Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3968 woorden
  • 21 mei 2002
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
87 keer beoordeeld

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Zakelijke gegevens

1. Naam van de auteur: Ronald Giphart.
2. De titel: Ik ook van jou.
3. Jaar van eerste druk: 1992.
4. Indeling: Het boek telt 182 bladzijden en is opgebouwd uit 17 hoofdstukken. De 17 hoofdstukken hebben geen van allen een titel en zijn niet genummerd.
5. Motto: Er staat een opdracht in: ’Marijke,’.

6. Samenvatting:
Het boek begint met het vertrek van Fräser en Ronald, twee vrienden die samen naar de Dordogne in Frankrijk gaan. Fräser neemt afscheid van zijn vriendin Samarinde, die hen uitzwaait, en Fräser zegt dat zij hem in ieder geval trouw zal blijven. Onderweg kan Ronald alleen maar aan Reza, zijn ex-vriendin denken. Hij is een boek over haar aan het schrijven, maar het schiet niet echt op.
De ochtend daarop rijden ze met hun auto naar het noorden, maar besluiten op een gegeven moment om de auto te parkeren en een stel kano’s te huren. Als ze op de Dordogne varen, krijgen ze twee meisjes in het oog, een blond meisje en volgens Ronald “het mooiste negermeisje ter wereld”. Ze gaan ze achterna met de kano, maar helaas zonder succes.

Ze overnachten ‘s nachts op een eilandje in de Dordogne, maar dat bevalt Fräser en Ronald uiteindelijk toch niet echt goed. Ze besluiten dat ze voortaan of in een hotel, of naast twee mooie vrouwen zullen slapen. Door geluk of toeval ontmoeten ze de twee meisjes weer. Ze blijken Silke en Nadine te heten. Silke is een Oegandees/Chinees meisje dat is opgegroeid in een Duits pleeggezin, en Nadine is een mooi Duits blond meisje. Fräser en Ronald worden door Silke en Nadine uitgenodigd voor een etentje. Ze besluiten om de uitnodiging aan te nemen. Ze eten met z’n vieren, en gaan ook dansen op een soort dorpsfeest.
Ondanks zijn groeiende liefde voor Silke, blijft Ronald denken aan Reza, en hun turbulente relatie. Reza is geestelijk niet helemaal in orde; ze is extreem paranoïde en jaloers, heeft een enorm minderwaardigheidscomplex, en is bovendien nog oversekst. Al een aantal keren heeft ze aangegeven dat ze het niet meer ziet zitten, en wat Ronald ook doet, het lijkt alleen maar slechter met haar te gaan. Reza’s overspel betekende het einde van de relatie.
Fräser is verliefd geworden op Nadine, en dit blijkt wederzijds te zijn. Silke is ook duidelijk geïnteresseerd in Ronald.
Nadat een stel oudere mensen een dans gedaan hebben besluit het viertal terug te gaan naar de tenten. Op de terugweg raken Silke en Ronald Fräser en Nadine kwijt. Als ze op een open plek in een maïsveld belanden begint Silke zich af te vragen of er wel eens iemand is klaargekomen in de boom waar ze voorbijlopen. Ze klimmen in de boom, en beginnen allerlei seksueel getinte spelletjes, maar “No neujking” want ze hebben geen condooms bij zich en zijn bang voor ziektes. Ze klauteren weer naar beneden, en vinden de weg naar de camping.
De volgende ochtend gaan Ronald en Fräser een stukje zwemmen in de rivier. Fräser bekent dat hij “godverdomme heeft geneukt”. Nadine had gelukkig condooms bij zich, dus dat was het probleem niet. Ronald vraagt wat het probleem dan is. “SAMARINDE natuurlijk!” is Fräser's antwoord. Fräser heeft spijt van zijn ontrouw en wil zo snel mogelijk terug naar Nederland zodat hij niet nog meer vreemd gaat. Hij heeft namelijk wel gevoelens voor Nadine, maar Samarinde komt altijd op de eerste plaats.
Ze nemen afscheid van de meisjes en vertrekken. Onderweg blijken ze de creditcard van Fräser’s moeder zijn kwijtgeraakt, en zich moeten behelpen met wat kleingeld. Ze stoppen in een wegrestaurant en bestellen het goedkoopste menu.
Ronald is aan de beurt om te rijden. Fräser is in slaap gedommeld, en hij kan alleen maar aan Reza en Silke denken. Uiteindelijk neemt hij de beslissing om terug te gaan naar Silke. Hij draait de auto om en rijdt terug.
In het dorp vindt hij haar op een muziekfestival. Ze hebben stiekem ergens seks, en dan vraagt Silke hoe je “ik hou van je” zegt. Ronald antwoord met “ik ook van jou”.

7. Thematiek:

a. Onderwerp: Dit verhaal gaat over hoe liefde een mens zijn leven kan beheersen.

a. Motieven: macht, onmacht, trouw, ontrouw, liefde, literatuur, seks, erotiek, vriendschap.

b. Thema: Het thema is volgens mij ‘liefde’. De liefde van Ronald en Fräser voor respectievelijk Reza en Samarinde speelt een grote rol in het verhaal.

B. Analyse

1. Titelverklaring:

Het boek ‘Ik ook van jou’ is de titel van een liefdesdagboek dat door Ronald en Reza wordt bijgehouden over hun liefdesrelatie. Wanneer Ronald een boek wil gaan schrijven over Reza, noemt hij het ook ‘Ik ook van jou’, vernoemt naar het dagboek.

2. Toepassing van het motto op het werk:
De auteur vertelt het verhaal als het ware aan Marijke.

3. Personages:
Ronald is de hoofdpersoon van dit boek. Hij is de verteller van dit verhaal. Hij is gestopt met zijn studie Nederlands. Ronald is 24 jaar uit. Hij wil een ‘groot schrijver’ worden en is tijdens het verhaal bezig om een roman over zijn verloren liefde te schrijven. Ronald vrijt met Silke om het verlies van Reza te compenseren.
Hij is duidelijk een round character, want je komt veel over hem te weten en hij maakt een duidelijke ontwikkeling mee. Opvallend aan Ronald is dat hij vrijwel nooit initiatief neemt. Hij past zich bijvoorbeeld tijdens zijn relatie met Reza helemaal aan haar aan. Af en toe ergert hij zich aan zichzelf als hij aarzelt.

Eddy, Edgar Fräser, is een goede vriend van Ronald. Ook hij wil ‘groot schrijver’ worden. Hij studeert Nederlands en is eveneens 24 jaar. Uit het verhaal blijkt dat hij een goede prater is. Meestal verteld hij slappe verhalen, maar brengt ze met humor. Eddy heeft een vriendin, Samarinde, die hij zijn ‘grote verovering’ noemt.
Omdat je niet veel over hem te weten komt, ondanks dat hij toch heel belangrijk is in het boek, is hij een flat character.

Reza is de ex-vriendin van Ronald. Ze is 20 jaar en woonde in dezelfde studentenflat als Ronald. Ook zij is een round character, want hoewel je niet alles over haar te weten komt, ontwikkelt zij zich wel in het boek, in dit geval in negatieve zin. In het begin lijkt Reza een lief, uitbundig, spontaan en impulsief, maar toch verder redelijk normaal meisje te zijn. Als het verhaal vordert, kom je erachter dat ze jaloers en achterdochtig van nature is, wat alleen maar erger lijkt te worden. Ook is ze paranoïde, en snijd ze in zichzelf. Zij heeft een zeer gecompliceerd karakter. Ze is niet tevreden met zichzelf, ze heeft last van wisselende buien en is vaak gefrustreerd en jaloers. Ronald ziet de relatie niet meer zitten als zij zichzelf meerdere keren verminkt en wanneer ze een verhouding met Rocco begint.

Silke komt niet echt veel voor in het verhaal. Ze is van Oegandees/Chinese afkomst, maar is in een Duits pleeggezin opgegroeid. Ze studeert medicijnen samen met haar vriendin Nadine. Ze is Ronald’s tweede echte liefde. Ze is een flat character.


Nadine is een blond Duits meisje dat medicijnen studeert met Silke. Fräser wordt verliefd op haar en pleegt overspel met haar. Later krijgt hij hier spijt van. Ook Nadine is een flat character omdat je niet veel over haar te weten komt.

Samarinde is Fräser’s ‘grote verovering’; zijn vriendin in Nederland. Ze is een flat character omdat je over haar maar heel weinig te weten komt. Fräser is nog steeds gek op haar en voelt zich schuldig dat hij overspel heeft gepleegd.

4. Perspectief:
Het verhaal is geschreven vanuit de belevende ikfiguur. Je ziet alles door de ogen van Ronald, de hoofdpersoon, en je maakt alle gebeurtenissen mee vanuit zijn standpunt.

5. Tijd:
De vertelde tijd is ongeveer 4 dagen, tijdens een vakantie in Dordogne in de zomer van 1989. het verhaal bestaat voornamelijk uit flashbacks naar de relatie die de hoofdpersoon had met Reza, op het moment dat hij op vakantie is en zijn nieuwe liefde ontmoet.
Het verhaal speelt zich chronologisch af, de vakantie wordt namelijk chronologisch beschreven. Ook de flashback zijn chronologisch; ze beginnen bij de eerste ontmoeting en eindigen bij het verbreken van de relatie.

6. Ruimte:
Het boek speelt zich voornamelijk af in Dordogne, Frankrijk. De flashbacks naar Reza spelen zich echter af in Nederland.

C. Beoordeling

1. Praktische argumenten:
Het taalgebruik vind ik op z’n tijd best wel grof maar ik stoorde mij daar totaal niet aan. Het hoorde bij het verhaal anders zou het verhaal niet echt zijn geworden. Er waren een paar woorden waarvan ik de betekenis niet precies wist maar uit de zin kon ik wel opmaken wat het ongeveer betekende, dus dat was ook geen probleem.

2. Emotionele argumenten:

Ik vond ‘ik ook van jou’ wel een ontroerend boek. Het verhaal zelf is niet ontroerend maar de stukjes apart soms wel.

3. Morele argumenten:
Wat er in het boek gebeurd is eigenlijk niet goed, overspel, jezelf verwonden, maar daardoor wordt het wel een heel werkelijk boek.

4. Argumenten m.b.t. de werkelijkheid:
Het boek is heel realistisch, omdat overspel etc. ook in het dagelijks leven voorkomt.

5. Argumenten m.b.t. de vorm:
Het boek is ingedeeld in 17 hoofdstukken, omdat deze hoofdstukken om en om in een verschillende ruimte en tijd worden verteld.

6. Argumenten m.b.t. de leerzaamheid:
Ik heb niets van het boek geleerd, maar ik denk dat dat de bedoeling van de auteur ook niet was.

D. Informatie over boek en schrijver

1. Biografische gegevens van de auteur:
Ronald Edgar Giphart werd op 17 december 1965 geboren in Dordrecht, in de Bankastraat. Na hem volgden nog twee zusjes. Het gezin was humanistisch en links georiënteerd. Giphart was als jongeling geen pretletter’; volgens de verhalen kwam zijn eerste lach pas in zijn derde jaar, toen een tante op het balkon van hun flat door een tuinstoel zakte.

Al vroeg was hij bekend met schrijven: Giphart's opa en vader waren lange tijd journalist. Zijn moeder, Wijnie Jabaaij, was kamerlid voor de PvdA. Zij betrad, zo lang minister Ruding de scepter over financiën zwaaide, de Tweede Kamer altijd geheel gekleed in het zwart. Begin jaren tachtig maakte zij een onuitwisbare indruk bij een affaire over uitzetting van zigeunerinnen. De vrouwen werden vaginaal getoucheerd, om te kijken of daar hun verdwenen paspoorten zaten. De mannelijke kamerleden bespraken deze gang van zaken, toen mevrouw Jabaaij naar de interruptiemicrofoon liep en zei: ‘Jongens, jongens, denken jullie nou werkelijk dat het mogelijk is een paspoort in je kut te steken?’ Hiermee was zij het eerste (en het laatste) kamerlid dat dit woord (‘kut’, dus) in de Tweede Kamer gebruikte.


Giphart bracht zijn puberteit door in Soestdijk. Hij ging naar het Baarnsch Lyceum, waar in een parallelklas prins Willem-Alexander zat, ‘Alex voor vrienden’. Nog belangrijker is de in die tijd gesloten vriendschap met Bert Natter gebleken, met wie Giphart een literaire schoolkrant/jongerenblad (De Uitlaat) maakte. Zo ging het in Bij nader inzien, dus waarom zou dat op het Baarnsch Lyceum anders gaan? ‘Wat waren we jong en mooi (vooral Bert) en wat zijn we thans dik en oud (vooral Bert).’ Gezamenlijk bereidden ze zich voor op een leven in de literatuur. Ze schreven toneelstukken, richtten een tijdschrift op (De ergoego gids), namen bewust foto’s ‘voor later’ (voor het Letterkundig Museum en boeken als De gevoelige plaat – waarin een van de foto’s tien jaar later ook daadwerkelijk werd opgenomen) en schreven heel erg veel (zo begonnen ze aan een nieuwe, door Jeroen Brouwers geοnspireerde trilogie, bestaande uit Schemerviolet, Nevelleven en Les Liaisons).

In 1986 verhuisde Giphart naar Zuilen, Utrecht (een subwijk met de fijnzinnige, officiële naam Betonbuurt’). Vijf jaar lang was hij nachtportier in het Ziekenhuis Overvecht te Utrecht en studeerde daarnaast Nederlands. Ik heb drie jaar Nederlands gestudeerd, maar ben gestopt om de onbegrijpelijke reden dat ik een roman wilde schrijven.’ Hij publiceerde een paar stukken in een literair blaadje, hetgeen de aandacht trok van uitgevers Joost Nijsen en Vic van de Reijt. Zij moedigden hem aan een boek te gaan schrijven. ‘Diezelfde avond nog ben ik begonnen de avonturen van twee vrienden op een kanovakantie in de Dordogne te noteren.’ Waarom juist dat verhaal? ‘Gewoon omdat ik net zo’n vakantie achter de rug had. Zo eenvoudig is het soms.’

En zo verscheen in maart 1992 Gipharts debuutroman Ik ook van jou. Een alternatief voor deze titel was Twee jongens en een kano, en het manuscript had als werktitel In het donker haar ogen. Over het schrijven van zijn eerste boek zegt Giphart: ‘Ik ben zomaar begonnen, zonder de intentie dat het dit boek moest worden, en zou wel zien waar ik uitkwam. Voor Ik ook van jou heb ik eerst twee andere boeken geprobeerd te schrijven, maar die werden zo serieus, doorwrocht en vol gewichtige symboliek, dat het totaal niet werkte. Al schrijvend heb ik me losgemaakt van die dogmatische benadering. Zeven nachten achter elkaar werkte ik in het ziekenhuis, waar ik de helft van de tijd ongestoord als een asceet kon zitten schrijven. Af en toe kwam er iemand bloedend binnen en dan zei ik: “die kant op”. Als ik dan de volgende dag wakker werd, zette ik in de computer wat ik die nacht geschreven had. Na zo’n werkweek had ik dan twee weken vrij. Hoe en waar ik schreef maakte mij niets uit. Ik word ziek van het gelul van andere schrijvers daarover – die heeft zoveel bureaus nodig, de volgende kan alleen op groen papier scheppen. Mensen willen literatuur altijd belangrijker maken dan het is.’
Wat is het belang van een roman? ‘Harry Mulisch zei ooit: “Literatuur is wat je er zelf van maakt.” Daarentegen: wat is het belang van een gekookt ei?’

Ik ook van jou werd zowel in de pers als bij het (grote) lezerspubliek goed ontvangen. Het ontving onder meer het Gouden Ezelsoor voor bestverkochte debuut van 1992 en in februari 2001 gaat de verfilming ervan in première. ‘ Diep in je hart denk je natuurlijk dat je het allermooiste boek uit de wereldliteratuur hebt geschreven. En ja, dan is het wel een klap als in het café een wildvreemde jongen die aardig denkt te zijn op je afstapt en zegt: ‘jij bent Ronald Giphart, hé? Ik heb je boekje gelezen. Leuk.’

Giphart bleek geen langharige, werkschuwe kunstenaar te zijn, maar een ijverige jongen. Een jaar na zijn debuut verscheen de roman Giph (maart 1993), een boek waarin Giphart vadermoord’ pleegt op zijn literaire held Jeroen Brouwers. Maar meer nog vervolgt Giphart zijn ‘grote queeste naar literatuur en seks’. In met vaart en bijtende vrolijkheid geschreven brieven vertelt Giph een verhaal dat zich afspeelt in het (Utrechtse) studentenmilieu anno nu, door hem een groot geil gezellig feest genoemd. Gipharts collega-schrijver Joost Zwagerman noemde Ik ook van jou en Giph de leukste literaire seksromans van de laatste jaren’. In hetzelfde jaar maakte Giphart samen met Bert Natter (onder de pseudoniemen Arnold Hitgrap en Brett Tanner) het tot cultboek verheven Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek.

De kwaliteit en het succes van Gipharts eerste boeken leidden tot een groot aantal opdrachten tot het schrijven van columns, recensies en artikelen. Zo reisde hij naar Andalusiλ om over sherry te schrijven, was hij voor Hard Gras in en schreef hij o.a. voor Playboy, Vooys en Het Parool. De beste van deze stukken vormen samen Gipharts derde boek, Het feest der liefde (1995), waarvan het klassiek geworden titelverhaal een rake typering biedt van het Utrechtse studentenmilieu.

In 1995 kwam er door euthanasie een einde aan het leven van Gipharts moeder, na een lang ziekbed als gevolg van multiple sclerose. In Nieuwe Revu (december ’95) schreef hij een openhartig stuk over de gebeurtenissen in de laatste weken.

In 1996 schreef Giphart columns voor de Viva en Kijk en recensies voor Het Parool, en ging hij voor de televisie werken. Zo werkte hij voor Sport7 mee aan items over sporters, ‘als het gekke neefje van Koos Postema’. Al na enkele uitzendingen kwam er een einde aan dit avontuur toen de zender ophield te bestaan.
In dit jaar verscheen ook Gipharts derde roman, Phileine zegt sorry, waarin het ‘bitchy’ zusje van Giph cynisch, zwartgallig, opmerkelijk levenswijs en met bijtende humor vertelt over allerlei ontwikkelingen in haar leven.


In 1997 trouwt Giphart met Mascha.
En in datzelfde jaar maakte hij voor De Bijenkorf het boek De ontdekking van de literatuur.

Begin 1998 wordt Giphart voor het eerst vader, van een zoon.

Samen met Joost Zwagerman toert Giphart door het land met hun gezamenlijke literaire theaterprogramma Hamerliefde. Het programma trekt meer dan zestig volle zalen in Nederland en Vlaanderen.
Ondertussen verschijnt Planeet literatuur, met Het beste uit het vakantieboek, De ontdekking van de literatuur en nog veel meer tot dan ongepubliceerd materiaal. En samen met Gιrard van Kalmthout scheef Giphart het toneelstuk Frόhstόck no future, dat werd gepubliceerd en verschillende malen werd opgevoerd.

Na zijn theateroptreden werd Giphart uit zijn slaap gehouden door de adrenaline die volgde op het wegebbende applaus. Om zich af te reageren, creëerde hij in die nachten het weinig sympathieke personage Epi Brons. In de hieruit voortgekomen novelle De Voorzitter (maart 1999) lezen we over deze corrupte zakenman en voetbalvoorzitter.
Ook besloot Giphart een kantoorbaan aan te nemen, omdat hij er genoeg van had iedere morgen alleen zichzelf op zijn werkkamer een goedemorgen te wensen. Hij werd hoofdredacteur van Rails, het treintijdschrift waarvoor hij eerder al diverse reisreportages schreef. Na enkele maanden besefte Giphart dat een kantoor de wereld in het klein is, met dezelfde onderlinge spanningen, onduidelijkheden en oorlogjes. Maar meer nog besefte hij dat hij voor alles schrijver is. Aldus zette hij zich weer achter zijn schrijftafel.

In januari 2000 kregen Giphart en zijn vrouw opnieuw een kind, nu een meisje.

En in oktober verscheen zijn langverwachte roman Ik omhels je met duizend armen, waarin Giph & Phileine en hun zeer zieke moeder de hoofdrol spelen.

2. Genre van het werk:
Roman, deels autobiografisch.

3. Stroming waarin het werk past:
Moderne Nederlandse literatuur.

4. Omstandigheden naar aanleiding waarvan het werk is geschreven:
Na Giphart’s vakantie besloot hij een boek te schrijven over de avonturen van twee vrienden op een kanovakantie in de Dordogne. En dat werd het boek ‘Ik ook van jou’.


5. Plaatsing in de tijd/tijdgeest:
Dit boek is heel erg typerend voor de stroming, want het boek is modern geschreven en de onderwerpen zijn heel erg van deze tijd. Seks en liefde zijn nou niet bepaald onderwerpen voor schrijvers die in de jaren voor de oorlog schreven want toen rustte er nog een taboe op dit soort onderwerpen.

E. Verdiepingsopdracht

Ik verwacht dat ´Ik ook van jou´ een gepassioneerd liefdesverhaal zou zijn over een relatie die op het einde stuk gaat. Ik wist dat er af en toe over seks geschreven zou worden, maar ik verwachtte dat het niet zo vaak getailleerd zou worden beschreven.

Er worden twee verschillende verhaallijnen verteld: de vakantie in Dordogne en de relatie met Reza. Fabel en sujet zijn niet gelijk aan elkaar; het verhaal bevat uitgebreide flashbacks. Door dit verschil wordt het boek spannender en afwisselender gemaakt. Het effect op mij als lezer is dat het verhaal boeiender wordt.

Het verhaal speelt zich chronologisch af, de vakantie wordt namelijk chronologisch beschreven. Ook de flashback zijn chronologisch; ze beginnen bij de eerste ontmoeting en eindigen bij het verbreken van de relatie.
Het verhaal wordt niet-continu verteld. Alleen de belangrijkste stukken van de vakantie in Dordogne worden beschreven.

De belangrijkste flashbacks zijn die van de relatie met Reza. Door deze flashbacks kom je meer te weten over het verleden en kan je je dus ook beter inleven in de ikpersoon.

De verteltijd is 182 bladzijden, en de vertelde tijd ongeveer 4 dagen.

De onderlinge relatie tussen de belangrijkste personages zijn:
Ronald en Edgar zijn vrienden van elkaar. Tijdens hun vakantie ontmoeten ze Silke en Nadine, twee vriendinnen. Edgar heeft verkering met Samarinde. Ronald heeft verkering met Reza gehad.

De hoofdpersoon heeft zijn doel niet bereikt en volgens mij had hij zelfs geen doel.

Ik kan mezelf niet in één van de personage identificeren, maar ik vind dat de personages wel herkenbaar zijn. Want personages hebben te maken met seks, overspel etc. Dit komt in het dagelijks leven ook voor.

Vergelijking met Turks fruit

Een hoop mensen vergelijken zowel het boek “Ik ook van jou” als de film met het boek en de film “Turks fruit” van Jan Wolkers. Dit is natuurlijk niet zomaar.
Beide boeken zijn vrij “nieuw” voor hun tijd, er wordt veel over seks geschreven.
In de film Turks Fruit speelden twee veelbelovende jonge acteurs: Rutger Hauer en Monique v/d Ven. Ook in de film Ik ook van jou spelen twee veelbelovende jonge acteurs: Antonie Kamerling en Angela Schijf.
Ook de verhalen zijn te vergelijken: een rampzalige relatie met een zieke vrouw. Olga in het boek van Jan Wolkers had een hersentumor en ging daardoor na verloop van tijd sterk afwijkend gedrag vertonen. Reza in Ik ook van jou heeft last van depressie, of misschien nog wel een ergere vorm van een mentale ziekte of stoornis. In beide verhalen gaan “de mannen” tot het uiterste om hun relatie te redden.
Ook vergelijkbaar is het gedrag van de twee vrouwen. Olga gedroeg zich altijd al een beetje onvolwassen en kinderlijk, en Reza vertoont op dat gebied soortgelijk gedrag.
Beide vrouwen zijn overspelig, en bij allebei de relaties betekent het einde van de relatie wanneer de partner erachter komt.
De twee mannen zijn allebei op de een of andere manier kunstenaars. De hoofdpersoon uit Turks Fruit is beeldhouwer, de hoofdpersoon uit Ik ook van jou is schrijver. Ook zijn beide verhalen vanuit het ik-perspectief geschreven.
Er zijn echter ook enkele verschillen. Zo is de relatie tussen Reza en Ronald meer een verkering, terwijl Olga getrouwd is met de ikfiguur in Turks fruit. Ook is de manier van “de breuk verwerken” tussen de twee mannen heel anders. Ronald wil een boek over Reza schrijven, de hoofdpersoon uit Turks fruit gaat vooral met heel veel andere vrouwen naar bed in een poging Olga te vergeten.
Ook is de relatie na de breuk heel anders. Olga hertrouwt een aantal keer, maar de relatie blijft uiteindelijk vrij goed uiteindelijk. De hoofdfiguur komt haar vaak opzoeken in het ziekenhuis. Ronald wil echter zo min mogelijk meer met Reza te maken hebben, maar wordt desondanks toch nog een beetje meegesleept. Wanneer er echter een serieus probleem is rondom Reza besluit hij toch om niet naar haar toe te gaan maar om Silke te gaan zoeken. Ook spelen beide verhalen zich af in een heel andere tijd. Turks fruit speelt zich af in de jaren 60 terwijl Ik ook van jou in de jaren 90 plaatsvindt. Dit is te merken aan het taalgebruik, hoewel dat in beide boeken vrij extreem is. Ook is er in beide boeken sprake van vele flashbacks. Zo word in beide boeken de relatie tussen de hoofdpersoon en Olga/Reza beschreven: door middel van flashbacks.

Verder heeft de ziekte die (waarschijnlijk) de oorzaak is van Olga’s afwijkende gedrag een fysieke en geen mentale oorzaak. Dat wil niet zeggen dat ze geen problemen had op dat gebied. Reza had echter een ziekte die in haar hoofd zat. Ook was haar gedrag op een bepaalde manier veel extremer dan dat van Olga. Ze had veel meer last van een minderwaardigheidscomplex, terwijl dit bij Olga nauwelijks ter sprake kwam. Olga wilde bijvoorbeeld ook geen kinderen omdat haar borsten dan zouden gaan hangen, terwijl Reza juist graag kinderen wilde.
Mijn conclusie is dat hoewel beide boeken vele overeenkomsten hebben, het toch twee totaal verschillende boeken zijn. De sfeer in Turks Fruit is heel anders dan de sfeer van Ik ook van jou. Ook sluit het laatste boek beter aan op de huidige generatie, terwijl Turks Fruit mensen op een andere manier aanspreekt. De relaties die beschreven worden zijn toch anders, en de schrijfstijl ook. Beide boeken vond ik erg mooi, maar toch anders.

Bronnen
www.giphart.nl

REACTIES

G.

G.

ik vond je boekverslag over ik ook van jou van ronald giphart hartstikke goed. heb je er meer van gemaakt zoals van andere boeken??
ik hoop dat ik snel wat terugkrijg van je
doeidoei
-xxxxx- Gemma

21 jaar geleden

K.

K.

dank je dank je dank je, gewoon een 8,5 voor mijn boekverslag met een heleboel dingen letterlijk van jou. :)!!!! DANK JUUUUU!!!!!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"