Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Undercover: bier kopen met een vals ID

Hoe moeilijk is het om als minderjarige aan alcohol te komen? Scholieren.com-bloggers Hidde (17) en Diederick (15) nemen de proef op de som. Met een valse identiteitskaart proberen ze bier te kopen in een aantal Utrechtse supermarkten. Maar trappen de cassières hier wel in? Je ziet het in onze spannende undercover-reportage!

Vorige week knutselden Hidde en Diederick al een vals ID in elkaar. Hoe ze dat deden zie je hier.

Nooit een video missen? Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal!

voeg reactie toe

8119

reacties

Wel jammer dat ze het alleen bij de AH geprobeerd hebben. Ik had het hem waarschijnlijk niet mee gegeven, hij ziet er toch echt jonger uit dan 24.
door Renate (reageren) op 13 maart 2014 om 14:35
Goeie shit. Ook Diederick staat lekker te presenteren!
door Kim (reageren) op 13 maart 2014 om 14:39
Nice. Ik bén 24 en kreeg laatst geen wijnfles mee toen ik geen id bij me had. Omgekeerde wereld
door Roos Smetsers (reageren) op 13 maart 2014 om 14:55
@Roos: oke roos
door wilfred (reageren) op 14 maart 2014 om 11:41
Maar kan je echt van kassières verwachten dat ze bij iedereen een zeer uitgebreide ID-controle gaan uitvoeren?
door B (reageren) op 13 maart 2014 om 19:10
@B: ze zouden zich ten minste af kunnen vragen of de fraudeur daadwerkelijk de leeftijd heeft die op het ID-bewijs staat. En dat was in dit geval niet het geval: de caissières konden duidelijk zien dat ik geen 24 ben. En daarnaast: ze hadden mij ook kunnen vragen het (nota bene op 'gewoon' papier geprinte) bewijs uit mijn portemonnee te halen, maar dit is mij geen enkele keer gevraagd. Dan hadden ze namelijk direct kunnen zien dat het een nep identiteitsbewijs was.
door Anoniem (reageren) op 13 maart 2014 om 21:28
hij lijkt eerder 45 met die kleding
door paul schaap (reageren) op 14 maart 2014 om 15:06
Jammer dat jullie inderdaad alleen naar de AH zijn geweest, ik ben 25 en bij de Lidl word mijn rijbewijs gescand. Denk dus dat AH een slechte representatie is voor alle supermarkten. Maar verder een goed item
door Dex (reageren) op 14 maart 2014 om 16:24
Jullie beste filmpje tot nu toe. Chapeau, ik heb genoten en wat een heerlijk stukje onderzoeksjournalistiek!
door Jorieke van Noorloos (reageren) op 14 maart 2014 om 17:55
Op zich vind ik dit een leuk experiment en een leuk filmpje, maar ik vind de conclusie die je er uit trekt @Hidde, niet zo geslaagd. Ik weet natuurlijk niet hoe je ID kaart er in het echt uit zag, maar op het filmpje leek het een gewone normale ID kaart. Omdat je je ID kaart ook nog in je portemonnee houd achter een doorzichtig vakje, is het helemaal logisch dat het lastiger is om je ID van echt te onderscheiden. Maar, waarom verwacht jij dat de caissière vraagt of jij je ID kaart uit je portemonnee wilt halen? Bijna iedereen heeft zo'n ding achter een doorzichtig glaasje zitten, het is onbegonnen werk om dan te vragen of je hem er uit wilt halen. En persoonlijk vind ik dat ook iets wat je niet kunt verwachten van een caissière, als caissière ben je namelijk geen politieagente. Je zegt ook nog dat de caissière echt wel kan zien dat jij geen 24 jaar bent. Dat kun je vinden, ik vind ook niet dat jij 24 jaar lijkt, vandaar ook dat de caissières om je ID kaart hebben gevraagd. Als het dan op jou ID kaart staat, wat zou een caissière dan kunnen doen behalve een tweede keer kijken en verbaasd haar wenkbrauw op trekken? Niets, zoals ik al zei, het staat op je ID kaart, het is, voor zover ik kan beoordelen aan de hand van jou film, niet van echt te onderscheiden, waarom zou ze dan twijfelen aan jou verhaal en vragen of je je ID kaart er uit haalt? Ze is geen politieagente. En je wilt niet weten hoeveel mensen ouder zijn dan ze er uit zien, of jonger dan ze er uit zien. Leeftijd is ongelofelijk moeilijk te schatten, je moet niet onmogelijke dingen verwachten.
door Luna (reageren) op 16 maart 2014 om 16:44
Als je nou ook gewoon een valse perspas maakt voor als het fout gaat :'
door Huh (reageren) op 21 maart 2014 om 14:44
@Huh: XD
door Donna Hahahax (reageren) op 21 maart 2014 om 15:28
kun je gewoon kopen op http://nep-id.nl lol
door Jan (reageren) op 4 november 2016 om 14:06

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?