Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Koningsdag: ik ben geen fan

Koningsdag: ik ben geen fan

Door Naomi

Wanneer heel Nederland oranje kleurt, weet je dat het weer zover is: het is Koningsdag. De kleedjes en oude zooi worden van zolder gehaald, de vlaggen worden in de masten gehangen en de meest cringy Instagram-captions worden ook weer uit de kast getrokken. 

Zelf snap ik de Koningsdag-hype totaal niet. Ik houd niet van feestjes, vind de kleur oranje verschrikkelijk en lust al helemaal geen tompouces. 

Koningshuis 

Er is een familie, de familie van Oranje-Nassau, die het gezicht van Nederland is en daar een bak geld voor krijgt. Maatschappelijk nut is er wat mij betreft niet echt en deze monarchie is in strijd met alle principes van onze democratie. Zoals je misschien al hoort, ben ik niet de grootste fan van het fenomeen dat het koningshuis heet. Om een nationale feestdag te wijden aan de koning vind ik daarom tamelijk overdreven.

Vrije dag

Wat wél een voordeeltje aan Koningsdag is, is de extra vrije dag. Dacht ik. Blijkt deze feestdag gewoon in de meivakantie te vallen: balen! Ik kon wel een extra schoolloos dagje gebruiken. Ik denk dat ik in mijn latere werkleven maar gewoon ga werken op Koningsdag. Lekker extra betaald krijgen op een feestdag waar ik toch niks om geef. 

Rommelmarkt 

Overal waar je loopt struikel je tijdens Koningsdag over een rommelmarkt. En hoewel ik tweedehands winkelen superleuk vind, ontvlucht ik deze toch liever. Nou ja, bijna elk jaar ga ik tóch even kijken en realiseer ik me weer waar mijn aversie vandaan komt. Hutjemutje langs kleedjes schuifelen waar alles door elkaar ligt blijkt niet voor mij weggelegd te zijn. Ik raak helemaal het overzicht kwijt en ben na een paar minuten al overprikkeld. Waar iedereen vrolijk zingend met keiharde Nederlandse muziek aan het genieten is van alles wat de dag brengt, wil ik het liefst op de bank kruipen met een boek. 

Instagram 

En de feesten dan? "Gefeliciteerd Willie!" "Dit biertje is voor jou Lex" "Proost op Wim-Lex!" "Willie, nog een biertje?" Al dit soort prachtige uitspraken worden constant om je oren geslingerd tijdens Koningsdagfeestjes. Zelf ga ik echter nooit. Ik ben niet zo'n uitgaanstype. Het enige waar ik stiekem van geniet, van achter mijn beeldscherm, zijn alle captions op Instagram. Echt typische Nederlandse nuchterheid om zo over onze koning te spreken op sociale media. 

Ik sluit mij dus even vierentwintig uur op in mijn huis, maar genieten jullie vooral van deze Koningsdag! 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2022

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 26 april 2024
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.