Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Wat als jij koning zou zijn?

Wat als jij koning zou zijn?

Door Ivo

Je kon er afgelopen zaterdag niet omheen: Koningsdag. Wat was het fantastisch. Zelf was ik bij 538 Koningsdag in Breda, een ontzettend massaal feest met ruim 40.000 man, maar vrijwel in elke stad was wel een vrijmarkt of feest te vinden. Klinkt allemaal perfect, maar zou jij dat ook willen als jij de koning was?

Het gerucht gaat dat Willy wat dingen wil veranderen op Koningsdag. Zo zou hij de bezoekjes aan dorpen en steden anders willen gaan invullen. Wat zou jij aan Koningsdag veranderen als jij het voor het zeggen had? En wat zou jij doen als je voor één dag koning was? Ik vroeg het aan een aantal jongeren.

Willem (18):

"Als ik voor één dag koning zou zijn, zou ik op Koningsdag de kinderen die muziek maken in mijn straat - en die mijn oren doen bloeden - 50 euro geven zodat ze de rest van de dag iets productiefs kunnen gaan doen. Ik ben nooit een grote fan geweest van Koningsdag of Koninginnedag. De Oranjekoorts heeft mij nooit veel gedaan. Alle vlooienmarkten en de grote jaarlijkse zolderruil op straat vind ik dan wel weer leuk. Voor de rest zou ik niet veel veranderen aan de dag zelf. Het is een gezellige en chaotische dag waar altijd wel wat te beleven valt."

Justine (17):

"Als ik zelf de koning zou zijn dan zou ik mijn verjaardag met familie willen vieren. Naar mijn weten is Koningsdag een van zijn weinige verplichtingen die hij heeft, dus als Willem-Alexander het niet leuk vindt moet hij zich maar even een dagje aanpassen lijkt mij. Ik zou het heel erg zonde vinden als dit de laatste Koningsdag in deze vorm zou zijn. Ik weet niet wat er veranderd zou moeten worden. Die spelletjes en de bezoeken aan steden door de Koninklijke familie zijn misschien niet nodig, maar het is wel traditie, en die moet je in stand houden."

Daan (17):

"Als ik voor een dag koning zou zijn zou ik me de hele dag laten bedienen van voedsel, zoals het een echte koning betaamd. Lijkt me heerlijk. Ik vind alle feesten die om Koningsdag heen worden georganiseerd erg leuk; ik zou Koningsdag daarom zo laten zoals het nu is. Waarom aan een mooie traditie sleutelen als het nu goed is?  Ik heb dit jaar al het feestelijks overgeslagen, aangezien ik de avond ervoor mijn eindexamengala had. Ik moest dus nog flink wat uurtjes slaap inhalen.'

Gepubliceerd op 27 april 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.