Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 550 pagina's
  • Uitgeverij: Sphere

Flaptekst

When a troubled model falls to her death from a Mayfairbalcony, it is assumed that she has commited suicide. However, her brother has his doubts and calls in private detective Cormoran Strike to investigate.

Strike is a war veteran – wounded both phiysicallyand psychologically – and his pricate life is in disarray. The case gives him a financial lifeline but it comes at a personal cost: the more he delved into the young model’s world, the darker things become and the closer he gets to terrible danger…

Eerste zin

The buzz in the street was like the humming of flies. Photographers stood massed behind barriers patrolled by police, their long-snouted cameras poised, their breath rising like steam.

Samenvatting

John Bristow, de adoptieve broer van supermodel Lula Landry, komt naar privédetective Cormoran Strike, een ex-vederaan die een been is verloren in de strijd, omdat hij de denkt dat de zelfmoord van zijn zus drie maanden geleden een moord is geweest. Eerst wil Strike de zaak niet aannemen omdat hij denkt dat het een hopeloze zaak is, maar dan gaat hij toch akkoord aangezien hij er goed geld voor krijgt en in financiële nood zit. Hij is namelijk door zijn ex-vriendin Charlotte gedumpt, heeft een lening die hij niet kan terugbetalen en woont in zijn kantoor. Hoewel hij ook geen secretaresse kan betalen, wordt er toch tijdelijk één naar hem gestuurd: Robin. Zij is net verloofd met Matthew, met wie ze al jarenlang een relatie heeft. Daarnaast is ze bezig om een goede vaste baan te krijgen.

Hoewel Strike eerst sceptisch is om de zaak aan te nemen aangezien er van alles in de media is verschenen en het grondige onderzoek van de politie, komt hij er langzaamaan achter dat er meer achter zit dan hij had gedacht. Hij interviewt verschillende mensen, zoals de oom van John en Lula die vindt dat Lula altijd verwend is geweest, Lula’s dakloze vriendin Rochelle die genoot van alle cadeaus en Lula’s vriendje Evan Duffield. Strike is vooral geïnteresseerd in het verhaal van Tansy Bestigui, Lula’s onderbuurvrouw, die aangeeft dat ze Lula hoorde vechten met een man voordat ze van haar balkon af viel. Het is duidelijk dat zij dit niet kon horen, dus het is door de politie aan kant geschoven. Ondertussen spreekt Strike ook met de beveiligers van de flat en de persoonlijke autorijder van Lula, maar probeert ook met Freddy Bestigui in contact te komen. Robin is intussen een grote hulp, iets wat hij niet had verwacht. Door het verhaal heen, krijgt Strike een steeds beter beeld van haar. Dit blijkt helemaal wanneer Robin zelf achter verhalen aan gaat en dingen voor hem uitzoekt. Ze zorgt ervoor dat Strike veilig op kantoor de nacht door kan brengen nadat hij enorm veel heeft gedronken doordat hij van Robin heeft gehoord dat Charlotte verloofd is met haar ex. Intussen blijven de dreigbriefjes van een vorige klant komen, waar Strike niks mee doet omdat hij weet dat het onschadelijk is. Robin vindt dit maar vreemd.

Strike komt er dan achter dat Lula Landry op zoek is geweest naar haar biologische familie. Wel precies om de tijd dat haar adoptiemoeder met kanker gediagnosticeerd wordt, maar dit kon haar niet zoveel schelen. Lula ontmoette haar biologische moeder en kwam erachter dat ze een biologische broer had. Ze had contact met hem door een telefoon voor Rochelle aan te schaffen, degene die haar als enige niet verried na aanleiding van een roddel naar de pers toe, en via die telefoon te bellen als ze met Rochelle was. Strike ontdekt tevens dat Lula haar broer alles wilde nalaten door middel van een testament, maar dat dit niet voor John Bistrow bedoeld was zoals hem was verteld. Nadat Rochelle ook dood is gevonden na een val met de kleding die Strike haar heeft zien dragen op hun afspraak, heeft hij ineens een idee wie de moordenaar zou kunnen zijn. Hij zegt het tegen niemand, omdat hij bang is voor gevaar. Strike vraagt aan oude maat uit het leger om iets uit te zoeken, geeft Robin de opdracht ervoor te zorgen dat John weet dat Strike wordt bedreigd en gaat op bezoek bij de adoptiemoeder van John en Lula. Hoewel het niet een erg inhoudelijk gesprek is, is het al de informatie die Strike nog nodig heeft. Hij zorgt er daarna voor dat Robin weg van kantoor is. De volgende ochtend komt John binnen en Strike confronteert hem: hij heeft de moord op zijn zus gepleegd, net als op Rochelle. Dat is niet het enige, ook heeft hij vroeger zijn broertje vermoord. En dit allemaal omdat John geen favoriet was van zijn adoptieouders. Daarnaast wilde hij het geld van Lula erven en het lukte hem bijna om met alles weg te komen. John vliegt hem aan en Robin komt net op tijd binnen om Strike te redden.

Nadat John Bistrow is gearresteerd, gaat Robin weg. Ze heeft een andere baan aangenomen en sowieso is ze maar tijdelijk. Strike heeft een jurk voor haar gekocht als afscheidscadeau. Omdat Strike haar toch eigenlijk wel gaat missen, komen ze samen tot de overeenkomst dat ze blijft, ondanks dat Matthew het daar niet mee eens zal zijn. Het boek eindigt met Strike die naar de dokter gaat voor zijn prothetische been.

Personages

Cormoran Strike

Cormoran Strike is een ex-militair die nu een privé detective is, maar amper zaken heeft lopen en hierdoor financiële problemen heeft. Hij is net gedumpt door zijn ex-verloofde en leeft nu in zijn kantoor. In de oorlog is Strike zijn been verloren waardoor hij nu een prothetische been heeft, waar hij veel last van heeft. Hij is een stevige man en heeft een hele familiegeschiedenis. Hoewel Cormoran in het begin geen aandacht besteed aan Robin, gaat hij haar steeds meer waarderen waardoor hij niet meer wil dat ze weggaat aan het eind van het boek. Dit geldt eigenlijk ook voor het onderzoek: hoewel Cormoran eerst niet zo geïnteresseerd is in de zaak, vindt hij het steeds interessanter nadat hij op onderzoek uit gaat en interviews heeft.

Robin Ellecot

Robin is een vrouw die in een jarenlange relatie met Matthew zit en net is verloofd. Ze is op zoek naar een vaste baan omdat hij dit graag wil, maar werkt bij het tijdelijke bureau waar Strike zijn secretaresses vandaan haalt. Hoewel Robin hem eerst enorm vreemd vind, gaat ze hem enorm waarderen. Ze gaat zelfs een beetje twijfelen aan de relatie met Matthew, omdat Strike haar waardeert voor wie ze is en Matthew alleen maar pust om een goede baan te zoeken.

Lula Landry

Lula Landry is een supermodel die geadopteerd is door Alec en Yvette Bristow. Ze is altijd verwend geweest, maar wil toch op zoek naar haar biologische familie. Als ze hen heeft gevonden, wil ze alles aan haar biologische broer nalaten. Omdat John altijd jaloers is geweest op de aandacht die zij kreeg van hun moeder en hij het geld wil hebben, duwt hij haar van het balkon af.

John Bristow

John Bristow is de broer van Lula Landry en degene die opdracht geeft aan Strike om de moord op zijn zus te onderzoeken, terwijl hij het zelf heft gedaan. John heeft veel mensen verloren: zijn jongere broertje Charlie (die hij ook heeft vermoord), zijn adoptievader, Lula Landry en ook Yvette (zijn adoptiemoeder) ligt op sterven door kanker. John dacht met de moorden weg te kunnen komen.

Quotes

"He knew more about the death of Lula Landry than he had ever meant or wanted to know; the same would be true of virtually any sentient being in Britain. "

Bladzijde 27

"Robin felt as though her own worth had been impugned. Strike had seemed interested in the things she had found online. Strike expressed gratitude for her efficiency and initiative. "

Bladzijde 87

"Her tone was flat and expressionless. Strike noticed that, even in this small beginning, she had altered the story she had told the police. ‘So I went to the bathroom to get one, and as I was heading back across the sitting room, towards the bedroom, I heard shouting. She – Luna – was saying, “It’s too late, I’ve already done it,” and then a man said, “You’re a lying fucking bitch,” and then – and then he threw her over. I actually saw her fall.’ "

Bladzijde 180

"He saw, now, why John Bristow insisted that his sister had had no thought of death. "

Bladzijde 205

"As he positioned himself close enough to listen to what went on inside, Strike felt that he was only now starting to appreciate the full range of his temporary secretary’s talents. "

Bladzijde 225

"This evoked a tiny, complacent, scatching smile. Rochelle did not think she was in danger. She thought she was safe. "

Bladzijde 287

"Something that had bothered Strike all along had at last been made clear. He let out a great satisfied sigh and grinned. The other two stared. "

Bladzijde 345

"The body of Rochelle Onifade was revealed, bloated and distended, her face forever wiped of suspicion, replaced by a kind of empty wonder. "

Bladzijde 443

"‘But… does… Cormoran, are you saying you know who killed Lula?’ "

Bladzijde 488

"‘I said you’re bat-shit insane. You killed your sister, got away with it, and then asked me to reinvestigate her death.’ "

Bladzijde 519

"She was, whichever way you looked at it, an asset that it would be impossible to replace at the price. "

Bladzijde 548

Thematiek

Misdaad: whodunit
Het hele boek gaat erover dat Strike uitzoekt wie de moordenaar van Lula Landry eventueel zou kunnen zijn, aangezien er wordt beweerd dat zij geen zelfmoord heeft gepleegd. Om hier achter te komen, interviewt Strike verschillende mensen in de omgeving van Landry. Tevens onderzoekt hij verschillende locaties, soms met zijn tijdelijke secretaresse Robin. Hoewel Strike richting het einde van het boek weet wie het heeft gedaan, wordt je als lezer nog in het donker gehouden.

Motieven

Moord
Lula Landry lijkt zelfmoord te hebben gepleegd, maar er zijn meerdere personen die dit niet geloven. Uiteindelijk weet Strike de moordenaar te achterhalen als er nog een tweede persoon (Rochelle) wordt geduwd: John Bristow.

Jaloezie
John is jaloers op de echte broer van Lula omdat hij al het geld van Lula krijgt. John vindt echter dat hij er het meeste recht op heeft, dus duwt hij Lula uit het raam.

Relatie tussen broer en zus
John Bristow is de broer van Lula Landry en wil graag weten wie zijn zus heeft vermoord. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn zus zo goed kende dat ze geen zelfmoord zou plegen. John geeft aan dat zij een goede band hebben gehad altijd. Uiteindelijk blijkt dat John de dader is en Lula heeft geduwd, omdat zij haar echte broer heeft gevonden en hem al haar geld wilde achterlaten.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding
Cormoran Strike is net gedumpt door zijn ex-vriendin Charlotte. In het begin van het boek droomt hij nog over haar en denkt veel terug aan zijn relatie met haar. Hij denkt niet dat het nog goed komt. Richting het einde van het boek krijgt hij te horen dat ze verloofd is met haar ex. De ex waar Charlotte mee heeft gebroken voor hem, ook al bleek dit achteraf een groot spel te zijn. Robin is net verloofd met Matthew, maar hij lijkt door het boek heen niet veel respect voor haar te hebben. Ze lijkt dit steeds meer te realiseren, hoewel Robin wel veel nadenkt over wat Matthew zou denken.

Motto

Why were you born when the snow was falling?
You should have come to the cuckoo’s calling,
Or when grapes are green in the cluster,
Or, atleast, when lithe swallows muster
For their far off flying
From summer dying.

Why did you die when the lambs were cropping?
You should have died at the apples’ dropping,
When the grasshopper comes to trouble,
And the wheat-fiels are sodden stubble.
And all winds go sighing
For sweet things dying.

- Christina G. Rosetti, ‘A Dirge’

De titel van het boek komt uit het gedicht van Rosetti. Dit is een klaaglied voor iemand die te jong is overleden, net zoals Lula Landry in het boek.

Opdracht

To the real Deeby,

With many thanks

Trivia

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling.

Er wordt misschien een tv serie gemaakt over Cormoran Strike.

Titelverklaring

Guy Somé, een vriend van Lula Landry, noemt Lula altijd ‘Cuckoo’. Dit blijkt uit de quote: “So, the Accountant thinks Cuckoo might’ve been killed? I always called Lula ‘Cuckoo’,” he added, unnecessarily. Daarnaast komt de titel uit het motto van het boek, namelijk een gedicht van Christina Rossetti, wat een klaaglied is voor iemand die te jong is gestorven. Ook is het een symbool voor het motief van John om zowel Charlie en nu dus ook Lula te vermoorden: een koekoeksjong, de letterlijke vertaling van de titel, duwt alle andere kinderen uit het nest om alle aandacht op te eisen. Charlie en Lula waren favoriete kinderen van Yvette Bistrow. John voelde zich buitengesloten. Bij het ziektebed van Yvette stond geen foto van hem, maar wel van de andere twee. 

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in vijf delen, die ieder bestaan uit enkele hoofdstukken. Deel 1 bestaat uit 7 hoofdstukken, deel 2 uit 11 hoofdstukken, deel 3 uit 10 hoofdstukken, deel 4 uit 14 hoofdstukken en deel 5 uit 2 hoofdstukken. Verder is er nog een aparte proloog en epiloog.

Het hele verhaal wordt verteld vanuit het hij/zij-perspectief. Je leest wel mee met wat een personage doet en denkt, maar als lezer ben je wel onwetende. Strike komt gaandeweg zijn onderzoek steeds meer informatie te weten, die je als lezer ook krijgt door gesprekken en notities. Als hij eenmaal weet wie de moordenaar is, wordt hij mysterieus. Strike maakt aan niemand bekend wie hij denkt dat het is en zo wordt de lezer ook tot op het laatste moment in spanning gehouden: in het laatste hoofdstuk wordt pas bekend gemaakt wie het heeft gedaan.

‘The Cuckoo’s Calling’ wordt verteld vanuit meerdere personages, namelijk Strike en Robin. Hoewel Strike voornamelijk aan het woord is, leer je als lezer het personage Robin beter kennen dan alleen door de ogen van Strike. De wisselingen van perspectief vinden soms plaats door middel van een nieuw hoofdstuk, maar kunnen ook in een hoofdstuk zelf gewisseld worden. Als lezer moet je hierdoor alert zijn.

Decor

Drie maanden nadat Lula Landry is gevallen vanaf haar balkon in de proloog komt John Bistrow naar Strike toe om haar dood te onderzoeken. Over het onderzoek en het tijdelijke werk van Robin gaan enkele weken voordat Strike zijn opdrachtgever confronteert. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is de moderne tijd. Dit blijkt uit de zaken zoals telefoons, paparazzi, fotoshoots, computers en dergelijke. Lula Landry is een bekend persoon dat niet op de manier had kunnen leven zoals zij deed in een andere tijd, omdat de technologieën er toen niet waren.

Cormoran Strike en de andere personages werken en leven in Londen, de hoofdstad van Engeland. Hierbij gaat het voornamelijk om het kantoor van Strike en de stad, bijvoorbeeld een restaurant waarin Strike met mensen afspreekt om hen te interviewen. 

Stijl

Doordat Galbraith in het boek de tijd neemt om het verhaal uit te schrijven, is er veel oog voor details. Zo wordt de omgeving duidelijk omschreven, maar ook worden hele gesprekken weergegeven. Dialoog en omschrijvingen worden afgewisseld en elk beslaan ongeveer de helft van het boek. Om het boek te kunnen lezen, is een redelijke kennis van Engels benodigd. Het is dan ook geen boek om even tussendoor te lezen. In sommige delen van het boek, waarbij het gaat om de dialogen tussen Strike en iemand die door hem wordt geïnterviewd, worden dialecten weergegeven. Het kan lastig zijn om dit te volgen, zoals: “’E wen’ off to ‘er place, di’n’t ‘e, Evan?”. Ook wordt er sommige personages veel gescholden in dialogen met Strike. Niet naar hem toe, maar in hun taalgebruik.

Slotzin

It took minutes to dredge up the lines Strike had learned so long ago.

Beoordeling

Ik hoorde pas van de detectives van Robert Galbraith toen bekend werd dat J.K. Rowling ze had geschreven. Omdat ik betoverd ben door Harry Potter, besloot ik Cormoran Strike ook een kans te geven. Ik ben echt wel een klein beetje teleurgesteld. Hoewel het boek goed is opgebouwd qua verhaal en de spanning wordt opgebouwd, komt het verhaal wel langzaam op gang. Het is dan ook geen boek dat je tussendoor even kunt lezen in mijn optiek, want je moet er echt in zitten om lekker door te kunnen lezen en meegetrokken te kunnen worden in het verhaal. Cormoran Strike is in ieder geval een interessant personage en volgens mij is hij inderdaad wel een goede detective. Het frustreert wel dat er echt pas in het laatste hoofdstuk wordt onthuld wie de moordenaar is, ondanks dat Strike er zelf eerder achterkomt. Hierdoor vond ik het laatste deel van het boek het leukst om te lezen, want het sleept je mee.

Recensies

"It's probably best, for the moment, to forget Robert Galbraith's real identity; this is a very good book in its own right."
http://www.independent.co...20530.html

"If I had been reading the book in the absence of the knowledge of just who wrote it, a review would have been easy and very pleasant to write."
http://www.huffingtonpost...86330.html

Overhoor jezelf

Waarom kocht Lula een telefoon voor Rochelle?
Stelling: Cormoran Strike gaat Robin uiteindelijk erg waarderen.
Hoeveel moorden heeft John Bistrow in totaal gepleegd?
Welk interview is voor Strike het meest interessant?
Wie had Lula uitgenodigd bij haar thuis op de avond van haar moord?
Stelling: Robin denkt dat Strike haar meer waardeert dan haar verloofde Matthew.
Wat waren de motieven van John om Lula uit het raam te duwen?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe noemde Somé Lula altijd?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.