Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is

Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is

Door Kiara

Stel je voor: het is eindelijk vakantie. Je plant leuke dingen met vrienden, wil uitslapen, series bingen of gewoon even helemaal niks doen. Maar in plaats van ontspannen met een ijsje op de bank, zit je met een boek voor je neus en stress in je hoofd. Waarom? Omdat je meteen na de vakantie toetsen moet maken en huiswerk moet inleveren. 

Zo verandert je vakantie in een soort thuis-schoolkamp met minder leuke activiteiten en nul vrijheid. En dat moet volgens mij anders.

De bedoeling van vakantie

Een vakantie hoort een pauze te zijn. Even weg van alle verplichtingen en gewoon opladen. Jongeren staan tegenwoordig onder enorme druk om te presteren, van cijfers halen tot sociale verwachtingen. Als die prestatiedruk ook in de vakantie doorgaat, waar blijft dan het moment om echt op adem te komen? Zonder rust raak je uitgeput. En juist die rust is nodig om na de vakantie weer fris en scherp te zijn. Maar hoe kun je jezelf opladen als je wordt overladen met huiswerk? 

1. Rust maakt je slimmer (ja echt) 

Je hersenen zijn geen computer die je steeds kunt volstoppen met info. Rust is juist superbelangrijk voor je hersenen. Volgens hersenonderzoekers van het NIH (National Institutes of Health) helpt een pauze je brein om alles wat je geleerd hebt beter te verwerken. Tijdens rust herhaalt je brein als het ware de informatie. En ja, dat betekent dat chillen ook productief kan zijn. Serieus! Een uurtje wandelen, niks doen of zelfs slapen kan beter zijn voor je leerprestaties dan drie uur geforceerd blokken. Geen rust = geen focus = slechtere resultaten. 

2. Alsof school niet al genoeg is… 

Een gemiddeld schooljaar bestaat uit veertig lesweken. Tel daar het huiswerk, de bijlessen en het leren voor toetsen bij op, en je snapt dat scholieren continu 'aan' staan. De paar vakanties die we hebben, zijn de kans om even niks te hoeven. Maar als die vakanties volgestopt worden met leerstof, wat blijft er dan nog over van je vrije tijd? Juist: niks. Volgens een studie van Stanford University levert te veel huiswerk extra stress op en kan het zelfs leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn en sociale isolatie.  

3. Motivatie is ook belangrijk

Natuurlijk is school verplicht en gaat niemand vrijwillig zes uur per dag in een lokaal zitten. Maar als alles altijd moet, gaat je motivatie omlaag. Zeker in de vakantie wil je even ademhalen en dingen doen op je eigen tempo. En dat is precies waarom vakanties niet volgepropt moeten worden met huiswerk: het haalt de keuzevrijheid weg. Psychologen noemen dat 'intrinsieke motivatie': leren omdat jij het zelf wil, niet omdat iemand het van je eist. Als je zelf kiest om iets op te pakken, is leren minder een 'moetje' en meer iets van jezelf. Maar als het verplicht is, wordt het een last. Dus wil je leerlingen echt iets laten leren? Geef ze dan in elk geval in de vakantie die ruimte om zelf te bepalen. Anders duw je ze alleen maar verder van hun motivatie vandaan.

4.Wat te doen in plaats van leren? 

In plaats van je vakantie vol te stoppen met huiswerk, kun je juist tijd besteden aan activiteiten die je energie geven. Dit kan variëren van sporten, creatieve dingen, het lezen van een goed boek tot gewoon tijd doorbrengen met vrienden. Door deze activiteiten krijg je niet alleen je energie terug, maar ook de motivatie om daarna weer aan je schoolwerk te beginnen. Het belangrijkste is dat je vakantie daadwerkelijk voelt als een pauze, niet als een verlengde schooldag. 

Dus... wat willen we dan wel?

We willen niet per se de hele vakantie niks doen (oké, sommigen misschien wel), maar vooral zelf kunnen kiezen hoe we onze vrije tijd invullen. Even de controle terug. Als jij uit jezelf besluit om iets te leren omdat je er zin in hebt, dan is dat top. Maar dat is iets heel anders dan iets moeten doen omdat het van school moet, of omdat je anders achterloopt. Of je nu herfstvakantie of voorjaarsvakantie hebt: als je zin krijgt om een taal te oefenen, een nieuw onderwerp te ontdekken of een boek te lezen, is dat helemaal prima. Maar dan op jouw manier, op jouw tempo. Niet omdat je wiskundedocent een werkboekje heeft meegegeven of omdat je woordjes moet stampen voor Frans.

Gepubliceerd op 3 juli 2025

Lees verder

Luuk (19) is propper in Albufeira: 'Veel mensen zien het leven hier als zuipen en sletten'
Luuk (19) is propper in Albufeira: 'Veel mensen zien het leven hier als zuipen en sletten'
Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht

REACTIES

Rik

Rik

Ik heb een docent gehad die voor vakanties rust en tijd voor je zelf nemen als huis werk op gaf voor vakantie en die docent verbood letterlijk om in vakantie iets aan haar vak te doen. Geweldig docent was trouwens een bio docent.

3 weken geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.