CYBERCRIME

Wij willen jouw mening over cybercrime! Klik op de link om deel te nemen aan het onderzoek.

MEEDOEN

Zo schrijf ik een recensie

Door Renske

Iedereen heeft wel zo'n docent Nederlands die je, in plaats van een samenvattinkje maken, een andere opdracht meegeeft: een recensie schrijven. Nog nooit gedaan of al expert? Check deze Scholieren.com snelcursus.

Tip 1: vermeld de belangrijkste gegevens

Bij een recensie vermeld je altijd de titel en de schrijver. Vaak schrijf je onderaan nog wat andere belangrijke gegevens: zoals de uitgever, aantal pagina's, het thema en de maand + het jaar van uitgave. 

Tip 2: verklap niet teveel

Geef je mening. Een recensie is geen samenvatting waarin je driekwart van het boek al verklapt; het is juist de kunst om zo weinig mogelijk over de inhoud te vertellen, maar de lezer van je recensie wel nieuwsgierig te maken. Je schrijft wat jij van het boek vond, daar draait het om.

Tip 3: onderbouw

Of je het boek nou compleet waardeloos vond of steengoed: zolang je het niet onderbouwt, komt het niet over. Met: ''Ik vond het boek niet leuk, omdat het saai was'' kom je niet zo ver. Als je kan onderbouwen waarom je het boek zo saai vond, kom je een stuk geloofwaardiger over. Bijvoorbeeld: ''ik vond het boek saai, omdat de hoofdpersoon van het boek mij niet wist te raken.''

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram! 

Tip 4: geef voorbeelden

Om je verhaal nog beter te onderbouwen, kun je goed gebruik maken van voorbeelden. Nee, daar verklap je heus niet het hele verhaal mee, zolang je het maar slim aanpakt.

Hoe het niet moet: ''De hoofdpersonen zijn egoïstisch: zo begint hoofdpersone Liz een affaire met haar vastgoedmakelaar.'' Zo verklap je natuurlijk al bijna de grootste verhaallijn in het boek.
Zo is het beter: ''De alinea’s zonder gesprekken laten de gedachten van de hoofdpersonen goed zien. Zo kan Lauren urenlang naar de wolken staren en nadenken over haar leven.''  Je verklapt hier niks, maar legt wel goed uit wat je bedoelt aan de hand van een voorbeeld.

Tip 5: begin goed

BAM! Het beste kun je met de deur in huis binnenvallen: als je inleiding spetterend, sprankelend en interessant is, heb je de lezer in de houdgreep. Hij/zij is dan nieuwsgierig en zal je recensie van het begin tot het eind willen uitlezen.

Hoe begin je dan goed? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan je beginnen met een spannende quote of scène uit het boek. Bijvoorbeeld zo: ''De hond zit kwispelend aan mijn voeten. In de keuken zoemt de broodbakmachine. De radio brengt een gesprek over Barack Obama. En Joey is dood.'' De lezer is dan meteen nieuwsgierig: wat is er met Joey gebeurd? waarom is hij dood?

Een andere manier is om de belangrijkste, spannendste ingrediënten uit het boek in een zin te noemen. ''Volwassenen die kinderen slaan, relatieproblemen en nog meer drama: je krijgt het allemaal voorgeschoteld in dit boek.'' Zolang je een klein beetje van de details geeft, maar nog heel veel verborgen houdt, zul je ook op deze manier je lezer nieuwsgierig weten te maken.

Wat je beter niet kan doen? Zet nooit, maar dan ook nooit je eigen mening al volledig in de inleiding. Dan heeft het voor de lezer al geen zin meer om je recensie te lezen. Ook is het niet handig om de volledige boekinhoud al te verklappen.  

Tip 6: wees origineel

Hoe vaak heeft je docent nu al een recensie over een boek van Tim Krabbé of Harry Mulisch gelezen? Waarschijnlijk al zo'n honderd keer. Jouw recensie zal er dan ook echt niet uitspringen, tenzij je probeert origineel te zijn. Gebruik bijvoorbeeld zinnen en vergelijkingen die niet iedereen gebruikt. Dat doet deze recensent heel goed (die trouwens een cd recenseerde, geen boek): ''Het resultaat is een energieke en prikkelende plaat waarbij elke houten klaas wordt gedwongen tot een ouderwets ‘voetjes van de vloer''. Hij had natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven dat de cd aanzet tot dansen, maar op deze manier leest de recensie een stuk vlotter.

Kortom, met wat creativiteit onderscheid je jouw recensie van die andere 100 die je docent vol verveling heeft zitten lezen. Score! 

Tip 7: verdiep 

Verdiep je in het boek: lees wat over de schrijver, de achtergrond, de andere boeken, etc. Al die informatie kan van pas komen in je recensie. Zo kan je laten zien dat je veel weet en goed uitleggen wat er aan het boek vooraf is gegaan. Je snapt de keuzes van de schrijver beter en leert wat over zijn/haar schrijfstijl. Ook kun je zo een goede vergelijking leggen tussen dit boek en eerder werk van de schrijver. Dat kan handig zijn voor je oordeel over het boek. 

Tip 8: wees beknopt

Schrijf kort en beknopt, ook al vraagt een docent van je om een recensie van 650 woorden in te leveren. Je kunt drie alinea's lang schrijven over het gedrag van de hoofdpersoon, maar dat kun je ook in een paar zinnen. Zoals het bekende cliché zegt: kwantiteit is niet altijd kwaliteit. Het is beter om verschillende kanten van het boek te belichten. (zie volgende tip.)

Tip 9: verschillende kanten

In een goede recensie belicht de recensent verschillende kanten van het boek. Aan bod kunnen komen: het thema, de hoofdpersonen, de achtergrond, de schrijfstijl, de structuur, zelfs de spelling, noem maar op. Alles wat jij mee vindt tellen voor jouw oordeel, kun je beschrijven. Als je de boekcover bijvoorbeeld hartstikke lelijk vindt, kun je dat ook in je recensie zetten. Het is jouw werk en jij beslist! (Zolang je het maar goed onderbouwt: het past niet bij eerder werk van de schrijver, etc.)

Er leiden meerdere spreekwoordelijke wegen naar Rome. Heb jij een tip toe te voegen aan onze snelcursus? Laat 'm hieronder achter, wie weet leest iemand 'm. ;)

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram! 

Gepubliceerd op 31 juli 2012