Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2015
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Vuurbeker
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2000
Pagina's
636
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2001 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow
Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2000
  • 636 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

Eerste zin

The villagers of Little Hangleton still called it ‘the Riddle House’, even though it had been many years since the Riddle family had lived there.

Samenvatting

Het verhaal begint met een nachtmerrie van Harry waarin zijn litteken zeer doet en Voldemort en Wormstaart in voorkomen. Hij schrijft hierover naar Sirius Black (Zwart), zijn peetvader die nog steeds ondergedoken zit. Bij de Dursleys (Duffelingen), waar Harry zijn zomer doorbrengt, is het nog steeds geen pretje. Hij kan iets meer maken door te dreigen met een moordenaar als peetvader, maar Harry is blij als hij wordt opgehaald door de Weasleys (Wemels) om naar de World Cup Quidditch (WK Zwerkbal) te gaan. Voordat het zover is, verblijft hij eerst samen met Hermione (Hermelien) bij de Weasleys (Wemels) in The Burrow (Het Nest). Op de dag van het WK gaan Harry, Ron, Hermione (Hermelien), Fred en George met Arthur Weasley (Wemel) via een Portkey (Viavia) naar de bestemming. Hier ontmoeten zij Cedric Diggory (Carlo Karnewasser) en zijn vader. Ze mogen in de topbox zitten en kijken naar de wedstijd met het grootste plezier. Na afloop van de wedstrijd komen er echter Deatheaters (Dooddoeners) op het terrein die Muggles (Dreuzels) aanvallen. Iedereen vlucht, maar Harry, Ron en Hermione (Hermelien) blijven en proberen te bedenken waarom ze nu ineens weer bezig zijn. Op het moment dat Het Duistere Teken wordt vertoond, zijn zij de enige die in de buurt zijn. Ze worden beschuldigd, net als de huiself Winky (van de familie Kannewasser), maar de echte dader wordt niet gevonden.

Na het WK gaat het trio samen met Ginny, Fred en George weer terug naar Hogwarts (Zweinstein). Er wordt meteen aangekondigd dat er een internationaal toernooi zal worden gehouden tussen drie toverscholen: Hogwarts (Zweinstein), Klammfels en Beauxbatons. Ieder mag een meerderjarige kandidaat inzettten om de eer van hun school te verdedigen tijdens verschillende opdrachten. Om mee te mogen doen, moeten ze de naam in de Vuurbeker doen. Voor Klammfels wordt het Victor Krum (Viktor Kruml), de beroemde zoeker, voor Beauxbatons wordt het Fleur Delacour en voor Hogwarts (Zweinstein) wordt het Cedric Diggory (Carlo Kannewasser). Tijdens de bekendmaking van de namen gebeurt er echter iets vreemds: ook Harry's naam komt uit de Vuurbeker. Hij heeft dit zelf niet gedaan, dus er zal iemand binnen de school zijn die per se wil dat hij mee doet. Harry is echter wel verplicht om deel te nemen. Ron wordt enorm jaloers op Harry en is boos dat hij niet heeft verteld hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, waardoor de twee vrienden lange tijd niet tegen elkaar spreken.

Voor de aanvang van de eerste opdrachten krijgt Harry van Hagrid te zien dat de eerste opdracht draken zullen zijn. De kandidaten moeten een gouden ei zien te bemachtigen. Omdat Harry Cedric (Carlo) niet wil benadelen, geeft hij de tip door. Harry heeft geen idee hoe hij de draak kan verslaan totdat professor Moody (Dolleman) hem op een idee brengt: zijn bezem sommeren, want je mag alleen je toverstok gebruiken tijdens de opdracht. Harry krijgt de moeilijkste draak toegewezen door middel van loting: de Hongaarse Hoornstaart. Ieder kampioen bemachtigd zijn ei, inclusief Harry. Dit ei kan een tip opleveren voor de volgende opdracht die later in het schooljaar moet worden uitgevoerd. Intussen hebben Ron en Harry het weer goedgemaakt als het kerstbal wordt aangekondigd waar Harry een onderdeel van is. Hij wil Cho Chang vragen, maar zij blijkt al bezet. Ron beledigd Hermione (Hermelien) door haar pas heel laat te vragen, dus uiteindelijk gaan ze met de Patil zusjes. Hermione (Hermelien) verschijnt op het bal met Victor Krum, waar Ron stikjaloers op is. Sinds de aanvang van het toernooi wordt er veel geschreven door Rita Pulpers, een journalist die de waarheid verdraaid. Zo ook over Hagrid, die halfreus blijkt te zijn.

Met de hulp van Cedric en Jammerende Jenny krijgt Harry door wat de tweede opdracht zal zijn: het ei moet geopend worden in een bad, waar je een vers krijgt te horen. De vers weet Hermione al snel op te lossen, maar ze weet niet hoe ze Harry kan helpen onder water te ademen voor een uur. Neville (Marcel) komt al snel met oplossing hiervoor. Hermione en Ron worden intussen weggeroepen, de volgende dag blijken zij samen met het zusje van Fleur en Cho Chang in het water te liggen. Harry komt als laatste binnen, maar redt wel zowel het zusje van Fleur als Ron. Eerder wilde hij Hermione en Cho ook helpen, maar Cedric en Victor kwamen al voor hen. Harry komt hierdoor hoog in de rank te staan. Door de steun die Hermione Harry geeft, komt er weer een of ander zoetsappig verhaal in de krant te staan door Rita Pulpers. Wanneer de kandidaten uitleg krijgen over de laatste opdracht, namelijk een doolhof met hindernissen, wil Victor daarom met Harry spreken. Harry verzekerd hem dat er niks tussen hen is. Dan ontdekken ze Barto Krenck Sr in het Verboden Bos, waarna Harry Dumbledore (Perkamentus) gaat halen, maar het is al te laat: Barto is verdwenen en Victor is aangevallen. 

Na nog een droom over Voldemort en Wormstaart besluit Harry naar Dumbledore te stappen. Harry wordt gevraagd om even in zijn kantoor te wachten en hij raakt nieuwsgierig naar de Hersenpan. Hier zitten allerlei herinneringen van Dumbledore is. Hij komt terecht in een herinnering waar Karkarov (een van de Deatheathers en schoolhoofd van Klammfels) in een rechtzaal zit. Hij komt achter enkele namen van Deatheathers, zoals Barto Krenck Jr. Als Dumbledore terugkeert, legt hij uit waar de pan voor is en praten ze een tijdje over de droom van Harry. 

Tijdens de vierde opdracht moeten ze op zoek naar de trofee die de winnaar krijgt als hij het toernooi wint. Al snel wordt Fleur uitgeschakeld en door Harry gered. Daarna komt Harry Victor en Cedric tegen, Victor is onder de spreuk die ervoor zorgt dat hij wordt gecontroleerd door iemand. Harry en Cedric gaan hierna samen verder. Zodra ze de trofee vinden, besluiten ze hem tegelijkertijd aan te raken. In plaats van dat het een Viavia is naar het begin van het doolhof, gaan ze naar een begraafplaats waar Wormstaart klaar staat om Voldemort te herrijzen. Dit doet hij door middel van verschillende ingedienten in een ketel, onder andere het bloed van Harry en zijn eigen hand. Als Voldemort is herrezen, vermoord hij Cedric en roept hij zijn Deatheathers op. Vervolgens wil hij met Harry duelleren, maar er onstaat een omgekeerd spreukeffect (Priori Incantatem). Harry wint dit waardoor de laatste doden uit de stok van Voldemort verschijnen, onder andere zijn ouders en Cedric. Cedric vraagt hem zijn lichaam mee te nemen en zijn ouders praten hem moet in om naar de Viavia te gaan. De geesten kunnen Voldemort maar tijdelijk afleiden, maar het lukt wel. Als Harry met het dode lichaam van Cedric terugkeert, hangt er een verslagen sfeer. Harry wordt daarna meegenomen door professor Moody (Dolleman) die eigenlijk Barto Krenck Jr blijkt te zijn die het klusje voor zijn meester wel wil klaren. Gelukkiger heeft Dumbledore dit op tijd door en zorgt ervoor dat Harry niks kan overkomen. Het hele jaar door was het Krenck Jr die door middel van Wisseldrank Moody kon blijven, aangezien Moody altijd alleen maar drinkt uit zijn eigen fles. Krenck Jr heeft teven het Duistere Teken gemaakt op het WK. Onder waarheidsserum legt hij uit hoe hij alles heeft gedaan, met de hulp van zijn ouders (hoewel zijn vader niet met alles heeft ingestemd). De minister van toverkunst, Cornelius Droebel, eist dat er direct een Kus van de Dementor wordt toegepast. Dumbledore wil dit niet omdat Krenck Jr het echte verhaal dan niet meer kan vertellen aan de wereld, aangezien de minister niet wil geloven dat Voldemort echt terug is. Dumbledore waarschuwt zijn leerlingen echter wel aan het einde van het boek. Op weg naar huis vertelt Hermione hoe Rita al die tijd heeft kunnen schrijven, namelijk als ongeregistreerde Faunaat. Hermione heeft Rita gechanteerd om niet meer te kunnen schrijven. Het boek eindigt ermee dat Harry met zijn oom van het perron afstapt.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Harry Potter

Na een fijne zomer bij de Dursleys (Duffelingen) door bepaalde dingen te kunnen afdwingen én een wedstrijd van de World Quidditch Cup, komt Harry dit jaar voor hete vuren te staan. Ineens doet hij (niet vrijwillig) mee aan de kampioenschappen die enorm gevaarlijk zijn. Hoewel hij vanuit alle kanten geholpen wordt, komt Harry er maar net doorheen. Eén van de redenen dat Harry er levend uitkomt, is omdat zijn grootste vijand hem nodig heeft om te herrijzen. Wanneer dit is gelukt, weet Harry nog maar net (opnieuw) te ontsnappen van dood. Echter, terug op bekend grond, gelooft niemand zijn verhaal behalve Dumbledore (Perkamentus)...

Ron Wemel (Weasley)

Harry en Ron hebben in de afgelopen drie jaar een goede vriendschap opgebouwd die dit jaar voor het eerst echt wordt getest. Simpelweg door jaloezie. Het zouden geen vrienden zijn als het niet goed zou komen, maar in dit boek wordt wel duidelijk dat Ron zich altijd op de tweede plaats voelt naast de bekende Harry Potter.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Hermione (Hermelien) is nog altijd de slimste heks van haar leeftijd en ze wil Harry uit alle macht door de opdrachten heen helpen. Echter is dit de eerste keer dat haar kennis en haar boeken echt op de proef worden gesteld. In plaats van Hermione zijn er anderen die Harry helpen. Ook staat ze tussen Harry en Ron in wanneer zij ruzie hebben.

Voldemort

Hoewel Voldemort jaren geen kracht heeft gehad, komt hij in dit boek terug. Hij komt terug met een plan waarin Harry bij betrokken is en het lukt. Echter mislukt wel een deel van zijn plan, want hij wilde Harry vermoorden en dat is niet gelukt.

Quotes

""Just because it's taken you three years to notice, Ron, doesn't mean no one else has spotted I'm a girl!""
"“Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort. Remember Cedric Diggory.” "
"“Dark times lie ahead of us and there will be a time when we must choose between what is easy and what is right.”"
"At that moment, Harry fully understood for the first time why people said Dumbledore was the only wizard Voldemort had ever feared. The look upon Dumbledore's face as he stared down at the unconscious form of Mad-Eye moody was more terrible than Harry could have ever imagined."
"“Lord Voldermort Has Risen Again.” "
"“Wangoballwime?” “Sorry?” said Cho. “D’you — d’you want to go to the ball with me?” said Harry. "
"He knew one thing only, and it was beyond fear or reason: He was not going to die crouching here like a child playing hide-and-seek; he was not going to die kneeling at Voldemort’s feet . . . he was going to die upright like his father, and he was going to die trying to defend himself, even if no defense was possible. . ."
"He had no memory of ever being hugged like this, as though by a mother. The full weight of everything he had seen that night seemed to fall in upon him as Mrs. Weasley held him to her."

Thematiek

Goed en kwaad

In dit boek komen de beiden partijen van goed en kwaad duidelijk naar voren door de verschillende moralen van beide kanten. Zo wil Harry graag mensen beschermen, maar Voldemort geeft alleen maar om macht.

Motieven

Angst

Harry heeft er niet voor gekozen om mee te doen aan de kampioenschappen en de opdrachten zijn best moeilijk en gevaarlijk. Zowel Harry als de mensen om hem heen hebben hierdoor angst. Het bangst is Harry echter als hij opnieuw oog in oog staat met zijn vijand die nu veel meer macht heeft dan voorheen.

Vriendschap

In dit boek wordt de vriendschap tussen Harry en Ron op de proef gesteld door jaloezie. Omdat ze beiden koppig zijn, hebben de twee beste vrienden een rijtje ruzie. Hermione (Hermelien) staat hier tussenin en vindt dit geen pretje. Daarnaast probeert ze Harry uit alle macht te helpen, maar slaagt hier niet altijd in. Uiteindelijk zijn Ron en Hermione er beiden voor Harry in hoge nood, zoals altijd.

Magie

Harry Potter is een tovenaar en gaat naar een magische school. Er komen niet alleen veel spreuken, toverdranken en dergelijke in het verhaal voor, ook is het een geheel andere wereld dan die van de Dreuzels. Er gebeuren veel dingen in de magische wereld die Dreuzels niet voor mogelijk zouden houden, zoals Zwerkbal (Quidditch) en Portkeys (viavia).

Liefde

In dit boek zijn Harry, Ron en Hermione veertien jaar. Het is duidelijk te merken dat de thema’s uit de puberteit een rol beginnen te spelen. Zo “ontdekt” Ron dat Hermione een meisje is. Harry wordt een beetje verliefd op Cho Chang, de zoeker van Ravenclaw (Ravenklauw). En Hermione krijgt een aanbidder, namelijk Victor Krum.

Dood door schuld

Cedric Diggory (Carlo Kannewasser) wordt vermoord door Peter Pettigrew (Pippeling) als Harry samen met hem op de begraafplaats verschijnt, simpelweg omdat hij voor Voldemort niet nodig is. Hier voelt Harry zich enorm schuldig om.

Opdracht

To Peter Rowling,

in memory of Mr Ridley

and to Susan Sladden,

who helped Harry out of his cupboard

Trivia

Om promotie aan het boek te geven, werd er een speciale trein - die de Zweinstein Express werd genoemd - in werking gezet tussen King’s Cross en Perth. Hierin zat J.K. Rowling om haar boeken te verkopen en signeren.

In eerdere edities van het boek kwam James als eerste uit Voldemorts toverstok. Het was echter Lily die later dood ging, dus zij zou als eerste moeten komen. Dit is gecorrigeerd in latere edities.

Titelverklaring

 

Harry Potter and the Goblet of Fire, oftewel Harry Potter en de Vuurbeker, gaat over de kampioenschappen tussen drie toverscholen. De kampioenen die voor iedere school mogen strijden, worden gekozen door de vuurbeker. Dit is dus een belangrijk object in het verhaal doordat dit boek voornamelijk over de kampioenschappen gaat. Nog een reden is van de titel is dat de vuurbeker een viavia is dat Harry naar een begraafplaats brengt om Voldemort weer tot leven te brengen.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Goblet of Fire bestaat uit 37 hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Je weet daarom niet meer dan het personage. Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden. Alleen het eerste hoofdstuk wordt vanuit een ander personage beschreven.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn derde jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint en het eindigt als zij terug naar huis gaan na een heel schooljaar. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Goblet of Fire is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

As Hagrid had said, what would come, would come… and he would have to meet it when it did.

Beoordeling

Na de eerste drie boeken is het vierde boek uiteraard een “dikkertje”, als je het zo kunt noemen. Maar dat neem ik voor lief! Ik vind de Vuurbeker niet het beste boek uit de serie, maar het is wel enorm goed uit gedacht. Ik ken het verhaal nu zodanig dat ik weet hoe het afloopt, maar ik weet nog wel dat ik verbaasd was over hoe Rowling het allemaal tot in de puntjes heeft uitgewerkt. En dit boek is daar eigenlijk nog maar de start van, ondanks dat er drie voorgangers waren...

Recensies

"I can never find a boring or uninteresting moment in The Goblet of Fire and I never get sick of reading it again and again as it's so easy to lose myself in Harry Potter with the astounding events and distinctive characters." http://www.theguardian.co...t-of-fire
"Behalve spanning bevat The goblet of fire ook veel humor. J.K. Rowling slaagt er moeiteloos in de beleveniswereld van een veertienjarige geloofwaardig neer te zetten." http://www.mpobooks.nl/re...ffire.htmn

Overhoor jezelf

Wie is professor Moody (Dolleman) eigenlijk?
Stelling: Lily Potters liefde heeft ervoor gezorgd dat Voldemort Harry niet kan aanraken.
Harry krijgt tijdens de opdrachten veel hulp van mensen om zich heen. Wie hoot niet in het rijtje thuis?
Hoeveel opdrachten zijn er in het tournament?
Stelling: Cho Chang is Harry's eerst crush.
Hagrid wordt verliefd. Op wie?
Hoe komt Harry's naam in de Vuurbeker?
Welk ingredient voegt Peter van zijn eigen lichaam toe om Voldemort te laten herrijzen?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.368 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

J.

J.

Dit is en samenvatting van de film, niet van het boek

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling"

Ook geschreven door Anouk