Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover The perks of being a wallflower
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 654 woorden
  • 8 maart 2018
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
94 keer beoordeeld

Boekcover The perks of being a wallflower
Shadow

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.

Aan jou.

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.<…

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.

Aan jou.

The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel:​ The perks of being a wallflower (uitgegeven 1999 door Prometeus Amsterdam)
Auteur:​ Stephen Chbosky (geboren 25 januari 1970)
Aantal bladzijden:​ 253

Genre/soort boek

a)​ Mijn boek is een briefroman

b)​ Het boek wordt volledig verteld in briefvorm. (brief)

Personages

a) Charlie​, 15 jaar oud en hoofdpersoon in het verhaal. Hij komt op mij over als een gevoelige jongen, die erg beschadigd is door de misbruik die hij in het verleden heeft meegemaakt. Over de kleding wordt niet veel duidelijk.

b) Sam​, zus van Patrick en is 3 jaar ouder dan Charlie(18). Zij is naar mijn mening de belangrijkste bijpersoon in het verhaal. Zij heeft een relatie met Charlie. Over de kledingstijl wordt mij niet veel duidelijk.

Plaats/tijd

a)​ Verenigde Staten van Amerika

b)​ Het verhaal speelt zich af in de VS. Het enige wat bekend is, is dat Charlie familie heeft in Ohio, maar de exacte woonplaats van Charlie is niet bekend.

c)​ Speelt zich af van 25 augustus 1991 t/m 23 augustus 1992, en kent af en toe een terugblik in het verleden.

Samenvatting

Charlie woont samen met zijn ouders, broer en zus als op een dag zijn beste vriend Michael zelfmoord pleegt. Charlie heeft het hier erg moeilijk mee en bezoekt onder andere coachingsessies georganiseerd door de leerlingbegeleiders. Hier vindt hij geen antwoord op de vragen die hij heeft en raakt alleen maar verder in de put.

Als hij een tijdje later bij een football-wedstrijd een jongen van school tegenkomt, die een aantal klassen hoger zit, besluit hij hem aan te spreken. Hij blijkt Patrick te heten en is is samen met zijn zus, Sam. Het klikt meteen tussen Charlie en Patrick. Ook is Charlie vrijwel meteen verliefd op Sam, maar zij besluiten voorlopig gewoon vrienden te blijven.

Bill, Charlie´s docent Engels helpt Charlie met extra opdrachten en bijlessen om op school ook goed bij te blijven. Inmiddels gaat Charlie steeds meer met Sam en Patrick om en probeert hij op een feestje voor het eerst een stukje spacecake. Op dit feest betrapt hij Patrick met Brad, die een relatie hebben. Brad zit in het lokale footballteam en wilt niet dat de rest het te weten komt, dus Charlie belooft het geheim te houden. Sam krijgt ondertussen een relatie met Craig. Dit vindt hij niet zo heel erg: ´Zolang Sam maar gelukkig is.´ denkt hij. Ook raakt hij via Sam en Patrick te vriend met Mary, Bob en Alice. Later blijkt dat Mary Charlie erg leuk vindt en ze krijgen verkering. Niet geheel naar de zin van Charlie, want ze heeft het de hele dag over haarzelf en vraagt nooit hoe het met Charlie is.

Als ze op een avond het spelletje ´truth or dare´ spelen en Charlie de opdracht krijgt het mooiste meisje in de kamer te zoenen, zoent hij Sam. Hierdoor loopt alles uit de hand en heeft hij een tijd geen contact meer met het 'vriendengroepje'. Brad wordt door zijn vader betrapt op de relatie met Patrick, en vader slaat Brad zelfs met een riem. Als Brad tegen Patrick 'vuile flikker' zegt, loopt het op een gevecht uit, waar ook Charlie aan deelneemt, omdat Patrick belooft dat hij dan weer welkom is in het vriendengroepje. Aan het einde van het schooljaar raakt de relatie tussen Sam en Craig ook uit, omdat zij beide naar een andere universiteit gaan. Sam vertelt aan Charlie dat zij hem toch wel ziet zitten, en ze krijgen dan ook een relatie. Wanneer ze zoenen en Sam Charlie's geslachtsdeel aanraakt, raakt Charlie volledig overstuur. Als hij later in de psychiatrische kliniek komt blijkt dat Charlie vroeger seksueel misbruikt is door zijn tante Helen.

Titelverklaring

a)​ De titel slaat op het karakter van Charlie. Op een gegeven moment noemt Patrick Charlie 'a wallflower'.

b)​ Ik vind deze titel passend, omdat het zeer goed het karakter van de hoofdpersoon omschrijft; op de achtergrond, maar toch wilskrachtig.

Thema

Seksueel misbruik, verkrachting. Charlie is verkracht door zijn tante.

REACTIES

P.

P.

Ze gaan helemaal niet uit elkaar omdat ze na een andere universiteit gaan maar omdat Craig vreemd gaat.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The perks of being a wallflower door Stephen Chbosky"