Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Zo schrijf ik een recensie

Zo schrijf ik een recensie

Iedereen heeft wel zo'n docent Nederlands die je, in plaats van een samenvattinkje maken, een andere opdracht meegeeft: een recensie schrijven. Nog nooit gedaan of al expert? Check deze Scholieren.com snelcursus.

Tip 1: vermeld de belangrijkste gegevens

Bij een recensie vermeld je altijd de titel en de schrijver. Vaak schrijf je onderaan nog wat andere belangrijke gegevens: zoals de uitgever, aantal pagina's, het thema en de maand + het jaar van uitgave. 

Tip 2: verklap niet teveel

Geef je mening. Een recensie is geen samenvatting waarin je driekwart van het boek al verklapt; het is juist de kunst om zo weinig mogelijk over de inhoud te vertellen, maar de lezer van je recensie wel nieuwsgierig te maken. Je schrijft wat jij van het boek vond, daar draait het om.

Tip 3: onderbouw

Of je het boek nou compleet waardeloos vond of steengoed: zolang je het niet onderbouwt, komt het niet over. Met: ''Ik vond het boek niet leuk, omdat het saai was'' kom je niet zo ver. Als je kan onderbouwen waarom je het boek zo saai vond, kom je een stuk geloofwaardiger over. Bijvoorbeeld: ''ik vond het boek saai, omdat de hoofdpersoon van het boek mij niet wist te raken.''

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram! 

Tip 4: geef voorbeelden

Om je verhaal nog beter te onderbouwen, kun je goed gebruik maken van voorbeelden. Nee, daar verklap je heus niet het hele verhaal mee, zolang je het maar slim aanpakt.

Hoe het niet moet: ''De hoofdpersonen zijn egoïstisch: zo begint hoofdpersone Liz een affaire met haar vastgoedmakelaar.'' Zo verklap je natuurlijk al bijna de grootste verhaallijn in het boek.
Zo is het beter: ''De alinea’s zonder gesprekken laten de gedachten van de hoofdpersonen goed zien. Zo kan Lauren urenlang naar de wolken staren en nadenken over haar leven.''  Je verklapt hier niks, maar legt wel goed uit wat je bedoelt aan de hand van een voorbeeld.

Tip 5: begin goed

BAM! Het beste kun je met de deur in huis binnenvallen: als je inleiding spetterend, sprankelend en interessant is, heb je de lezer in de houdgreep. Hij/zij is dan nieuwsgierig en zal je recensie van het begin tot het eind willen uitlezen.

Hoe begin je dan goed? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan je beginnen met een spannende quote of scène uit het boek. Bijvoorbeeld zo: ''De hond zit kwispelend aan mijn voeten. In de keuken zoemt de broodbakmachine. De radio brengt een gesprek over Barack Obama. En Joey is dood.'' De lezer is dan meteen nieuwsgierig: wat is er met Joey gebeurd? waarom is hij dood?

Een andere manier is om de belangrijkste, spannendste ingrediënten uit het boek in een zin te noemen. ''Volwassenen die kinderen slaan, relatieproblemen en nog meer drama: je krijgt het allemaal voorgeschoteld in dit boek.'' Zolang je een klein beetje van de details geeft, maar nog heel veel verborgen houdt, zul je ook op deze manier je lezer nieuwsgierig weten te maken.

Wat je beter niet kan doen? Zet nooit, maar dan ook nooit je eigen mening al volledig in de inleiding. Dan heeft het voor de lezer al geen zin meer om je recensie te lezen. Ook is het niet handig om de volledige boekinhoud al te verklappen.  

Tip 6: wees origineel

Hoe vaak heeft je docent nu al een recensie over een boek van Tim Krabbé of Harry Mulisch gelezen? Waarschijnlijk al zo'n honderd keer. Jouw recensie zal er dan ook echt niet uitspringen, tenzij je probeert origineel te zijn. Gebruik bijvoorbeeld zinnen en vergelijkingen die niet iedereen gebruikt. Dat doet deze recensent heel goed (die trouwens een cd recenseerde, geen boek): ''Het resultaat is een energieke en prikkelende plaat waarbij elke houten klaas wordt gedwongen tot een ouderwets ‘voetjes van de vloer''. Hij had natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven dat de cd aanzet tot dansen, maar op deze manier leest de recensie een stuk vlotter.

Kortom, met wat creativiteit onderscheid je jouw recensie van die andere 100 die je docent vol verveling heeft zitten lezen. Score! 

Tip 7: verdiep 

Verdiep je in het boek: lees wat over de schrijver, de achtergrond, de andere boeken, etc. Al die informatie kan van pas komen in je recensie. Zo kan je laten zien dat je veel weet en goed uitleggen wat er aan het boek vooraf is gegaan. Je snapt de keuzes van de schrijver beter en leert wat over zijn/haar schrijfstijl. Ook kun je zo een goede vergelijking leggen tussen dit boek en eerder werk van de schrijver. Dat kan handig zijn voor je oordeel over het boek. 

Tip 8: wees beknopt

Schrijf kort en beknopt, ook al vraagt een docent van je om een recensie van 650 woorden in te leveren. Je kunt drie alinea's lang schrijven over het gedrag van de hoofdpersoon, maar dat kun je ook in een paar zinnen. Zoals het bekende cliché zegt: kwantiteit is niet altijd kwaliteit. Het is beter om verschillende kanten van het boek te belichten. (zie volgende tip.)

Tip 9: verschillende kanten

In een goede recensie belicht de recensent verschillende kanten van het boek. Aan bod kunnen komen: het thema, de hoofdpersonen, de achtergrond, de schrijfstijl, de structuur, zelfs de spelling, noem maar op. Alles wat jij mee vindt tellen voor jouw oordeel, kun je beschrijven. Als je de boekcover bijvoorbeeld hartstikke lelijk vindt, kun je dat ook in je recensie zetten. Het is jouw werk en jij beslist! (Zolang je het maar goed onderbouwt: het past niet bij eerder werk van de schrijver, etc.)

Er leiden meerdere spreekwoordelijke wegen naar Rome. Heb jij een tip toe te voegen aan onze snelcursus? Laat 'm hieronder achter, wie weet leest iemand 'm. ;)

Gepubliceerd op 31 juli 2012
ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

REACTIES

C.

C.

hahha

11 jaar geleden

V.

V.

11 jaar geleden

C.

C.

wat haha

7 jaar geleden

U.

U.

5 jaar geleden

N.

N.

OMFG that was what I need!

11 jaar geleden

K.

K.

Deze uitleg hoe een recensie te maken is niet helemaal correct. Het mist namelijk het gehele gedeelte waar je zelfs VOOR je opening (!!) eerst nog de schrijver kenbaar maakt en eventuele andere werken noemt (met eventuele prijzen of nominaties)

Denk daaraan mensen !

Eerst belangrijke informatie, daarna de informatie van de auteur en daarna pas je opening en korte samenvatting

veel succes toegewenst !

11 jaar geleden

S.

S.

Ik begrijp echt niet wat je bedoelt. Kan je het misschien wat duidelijker uitleggen?

13 jaar geleden

F.

F.

zou iemand een recensie willen schrijven voor een mooie beloning( ongv 30 euro). het moet gaan over het boek de donkere kamer van damokles en het moet rond de 700 woorden lang zijn. interesse? laat een reactie achter!

10 jaar geleden

W.

W.

Bedankt voor de tip!!

7 jaar geleden

E.

E.

THX

7 jaar geleden

M.

M.

echt top dit had ik nodig

11 jaar geleden

L.

L.

Bedankt! dit heeft me echt geholpen!

11 jaar geleden

M.

M.

stoome naamn

9 jaar geleden

J.

J.

dankjwel voor deze uitleg nu weet ik tenminste hoe ik moet beginnen.

11 jaar geleden

F.

F.

thanx het heeft echt geholpen

11 jaar geleden

K.

K.

oooh ??

11 jaar geleden

R.

R.

Haha, ik moest een recensie schrijven voor school, had wat tips van mn lerares gekregen, maar ik zocht toch nog ff wat op. Bleek ze ze gewoon letterlijk hiervan gekopieerd te hebben :)

11 jaar geleden

J.

J.

loser

10 jaar geleden

L.

L.

Mijne had het ook letterlijk gekopieerd...

8 jaar geleden

L.

L.

Ha, en dan zeggen ze tegen ons: ''Wees slim maak een originele en niet van een of andere site af halen''

7 jaar geleden

R.

R.

Haha lol!

7 jaar geleden

P.

P.

Omgg Dit werkt echt

10 jaar geleden

A.

A.

hoi hoi

bedankt dit helpt echt :)

amy

10 jaar geleden

B.

B.

omg amy leuk dat je ook op deze site zit hahaha

10 jaar geleden

T.

T.

dank je heeft me echt geholpen

10 jaar geleden

@.

@.

dit heeft mij echt ff geholpen anders wist ik niet wat ik zou moeten doen.

10 jaar geleden

M.

M.

thnx

10 jaar geleden

I.

I.

tnx. spr handig!!!
xxx

10 jaar geleden

H.

H.

op het laatst moet er ook nog meestal een oneliner komen om de mensen jouw boek of film te laten kopen of juist niet...

10 jaar geleden

H.

H.

Om een goede recensie te schrijven heb je ham, doedel en kaas nodig. Anders kan je je niet concentreren.

10 jaar geleden

A.

A.

Precies goed!

10 jaar geleden

F.

F.

zou iemand een recensie willen schrijven voor een mooie beloning( ongv 30 euro). het moet gaan over het boek de donkere kamer van damokles en het moet rond de 700 woorden lang zijn. interesse? laat een reactie achter!

10 jaar geleden

H.

H.

lk wel

9 jaar geleden

E.

E.

echt heel slecht

10 jaar geleden

B.

B.

je bent de enige die dat vindt.

10 jaar geleden

G.

G.

I agree

5 jaar geleden

I.

I.

heel goed dankje wel

10 jaar geleden

R.

R.

niet boordbakmachine, maar broodbakmachine regel 4 tip 5 alinea 2

10 jaar geleden

Renske

Renske

dank je, het is aangepast!

10 jaar geleden

N.

N.

Beste mensen,
hierbij zeg ik als je je wilt inschrijven spinoza lyceum Amsterdam doe het niet! ik mag niet naar de school, omdat ik mavo/havo advies heb en ik wou me inschrijven voor de mavo en dat mogt niet van het Spinoza.
tot slot:
het spinoza is een stomme school!
schrijf in reacties Spinoza als je dit ook stom vindt.

10 jaar geleden

H.

H.

het is ik mocht niet

10 jaar geleden

F.

F.

we kunnen zien waarom je er niet heen mocht

9 jaar geleden

T.

T.

ik vindt het Spinoza ook een stomme school!

10 jaar geleden

K.

K.

vind*

10 jaar geleden

L.

L.

Tip 6, 1e zin staat "Tim Krabbeof" ipv "Tim Krabbe of" :)

10 jaar geleden

M.

M.

Heel erg bedankt! Dit had ik precies nodig

9 jaar geleden

B.

B.

xD ik ben bobo fangirl volg me @bobomaniac

9 jaar geleden

A.

A.

Nuttig voor m'n bookpitch!

9 jaar geleden

J.

J.

YEYAHS, dit had ik nodig! Bedankt! xxx

9 jaar geleden

L.

L.

thx! precies wat ik nodig had nu nog hopen dat ik een goed cijfer krijg :)

9 jaar geleden

A.

A.

wouwecht tegek!

9 jaar geleden

G.

G.

Het is "te gek" en niet "tegek" dat betekent niks

8 jaar geleden

J.

J.

ik moet voor Nederlands een recensie schrijven en ik snapt er geen bal van! met deze tips gaat t wel lukken :-)

9 jaar geleden

M.

M.

Handig!

9 jaar geleden

A.

A.

Bedankt, heeft me egt geholpen

9 jaar geleden

B.

B.

Ben je dom? "egt" gaat je geen beter cijfer oplever bij een recensie voor Nederlands, je kunt beter geen SMS-taal gebruiken en echt uitschrijven dan "egt" te gebruiken.

8 jaar geleden

@.

@.

Goede omschrijving voor tips, maar kijk maar eens bij andere. Die kunne er heel wat van leren. ;-)

9 jaar geleden

K.

K.

Dankje! Dit heeft erg geholpen.

9 jaar geleden

P.

P.

THANKS VOOR DEZE UITLEG HAD ECHT NODIG!!

9 jaar geleden

M.

M.

Thanksss dit had ik echt nodig!!

9 jaar geleden

S.

S.

Ai ai ai! 'Iedereen heeft wel zo'n Nederlands docent die je'. Om je geheugen op te frissen; het is docent Nederlands en niet Nederlands docent

9 jaar geleden

M.

M.

heel handig hoor

9 jaar geleden

K.

K.

WAAAAAAAAAAAAAAAUW

9 jaar geleden

V.

V.

HEEEEEL handig ;)

8 jaar geleden

J.

J.

heel handig

8 jaar geleden

K.

K.

Dankjewel??

8 jaar geleden

..

..

dit is echt handig!
bedankt!

8 jaar geleden

N.

N.

als je een wat jongere, humoristische leraar hebt, kunt je ook wat grapjes verwerken in je recensie. dat doet het meestal ook wel goed

8 jaar geleden

:.

:.

omg echt superhandig dit!! ThanX

8 jaar geleden

D.

D.

En je hebt leerkrachten die je een recensie over een recensie laten maken...

8 jaar geleden

L.

L.

Heeft iemand een recensie over het boek Klem van Mel Wallis de Vries voor mij?

8 jaar geleden

E.

E.

dit helpt echt vooral als je zo slim ben geweest om op het laatste moment er achter te komen dat je een recensie moet schrijven ;)

8 jaar geleden

W.

W.

bedankt ik kan dit voor school gebruiken

8 jaar geleden

E.

E.

Goed uitgelegd maar ik heb in plaats van een boek, een film te kijken. Het is ook geen makkelijke film. Kan iemand mij daarbij helpen om mijn recensie samen te maken?

8 jaar geleden

J.

J.

welke film

8 jaar geleden

S.

S.

Goed uitgelegd maar ik heb in plaats van een boek, een film te kijken. Het is ook geen makkelijke film. Kan iemand mij daarbij helpen om mijn recensie samen te maken?

8 jaar geleden

B.

B.

Hoe maak je de inleiding?

8 jaar geleden

J.

J.

cool

8 jaar geleden

J.

J.

thanks G

7 jaar geleden

F.

F.

lolzzzj

7 jaar geleden

H.

H.

echt bedankt voor dit artikel het heeft mij echt gehelpt,


groetjes henk van mazelen

7 jaar geleden

H.

H.

jij bent echt cool henk

7 jaar geleden

K.

K.

ik haat een boekrecensie!

7 jaar geleden

P.

P.

Very nuttig

7 jaar geleden

H.

H.

Super bedankt! Dit had ik echt nodig. :)

7 jaar geleden

-.

-.

jammer dat het niet voor een film of voorstelling etc. is.

7 jaar geleden

E.

E.

@Kenner Heel erg bedankt voor de toevoeging in de reacties!

7 jaar geleden

H.

H.

heyy tof dat dit is gemaakt nu hoef ik de opmaak niet meer te doen

7 jaar geleden

J.

J.

Ik vind een goede uitleg

7 jaar geleden

J.

J.

love it renske

7 jaar geleden

B.

B.

Ja werkt echt ik heb nu een 4

7 jaar geleden

H.

H.

Thanks!

7 jaar geleden

H.

H.

slecht echt heel slecht

7 jaar geleden

G.

G.

dat vind ik nii hoor

7 jaar geleden

L.

L.

mooi!!!! echt een hele goei recensie!!!!!! LOVE IT!!!!!

7 jaar geleden

K.

K.

kek

7 jaar geleden

C.

C.

it was a nice movie. I have really enjoyed it. I would like to read the books but my parents think that simply nonsense. although I would recommend everyone to watch the flim

7 jaar geleden

C.

C.

best wel makkelijk begrijpen kan je een recensie ook voor een gebeurtenis schrijven

7 jaar geleden

S.

S.

Toppie!

7 jaar geleden

G.

G.

Dankjewel voor deze nuttige informatie. Ik heb een 2,5. Super man!!!!! Echt je bent een held.

6 jaar geleden

J.

J.

best decent

6 jaar geleden

R.

R.

verdomde honden

6 jaar geleden

N.

N.

Dit kan zeer handig zijn voor mensen die niet precies weten hoe ze een recensie moeten schrijven

6 jaar geleden

H.

H.

beast mode

6 jaar geleden

H.

H.

henkie is my city

6 jaar geleden

E.

E.

Bedankt voor de tips, ik ga ze toepassen!

6 jaar geleden

B.

B.

Bumba is jarig. Hij nodigt zijn vriendjes uit. Ik ben 1 van zijn vriendjes. Toevallig is mijn naam ook Bumba.

Dag, dag!

6 jaar geleden

L.

L.

Een recensie is nu net geen mening, toch?

6 jaar geleden

K.

K.

a sagbi

6 jaar geleden

B.

B.

zeer goed

6 jaar geleden

B.

B.

bedankt

6 jaar geleden

K.

K.

Bedankt! Echt handig! ?

5 jaar geleden

P.

P.

Ja dat vind ik ook! ?

5 jaar geleden

B.

B.

Hallo, bedankt voor de tips!
Ik had nog een vraagje:
Ik moet een recensie schrijven met een eigen verzonnen titel. Weet iemand misschien een pakkende titel?

5 jaar geleden

A.

A.

Al zb

5 jaar geleden

J.

J.

ik vindt het nogal saai beschouwd

5 jaar geleden

G.

G.

Wauw wat nutteloos

5 jaar geleden

A.

A.

5 jaar geleden

O.

O.

Dit mag ook nog een keer in Jip en Janneke taal getypt worden, want zo te zien snappen heel veel mensen hier het nog steeds niet.

4 jaar geleden

J.

J.

IK leer hier echt heel veel van

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.