Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vier examenuitspraken waar je docent verzot op is

Door Danny

Het aantal weken tot aan de examens is inmiddels op twee handen te tellen. Maar goed, als je net als ik een examenleerling bent, zal ik jou dat niet hoeven te vertellen. Daarvoor hebben we lieftallige docenten die ons maar wat graag wijzen op die onvermijdelijke examens die vanuit de verte opdoemen.

De aanloop naar de examens is een enorm stressvolle periode. Het laatste wat je dan als examenleerling wil, is een docent die om de drie zinnen een examen-gerelateerde opmerking maakt. Helaas voor ons, is er unaniem afgesproken onder docenten ons het graf in te jagen met vreselijke, tenenkrommende, algemeen bekende en bovenal cliché opmerkingen over het CE. Hier een verzameling van mijn favorieten

1. "Dit is héél belangrijk voor je examen!"

Deze opmerking was leuk en misschien nog wel nuttig geweest als hij wat minder vaak en iets specifieker gebruikt werd, maar helaas. Na elke godvergeten opgave of uitleg volgt deze tenenkrommende en veel te algemene uitspraak. "Vergeet vooral niet adem te halen op je examen, dat is héél belangrijk voor het examen!" Nee joh, zou het?

2. "Jullie hebben het misschien niet door, maar het examen is al heel dichtbij"

Een prima waarschuwing om de leerlingen bewust te maken van het naderende examen, ware het niet dat we deze 'waarschuwing' al sinds week één van klas vier te horen krijgen - en op het vmbo in klas drie. Als je twee jaar voor het examen dit minstens één keer per maand laat vallen, verliest het na de derde keer al zijn waarde. Niet dat dat je docent een hol kan schelen. 

3. Alles gerelateerd aan een tweede corrector

Als je je docent mag geloven is de tweede corrector van jouw examen de duivel zelf. Iemand die er alles aan doet om je grandioos te naaien. Schrijf je te groot? Opgave fout. Vergeet je een woord? Opgave fout. Eindigt je naam op een medeklinker? Opdracht fout. Alsof je al niet genoeg slaap te kort komt, herinnert je docent je er met liefde aan wat voor een klootzak je examen nog eens mag bekijken. Een leuk vooruitzicht, toch?

4. "Dan zit je straks op je examen en denk je, had ik nou maar opgelet"

Ja, volgens je docent heb je een ge-wel-dig geheugen. Zo goed dat je op je examen in mei nog weet wat je docent op 14 november om tien voor twee tijdens het vierde uur heeft gezegd. Dat weet je natuurlijk alleen maar als je nu heel goed oplet, anders ben je gewoon de lul. Want wie doet er nog aan zelfstudie? 

Het beste wat wij als scholieren kunnen doen is deze opmerkingen voor lief nemen en ons focussen op die paar helse dagen in mei. Af en toe onverstaanbaar mompelen dat de docent z'n muil moet houden, kun je natuurlijk in de tussentijd proberen. 

Dit artikel is origineel verschenen op 3 april 2018.

Gepubliceerd op 25 april 2024


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?