ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 190 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Iemand knielt bij het lichaam en houdt zijn oor boven het masker. ‘Een ambulance!’ schreeuwt een jongensstem. ‘We hebben een ambulance nodig!’ Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: ervoor en erna.

Zes seconden. Dat is precies hoelang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij een slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen, maar de gevolgen blijken groter dan Jasmijn ooit had kunnen voorzien. Wie kun je vertrouwen als je niemand meer kan vertrouwen?

Eerste zin

‘Blijf nou eens stilliggen. Als je stilligt, gebeurt er niets.’

Samenvatting

Jasmijn is bij haar beste vriendin Jacky thuis, samen met Olivia en Hanna. Hier wordt het spel van de ‘zes seconden’ geintroduceerd, dat zij hebben verzonnen naar aanleiding van de Afrekening bij het Feest. Dit is allemaal geheim en exclusief, maar Jacky heeft toegang weten te verkrijgen. Bij de Afrekening gaat het erom dat er enkele personen geld in de pot gooien, waarbij ieder voor het geld mag gaan staan op ieder moment om het geld te pakken. De anderen mogen diegene dan in elkaar schoppen en slaan gedurende zes seconden. Daarna wordt het overige geld verdeeld over de resterende personen. Omdat zes seconden bijna niks is, geven de vriendinnen elkaar de gekste opdrachten van zes seconden lang die ze moeten uitvoeren. Al vrij snel na de laatste opdracht die Jasmijn kreeg en gefilmd is, hoewel zij deze nog niet kan bekijken omdat ze nog een oude telefoon heeft, moeten ze naar het Feest in zwarte kleding.

Tijdens het dansen en voordat de maskers op worden gedaan voor de Afrekening, raakt Jasmijn haar vriendinnen kwijt. Ze heeft geld van Jacky meegekregen en kan daarom meedoen aan de Afrekening. In haar hoofd is ze bezig om te berekenen of en wanneer zij voor het geld zou gaan. Iemand anders is haar voor en die persoon wordt in elkaar getrapt. Daarbij gaat het echter mis. Samen met Hanna fietst Jasmijn zo snel mogelijk terug naar Jacky haar huis, maar wel pas nadat ze hebben gecontroleerd of het niet een bekende is. Echter vinden ze niemand en Hanna moet naar huis als ze bij Jacky thuis zijn. Jasmijn gaat in bad en op dat moment komt er iemand Jacky’s slaapkamer in: Seth, degene op wie ze enorm verliefd is. Hij vertelt haar dat hij er voor haar is en dat ze nooit meer mee moet doen met zoiets, omdat het enorm mis had kunnen gaan door professionals. Seth blijft bij haar slapen en midden in de nacht komt Jacky thuis die vertelde dat zij en haar vriendje Nick het hebben gedaan en dat Olivia ziek naar huis is gedaan. Ze hebben allebei niet meegedaan aan de Afrekening.

De volgende ochtend komt Jasmijn al vroeg weer thuis, want Nick zou bij Jacky langskomen. Van haar moeder krijgt ze te horen dat Isabel - een meisje dat zichzelf snijdt en die ze heeft geprobeerd te helpen - in het ziekenhuis is gebracht die nacht en dat ze op het Feest is geweest. Jasmijn zweert dat ze er nooit is geweest. Op school gaan er allerlei geruchten, maar niemand heeft het over het Feest vanwege regel 1: zwijg als het graf over het Feest. Jasmijn snapt ook niet dat niemand zich lijkt te bekommeren om Isabel. Als dan de politie op school verschijnt, begint Jasmijn zich helemaal schuldig te voelen. Het schoolhoofd weet wie er op het Feest waren, maar Jasmijn blijft volhouden dat ze niks weet. Ook komt het schoolhoofd met het feit dat Jacky Isabel heeft bedreigd via Twitter, waar Jasmijn niks van wist. Als ze Jacky hiermee confronteerd, doet ze alsof er niks aan de hand is: zij kon toch niet weten wie Isabel was en dat zij voor het geld zou gaan die avond? Jasmijn heeft het gevoel dat ze haar BFF niet meer kent en verdwijnt in de wc’s waar ze een tweeling hoort roddelen over dat Nick. Ze probeert hier achter te komen op een subtiele manier in een gesprek met Seth, maar dat wil niet echt lukken. Toch wil Seth haar wel helpen, ook al weet Jasmijn niet precies hoe en wat. Ze kreeg wel het idee dat Seth bezorgd om haar was.

Op een meidenavond merkt Jasmijn opnieuw dat Jacky enorm naar Olivia toetrekt, zowel wat betreft de Afrekening als hun zes-seconden-spel. Dan krijgt ze een sms’je van Seth, dat hij buiten staat. Hij komt enorm dichtbij, maar hij kust haar niet. Echter weet Seth Jasmijn wel te vertellen dat Nick inderdaad niet te vertrouwen is. Als Jacky naar buiten komt om haar jas te brengen, komt er een hevige discussie uit voort omdat Jasmijn aan haar vraagt of Nick die avond van het Feest een telefoon bij zich had. Jacky kiest nu kant voor iemand anders. Jasmijn gaat daarna naar Isabel als blijkt dat zij er helemaal niet zo snel bovenop zal komen. Isabel smeekt Jasmijn om haar te helpen: ze wil weten wie de dader is, zeker omdat ze 1000 euro aan zwijggeld heeft gekregen. De volgende dag wordt Jasmijn door Nick aangesproken op haar vermoedens, waarna Jacky onthult dat Nicks zusje ziek is en dat hij daarom een telefoon bij zich had plus een keer drugs heeft geslikt. Ook geeft Jacky toe wat er die avond is gebeurd: zij heeft samen met Nick de ambulance gebeld en vervolgens geld toegestopt. Het mysterie van waar Isabel was tussen de tijd dat Jacky en Nick bij haar waren en dat Jasmijn terugrende, is nog niet duidelijk. Jasmijn wil nu helemaal weten wat er is gebeurd en overtreed hiermee regel 1. Ze komt op de zwarte lijst.

Toch wordt Jasmijn nog een keer uitgenodigd voor het feest, maar ze besluit stiekem te gaan. Bij het Feest aangekomen, blijkt dat iedereen een ander masker op heeft en dat ze in de val is gelokt: ze wordt bekogeld met eieren. Jasmijn wilde achterhalen wie X was, maar zo gemakkelijk gaat dat dus niet. Olivia komt naar buiten en maakt haar duidelijk dat het geen spelletje is, zeker niet als er ineens geluiden klinken dat ze in de gaten worden gehouden. Ze gaan allebei zo snel mogelijk weg. Olivia blijkt haar mond te hebben gehouden tegen Hanna en Jacky als ze weer op school komen. Hanna heeft intussen een fotoshoot gehad en ziet er ineens fabuleus uit, ook al was ze hier eerder enorm zenuwachtig over. Dan komt Isabel echter het schoolplein op en dan laat Jasmijn openlijk zien dat ze contact heeft met Isabel. Zij heeft haar verklaring teruggetrokken en wil alleen nog maar weten wie het is. Jasmijn vertelt haar dat zij niet degene was die heeft geschopt, maar wel dat ze mee deed aan de Afrekening. Isabel vindt haar daarna een verrader. Diezelfde avond klopt er iemand aan met een bericht: ze moet alleen naar het Hazenpad komen.

Op de afgesproken tijd komen er drie mensen. Jasmijn moet zes seconden zoenen met een van hen. Als ze dicht bij een van hen komt, herkent ze Seth, maar hij verraad zichzelf niet. Als Jasmijn aangeeft het niet te kunnen, komt Seth naar haar toe en zoent hij haar zes seconden. De drie figuren haasten zich weer weg, maar er ligt wel een vel papier met een X erop in de modder voor Jasmijn. Daarop staat de mannelijke gastenlijst, waarop Seth ook is doorgekrast. Op dat moment wordt er een van de jongens, Seth, uit de auto geduwd en haast Jasmijn zich naar hem toe. Hij vertelt haar dat hij er inderdaad is geweest, maar heel even voordat Jacky hem de sleutel van haar huis gaf. Seth blijkt ook gechanteerd te worden: hij heeft allerlei scooters vernield bij een ongeluk. Hij wist verder van niks af. Seth maakt haar daarna duidelijk dat het veel te gevaarlijk is om te zoeken wie er achter zit, waarna Jasmijn besluit dat ze er inderdaad klaar mee is.

Jasmijn is echter nog niet van de Organisatie af, want thuis ligt er een krant op de vloer waarin een artikel over een meisje dat een jaar geleden (Ellis) is overleden. Met een bericht: vrijdag middernacht laatste opdracht op het kerkhof. Samen met Seth gaat er erheen en dan krijgt ze nog de opdracht om zes seconden op het graf van Ellis te dansen. Tevens ziet ze ook dat de persoon die de opdracht geeft het kruisje op zijn schoen heeft. Jasmijn wil het gaan doen, maar dan vlucht de persoon ineens. Even later struikelt ze en blijkt dat de persoon achter het masker Hanna is. Jasmijn schreeuwt allemaal beschuldigingen naar haar, waarna zij terugkaatst dat het maar zes-seconden-opdrachten waren. Hanna blijft daarbij uitkramen dat Jasmijn het niet snapt, maar Jasmijn wil er niets van weten. Ze neemt Hanna mee naar het politiebureau. Jacky en Isabel vergeven het haar, maar haar moeder niet: Jasmijn heeft heel lang huisarrest. Hierna wordt in een soort van proloog uitgelegd wat Hanna’s kant van het verhaal is en dat niemand ooit de eerste regel had moeten overschrijden.

Personages

Jasmijn

Jasmijn is een meisje op de middelbare school die gescheiden ouders heeft. Haar zusje Floor en zij wonen beide bij hun moeder. Hun vader heeft zijn handen van hen allen afgetrokken, ook financieel, waardoor Jasmijn niet enorm veel en hippe spullen heeft. Hier baalt ze van en daarom doet ze ook mee aan de Afrekening. Op het moment dat ze het zelf overweegt, spring er iemand anders in. Daarna wil ze ontzettend graag weten wie er door schopte op het feest: wie is degene met het kruisje? In haar zoektocht naar de persoon toe, merkt ze dat Jacky haar beste vriendin niet meer is en dat Seth misschien toch wel meer voor haar voelt dan hij toe geeft.

Isabel

Isabel is een meisje uit Jasmijn haar klas dat manisch-depressief is. Ze snijdt zichzelf en Jasmijn heeft geprobeerd om haar te helpen, maar dit liep niet goed af. Isabel is degene die tijdens de Afrekening te grazen wordt genomen en daarna Jasmijn smeekt om te achterhalen wie het was die haar in elkaar heeft geschopt. Isabel is eerst enorm boos wanneer ze ontdekt dat Jasmijn erbij heeft gestaan, maar zodra ze de dader weet, vergeeft ze het Jasmijn.

Hanna

Hanna is een meisje dat door Jasmijn bij het vriendengroepje is betrokken omdat Jacky Olivia erbij betrok. Jasmijn neemt Hanna steeds meer in vertrouwen in plaats van Jacky. Toch voelt Hanna zich de underdog, aangezien ze altijd op de achtergrond treed. Zo moet ze bijvoorbeeld alle filmpjes van de zes-seconden-spellen maken, terwijl het haar ideeën vaak zijn. Ze wil een keer opvallen en daarom trapt ze Isabel nog steeds na zes seconden. Hanna had echter niet verwacht dat er nog concequenties vanuit de Organisatie kwamen en dus probeert ze Jasmijn haar zoektocht te stoppen. Hanna is degene die zich realiseert aan het einde van het boek dat ze zich aan de regel hadden moeten houden.

Jacky

De beste vriendin van Jasmijn is Jacky. Echter spreken haar acties en woorden dit niet uit in het boek. Jasmijn realiseert zich dit al snel nadat Olivia in beeld komt. Jacky keert zich meerdere malen tegen Jasmijn, hoewel ze altijd snel bijtrekt. Toch is de band niet meer hetzelfde zoals hij eerst was, zeker niet nadat Jasmijn Nick heeft beschuldigd van dealen. Jacky conformeert zich met Olivia doordat ze net een rijke stiefvader heeft gekregen.

Olivia

Een vriendin van Jacky die dus ook met Jasmijn en Hanna omgaat. Olivia is enorm rijk door haar ouders en komt aan niets te kort. Ze is een verwend kreng en Jasmijn mag haar eigenlijk niet zo. Toch blijkt Olivia wel iets van loyaliteit te bezitten wanneer ze Jasmijn bewust niet vernederd tijdens het tweede Feest en zelfs achter haar aan komt om haar te waarschuwen.

Seth

Seth is de jongen op wie Jasmijn al een tijdje verliefd is, ook al heeft hij haar eerdere toereikingspogingen afgewezen. In het boek blijkt echter al snel dat hij bezorgd over haar is en hij probeert haar te helpen met haar vragen. Jasmijn vertrouwt Seth volledig. Wanneer hij onderdeel is van een opdracht dat door de Organisatie, althans - dat denkt Jasmijn, opgezet, voelt ze zich verraden. Ze vindt het enorm lastig om hem te zoenen, dus zoent hij haar in volle overtuiging. Al snel blijkt Seth er niks mee te maken hebben. Hij wordt ook gechanteerd vanwege een ongeluk. Seth en Jasmijn lijken samen te zijn aan het einde van het boek.

Quotes

"Niet voor niets is het Feest naast geheim ook exclusief: niet iedereen krijgt zomaar een Uitnodiging. Het hoogtepunt van het Feest is de Afrekening. "

Bladzijde 10

"Ellis Bouwmeester is het trauma van ons dorp. Ellis was mooi, zestien en manisch-depressief. "

Bladzijde 19

"Op Seth Buitenkamp ben ik ongewild verliefd."

Bladzijde 31

"De grond glinstert van het koper en nikkel. Het is een onmogelijke klus om alles van de grond te grissen zonder geraakt te worden."

Bladzijde 41

"Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: ervoor en erna."

Bladzijde 45

"‘Goed, dan wil ik eigenlijk maar een ding van je weten: wat kun je me vertellen over de vechtpartij die afgelopen zaterdag in het Westerveense Bos heeft plaatsgevonden?’"

Bladzijde 83

"Ik kan het maar niet geloven. Is dit dezelfde vriendin aan wie ik alles kon vertellen, die zwoer me nooit te verraden, die altijd mijn kant koos?"

Bladzijde 114

"Alle trots is uit haar stem en ogen verdwenen. ‘Je moet me helpen, Jasmijn. Alsjeblieft, je moet me helpen.’"

Bladzijde 124

"Als ik het berichtje aanklik, zie ik meteen dat het door een anonieme afzender is gestuurd. Jasmijn de Waal staat er in blokletters. En eronder: zwarte lijst."

Bladzijde 133

"Verzet en woede vlammen in me op. Als het echt Seth is, waarom kijkt hij me dan niet aan? Wat doet hij hier? Hoort hij bij de Organisatie?"

Bladzijde 157

"Ik weet meteen dat de boodschap voor mij bedoeld is, dat de krant hier speciaal voor mij op de deurmat ligt, dat ze die speciaal voor mij bezorgd hebben. Want naast Ellis hoofd staat in dezelfde rode letters: Laatste opdracht. Vrijdagnacht. Kerkhof. 00.00 uur."

Thematiek

Misdaad: whodunit
Isabel wordt in elkaar getrapt tijdens de Afrekening op het Feest. Jasmijn schopt niet, maar stopt de anderen ook niet, zelfs niet als er iemand (die een kruisje op zijn schoen heeft) doorgaat na de afgesproken zes seconden die bij het spel horen. Omdat Jasmijn zich enorm schuldig voelt (tegenover Isabel), gaat ze op onderzoek uit wie de Organisatie is. Uiteindelijk ontmaskerd ze niet hen, maar Hanna. Hanna heeft namelijk expres het kruisje gezet en moest hier namens de Organisatie ook voor boeten. Door Jasmijn zit ze uiteindelijk wel vast.

Motieven

Vriendschap en verraad
Jasmijn heeft het gevoel dat Jacky haar verraad wanneer ze kant kiest voor Olivia en/of Nick. Hoewel dit gevoel misschien wel realistisch is, is het niet Jacky die Jasmijn uiteindelijk verraad. Jacky neemt het niet altijd voor haar op, maar komt wel altijd terug na een ruzie. Het nieuwste meisje in de vriendengroep blijkt de verrader te zijn, aangezien zij degene is met het kruisje op haar schoenen en Jacky saboteert.

Puberteit
Jasmijn is in het boek voornamelijk op zoek naar de dader. Echter is ze ook gewoon een tienermeisje met haar onzekerheden. Ze is verliefd, maar dit lijkt onbereikbaar. Ze heeft een beste vriendin die haar in de steek lijkt te raken en waar ze het moeilijk mee heeft. Daarbij speelt ook mee dat ze het thuis niet heel breed hebben. Door bijvoorbeeld haar ouderwetse mobieltje met alleen de mogelijkheid tot bellen en sms’en, heeft ze het gevoel er niet (altijd) bij te horen.

Liefdesrelatie: jeugdliefde
Jasmijn is enorm verliefd op Seth. Omdat Seth haar pogingen heeft afgewezen, verwacht je als lezer geen romance tussen de twee. Dit lijkt echter wel te gebeuren wanneer Seth bezorgd om Jasmijn blijkt te zijn en haar te willen helpen. Het is onduidelijk of Jasmijn en Seth samenkomen, maar zo lijkt het wel. Nog een jeugdliefde in dit boek is die tussen Jacky en Nick. Jacky heeft seks met hem en praat met hem nadat Jasmijn hem heeft beschuldigd.

Motto

‘O, en trouwens, Als je het echt wil weten, hij ging die kant op.’

‘Wie?’

‘Het witte konijn.’

Uit: Alice in Wonderland


In Wonderland is Alice op zoek naar het witte konijn. In Zes seconden gaat Jasmijn op zoek naar degene met het kruisje op de schoenen.

Trivia

Het spel dat in het boek wordt gespeeld, bestaat echt. Het verhaal is echter wel fictie!

In 2016 komt er een tweede deel uit van Zes seconden, met nieuwe hoofdpersonages.

Titelverklaring

Het hele boek draait om zes seconden. Zes seconden is niet alleen de naam van een spelletjes tussen vier vriendinnen, maar ook de tijd dat de Afrekening op het Feest plaatsvindt. Daarnaast gaat het er steeds over dat zes seconden niet zo lang zijn, maar Jasmijn beseft uiteindelijk dat het wel iets voorstelt. De ondertitel van het boek slaan op het feit dat het gehele verhaal is gebaseerd op een regel van de Organisatie, namelijk dat je als het graf moet zwijgen over het Feest. Het is geheim en exclusief, bovendien mag de politie van niets weten, ook omdat er aan strafvermindering wordt gedaan bij het noemen van medeplichtigen.

Structuur & perspectief

Het boek ‘Zes seconden’ bestaat uit 21 hoofdstukken, plus nog een epiloog. Het gehele boek wordt geschreven vanuit de ik-persoon van het personage Jasmijn. Hierdoor weet je als lezer enkel wat Jasmijn denkt, doet en voelt. Van de andere personages heb je geen benul, wat in dit geval spanning met zich mee brengt. Alleen in de epiloog komt er iemand anders aan het woord, namelijk Hanna, waarin het verhaal vanuit haar kant wordt toegelicht.

Decor

Het verhaal van ‘Zes seconden’ vindt plaats in de moderne tijd. Dit blijkt uit de smartphones die worden gebruikt en het feit dat er euro’s zijn, maar ook uit de gebeurtenissen die op het feest plaatsvinden. Uiteraard waren er vroeger ook gewelddadige spellen waarbij veel geld kwam kijken., maar die werden op een andere manier vormgegeven. Daarom zou dit verhaal ook niet in een andere tijd plaats kunnen vinden, tenzij het spel wordt aangepast. De belevenissen van Jasmijn volg je als lezer ongeveer twee à drie weken.

Het boek speelt zich af in Nederland. Er wordt genoemd dat de meiden in een dorp wonen, maar de naam is onbekend. Jasmijn bevindt zich in het boek op allerlei verschillende plekken door het dorp heen, namelijk in het bos, de school en bij haar en Jacky thuis.

Stijl

Daniëlle Bakhuis heeft dit boek duidelijk voor de jeugd geschreven, maar wel jongeren vanaf 13 jaar. Over het algemeen zijn het korte zinnen en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Er worden wel woorden gebruikt die typisch bij de moderne tijd horen, zoals namen van bepaalde series en ‘dealen’. De gemiddelde tiener weet wat dit betekent, dus het is geen zware kost. Dialoog wordt veel gebruikt, maar er wordt ook veel omschreven, ook tussen de dialogen door. Ook gebruikt Bakhuis eigen termen, waarbij het voornamelijk om de hoofdletter gaat bij een woord dat bij het Feest hoort. Hierdoor weet je meteen dat het daarom draait.

Slotzin

‘Waren jullie soms vergeten hoe het met Ellis is afgelopen?’

Beoordeling

Naar aanleiding van de recensies die ik voor dit boekverslag had opgezocht (ja, dit doe ik altijd van te voren), verwachte ik een thriller. Ik wist natuurlijk wel dat het een jeugdboek was, maar zo werd het wel omschreven. Een spannend boek dat niet weg te leggen is. Ik heb hem inderdaad in een keer uitgelezen, maar ook meer omdat dit zo uit kwam. Natuurlijk was ik wel nieuwsgierig naar het verhaal, maar echt spannend vond ik het niet. Nu ben ik 23, dus ik kan me goed voorstellen dat het voor scholieren wel spannend is. Ik vind het leven ‘ervoor’ en ‘erna’ ook een beetje een grote uitspraak, zoals op de kaft vernoemd staat. Desalniettemin een leuk boek en een fijne schrijfstijl, maar dat vind ik altijd van Danielle Bakhuis!

Recensies

"Ik had eigenlijk niet verwacht, want Zes seconden is een jeugdthriller, maar wat een spannend boek."
http://www.doorellis.nl/z...e-bakhuis/

"Het boek is een afgerond geheel maar bevat ook een epiloog met een enorme cliffhanger. Voor mijn gevoel is dit verhaal nog lang niet afgelopen."
http://www.chicklit.nl/bo...s-seconden

Overhoor jezelf

Stelling: Jasmijn overwoog tijdens de Afrekening om voor het geld te gaan zodra er €1000 op de grond lag.
Welke maskers worden er gedragen tijdens de twee verschillende Feesten?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoeveel rondes van het zes-seconden-spel van Jasmijn, Jacky, Olivia en Hanna hebben ze gespeeld in het boek?
Jasmijn is vastberaden degene met het kruisje op de schoen te vinden. Wanneer staakt ze haar zoektocht?
Stelling: Jasmijn vindt het niet zo’n probleem om krap bij kas te zitten.
Hoe voelt Jasmijn zich nadat ze de zoektocht naar de dader staakt?
Wie verdenkt Jasmijn als eerste?
Waarom is het van belang dat het Feest geheim blijft?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

ik ken het boek nie dus mooi dit. (toets)

3 jaar geleden

N.

N.

Jammer dat het einde van het boek er ook bij stond, dat breekt wel mijn lezers hart. :(

2 jaar geleden

Jack

Jack

Nice dit.

1 maand geleden