Ik ook van jou door Ronald Giphart

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 17 juni 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Ik ook van jou
Shadow
Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 22e druk, 1992
  • 182 pagina's
  • Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Flaptekst

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Eerste zin

De afgelopen dagen heeft Fräser almaar aan mijn kop gezeurd dat we er toch echt een keer uit moeten, Ronald.

Samenvatting

Edgar Fräser heeft ontzettend veel zin om weer eens op vakantie te gaan. Hij is schrijver en heeft het ontzettend druk. Hij vraagt zijn vriend Ronald, die ook schrijver is, om mee te gaan op vakantie. Ronald heeft een erg zware tijd achter de rug omdat zijn relatie met Reza net uitgegaan is. Hij worstelt nog steeds met zijn ex-vriendin en doet er al een tijdje over om het verhaal van Reza en hem om te schrijven. Ronald stemt in met een vakantie. Samen vertrekken ze naar de Dordogne, waar ze allerlei kanotochten maken.

In de Dordogne hebben Fräser en Ronald het erg naar hun zin. Ze praten over het leven en allerlei andere dingen. Op een gegeven moment vertelt Ronald dat hij het erg moeilijk vindt om tegen meisjes te zeggen dat hij ook van hun houdt. Hij weet niet waarom, maar hij vindt het vreselijk om ‘ik ook van jou’ tegen een meisje te zeggen als zij aan hem vertelt dat ze van hem houdt.

Tijdens een kanotocht zien Fräser en Ronald in de verte een kano met twee hele leuke meisjes. Ronald vindt het meisje met de donkere huid erg leuk, terwijl Fräser juist het meisje met de lichte huid erg leuk vindt. Zodra de meiden langs kanoën proberen de jongens de aandacht van hen te trekken. Ze krijgen aandacht, maar de meisjes kanoën vervolgens verder.

De volgende dag komen de meiden ineens weer langs. Dan raken Fräser en Ronald wel aan de praat met hen. Het donkere meisje heet Silke en komt uit Duitsland. Het meisje met de blanke huid is een echte Franse en heet Nadine. Allebei studeren ze medicijnen. Urenlang zitten ze met elkaar te praten en de jongens gaan de meiden steeds leuker vinden.

Uiteindelijk trekken ze erg veel met elkaar op. Ronald wordt smoorverliefd op Silke en Fräser wordt smoorverliefd op Nadine. Er is echter één probleem: Fräser heeft thuis nog een vriendin, Samarinde, zitten. Hij besluit toch maar van zijn vakantie te genieten en op het geflirt van Nadine in te gaan. Ronald besluit precies hetzelfde, maar probeert tegelijkertijd de relatie met Reza te verwerken. De verliefdheid voor Silke en het verwerken van zijn relatie levert voor Ronald gemengde gevoelens op.

De jongens en de meiden hebben met elkaar een toptijd. Aan de vakantie komt op een gegeven moment een einde, want Ronald en Fräser moeten weer naar huis. Iedereen neemt afscheid van elkaar en Ronald besluit om naar huis te rijden. Onderweg krijgt hij echter zo’n heimwee naar Silke, dat hij omkeert. Fräser heeft niks in de gaten omdat hij ligt te slapen.

In het stadje in de Dordogne ontmoeten Silke en Ronald elkaar nog een keer. Samen hebben ze nog een ontzettend leuke avond. Aan het einde van de avond vertelt Silke dat ze van Ronald houdt, waarna Ronald met heel veel tegenzin tegen Silke zegt dat hij ook van haar houdt. Ze besluiten het echter bij het contact van de vakantie te houden en in Nederland geen relatie voort te zetten. Ook Fräser besluit om in Nederland geen relatie met Nadine voort te zetten.

Uiteindelijk vertrekken Fräser en Ronald na een topvakantie weer met de auto naar Nederland.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Ronald

De 24-jarige Ronald is naast Edgar Fräser de hoofdpersoon van het verhaal. Daarnaast is Ronald ook de verteller van het verhaal. Ronald is een rustige jongen die wel van een lolletje houdt. Hij heeft Nederlands gestudeerd, maar heeft deze studie niet afgemaakt. In het dagelijks leven werkt hij als schrijver.

Edgar Fräser

De 24-jarige Edgar Fräser is naast Ronald de hoofdpersoon van dit verhaal. Hij wordt vrijwel altijd Fräser genoemd. De spontane Edgar is een goede vriend van Ronald. Hij is altijd ontzettend aanwezig en houdt van humor. Toch blijkt Edgar niet helemaal te vertrouwen te zijn, omdat hij tijdens zijn vakantie in de Dordogne vreemd gaat met een Frans meisje.

Silke

Silke is een donker Duits meisje. Ze is samen met haar beste vriendin Nadine op vakantie in de Dordogne. Ook Silke studeert medicijnen. Ronald en Silke vinden elkaar na de eerste ontmoeting ontzettend leuk, waardoor ze tijdens de vakantie erg veel met elkaar optrekken.

Nadine

Nadine is het blonde Franse meisje dat Edgar en Ronald tijdens hun vakantie in de Dordogne ontmoeten. Nadine studeert net zoals Silke medicijnen. Nadine is bevriend met Silke. Nadine komt over als een heel lief en leuk meisje, die niet bang is om haar gedachten uit te spreken. Nadine en Edgar vinden elkaar leuk en gaan dan ook erg veel met elkaar om tijdens de vakantie.

Reza

Reza is de ex-vriendin van Ronald. Reza komt alleen als personage tijdens flashbacks voor. Uit deze flashbacks blijkt dat Reza psychische problemen heeft, jaloers is op anderen en erg onzeker over zichzelf is.

Samarinde

Samarinde is de vriendin van Edgar Fräser. In het verhaal komt haar naam af en toe voorbij, maar over de personage zelf is niks bekend.

Quotes

"Het is half drie. We liggen op een grasveldje voor het terras, naast onze tonnen, te luisteren in de zon. Straks brengt een busje ons naar Argentat en de tussenliggende tijd doden we met ons klote voelen. Fräser denkt aan Samarinde en Nadine, aan Silke en Reza denk ik. O en voorgoed voorbij, Edgar." Bladzijde 138
"Ik doe onmiddellijk rustiger aan, heel rustig nu. Langzaam is ook heel lekker. Ik zeg zegt: ‘Wat?’ Ze buigt haar hoofd naar me toe, en vraagt lief: ‘Hoe zeg je in het Nederlands ik hou van jou?’ Ik zucht. Ik zucht heel diep. Ik zeg: ‘Ik ook van jou.’" Bladzijde 161

Thematiek

Queeste

Het thema van dit verhaal is Queeste, omdat Fräser en Ronald opzoek gaan naar een zoektocht. Al voordat ze samen met elkaar op vakantie gingen, hebben ze zichzelf (onbewust) een opdracht gegeven. Deze opdracht was het zoeken naar liefde en genegenheid. Fräser is namelijk erg ongelukkig in zijn relatie en wil graag weer wat spanning tussen een vrouw en hemzelf. Ronald zijn relatie is daarentegen beëindigd, waardoor hij opzoek is naar liefde. Zowel Fräser als Ronald worstelen nog met het alledaagse. In flashbacks van Ronald wordt er veel over zijn relatie met zijn ex-vriendin Reza verteld. In flashbacks over Fräser wordt verteld over zijn huidige vriendin Samarinde. De relatie tussen Samarinde en Fräser loopt niet goed, omdat Fräser regelmatig vreemdgaat. Uit deze flashbacks komt de queeste naar liefde en genegenheid. Om het alledaagse even te vergeten, willen ze in de Dordogne een liefde tegen het lijf lopen waarmee ze zichzelf tijdelijk tevreden kunnen maken. Voor hun gevoel kan het alleen op vakantie, omdat ze in Nederland weer geconfronteerd worden met alle problematiek rondom hun (ex)-relatie.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap is een belangrijk motief in dit verhaal. Ronald en Fräser zijn erg goed bevriend met elkaar. Met weinig woorden begrijpen ze elkaar en ze hebben altijd lol. De vriendschap tussen Ronald en Fräser staat centraal in dit verhaal. De vriendschap tussen hen komt dan ook erg naar voren tijdens hun vakantie in de Dordogne.

Seksualiteit

Één van de belangrijkste motieven is seksualiteit. Veel in het verhaal draait om seks. Zo worden de vrijpartijen van Ronald en Reza uitvoerig besproken, maar worden ook de vrijpartijen tussen Ronald en Silke, en Fräser en Nadine uitvoerig en gedetailleerd besproken.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Ronald heeft jarenlang een relatie gehad met zijn ex-vriendin Reza. Ze hielden ontzettend van elkaar, maar doordat Reza heftige psychische problemen had liep de relatie stuk. Ronald heeft het hier nog altijd erg moeilijk mee. Om zijn gevoelens te verwerken besluit hij een boek te schrijven. Daarnaast komen in de vele flashbacks de relatie met Reza naar voren. De ex-relatie met Reza speelt dus een belangrijke rol in het verhaal.

Schrijverschap

Schrijverschap speelt een belangrijke rol in het verhaal, ook al komt het niet heel snel naar boven. Ronald en Fräser zijn allebei schrijvers die het ook als dagelijks beroep uitoefenen. Daarnaast is Ronald druk bezig met een boek die zijn liefde voor zijn ex Reza beschrijft. Er zijn dus meerdere elementen die het motief schrijverschap naar voren laten komen.

Opdracht

Marijke,

Trivia

Nadat dit boek bekroond werd met De Gouden Ezelsoor, brak de schrijver Ronald Giphart door.

Titelverklaring

Ronald heeft jarenlang een relatie met Reza gehad. Over de tijd met zijn ex-vriendin is hij een boek aan het schrijven. Ronald vindt het altijd vervelend om ‘ik ook van jou’ te antwoorden als een vrouw tegen hem zegt dat ze van hem houdt. Ondanks zijn haat wegens het antwoorden met ‘ik ook van jou’, wil hij dat de titel van zijn geschreven boek ‘Het boek ik ook van jou’ wordt.
Naast zijn relatie met zijn ex-vriendin, bouwt Ronald op vakantie ook een nieuwe relatie met het Duitse meisje Silke op. Aan het einde van het verhaal vertelt Silke aan Ronald dat zij van hem houdt, waarna hij zegt dat hij ook van haar houdt.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Dit is al gelijk aan het begin van het boek duidelijk. De verteller is Ronald. Als lezer lees je zijn gedachtes en handelingen, waardoor je je als lezer volledig in kan leven in Ronald. Mede doordat er zoveel flashbacks over zijn leven verteld worden, maakt de lezer kennis met het leven van Ronald. Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:

'De kano parkeerde ik in een heel klein haventje en ik was nog geen minuut in het dorpje of ik ontdekte dat het bezet was door Nederlanders, louter Nederlanders. Gezellig.' - bladzijde 57

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een nieuwe en schone bladzijde. De nieuwe hoofdstukken beginnen midden op een pagina op een nieuwe en schone bladzijde. Er worden verder geen hoofdstukken genummerd of een naam gegeven.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de Dordogne. Hier zijn Ronald en Fräser op vakantie om even te ontspannen. Ronald en Fräser gaan met behulp van een kano van plaats naar plaats, waardoor het verhaal zich voornamelijk op het water afspeelt.

Daarnaast speelt het verhaal zich voornamelijk in het jaar 1990 af. Dit jaartal is letterlijk meerdere keren in het verhaal geplaatst. Aangezien Ronald en Fräser in de zomermaanden op vakantie zijn, speelt het verhaal zich ergens in de zomer van 1990 af. 
Het verhaal speelt zich echter niet alleen in het jaar 1990 af. Er wordt gebruik gemaakt van vele flashbacks, waardoor de verteltijd van het verhaal ook voor het jaar 1990 is. In welk jaartal de flashbacks zich precies afspelen is niet bekend, dit zal enkele jaren voor het jaar 1990 zijn.

Stijl

Wat opviel, is dat het verhaal in zowel de verleden als de tegenwoordige tijd geschreven is. Het verhaal is wel op een chronologische wijze geschreven, maar er komen veel flashbacks in voor. Deze flashbacks gaan voornamelijk over Ronald en Reza in de tijd dat zij samen nog een relatie hadden.

Verder heeft Ronald Giphart geen gebruik van moeilijke woorden of moeilijke zinsconstructies.

Wat wel opviel aan de schrijfstijl van Ronald Giphart is de hoeveelheid cynische humor die hij gebruikt. Humor is één van zijn belangrijkste eigenschappen in boeken en op deze manier probeert hij 'zware' verhalen toch wat luchtiger te maken. Deze cynische humor moet je kunnen waarderen om het verhaal leuk te vinden, want de humor kan op twee verschillende manieren opgevat worden doordat de humor ten koste gaat van meerdere personages. In onderstaande quote een voorbeeld van de humor van Ronald Giphart:
'De kano parkeerde ik in een heel klein haventje en ik was nog geen minuut in het dorpje of ik ontdekte dat het bezet was door Nederlanders, louter Nederlanders. Gezellig. Ik ging een boulangerie in voor wat snoep en chocola, en voor mij stond een gereformeerde theezeef die een 'pain de stock' bestelde. Een pain de stock, ogottegod, waarom gaat zo'n vrouw naar Frankrijk op vakantie?' - bladzijde 53

Slotzin

Ik zeg: 'Ik ook van jou.'

Beoordeling

Van te voren wist ik niet zo goed wat ik van het verhaal kon verwachten. Ik heb inmiddels meerdere boeken van Ronald Giphart gelezen en ik ga de verhalen en humor van Ronald Giphart steeds meer waarderen. Tijdens het lezen van dit boek betrapte ik mezelf op het feit dat ik af en toe hardop moest lachen omdat ik de humor van Ronald Giphart leuk vond. Ronald Giphart heeft echter wel een aparte en harde stijl van humor, waardoor je zijn humor moet kunnen waarderen om zijn boeken te kunnen waarderen.

Het verhaal zelf vond ik echter niet heel erg interessant. Het verhaal is erg oppervlakkig. Er gebeurt veel, maar nergens wordt diep op in gegaan en dat is erg jammer. Als er wel dieper op bepaalde aspecten (bijvoorbeeld de liefde en relaties) was in gegaan, was het verhaal al een stuk interessanter geworden om te lezen.
Ook is het verhaal makkelijk geschreven, waardoor er geen uitdaging in het lezen van het verhaal zit. Persoonlijk vind ik het dus geen topper om te lezen. Dit is een boek dat leuk is om op vakantie even tussendoor te lezen, maar dan moet je er als lezer niet met al te veel verwachtingen aan beginnen.

 

Recensies

"Misschien is dit niet het meest diepgaande, doordachte boek ooit geschreven, maar Giphart weet het banale en verhevene prachtig met elkaar te combineren. ‘Kut, wat is liefde toch mooi.’ Deze grote queeste naar literatuur en seks is eerlijk, open en ongegeneerd." http://www.hobby-info.nl/...d-giphart/
"Giphart is erin geslaagd om niet ‘godvergeten serieus’ en pathetisch te worden: hij vond de juiste lichtvoetige toon om loodzware emoties te beschrijven." http://www.dbnl.org/tekst...1_0047.php

Bronnen

Good Reads
http://www.goodreads.com/...ok_van_jou
Ronald Giphart
http://nl.wikipedia.org/w...ld_Giphart
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"

Ook geschreven door Jessica