Zo schrijf ik een topboekverslag

Door Annemieke

In de schoolwereld der Nederlandse taal regent het verslagen. Van boeken en gedichten. Ze donderen op je hoofd en maken de inhoud tot een woordenbrij. Zo snel als je ogen schieten over de woorden en zinnen in een spannend boek, zo lang kun je treuzelen met het schrijven van een goed boekverslag.

Maar niet getreurd, Scholieren.com helpt je uit de brand met een snelcursus.

Feitelijke gegevens

Elke school heeft weer andere eisen als het gaat om een boekverslag. Maar het begin is toch universeel. Namelijk de feitelijke gegevens. Je kunt dat gewoon overnemen van het schutblad uit het boek. Denk aan de auteur, titel, originele titel, en de uitgeverij.

Ook het genre hoort hierbij. Hierbij is het handig om een lijstje te hebben met alle mogelijke genres. Dan kun je wat specifieker zijn in je benaming dan alleen 'roman'. Je hebt ook oorlogsromans, avonturenromans of een misdaadroman bijvoorbeeld.

Hieronder een tabel met de meest voorkomende genres

Avonturenroman

Jeugdboek

Psychologische roman

Biografie, memoires

Kinderboek

Reisverhaal

Blijspel

Klassieke tragedie

Roman

Briefroman

Humoristische roman, komedie, satire

Schelmenroman

Chicklit

Kort verhaal

Sociale roman

Columns

Lichaam & Geest, religie, spiritualiteit

Sport

Coming of age

Liefdesroman

Sprookje

Dagboek

Middeleeuws verhaal

Streekroman

Doktersroman

Mirakelspel

Stripverhaal

Erotische roman

Mysterie

Thriller, literaire thriller, psychologische thriller, detective

Essay

Non-fictie

Toneelstuk

Faction

Novelle

Volkslied

Fantasy & SF

Oorlogsroman

Waargebeurd

Filosofische roman

Poëzie

Whodunit

Historische roman, geschiedenis

Politiek

Young Adult

De samenvatting

Na deze gegevens mag je aan de slag met de samenvatting. Een samenvatting is geen detailbeschrijving, of het overschrijven van het boek. Een samenvatting is objectief en beknot.

Doe net alsof je het verhaal vertelt aan je beste vriend in 3 minuten. Dan kun je niet teveel uitweiden.

Titelverklaring

Na de samenvatting komt de titelbeschrijving. Soms is dat vrij simpel, “Vaslav’ van Arthur Japin staat gewoon voor de persoon waarover het gaat. Maar  “Een hart van steen”, van Renate Dorrestein refereert naast de grafsteen ook naar de persoonlijkheid van de moeder. Dit vind je meestal niet op internet maar moet je uit het boek zien te halen. Dat is niet zo lastig wanneer je het leest.

Personages

De beschrijving van personages vergt wat meer werk. Onthoudt dat er een onderscheid bestaat tussen hoofd en bijpersonages. De hoofdpersonages worden meestal uitgebreid beschreven in het boek en dit kun jij dus ook doen in je verslag.

Bij de bijpersonages zet je vaak maar 2 kenmerken omdat dit ook het enige is wat je over hen te weten komt in het boek.

Tijd & plaats

Dan volgt de plaats en tijd. Niet alleen moet je beschrijven waar het verhaal zich afspeelt, maar ook waarom het zo belangrijk is voor het verhaal zelf.

Dit geldt ook voor de tijd. Je beschrijft enerzijds de periode waarin het verhaal zich afspeelt, en daarnaast ook waarom het van belang is voor het verhaal. Zou het verhaal er niet heel anders uit zien als het zich in 1409 zou afspelen in plaats van 1998?

Je kunt ook iets vertellen over de chronologie in het verhaal en hoeveel tijd er verstreken is van begin tot einde.

Chronologie? Een voorbeeld: het verhaal is een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt van januari 2008 tot december 2008. Als het chronologisch wordt verteld begint het boek in januari en loopt het logisch langs de gebeurtenissen in februari, maart enz. naar december. Als het achronologisch wordt verteld kan het bijvoorbeeld beginnen met een fikse ruzie die zich afspeelt in november, om daarna te vertellen wat daar aan vooraf ging en te eindigen met wat er in december - na de ruzie- gebeurt.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van de auteur is essentieel voor hoe de lezer het ervaart. Schrijft hij beknopt of weidt hij ellenlang uit? Is het taalgebruik formeel of vulgair of misschien heel poëtisch? Je kunt hierbij ook vertellen of er veel gebruik gemaakt wordt van dialogen en of je het lastig vond om het te lezen.

Tip: gebruik een citaat wat jij typerend vindt voor de schrijfstijl van de auteur.

Vertelwijze

De auteur schrijft vanuit een bepaald perspectief. Je leest het verhaal bijvoorbeeld vanuit de hoofdpersoon of je kijkt van bovenaf als een alwetend iemand.

Dit zijn de meest voorkomende vertelperspectieven:
1. Auctoriale verteller (of: alwetende): Deze verteller is alwetend, maar speelt geen personage in het verhaal. Hij weet meer van de personages dan zij zelf.

2. Ik-verteller: Het personage vertelt over zichzelf, vaak in flash-back vorm. De ik speelt een personage, vaak het hoofdpersonage.

3. Personale verteller (of: hij/zij): Een combinatie van de 2 vorigen. De verteller is geen personage in het verhaal, maar hij volgt één personage. De verteller is niet alwetend.

Boeken kunnen ook van perspectief wisselen. Het ene deel wordt verteld vanuit het perspectief van de moeder, het volgende deel vanuit het perspectief van de dochter.

Thema & motieven

Dit is vaak het lastigst om te bedenken. Want wat is nu eigenlijk een thema en hoe vind je die? Een thema is eigenlijk het probleem in het boek. Waar het allemaal om draait. Zo is in één woord het thema van “Hersenschimmen”: dementie.

Een motief is een terugkerend element in het verhaal, in het oeuvre van de schrijver, of in de literatuur. In een boek is 1 thema te vinden en meerdere motieven.

Auteur

Je kunt op internet wat achtergrondinformatie opzoeken over de auteur. Dit kan een heel ander licht werpen op het boek wat je hebt gelezen. Het laat ook zien dat je je hebt verdiept in zijn werk en dat zal je leraar zeker waarderen. Vergeet hierbij niet de bronvermelding erbij te zetten.

Mening

Geen boekverslag is compleet zonder je eigen mening. Die is essentieel want: wat heb je ervan geleerd? Wat heeft het boek met je gedaan? Uiteindelijk lees je niet om de leraar te plezieren maar om jezelf te ontwikkelen. Als je niet zo goed weet hoe je je mening nu moet verwoorden kun je terugscrollen naar alle bovenstaande onderdelen die je beschreven hebt over het boek wat je hebt gelezen.

Wat vond je nu eigenlijk van het thema? Sprak het je aan? En de schrijfstijl, is dat een stijl die je vaker zou willen lezen of juist niet? Zo kom je tot een goed onderbouwde mening over je boek.

Dit zijn de algemene dingen die je moet weten voor de opbouw van een goed boekverslag. Soms kan de leraar je ook nog de opdracht geven om een verwerkingsopdracht te maken. Maar als je al deze informatie al bij elkaar hebt staan, is dat meestal niet heel veel werk meer.

Heb jij een goeie tip of een aanvulling op dit artikel? Reageer hieronder!

Gepubliceerd op 31 juli 2012
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

hoi ik zoek een boek versag over voor ik doodga in het nederlands!!!!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

P.

P.

lekker boek is dat!!!!

5 jaar geleden

W.

W.

hoi ik weet niet of ik jou boek nou heel leuk zou vinden.

3 jaar geleden

P.

P.

gast maak er zelf een

3 jaar geleden

lola

lola

leuk boek wwww

1 jaar geleden

gast

gast

R.

R.

uuuh veel tekst

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Floor

Floor

Bedankt

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Volgens mij heb ik het verkracht keb een 4

7 jaar geleden

Antwoorden

Marieke

Marieke

Is dat niet verklooien ofzo?

5 jaar geleden

X.

X.

Geen idee wat jullie met verslagen tegenwoordig uitspoken.

4 jaar geleden

H.

H.

Das kut voor je.....

3 jaar geleden

gast

gast

Leanne

Leanne

Goede tips, ik moet volgende week een boekverslag voor Engels inleveren, over een verschrikkelijk boek. Dit gaat me zeker helpen om een boekverslag in elkaar te zetten!

6 jaar geleden

Antwoorden

A.

A.

wist je eerst niet hoe je een boekversag moest maken dan?!

5 jaar geleden

gast

gast

Imre

Imre

Goeie tips, moet volgende week een boekvergelijkingsopdracht maken voor Nederlands maar kan geen boekverslagen vinden dus moet er zelf een maken. Dit zal me zeker helpen.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Ik moet een verslag maken van 'Morgen ben ik weert huis' van Simone van der vlught. Dit boek ik nog vrij nieuw, en kan dus geen verslagen vinden op internet... ):

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

jan

jan

ik las ze na dat mijn boekverslag af was hihi

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Mijn leraar Nederlands heeft deze tekst uitgeprint voor ons, maar ik heb toch een extra tip: wees zo veel als mogelijk positief - leraren vinden het oninteressant om een verslag vol negativiteit en geklaag te lezen. Vond je het boek niks aan en was het niet leuk om te lezen? Zoek dan toch een paar positieve en mooie dingen uit het boek om te compenseren met de negativiteit.

5 jaar geleden

Antwoorden

M.

M.

Van mij mogen mijn leerlingen best negatief zijn over een boek, als ze alles maar goed uitleggen. Dus niet: "Dit boek is slecht omdat het saai is" of "Het eindigt stom, daarom las ik het niet graag". Gebruik concrete voorbeelden uit de tekst en beschrijf duidelijk waarom je het boek niet ok vond.

Natuurlijk is het ook fijn als je ergens ook iets positiefs uit het boek kon halen, maar dat hoeft voor mij niet persé.

5 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

Hee,
Dit is m'n vierde jaar op het vwo en natuurlijk wordt het maken van boekverslagen steeds ingewikkelder. Ik ging dus maar wat tips op zoeken en ik kwam al vrij snel op deze pagina uit. Ik schrijf meestal geen reviews, maar ik wilde je toch even bedanken voor je nuttige tips?
Groetjess Anniek

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Marieke

Marieke

Ik moet een Bookpitch houden over een oorspronkelijk al Nederlandstalig boek, dus niet vertaald. Iemand tips?

5 jaar geleden

Antwoorden

I.

I.

Wat is een Bookpitch???

3 jaar geleden

gast

gast

Noa

Noa

beoordelingswoorden gebruiken met duidelijke argumenten bij menig

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Super handig deze site! Het helpt echt!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

goede tips thnx

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik vind u ADVIES! HEEL ERG HANDIG!

5 jaar geleden

Antwoorden

L.

L.

het is uW advies, in plaats van u advies

3 jaar geleden

gast

gast

M.

M.

Hoe vind ik vooruitwijzingen, terugwijzingen, tijdverdichtingen, versnellingen/vertragingen in een boek?

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Wat is dit voor iets belachelijk?
Poep pis of enige andere domme naam
Kunnen jullie geen normale reactie geven of zo?
Het is niet grappig ja
DAT JE HET MAAR WEET!
waar slaan zulke reactie op waarbij je mensen beledigt kwetst of je jezelf onder je niet niveau gaat gedragen?

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Wat een handige site groetjes allemaal!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Ik reageer nooit op deze dingen maar nu wel. Ik moet met een vriendin een boekverslag maken en extra opdrachten en kwam op deze site uit en heb er erg veel aan! de vorige keer had ik een 5 voor boekverslag dus ik hoop nu beter ook door deze tips. dankjewel

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

yamilla

yamilla

hoe schrijf je een flimverslag

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

-.

-.

Dankje voor de tips :)

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

bedankt voor de tips honeyponey

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Bij het boekverslag dat ik moest maken moesten de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek er ook in, dat stond hier niet bij maar ik heb het tussen de personages en tijd & plaats gezet. verder wel heel handig, ik had het boekverslag al klaar maar hierdoor heb ik heb netjes in volgorde staan en ziet het er netter uit. bedankt!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

ècht een top artikel

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Weet iemand een boek"??

3 jaar geleden

Antwoorden

..

..

vlinders, van Simone van der Vlught. Dat is echt een goed boek.

3 jaar geleden

gast

gast

S.

S.

Zijn er ook nog tips voor een hele lange mening (500 woorden)? Ik kom vaak namelijk niet verder dan de helft.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

bedankt! ik heb een 8,4 door deze geweldige tips!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hoe vertel je boek met paar korte zinnen liefst snel zo mogelijk?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hoe vertel je boek met paar korte zinnen liefst snel zo mogelijk?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

(.

(.

misschien kan je ook het kopje: "Mijn oordeel over dit boek" o.d toevoegen.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

hoi

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Het is best veel tekst maar er staat heel veel informatie in waar je heel veel uit kan halen om een goed boekverslag. Ik vind het super goed

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik moet een verslag maken over mezelf

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Handige tip

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Heel handig! ga ik zeker gebruiken!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

haha misschien beter oplette tijdens de hoe-maak-ik-een-boekverslagles... bijzonder op onze school. ik had een 4...

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

hoi daag

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

henk

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Z.

Z.

Erg handig om dit te weten.ik vind het zelf altijd moeilijk om de punten te onthouden maar nu weet ik ook wat ze precies inhouden dankjewel :D

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Bente

Bente

sai
sai

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

te veel woorden

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Dus ik moet een thema zoeken voor het boek "Haat" van Mel Wallis de Vries, maar ik kan echt niets bedenken dat het boek echt beschrijft. Heeft iemand het boek misschien gelezen en een idee wat het thema kan zijn?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Heel erg bedankt voor deze informatie, ik heb er veel uitgehaald.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Ik had een 11 voor mijn boekverslag alleen maar door dit

2 jaar geleden

Antwoorden

G.

G.

Gert van Dijk is de Keizer van alles

2 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

lol

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

ik wil een leesverslag schrijven over een boek de heet de boekenbewaker

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Rob

Rob

hallo

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Ik ben bob de bouwer niet.?????

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

is het niet handig om bij een boekverslag ook een bromvermelding, inhoudsopgave, voorwoord en een leuke titelpagina te hebben

2 jaar geleden

Antwoorden

B.

B.

Nee. Als het goed is gebruik je geen bronnen want je bedenkt alles zelf toch. Inhoudsgave kan, maar is echt niet nodig. Voorwoord zou ik al helemaal niet doen, het is een boekverslag, geen wetenschappelijk artikel... titelblad kan wel. Maar dan zou ik gewoon de cover van het boek nemen.

2 jaar geleden

Bram

BramIk wou een brommer voor mijn verjaardag maar ik kreeg een snorfiets, waardeloos!

2 jaar geleden

gast

gast

O.

O.

bedankt voor de tips maar er zaten spelling foutjes bij en die snapte ik niet

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

wij moeten er ook een hamvraag bij verzinnen en die beantwoorden

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

wie heet er dan pepijn dan? klinkt als wahed kruiden dan voeg je nu 1 eet lepel pepijn toe a ezel verander je naam sucka geef je adres snel ga ik je leren a zebi

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

hoezo ga je dood in het nederlands?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Charlotte

Charlotte

Ik weet niet of dit wel een goede is.....

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Ilse

Ilse

Hoe moet je ooit 5 nieuwe titels maken van je boek!!!!!!!!!

1 jaar geleden

Antwoorden

Vanya

Vanya

Ooeei das moeilijk. Wat is het boek?

1 jaar geleden

gast

gast

xxRoos

xxRoos

Hey! moet je verslag per se heel lang zijn?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

luna

luna

;)

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Dushicuragurl

Dushicuragurl

ik ga hier zter iets aan hebben heb het soms wel nodig

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

joas

joas

handig

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Vanya

Vanya

Wauw bedankt! Ik krijg thuisonderwijs en moest op mijn dertiende voor het eerst in mijn leven een boekverslag maken. Ik wist niet wat ik moest en toen vond ik dit. En het ging echt vet goed dankzij jullie!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniemmmmm

Anoniemmmmm

Ik vind dat er ook verslagen kunnen komen voor de eerste en de tweedeklassers, want sommige eersteklassers die zoeken ook een verslag op hun niveau.

1 jaar geleden

Antwoorden

Lina

Lina@Anoniemmmmm: Ja je hebt hellemaal gelijk ik had dat ook in de eerste klas en ik kon er niks over vinden.

1 jaar geleden

gast

gast

kut kin

kut kin

het is eecht een saaie boek eever

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Leyla

Leyla

Goede tips

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Kees

Kees

Kaas

1 jaar geleden

Antwoorden

Kee

Kee

kaas

1 jaar geleden

gast

gast