tot een begrip onder middelbare scholieren. Toen de advertenties een serieuze bron van inkomsten werden, richtte Jon een BV op. In de loop der jaren overleefde de BV de dotcom-crisis en enkele overnamepogingen. Jon leerde meer van het runnen van zijn bedrijf dan in het hoger onderwijs en besloot zich in 2000 uit te schrijven bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Eerst vanuit een kantoortje in Amersfoort en tegenwoordig vanuit een wat groter kantoor in Utrecht runt Jon de boel op nuchtere wijze. 

Grote publiekstrekker is nog altijd de database met boekverslagen en werkstukken (grotendeels gevuld door en dankzij bezoekers). Naast de database ontstonden op Scholieren.com ook andere interessante onderdelen. Zo wordt de voorpagina dagelijks gevuld met nieuwe blogs en video's van de scholieren redactie, is er een platform met uitlegvideo's, een speciale eindexamenpagina, een forum, en informatie over vervolgstudies

Scholieren.com is natuurlijk ook op Instagram, YouTube, WhatsappFacebook, Twitter en  LinkedIn te vinden. In samenwerking met partijen als het LAKS, het Rijksmuseum en media als de NOS en NU.nl maakte Scholieren.com succesvolle projecten mede mogelijk, zoals de jaarlijkse verslaggeving rondom de eindexamens (NU.nl), onderzoeken naar onder andere alcoholgebruik en id-fraude (NOS) en wedstrijden zoals de fotowedstrijd Document NL junior (Rijksmuseum).

Scholieren.com heeft in het verleden een aantal leuke prijzen in de wacht gesleept. Zo werd de site in 2009 gehuldigd als populairste Website van het Jaar in de categorie onderwijs en ons weblog stond dat jaar ook op de shortlist van de DutchBloggies van vijf beste onderwijsblogs. In 2010 werden we bekroond tot Website van het Jaar in de categorie onderwijs. 

De belangrijkste beloning is echter de altijd constante stroom aan scholieren die de site blijven bezoeken. Het bezoekersaantal ligt al jaren rond de 2 miljoen uniek per maand. Vrijwel exact kunnen we uittekenen wat drukke en minder drukke momenten op de site zullen zijn. Seizoensinvloeden zoals schoolvakanties (dip) en eindexamens of mondelingen (piek) zien we duidelijk terug. Vanuit het kantoor in Utrecht werkt een groep vaste medewerkers aan de constante verbetering en uitbreiding van de site. Vanuit huis werken er zo'n 15 á 20 scholieren aan artikelen en video's voor de homepage. Daarnaast werken ongeveer 10 mensen mee aan het toevoegen van verslagen. Een klein team van vrijwilligers leidt het forum in goede banen. En dagelijks sturen vele scholieren hun verslagen op naar Scholieren.com. Meer over het team achter Scholieren.com lees je hier.

Meewerken? Vacatures? Hier meer informatie

Scholieren.com in andere media

Onze groeiende wall of fame.

Onze groeiende wall of fame.

Techniek

Een technisch verhaal, voor de liefhebbers. Scholieren.com draait op drie snelle servers, die ingericht zijn als cluster (elke afzonderlijke server kan de taken van de ander overnemen). Het cluster maakt lekker veel lawaai in de colocatieruimte van DC1.AMSTERDAM te Amsterdam.

Scholieren.com zou Scholieren.com niet zijn als we ook voor onze software dankbaar gebruik maakten van de noeste arbeid van anderen. Zonder het Debian besturingssysteem, het Laravel-framework en de zoeksoftware van Sphinx konden wij niet bestaan.