ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

 

Harry Potter en de vuurbeker, J.K. Rowling

 

De genre is magie en fantasie.

 

 

Eigen samenvatting:

 

Harry Potter en de Vuurbeker gaat over een school vol magiërs die moet strijden tegen andere scholen. Harry loopt wel veel gevaar hij overleeft de opdrachten wel maar als Voldemort terug komt is het nog maar net aan. Maar hij gaat ook nog naar een wereldkampioenschap Zwerkbal. Dat is een sport waar Harry erg veel van houdt en hij gaat naar de wedstrijd Ierland – Bulgarije maar tot zijn verbazing moet hij tegen een van de Zwerkbalspelers strijden.  Hij moet tegen iemand uit een Bulgaarse school en het hoofd daarvan was een oude Dooddoener. Een Dooddoener is een opvolger van Voldemort. De Dooddoeners verraden Harry omdat Voldemort hem graag dood veel hebben. Daarom moest hij ook meedoen aan de wedstrijd want het was niet zijn bedoeling om mee te doen. Want eigenlijk moest je boven de 17 zijn en dat was Harry nog niet en Karkarov (het hoofd van de Bulgaarse school) had dus zijn naam in de Vuurbeker gedaan. Want zelf had hij dat niet kunnen doen want er zat een leeftijdsgrens omheen. Verder moest Harry dus ook nog naar een gala gaan omdat met zijn mooie galagewaad. Maar hij had veel moeite om een “date” te vinden. Maar doordat hij de eerste opdracht goed had gedaan, wou elk meisje met hem. Maar hij wou met Cho maar die was al gevraagd door een ander kampioen.

 

Internet samenvatting:

 

Harry is zoals elke zomer bij zijn dreuzelfamilie. Een aantal weken voordat Harry weer naar Zweinstein mag krijgt oom Herman een brief van de familie Wemel (de familie van Ron, de beste vriend van Harry). In die brief vraagt meneer Wemel of hij Harry eerder op mag halen om hem mee te nemen naar de finale van het WK Zwerkbal. Oom Herman zegt dat Harry er naartoe mag.

Dan breekt de dag aan dat Harry wordt opgehaald en de spanning is te snijden in het huis van de Duffelingen. Ineens komt er een geluid uit de schoorsteen en meneer Wemel, Ron en zijn 2 broers Fred en George komen uit de schoorsteen. Harry haalt snel zijn hutkoffer en iedereen vertrekt weer. Dan gaat George weg en laat hij een handje vol toffees vallen, hij gaat weer door wanneer hij ze opgeraapt heeft. Als Harry weggaat wordt het hoofd van Dirk heel erg groot, hij heeft een toffee van de grond geraapt en opgegeten. Het is een foptoffee. Harry gaat weg en meneer Wemel gaat weg wanneer hij de bezwering heeft weggehaald van het hoofd van Dirk.

Eenmaal in het huis van de familie Wemel ziet Harry de moeder van Ron, die Harry hartelijk begroet. Fred en George komen naar Harry en vragen of de foptoffee gelukt is, Harry zegt dat het heel goed gelukt is. De moeder van Ron gaat naar Fred en George en vraagt wat ze gedaan hebben. Ze wordt razend.

De volgende ochtend gaan ze naar een heuvel in de buurt. Als ze daar zijn moeten ze naar een viavia (voorwerpen die tovenaars op een van tevoren vatgesteld tijdstip van de ene naar de andere plaats brengen, vaak afval, zodat Dreuzels ze niet oppakken)zoeken. Als ze de viavia gevonden hebben pakken ze hem vast en gaan ze naar de plek van de finale. Ze verblijven daar op een kampeer terrein. Meneer Wemel loopt naar hun plaats aan de rand van het bos en zet daar hun tenten op. Harry, Ron en Hermelien gaan naar een souvenirtentje. Harry koopt 3 Omniscopen (een soort verrekijker voor zwerkbal wedstrijden, de Omniscoop kan acties vertragen, herhalen en uitleggen) en geeft er 2 aan Ron en Hermelien.

Die avond komt meneer Ludo Bazuyn (hoofd van de afdeling op het Departement van Internationale Magische Samenwerking) naar de tent van de familie Wemel, Harry en Hermelien en begroet ze vriendelijk. Hij is heel erg enthousiast over het WK en vraagt of meneer Barto Krenck (de baas van het Departement van Internationale Magische Samenwerking) bij hen is geweest omdat hij hem moet spreken. Op dat moment komt meneer Krenck binnen en is doodmoe, omdat hij 200 viavia’s over de hele wereld moest plaatsen en dat hem heel erg vermoeid heeft. Meneer Krenck gaat bijna onmiddellijk weer weg, omdat hij nog veel te doen heeft en Ludo Bazuyn volgt hem. Voordat Bazuyn weggaat vraagt hij of iemand nog wil wedden wat de uitslag word en Fred en George zetten al hun spaargeld in dat Ierland wint, maar Kruml de Gouden Snaai pakt.

Een paar uur later gaan de lichten in het bos aan en verlichten het pad naar het stadion. Iedereen gaat naar hun plaatsen en de familie Wemel, Harry en Hermelien gaan naar de Topbox waar Ludo Bazuyn het commentaar geeft en ze een te gek uitzicht hebben over het veld. Als de wedstrijd begint komt meneer Krenck niet opdagen en zit de huiself van meneer Krenck in een stoel om de plaats van meneer Krenck vrij te houden. De wedstrijd is heel spannend en opeens krijgt Kruml iets tegen zijn gezicht, zijn gezicht zit onder het bloed, maar dan ziet de Ierse zoeker de Snaai en Kruml schiet hem achterna. Kruml is iets sneller en grijpt de Snaai ondanks dat Ierland wel gewonnen heeft. Fred en George hebben de weddenschap dus gewonnen.

Die nacht wordt iedereen wakker. Een groep Dooddoeners (hulpjes van Voldemort) hebben een dreuzelfamilie te pakken. Verschillende tovenaars proberen ze tegen te houden en iedereen rent het bos in. Daar zien Ron, Harry en Hermelien dat de huiself van meneer Krenck naar achteren het bos in word getrokken en ze schieten de huiself te hulp. Dan verschijnt het Duistere Teken dat Voldemort altijd gebruikte als hij iemand vermoord had. Verschillende tovenaars komen daar onmiddellijk naartoe en zoeken meteen naar de dader. Ze vinden de huiself en een toverstok. En verdenken dus de huiself van het oproepen van het Duistere Teken.

De volgende ochtend gaan ze terug naar huis om zich voor te bereiden op school. Alles over de oproep van het Duistere Teken staat in de Ochtendprofeet (krant voor tovenaars). Iedereen gaat naar boven om hun nieuwe schoolspullen te bekijken die mevrouw Wemel voor ze heeft gekocht toen zij naar het WK waren.

Een paar dagen later gaat iedereen naar de Zweinstein Express op perron 9¾ om naar Zweinstein te gaan. Aangekomen op Zweinstein gaan ze naar de Grote Zaal voor een groot diner. Daar komen ze van professor Perkamentus (het hoofd van de school) te horen dat er dat jaar het Toverscholen toernooi word gehouden op Zweinstein en iedereen die in de zesde of zevende klas van Zweinstein zit mag proberen mee te doen door hun naam in de Vuurbeker te doen. Ook is er een nieuwe leraar op school voor Verweer van de Zwarte Kunsten, professor “Dwaaloog” Dolleman.

De volgende ochtend gaan Ron, Harry en Hermelien naar Kruidenkunde en zien afschuwelijke planten waar ze pus uit moeten halen. Dan gaan ze naar Verzorging van Fabeldieren en daar moeten ze Schroeistaartige Skreeften (misvormde schaalloze krabben die vanuit hun achterwerk hete vonken kunnen afschieten) verzorgen.

De volgende dag is iedereen benieuwd naar professor Dolleman. Bij het lokaal zien ze waarom professor Dolleman ‘Dwaaloog’ wordt genoemd. Dat is omdat hij een magisch oog heeft dat hij rond kan draaien in zijn oogkas. In de les vertelt professor Dolleman over de drie onvergeeflijke vloeken. De drie vloeken zijn de Imperiusvloek die ervoor zorgt dat je totaal in de macht bent van degene die hem uitspreekt. De tweede is de Crusiatusvloek die iemand martelt en de derde is Avada Kadavra, de vloek des doods die iemand vermoord zonder dat hij of zij er iets tegen kan doen. Van de drie vloeken is er tegen een van de vloeken iets te doen (de Imperiusvloek) en tegen de andere twee niet.

De volgende dag krijgt Harry een brief van Sirius Zwarts, zijn peetvader die ontsnapt is uit Azkaban. Hij schrijft dat hij meteen naar Zweinsveld komt vanwege het nieuws dat Harry last had van zijn litteken in de zomervakantie. Harry is helemaal vergeten dat hij daarover een brief heeft gestuurd aan Sirius. Die dag komen ook de andere twee scholen die mee doen aan het Toverscholen toernooi: Klamfels en Beauxbatons. Daar zien Ron en Harry dat de zoeker van Bulgarije in het WK Zwerkbal, Kruml, op Klamfels zit.

Een week later hebben veel mensen zich opgegeven voor het Toverscholen toernooi en die dag word bekend gemaakt wie er meedoen. Voor Klamfels doet Kruml mee, Voor Beauxbatons doet een meisje mee die iets weg heeft van een Glamamourgana (vrouwen met wit, goud haar die een raar effect hebben op mannen) en voor Zweinstein doet Carlo Kannewasser mee. Maar dan komt er een vierde naam uit de Vuurbeker: Harry Potter. Harry moet meedoen met het toernooi en moet zich dus voorbereiden.

Na een aantal dagen wordt Harry uit zijn les gehaald om zijn

toverstok te laten nakijken. Daar is ook een journalist van de Ochtendprofeet, Rita Pulpers, die een interview wil met Harry. Ze pakt een Fantaciteer-Veer en zet die op een stuk perkament. Alles wat Harry antwoord doet de veer verergerd opschrijven. Wanneer dat in de Ochtendprofeet komt te staan lacht iedereen Harry uit, omdat het heel erg gênant is wat Rita Pulpers heeft opgeschreven.

Harry krijgt de volgende dag een brief van Sirius dat hij om 1 uur ’s nachts naar de openhaard van Griffioendor moet komen en Sirius daar dan ook is. Dezelfde dag gaat Harry naar Zweinsveld.

Als Harry op Zweinsveld is gaat hij met Hermelien iets drinken. Daar zitten Hagrid en Dolleman ook iets te drinken. Dan lopen Hagrid en Dolleman naar de tafel van Harry en Hermelien en Dolleman zegt dat hij Harry kan zien. Als ze weggaan zegt Hagrid dat Harry die avond naar hem toe moet komen met zijn onzichtbaarheidmantel, omdat hij hem iets wil laten zien.

Die avond gaat Harry snel naar Hagrid, want hij wil ook op tijd zijn voor Sirius. Hagrid laat Harry zien dat de eerste opdracht het verslaan van een draak is. Harry gaat snel terug zodat hij ook naar Sirius kan. Hij is nog net op tijd en Sirius zijn hoofd verschijnt in de openhaard en hij praat vanuit Zweinsveld met hen via de openhaard. Harry vertelt over de draken en vraagt of hij weet hoe Harry een draak voorbij kan gaan. Net als Sirius antwoord wil geven komt er iemand naar beneden en moet Sirius de verbinding verbreken. Dan zien Harry en Hermelien dat Ron naar beneden komt.

De volgende dag vertelt Harry aan Carlo Kannewasser over de draken, als Carlo weg is komt professor Dolleman en die roept Harry bij hem. Harry denkt dat Dolleman hem zal straffen, maar, hij vertelt hoe Harry de draak kan verslaan. Hij vertelt dat hij zijn Vuurflits naar hem toe moet laten komen door een Sommeerspreuk (spreuk om voorwerpen naar je toe te laten zweven) te gebruiken.

De volgende dag krijgt iedereen te horen wat de opdracht is. Er zijn 4 draken en 4 modelletjes waaruit de kampioenen moeten kiezen en het model die ze pakken moeten ze voorbij komen en een Gouden Ei bemachtigen. Harry moet als laatste en dan moet Harry. Wanneer hij binnenkomt roept hij zijn Vuurflits op en zijn Vuurflits vliegt naar hem toe. Harry pakt het ei en wint de eerste opdracht. Wanneer iedereen klaar is moeten de kampioenen nog heel even naar de tent komen om een aanwijzing te krijgen over de tweede opdracht.

Harry heeft gehoord dat in de keukens van Zweinstein huiselfen werken en je daar eten kan halen zonder te betalen. Het mag eigenlijk niet, maar Ron, Harry en Hermelien gaan er kijken en daar ziet Harry een oude vriend van hem, Dobby. Hij heeft hem gered uit het huis van de familie Malfidius en sindsdien heeft hij hem nooit meer gezien. Ook zien ze de oude

huiself van meneer Krenck die inmiddels ontslagen is door meneer Krenck.

Harry komt later Carlo Kannewasser tegen en die zegt hoe Harry de aanwijzing van de tweede opdracht kan oplossen.

Die avond besluit Harry te doen wat Carlo heeft gezegd, Harry komt erachter dat hij een uur onder water moet blijven en daar iemand moet zoeken. Maar hoe moet hij een uur onderwater blijven?

Harry gaat terug naar de slaapzaal en komt Foppe het spook tegen. De conciërge komt eraan om Foppe te pakken en ook Sneep komt kijken vanwege het lawaai. De Sluipwegwijzer is gevallen en Sneep pakt hem op. Hij ziet dan op de Sluipwegwijzer waar Harry staat en wil hem halen, maar Dolleman komt er net aan en stopt hem. Wanneer iedereen weg is gaat Dolleman naar Harry en vraagt of hij al achter het geheim van de tweede opdracht is en Harry antwoordt dat hij het bijna weet.

De volgende dag gaat Harry met Hermelien en Ron hard aan het werk om er achter te komen hoe hij een uur onderwater kan blijven zonder te verdrinken, maar het lukt ze niet. Die avond gaan Ron en Hermelien naar bed, maar Harry gaat verder met zoeken.

De volgende dag wordt hij wakker gemaakt door Dobby de huiself en die zegt dat de tweede opdracht binnen een kwartier begint, maar Harry weet nog niet hoe hij onderwater moet overleven. Maar Dobby heeft een plant, Kieuwwier bij zich en hij zegt dat als hij het op eet hij voor een uur kieuwen krijgt. Harry rent naar buiten en is nog net op tijd bij het meer waar de tweede opdracht gehouden wordt. De opdracht begint en Harry doet wat Dobby heeft gezegd. Hij duikt onder en heeft even de tijd nodig om de plek te vinden waar de ontvoerde mensen zijn. Harry ziet Ron, Hermelien, en nog 2 mensen vastgebonden. Hij wil ze allemaal meenemen, maar hij mag alleen Ron meenemen, de rest moet gevonden worden door de andere kampioenen. Harry wacht op de anderen en ziet Carlo en Kruml aankomen, maar het meisje van Beauxbatons komt maar niet. Harry neemt haar persoon ook mee en gaat naar boven. Vanwege het wachten op andere krijgt Harry meer punten en daardoor wordt hij bij deze opdracht tweede en dat betekende dat Harry voor de derde en laatste opdracht gelijk staat met Carlo Kannewasser.

Harry krijgt een brief van Sirius dat hij, Ron en Hermelien hem op Zweinsveld moeten ontmoeten. De dagen vliegen voorbij en als het zover is dat de leerlingen naar Zweinsveld mogen kijkt Harry uit naar het bezoek aan Sirius.

Ze gaan naar Zweinsveld en daar zien ze op de afgesproken plek Sirius staan. Ze lopen een heel eind weg naar een afgelegen grot. Sirius geeft Harry een paar goede tips en zegt dat hij nooit ergens naartoe moet gaan zonder toezicht van anderen. Ze moeten weer terug en dus verlaten ze Sirius. Maar voordat ze gaan neemt Harry een stapel sokken mee voor Dobby, omdat hij hem het Kieuwwier heeft gegeven en hij anders de tweede opdracht niet gehaald had.

Een paar dagen later worden de kampioenen geroepen om naar het Zwerkbalveld te gaan om te horen wat de derde opdracht is. Daar komen ze te horen dat ze door een doolhof moeten komen en dat in het midden de trofee is. Degene die de trofee te pakken krijgt wint het toernooi, maar de nummer 1 mag als eerste weg en even later de tweede pas en dan de derde. Carlo en Harry mogen dus als eerste het doolhof in. Als ze weer naar binnen gaan vraagt Kruml aan Harry of hij iets heeft met Hermelien. Harry heeft niks met haar en dat antwoordt hij ook tegen Kruml. Dan komt Barto Krenck ineens uit het bos kruipen en hij ziet er erg beroerd uit. Harry gaat Perkamentus halen terwijl Kruml bij Krenck blijft. Maar wanneer Perkamentus en Harry aankomen ligt Kruml op de grond en is Krenck verdwenen. Dolleman is er inmiddels ook en gaat Krenck zoeken. Harry vertelt het onmiddellijk aan Ron en Hermelien en vertelt ook meteen over de opdracht, dan schrijft hij Sirius erover. Dat weekend gaan ze met zijn drieën op zoek naar spreuken die misschien handig zijn tijdens de derde opdracht.

Een paar dagen later hebben Ron en Harry Waarzeggerij en Harry valt in slaap en droomt hij dat Voldemort zal herrijzen. Hij krijgt weer pijn aan zijn litteken en gaat weg uit het lokaal met het excuus dat hij hele erge hoofdpijn heeft. Hij gaat naar Perkamentus waar meneer Droebel en professor Dolleman zijn en die hebben een hevige discussie. Dolleman merkt dat Harry voor de deur staat en Droebel en Dolleman gaan weg. Perkamentus gaat ze achterna en zegt tegen Harry dat hij even moet wachten in zijn kantoor. Harry ziet een vreemde kist en als hij erin kijkt wordt hij erin gezogen en ziet hij Barto Krenck steeds weer verschillende mensen veroordelen tot levenslang Azkaban. Dan ziet hij dat Krenck zijn eigen zoon veroordeeld tot levenslang. Opeens hoort Harry een stem en wordt hij terug getrokken uit de kist. Perkamentus is terug en dan verteld Harry over de pijn in zijn litteken en tot Harry’s verbazing weet Perkamentus er al vanaf, omdat hij ook contact heeft met Sirius.

De dagen vliegen terwijl Harry oefent op spreuken en Ron en Hermelien examens leren (de kampioenen van het toernooi hoeven geen examens te doen). Dan is de derde opdracht daar en Harry is heel goed voorbereid op de opdracht.

De kampioenen gaan naar het Zwerkbalveld waar inmiddels heggen van meters hoog staan. Carlo en Harry krijgen het teken dat ze mogen gaan en ze gaan het doolhof in. Na een tijdje hoort Harry het teken dat de volgende kampioen weg is. Harry komt ineens Boeman tegen en vernietigt hem. Ineens hoort hij Carlo het uitkrijsen van de pijn achter de heg voor hem en ziet dat Kruml de Crusiatusvloek over Carlo heeft uitgesproken. Harry verlamt Kruml zodat Carlo weer bij bewustzijn komt en ze gaan weer door en gaan ieder een kant op. Harry komt dan een Schroeistaartige Skreeft tegen en verlamt de Skreeft zodat hij ervandoor kan gaan. Harry is er bijna en komt een sfinx tegen. Die zegt dat de snelste weg naar de trofee langs hem is. De sfinx geeft een raadsel en als Harry het goed beantwoord mag hij erdoor. Als hij het fout heeft valt de sfinx aan. Als hij geen antwoord geeft en wegloopt gebeurt er niets. Harry lost het op en mag erdoor. Harry ziet de trofee en voor het eerst denkt hij dat hij zou kunnen winnen. Dan ziet hij dat Carlo er ook aan komt, maar opeens schiet er iets naar Carlo toe. Het is een gigantische spin. Harry valt de spin aan, maar de aanval is te zwak. De spin draait zich om en valt Harry aan, gooit hem de lucht in en Harry valt op de grond. Het been van Harry is zwaar verwond en Carlo en Harry vallen samen aan zodat de spin verlamd wordt. Harry en Carlo pakken de trofee tegelijk, zodat ze samen gewonnen hebben.

De trofee is een viavia en die transporteert Harry en Carlo naar een plek ver van Zweinstein af. Ineens ziet Harry een hoofd zonder lichaam en Wormstaart (zijn echte naam is Peter Pippeling), een dienaar van Voldemort die het hoofd vasthoud. Het hoofd is dat van Voldemort. Er komt een slang om Harry en Carlo heen en Carlo wordt door Wormstaart vermoord. Harry wordt vastgebonden en dan begint een soort ceremonie. Wormstaart pakt een grote ketel en roept een spreuk en gooit van alles in de ketel. Wormstaart doet dan Voldemort in de ketel. Dan komt Voldemort weer tot leven en heeft weer een lichaam. Voldemort roept zijn Dooddoeners op en ineens verschijnen er verschillende Dooddoeners op het terrein. Ze gaan achter Voldemort staan en Voldemort geeft een toespraak. Als hij klaar is richt hij zich weer op Harry. Hij spreekt de Imperiusvloek over Harry uit, maar Harry weet zich ertegen te verdedigen en dus mislukt het. Dan doet Voldemort de Crusiatusvloek en Harry schreeuwt het uit van de pijn, maar Voldemort stopt weer. Hij geeft het bevel Harry los te maken en daagt Harry uit tot een duel. Harry probeert Voldemort te ontwapenen en Voldemort doet Avada Kadavra, maar in plaats van de aanvallen uit te voeren komen uit beide toverstokken een lichtstraal die aan elkaar vast komen te zitten. De Dooddoeners willen helpen, maar Voldemort zegt dat ze op een afstand moeten blijven, omdat hij het zelf wil doen. Er verschijnt een druppel in de straal en die gaat naar Harry, Harry concentreert zich en de druppel gaat naar Voldemort. Hij komt in aanraking met de toverstok van Voldemort en die ontploft. Één voor één komen er geesten uit de toverstok van Voldemort: Carlo, de vader van Voldemort en nog meer mensen en dan de ouders van Harry. Ze moedigen Harry aan nog even vol te houden en dan vraagt Carlo zijn lichaam mee te nemen naar zijn ouders. Harry zet het op het lopen, Voldemort geeft het bevel Harry te vangen en de Dooddoeners komen achter Harry aan. Harry haalt de trofee net op tijd en heeft het lichaam van Carlo in zijn hand. Harry wordt weer terug getransporteerd naar Zweinstein en daar neemt Dolleman Harry mee naar binnen. Als Harry in het kantoor van Dolleman is dreigt Dolleman Harry te vermoorden, want hij is een Dooddoener in vermomming, maar Perkamentus, Sneep en professor Zwamdricht komen naar Harry toe en stoppen Dolleman

Ze geven Krenck het sterkste waarheidsdrankje dat Sneep heeft en Krenck vertelt alles, hij heeft de naam van Harry in de Vuurbeker gestopt, hij heeft de andere 2 kampioenen uitgeschakeld en hij heeft monsters op het pad van Harry verslagen. Harry gaat naar het kantoor van Perkamentus en daar zit Sirius op Harry te wachten. Perkamentus vraagt Harry nog één keer te zeggen wat er is gebeurd. Perkamentus legt uit dat het verschijnsel met de toverstokken Priori Incantatem heet, een verschijnsel dat alleen voorkomt als twee toverstokken met dezelfde kern een aanval uitvoeren. De toverstokken van Harry en Voldemort hebben beide dezelfde kern, een haar van de feniks van Perkamentus.

Als iedereen in de trein zit vraagt Ron aan Hermelien of ze er nog achter is gekomen hoe Rita Pulpers dingen te weten kwam zonder dat ze er zelf was. Hermelien vertelt dat Rita Pulpers een faunaat is en ze verandert in een kever. Zo valt het niemand op als ze er is en toch krijgt ze alles te weten. Dan pakt Hermelien een potje en daar zit Rita Pulpers in als kever.

 

 

Het belangrijkste uit het boek is dat Harry Potter zich concentreerde om de druppel uit Voldemorts toverstok niet te krijgen, zodat hij niet vermoord werd.

 

Hoofdpersonen:

 

Harry Potter natuurlijk, in het boek kan je jezelf als Harry Potter verbeelden waardoor je met de personage mee kunt leven. Harry Potter is DE jongen die Voldemort heeft overleeft toen hij nog klein was, hij heeft er alleen maar een litteken van over gehouden. Op zijn 12e kreeg hij een brief om naar Zweinstein te gaan, waar De Hoge School voor Hekserij en Hocus Pocus is. Maar hij woont dus bij een dreuzelfamilie (dreuzels= mensen die niet kunnen toveren, geen tovenaars of heksen zijn) waardoor hij dus zijn toverspreuken niet kan oefenen. Harry heeft een bril, lang zwart haar en een litteken op zijn voorhoofd. Harry is eigenlijk altijd heel erg vriendelijk.

 

 

Bijpersonages:

 

Ron Wemel, zijn beste vriend. Ron is rood harig en is erg vriendelijk maar ook een beetje lomp. Ron helpt Harry met al zijn problemen. Hij woont bij een echte tovenaars familie.

 

 

 

 

Hermelien Griffel, de beste vriendin van Harry. Ze is erg slim en vriendelijk.

 

 

Sirius Zwarts is de man die ervan verdacht werd de ouders van Harry te hebben verraden aan Voldemort waardoor Voldemort de ouders van Harry vermoorde. Sirius is uit Azkaban ontsnapt en blijkt de peetvader van Harry te zijn. Sirius helpt Harry met het doorstaan van de opdrachten van het Toverscholen toernooi.

 

Draco Malfidius, medeleerling maar ook aardvijand, Malfidius probeert altijd Harry te kleineren.

 

 

Marcel Lubbermans, medeleerling van Harry en is heel erg slecht in het onthouden van wachtwoorden na ja eigenlijk in alles. Hij vergeet zo'n beetje alles.

 

 

Voldemort, is een duistere tovenaar hij probeert Harry altijd te vermoorden.

 

 

Fred en George Wemel zijn de iets oudere tweelingbroers van Ron, ze halen altijd kattenkwaad uit en willen hun eigen fopwinkel beginnen.

 

Cornelius Droebel is de Minister van het Ministerie van Toverkunst.

 

Wormstaart is een Dooddoener, zijn echte naam is Peter Pippeling.

Herman Duffeling is de oom van Harry die niets wil weten van tovenarij.

Petunia Duffeling is de tante van Harry. De zus van Harry zijn moeder. Een echte kletskous.

Dirk Duffeling is het dikke neefje van Harry, zit alleen maar in zijn luie stoel voor de TV, als hij eruit komt is het om te eten. Maar gaat op dieet.

Percy Wemel is een oudere broer van Ron en is assistent van Barto Krenck.

Molly Wemel is de moeder van Ron, Percy, Fred en George. Ze is altijd vriendelijk tegen iedereen en ziet Harry ook bijna als haar zoon.

Arthur Wemel is de vader van Ron, Percy, Fred en George. Hij werkt bij het Ministerie van Toverkunst.

Severus Sneep is leraar Toverdranken op Zweinstein.

 

Professor Alaster “Dwaaloog” Dolleman is de leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten van Harry. Hij heeft een magisch oog dat hij rond kan draaien en waarmee hij alles kan zien.

Albus Perkamentus is het schoolhoofd van Zweinstein. Ze zeggen dat hij het beste schoolhoofd is die er ooit is geweest. Hij is de enige tovenaar waar Voldemort bang voor is.

Sybilla Zwamdricht is Harry zijn lerares Waarzeggerij.

Rubeus Hagrid is de leraar Verzorging van Fabeldieren van Harry die er van houd buitengewone dieren te verzorgen.

 

Madame Poppy Plijster is de baas over de ziekenzaal. Zij weet ze altijd goed te verzorgen.

 

Carlo, Fleur en Viktor Kruml zijn zijn tegenstanders met de wedstrijd. 

 

 

Perspectief:

 

Met dit boek kun je je echt verbeelden dat je Harry bent. Dus als hij aangevallen wordt door Voldemort dan lijkt het net dat jij wordt aangevallen.

 

Plaats:

 

Zweinstein, De Hoge School voor Hekserij en Hocus Pocus. Het speelt zich af in Engeland, het is daar meestal wel zonnig, maar als er een Duistere tovenaar komt dan wordt het ook echt helemaal duister en is het ook slecht weer. De school staat naast een bos waardoor het nogal griezelig wordt.

 

De tijd:

 

Het speelt zich gewoon af in onze tijd maar doordat hij door een muur heen gaat om naar Zweinstein te gaan is hij in een totaal andere wereld waar dus geen computers en televisies zijn.

 

Het begin:

 

Het begin begint heel rustig en normaal want hij is daar dan nog bij de Dreuzelfamilie. Maar er zijn meerdere spannende stukjes dus het boek gaat een beetje van rustig, spannend, rustig, spannend.

 

Het probleem, de spanning en de afloop:

 

De belangrijkste problemen, de ruzie tussen hem en Ron, de dooddoeners die een teken oproepen, de Vuurbeker, Voldemorts terugkomst.

Het probleem wordt gelukkig wel opgelost... Want doordat hij sterk in zijn schoenen stond is het hem gelukt om sterk te blijven wat er ook gebeurde.

 

Het is een heel spannend boek omdat er altijd wat gebeurd met Harry Potter.

Het zijn op zich wel realistische want het is misschien wel veel met magie, maar door veel sterk te zijn, is het hem wel gelukt. Harry Potter heeft altijd een gesloten einde maar het volgende boek klopt wel met het andere boek dus het eindigt meestal dat het zomervakantie is en dat hij bij het volgende boek weer terug gaat naar school.

 

De titel:

 

Omdat in ze in het boek veel over de Vuurbeker hebben want het verhaal gaat ook een beetje rond om de Vuurbeker.

 

Ik heb geen andere titel ik vind deze titel echt perfect.

 

 

De beoordeling:

 

Ik vind Harry Potter sowieso een geweldig personage. In het boek maar ook in de films. Maar ook omdat ik van zulk soort fantasie boeken houd. Ik vond het ook een erg spannend boek, omdat als ik aan het lezen was ik wou weten wat er ging gebeuren, zoals hoe Harry van Voldemort gaat ontsnappen of hoe hij de opdrachten van het Toverscholen toernooi zal doorstaan. Het boek is ook makkelijk te lezen omdat er geen moeilijke woorden in zitten of moeilijke begrippen wat erg fijn is bij zulk soort boeken, want zo kan je het in een stuk doorlezen. Ik vind al de stukken uit het boek geweldig. Ik ben namelijk een groot fan van Harry Potter (:

 

EINDE !

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.