Welke schrijvers & genres vind jij leuk? 📖️ Wij zijn benieuwd. Geef je mening en maak kans op één van de Bol.com cadeaubonnen. 🎁️

Naar de vragenlijst!


Gegevens:1.) Datum: 16-2000

2.) Titel: Harry Potter en de vuurbeker.

Auteur: J.K. Rowling

Uitgever: De Harmonie

Jaar: 2000 Jaar eerste druk: 2000

3.) Genre: Avontuur.Inhoud:4.) Gebeurtenissen:Er wordt een toverschool toernooi georganiseerd tussen drie scholen waaronder Zweinstein. Alleen leerlingen van 17 jaar en ouder mogen meedoen. Er wordt een vuurbeker geplaatst die onpartijdig één leerling van elke school kiest. Deze drie leerlingen moeten dan drie opdrachten voltooien. Als de namen dan door de vuurbeker worden ontbrandt komen er eerst drie winnaars uit en dan plotseling Harry’s naam terwijl hij zich niet had opgegeven. Iedereen denkt dat Harry de vuurbeker waanzichtig heeft gemaakt, maar de leraren denken dat iemand Harry wil vermoorden. Als Harry uiteindelijk bij de derde opdracht de Trofee pakt samen met Carlo blijkt deze een viavia (een verbinding tussen twee gebieden) te zijn. Harry en Carlo komen op een kerkhof samen met Pippeling. Die vermoordt Carlo en bindt Harry vast. Dan laat Pippeling Voldemort herrijzen met het bloed van Harry, botten van Voldemorts vader en zijn eigen hand. Als Voldemort tot leven komt wil hij Harry vermoorden. Doordat Harry’s toverstok dezelfde kern heeft als die van Voldemort komt er een verbinding, Voldemort valt dan krijsend op de grond en Harry pakt dan snel de trofee en keert terug op Zweinstein. Daar probeert prof. Dolleman hem te vermoorden maar hij wordt door Perkamentus ontmaskerd.5.) Personen:
Harry Potter is de hoofdpersoon in het boek. Hij is een jongen van 14 jaar. Hij is erg moedig en aardig. Veel mensen zijn hem dankbaar omdat hij Voldemort heeft verslagen. Voldemort oefende 10 jaar lang duistere krachten in de tovenaarswereld uit. Het enige wat hij aan het ‘gevecht’ heeft over gehouden is een bliksemvormig litteken. Verder heeft hij zwart haar dat alle kanten uitsteekt en een bril.

Hermelien Griffel heeft een erg streng karakter en keurt dingen zoals overschrijven ook af. Zij is de slimste leerling van alle klassen. Ze heeft bruin krullend haar en is 14 jaar.

Ron Wemel heeft ongeveer hetzelfde karakter als Harry. Hij heeft rood haar, sproeten en een lange neus. Hij is ook 14 jaar.

Barto Krenck is Voldemort trouwste dooddoener. Hij moet Harry bij Voldemort zien te krijgen. Daarom heeft hij professor Alastor ‘Dwaaloog’ Dolleman ontvoerd. En gaat hij als hem verder, dit doet hij d.m.v. een wisseldrank (Een drank waarbij je voor een uur in iemand anders veranderd maar wel dezelfde geest houd).

Victor Kruml ziet er erg nors uit en is zoeker in het Bulgaarse zwerkbalteam. Hij is 18 en komt van het Klammfels. Carlo Kannewasser is erg aardig en moedig. Hij is 17 en zit op Zweinstein. Fleur Delamour is een Glamorgana. Ze is 17 jaar en zit op het Beauxbatons. Samen met Harry strijden zij ook om de Toverschooltrofee.6.) Plaats:Het verhaal speelt zich af in en rond Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus, het enige dat je te weten komt is dat het een reusachtig kasteel is dat dreuzels (niet-magische mensen) niet kunnen zien. Zweinstein ligt in Engeland, dit kom je te weten omdat ze van af een station in Londen vertrekken.7.) Tijd:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dit kan je merken aan dingen zoals: telefoon, computer en televisie.

De verteltijd is 547 bladzijde. En de vertelde tijd is een heel schooljaar.

Het hele verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.

De flashbacks verwijzen vaak naar dingen die in eerder verschenen boeken worden verteld. Maar je hoeft deze eerder verschenen boeken niet te lezen op het verhaal te snappen.8.) Het begin:Het verhaal begint met een droom van Harry. In die droom komt Voldemort voor en die zegt tegen Wormstaart dat hij Harry wil vermoorden om te kunnen herreizen. Later komt Harry er achter dat dit een telepathische verbinding was.9.) Probleem en afloop:Er wordt een toverschool toernooi georganiseerd. En alleen als je ouder bent dan17 kan je meedoen. Je moest je naam in een vuurbeker stoppen en hij koos dan van de 3 scholen 1 winnaar. Toen er drie winnaars bekend waren kwam er plotseling Harry’s naam uit de beker en toen moest hij meedoen met de levensgevaarlijke opdrachten. Waarschijnlijk wil iemand hem vermoorden en het op een ongeluk laten lijken.10.) Het perspectief:Het boek is vooral in het hij-perspectief geschreven, maar af en toe verandert het in het ik-perspectief, om momenten dat Harry praat of denkt.11.) De titel:De titel Harry Potter & de vuurbeker slaat: op Harry, de hoofdpersoon van het boek, die het avontuur beleeft. En dat de vuurbeker zijn naam geeft om mee te doen aan het toernooi.12.) Het thema:Het thema is, volgens mij, de moed die nodig is om de angst te overwinnen.13.) De beoordeling:Ik vond het het leukste de boek van alle vier (Harry Potter & de steen der wijzen, Harry Potter & de geheime kamer, Harry Potter & de gevangene van Azkaban en Harry Potter & de vuurbeker). Dit vind ik vooral om dat het verhaal ongeveer twee keer zolang is als ik alle andere boeken. Hierdoor komt de ontknoping niet heel snel maar wordt deze opgebouwd, wat het boek ook spannender maakt. Het boek was erg goed geschreven je moest gewoon door blijven lezen. Het was niet echt heel makkelijk te lezen maar ook niet zo moeilijk dat je elke bladzijde twee of drie keer moet lezen voordat je het snapt. In het begin is het boek best wel voorspellend, maar op het einde absoluut niet daar neemt het zelfs een verrassend wending die je nooit had verwacht. Het verhaal is eigenlijk heel realistisch, dit komt omdat bijna niet om het toveren wordt afgeschoven. Alleen om het einde was het wat minder realistisch want iemand kan natuurlijk niet herrijzen, of in iemand anders veranderen. Ook kom je steeds meer te weten wat er is gebeurd toen Voldemort zichzelf bijna doodde.

Eigenlijk is het een soort puzzel die als je alle boeken hebt gelezen is opgelost. Dan weet je wat er is gebeurd toen Voldemort Harry probeerde te vermoorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

eyyyy, alles goed?
bedankt dat je jouw uitstreksel op deze site hebt gezet.
het is een goed en mooi verslag.
ik heb er veel aan gehad om ook net als jij een boek verslag te maken.
het cijfer weet ik nog niet maar goed, als je wilt weten welk cijfer het wordt ( weet niet wanneer ik het krijg ) stuur je maar een e-mailtje naar mij terug.
kusjes linda XxXxX

19 jaar geleden

F.

F.

Hay Christiaan, ik vind je uittreksel heel goed, alleen ik moet een boekverslag maken over de eerste 7 hoofdstukken, en ik weet dus niet tot waar dat verhaal dan loopt, kan je me dat even terug mailen ?!?! alvast bedankt doegg

19 jaar geleden

S.

S.

Ik vond het een prima uittreksel en ik heb er dan ook goed gebruik van gemaakt. Erg bedankt!
Stefanie

19 jaar geleden

W.

W.

kheb ff een vraagje over je uitreksel.
Mag ik weten wat voor punt je er voor had?
Want ik wil er mischien ook een paar dinetjes uit gebruiken.

greetz willem

19 jaar geleden

E.

E.

Hallo, Leuk geschreven joh. Ik heb er veel van kunnen opnemen. Je hebt zeer veel infromatie. Wil je me terug mailen ik wil wel wat meer over je teweten komen. Waar je op school zit enz. Ik wil wel met je mailen Jij ook??? -x- ellen

18 jaar geleden

R.

R.

wil je mijn vriend zijn alstublieft?

10 jaar geleden

M.

M.

dankje dat je dit heb gemaakt, nu hoef ik het boek niet zelf te lezen

9 jaar geleden

K.

K.

hoi piet de tijd gedeelte klopt niet tovernaars kennen geen telefoon en televisie een beetje raar!

8 jaar geleden

R.

R.

dankje maar mijn vraag is zou jij het aan een ander aanradenn en waarom zou je dat doen

6 jaar geleden

A.

A.

ik heb een 10 een dikke vette 10

6 jaar geleden

S.

S.

dit uitreksel is erg behulpzaam en ik heb er goed gebruik van gemaakt

4 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het echt een slechte samenvatting sorry maarja

3 jaar geleden

I.

I.

sorry dat ik dit heb SORRY

3 jaar geleden