Zo schrijf ik een samenvatting

Door Merel

Je kunt er niet omheen in je carrière als middelbare scholier. Je schrijft ze vrijwillig om te leren voor een toets, of wordt gedwongen door docenten: samenvattingen. Je kunt er dus maar beter goed in worden!

Gelukkig is daar Scholieren.com met de ultieme tips and tricks voor de perfecte samenvatting.

1. Kort maar krachtig

De grootste open deur in samenvattingland, maar oh-zo-belangrijk: hou het kort! Een te lange samenvatting is funest voor je werk, en zonde van de moeite. Zorg dat je een beknopte, maar volledige weergave van het boek/de toetsstof schetst. Details zijn een no-go, dus laat ze achterwege!

2. Wees objectief

Het lijkt simpel, maar dat is het lang niet altijd: zorg dat je neutraal blijft. Vertel alleen de feiten, niks daaromheen. Je eigen mening telt in een samenvatting gewoon niet, punt. Blijf dicht bij de tekst en hou het zakelijk.

3. Formuleer vragen

Geen flauw idee hoe je moet beginnen? Stel jezelf dan vragen. Voor een samenvatting van een roman kun je de vier W’s goed gebruiken: Wie is de hoofdpersoon? Waar speelt het verhaal zich af? Wanneer speelt het verhaal zich af? Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen? Zorg dat deze vragen in ieder geval beantwoord worden. Vergeet behalve de hoofdpersoon niet ook alle belangrijke bijpersonen in je samenvatting te verwerken.

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram!

Ook voor toetsstof (bijv. aardrijkskunde of geschiedenis) kunnen zulke vragen soms van pas komen. Welke personen worden in de stof genoemd, welke plaatsen zijn belangrijk, welke data moet je onthouden, welke ontwikkeling vindt plaats?

Leertip: voor het samenvatten van stof uit een schoolboek kan het handig zijn om elke alinea in één of twee zinnen samen te vatten. Vaak kun je ook de zogenaamde ‘kernzin’ (= belangrijkste zin) van elke alinea overnemen. Vaak is dit de eerste of de laatste zin van de alinea.

4. Maak het niet te ingewikkeld

Je hoeft echt niet alle hersenspinsels van hoofdpersoon Jantje te beschrijven voor hij eindelijk besluit Marietje verkering te vragen. Zeg gewoon dat het gebeurt (en wat haar antwoord was natuurlijk). Kies voor de makkelijke weg en maak het niet te ingewikkeld. Als je je samenvatting aan je moeder/beste vriend/cavia voorleest, moeten zij gewoon snappen hoe het verhaal verloopt. Ze moeten een globaal idee hebben van de inhoud van het boek, meer niet.

5. Begin en einde

Niet onbelangrijk: zorg in het geval van een leesboek ervoor dat je samenvatting een duidelijk begin en een einde heeft. Een boek heeft dat immers ook. Als je boek een open einde heeft, kun je je samenvatting ook best met een vraag afsluiten, bijvoorbeeld: "Maar zal het uiteindelijk toch nog goedkomen tussen Marietje en Jantje?"

6. Check!

Last but not least: de controle. Een samenvatting is een typische opdracht die je moet blijven nalezen en bijwerken. Controleer of je samenvatting geen nieuwe informatie bevat (dingen die niet uit de originele stof of het boek komen) of de onderdelen logisch op elkaar aansluiten (als dit ergens niet het geval is, waarom is dat zo? Ontbreekt er een oorzaak of bepaalde motivatie?), of alle belangrijke personen en gebeurtenissen genoemd worden, en ook op spel- en taalfouten.

Kijk goed of je informatie kunt weglaten, zeker als je samenvatting voor je gevoel te lang is. Samenvatten is een kunst, maar als je kritisch blijft, je tekst blijft nalezen, schrappen, bijwerken, controleren en je aan deze regels houdt, komt alles goed. Succes!

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram!

Gepubliceerd op 28 augustus 2012