Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 272 pagina's
  • Uitgeverij: Blossom Books

Flaptekst

Hannah en Sam kennen elkaar niet, maar hebben allebei dezelfde missie: niet als maagd naar de universiteit gaan. Niet dat ze zou per se op zoek zijn naar hun lobsters, nee, seks is gewoon iets wat ze een keer gedaan moeten hebben, zodat ze verder kunnen met hun leven. Ze hebben hiervoor nog precies één zomer. Maar in plaats van een onvergetelijke vakantie vol jaloersmakende romantiek en stomende seksmarathons, gaat het er tijdens de zomer van zowel Hannah als Sam nogal awkward aan toe. De nutteloze, maar goedbedoelde raad van vrienden en genante dates helpen ook niet echt tegen hun diepgewortelde angst om voor altijd seksloos door het leven te gaan. Gelukkig helpt het lot een handje om hen bij elkaar te brengen. Nu moeten ze alleen nog in zichzelf en in happy ending leren vertrouwen.

Eerste zin

Grace kwam zo wild mijn kamer binnenstormen dat ze bijna omviel.

Samenvatting

Hannah en Sam kennen elkaar niet, maar ze zijn allebei van plan om ontmaagd te worden voordat zij naar de universiteit gaan. Stella, de beste vriendin van Hannah, heeft geregeld dat ze het kan doen met Freddie (een crush van Hannah die haar ‘lobster’ zou kunnen zijn) op Stella’s verjaardagsfeest in haar huis. Freddie is echter enorm dronken en Hannah wil helemaal niet meer, dus vlucht ze naar de badkamer waar ze Sam tegen het lijf loopt. Ze praten over onder andere warme cassis en voelen zich tot elkaar aangetrokken. Ze kennen elkaars namen echter niet, dus noemen ze elkaar daarna ‘Toiley Boy’ en ‘Cassis Girl’. Na de scène in de badkamer, waarbij Hannah wordt weg geroepen door een van haar vriendinnen, is Sam onderweg naar zijn vrienden als Stella hem ineens zoent - zonder dat ze weet van de scène tussen Hannah en Sam. De volgende keer dat ze elkaar tegenkomen, is op een date tussen Stella en Sam (want Stella wil haar knipperlichtrelatie jaloers maken). Het is erg ongemakkelijk, want geen van beiden zegt er iets van. Als ze even alleen zijn, geeft Hannah aan dat ze een vriend heeft (wat niet zo is, maar ze is enorm zenuwachtig). Sam is teleurgesteld, maar hij laat het gaan: ze is nu eenmaal bezet. Dat houdt hem echter niet tegen om over haar te fantaseren.

Sam is niet de enige die baalt, want Hannah doet het ook. Gelukkig weet haar oma haar op te vrolijken met een beetje shoppen, waarbij ze een jurk scoren die Stella eigenlijk enorm graag wilde hebben. Wanneer Hannah met haar vriendinnen naar Kavos gaat, neemt ze de jurk mee (hoewel ze dit wel doet met twijfel). Op de eerste avond gaan ze op een boot waar ze een jongen, Pax, ontmoeten die geïnteresseerd is in Hannah. Stella heeft echter al een oogje op hem en probeert zijn aandacht constant te trekken. Wanneer Pax Hannah kust, laat ze hem echter weten dat ze niet is geïnteresseerd. Vanaf dat moment gaat hij voor Stella, die geniet van zijn aandacht (ondanks haar knipperlichtrelatie). Als de twee de hotelkamer binnen komen om klef te zijn, gaat Hannah in haar pyjama naar buiten. Ze voelt zich enorm ellendig als ze niemand kan vinden, dus slaapt ze bij een neef van Pax als ze hem tegenkomt. Hij is wat stil hoort niet echt bij de vriendengroep, maar zij vindt hem wel oké. Intussen is Sam met zijn ouders op een enorm saai eiland waar hij een meisje ontmoet die graag met hem naar bed wil. Voordat er echter echt iets kan gebeuren, komt Sam al klaar en dit verpest de hele avond.

Wanneer iedereen weer thuis is van vakantie, gaan ze met z’n allen naar een festival. Hoewel Hannah en Sam dit niet van elkaar weten, komen ze elkaar wel tegen. Sam is Hannah nog niet vergeten, maar zoent wel met een ander meisje. Hannah is verdrietig en gaat weg, maar even later komen ze elkaar weer tegen waar ze voor het eerst eerlijk tegen elkaar zijn. Samen brengen ze de rest van de nacht door en doen zelfs een poging om seks te hebben (in een andermans tent), maar die mislukt. De volgende dag komt Pax ook naar het festival en hij heeft vriendelijke aandacht voor Hannah. Sam ziet dit en denkt dat ze iets hebben, waardoor de relatie met Hannah van korte duur is. Daarna komt Sam het meisje van eerder op het festival weer tegen, waar hij mee zoent en begint een relatie. Hannah is intussen verdrietig en gaat leuke dingen met Stella(, Pax en zijn neef) doen. Uiteindelijk worden Hannah en de neef alleen gelaten door het stel. Pax komt echter daarna naar haar toe om nog een liefdesverklaring af te leggen en dat hij helemaal niet zoveel voor Stella voelt. Vervolgens worden de uitslagen van de examens bekend gemaakt, wat betekent dat Hannah en Sam naar dezelfde universiteit kunnen gaan. Ook gaat het uit tussen Sam en het meisje van het festival. Hannah en Sam komen elkaar weer tegen op het afstudeerfeest waar ze bij praten en eerlijk naar elkaar zijn. In het laatste hoofdstuk wordt hun eerste keer seks (met elkaar) verwoord.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Hannah

Hannah is een meisje met aardbeiblondhaar. Ze is een goede student en ze woont thuis bij haar familie. In het boek is haar oma op bezoek, met wie zij een goede band heeft en goed kan praten. Hannah heeft een haat-liefdesverhouding met haar beste vriendin Stella, wat soms verwarrend kan zijn. Net als haar gevoelens voor Sam en Pax, hoewel de cover van het boek al wel aangeeft dat Hannah uiteindelijk zal samenkomen met Sam.

Sam

Sam is een jongen die van warme cassis houdt, iets waar zijn vrienden raar van op kijken. Hij maakt zich druk om de scores van zijn examens vanwege de toelating tot de universiteit. Sam zoent met verschillende meisjes, ook terwijl hij Hannah al kent, maar toch blijft hij aan haar denken. Hierdoor lukt het hem niet om seks te hebben met de meisjes. Hoewel Sam goede vrienden heeft, deelt hij niet alles met hen (doordat ze jongens zijn).

Quotes

"Het was een traditie geworden. stella noemde het de lobster-deur, naar die aflevering van Friends waarin Phoebe tegen Ross zegt dat Rachel en hij uiteindelijk bij elkaar zullen komen omdat zij zijn ‘lobster’ is. "

Bladzijde 27

"Stella zoenen was een bizarre en - eerlijk gezegd: aangename - afleiding geweest, maar ik kon het cassismeisje niet uit mijn hoofd krijgen."

Bladzijde 64

"Tegen de tijd dat ik bij mijn oma’s huis aankwam, kon het me niet meer schelen of ik wel of niet zou worden geloofd. Ik kon zo’n gelegenheid niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Het zou gaan gebeuren. Vanavond ging het gebeuren. "

Bladzijde 107

"Meisjes als Hannah zijn waarschijnlijk een uitzondering op de regel: meisjes met wie je gewoon jezelf kunt zijn en bij wie je gek kunt doen, zonder bang te hoeven zijn dat je als een kneus overkomt als je over warme cassis praat, omdat zij precies hetzelfde doet."

Bladzijde 149

"ebastiaan is een krab. We kunnen Lobsters vergeten. Kreeften blijven helemaal niet altijd bij elkaar. Hebben jullie het al gedaan? "

Bladzijde 227

"Ik luisterde nauwelijk. Ik wilde haar alleen maar vasthouden. Ik trok haar weer naar me toe en kuste haar, en voelde de natte warmte van haar wangen tegen die van mij."

Bladzijde 256

"Je kunt maar één keer worden ontmaagd. Dat is de enige belangrijke gebeurtenissen tussen je geboorte en je trouwdag. "

Bladzijde 267

"Ik weet niet of hij mijn lobster is, maar met hem voelt het zeker beter dan met wie dan ook. "

Bladzijde 271

Thematiek

Seksualiteit
Hannah en Sam willen beiden ontmaagd zijn voordat zij naar de universiteit gaan en dat is dan ook hun missie in de zomer, maar er lijkt constant iets tussen te komen. Ook de rest van de personages zijn constant met het onderwerp seks bezig. Robin vertelt bijvoorbeeld geweldige verhalen, Stella zegt dat ze het heeft gedaan met haar knipperlichtrelatie (maar dit is in werkelijkheid niet zo) en ook de rest van Hannah en Sams vrienden zijn er veel mee bezig.

Motieven

Vriendschap
Zowel Hannah als Sam hebben meerdere beste vriend(inn)en. Met hen delen ze alles en ze krijgen veel advies van hen, ook al helpt dit niet altijd. Hoewel het voornamelijk om de relatie tussen Hannah en Sam gaat als rode lijn in het verhaal, zijn de vriendschappen in het boek een belangrijke bijdrage aan de gebeurtenissen rondom hun relatie.

Liefdesrelatie: happy end
Hannah en Sam lijken elkaar wel steeds te vinden, maar niet helemaal. Er gaat constant iets mis waardoor het niet lijkt te werken tussen hen. Uiteindelijk komen ze echter wel bij elkaar, zoals ook al op de kaft staat weergegeven.

School- en studentenleven
Hannah en Sam zijn beiden net klaar met high school en wachten op hun laatste cijfers om toegelaten te kunnen worden tot de universiteit. Beide personages maken zich druk om de uitslag, hoewel het er uiteindelijk toe leidt dat ze naar dezelfde school gaan.

Opdracht

Voor Christina, Kate en Alexie...
The Original Dream Team - L.I.

Voor Carolina - T.E.

Trivia

Lucy en Tom waren 'high school sweethearts', maar zijn daarna altijd vrienden gebleven.

Emmy van Ruijven heeft de cover van Lobsters in het Nederlands geillustreerd.

Titelverklaring

Hannah en haar vriendinnen willen heel graag hun zielsverwant vinden. Oftewel hun 'lobster', zoals Phoebe uit Friends dit noemde bij de personages Ross en Rachel. De meisjes hebben dit overgenomen en zij schrijven alle namen van hun potentiele 'lobsters' op de deur van Stella's kamer met nagellak. Hoewel Hannah met een andere naam op de deur als huidige 'lobster' begint, verandert dit al vrij snel in Sam en hier eindigt het ook mee.

Structuur & perspectief

Het boek Lobsters bestaat uit 17 hoofdstukken, waarin zowel Hannah als Sam aan het woord zijn. Het perspectief wordt in de hoofdstukken afgewisseld en zijn duidelijk te onderscheiden doordat er boven de stukken de namen van de personages staan. Hierdoor ben je als lezer op de hoogte van de gedachten en gevoelens van beide hoofdpersonages. Er is geschreven vanuit het ik-perspectief, waardoor je als lezer alwetend bent.

Decor

Lobsters is in de moderne tijd geschreven, waarin jongeren het onderwerp seks belangrijk vinden. Dit is het thema van dit boek. De tijd is echter ook te herkennen aan de moderne apparatuur zoals computers en telefoons, het drank- en drugsgebruik en het festival. Hierdoor zou het verhaal anders zijn als het zich af zou spelen in een andere tijd. Over het verhaal gaan enkele weken, waarschijnlijk 6 tot 8, de lengte van de zomervakantie.

Hannah en Sam wonen allebei in Engeland. Ze gaan allebei naar dezelfde universiteit na de zomer. Tijdens de zomer treffen zij elkaar op verschillende plekken: in Stella's huis, in een cafe, op een festival... Alleen op vakantie komen ze elkaar niet tegen. Hannah is naar Kavos met haar vriendinnen en Sam brengt zijn vakantie met zijn ouders op Sark door.

Stijl

Lobsters is bedoeld als een grappig en luchtig boek. Dit is zo ook geschreven. Er komen geen enorm hevige situaties in voor en er worden niet echt moeilijke woorden in gebruikt. Hoewel het boek naar het Nederlands is vertaald, komen er wel enkele Engelse woorden in voor zoals 'lobsters', 'cassis girl' en 'toilet boy'. Dit waarschijnlijk omdat de vertaling niet zo leuk klinkt als in het originele verhaal. De zinnen en alinea's, maar ook de stukjes en hoofdstukken zijn over het algemeen kort, waardoor het fijn doorleest.

Slotzin

Onze handen kletsen tegen elkaar in een perfecte high ten.

Beoordeling

Lobsters is een luchtig en grappig liefdesverhaal, waarbij aan de kaft meteen te lezen is dat het een gelukkig einde zal hebben. Maar aangezien dit soort boeken dat meestal hebben, was het niet zo erg om dit van te voren te weten. De momenten waarop Hannah en Sam naar elkaar toe trekken, maar dan toch weer net niet, zijn hierdoor echter wel een beetje frustrerend. Het boek leest gemakkelijk en ik vond het leuk om het verhaal van twee perspectieven te kunnen bekijken, dit geeft het boek net iets extra's mee. Het verhaal is niet heel bijzonder, maar wel leuk om tussendoor te lezen. En zeker ook voor scholieren, aangezien de onderwerpen van deze tijd zijn!

Recensies

"Om te beginnen met de recensie kan ik je vertellen dat het boek prima door leest. Het lijkt wel of Blossom Books alleen maar van die boeken heeft die lekker lezen."
http://adorablebooks.nl/l...tom-ellen/

"If you’re a fan of YA contemporary, especially UKYA, you’ll want to pick up Lobsters!"
https://theprettybooks.wo...cy-ivison/

Overhoor jezelf

Hoe wordt Sam door Hannahs vriendinnen genoemd voordat ze zijn naam kennen?
Stelling: hoewel Sam niet is toegelaten tot zijn nummer #1 universiteit, kan hij nu wel met Hannah naar dezelfde school.
Op welk moment ontdekt Hannah dat Stella niet altijd een even goede vriendin is?
Met hoeveel meiden zoent Sam buiten Hannah om?
Wat voor soort oma is de oma van Hannah?
Stelling: Robin houdt van Harry Potter en schaamt zich daar een beetje voor.
Waar komt de term \'lobsters\' vandaan?
Waar staat de tent op de cover van het Nederlandse boek symbool voor?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.