Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2406 woorden
  • 22 februari 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik ook van jou

 

Ronald Giphart

Uitgeverij Nijgh & van Ditmar

 

Zakelijke gegevens.

Auteur: Ronald Giphart

Titel: Ik ook van jou

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Genre: Roman

Aantal bladzijdes: 182

Het boek is voor het eerst gedrukt in 1992. Ik heb zelf de 25e druk gelezen uit 2009.

Het boek is in 2001 verfilmd.

 

Motivatie.

Ik heb gekozen om dit boek te lezen omdat ik het leuk vind om romantische boeken te lezen en de titel ‘ik ook van jou’ klonk nogal romantisch. Ook vond ik de kaft van het boek er leuk uit zien.

 

Eerste reactie.

Het boek was minder romantisch dan ik had verwacht maar ik vond het toch een leuk boek om te lezen. Het boek las gemakkelijk en soms was het ook grappig, bijvoorbeeld de manier waarop gerechten beschrijven werden. Veaux de porc à la vinaigrette wordt bijvoorbeeld beschreven als: ‘doorzichtige blubber die stroomt uit de dikke onderbenen van vrouwen die zich bij een plastisch chirurg laten ontvetten. Met sladressing.’ Of andouillette aux fines: ‘Naar een gemalen drol met tuinkruiden ruikt het. En als een doorzichtige condoom gevuld met diarree ziet het eruit.’

Ik vond wel dat er erg veel seks in het verhaal voorkwam, dit had van mij niet gehoeven maar ik stoorde me er niet aan.

 

Opdracht en motto.

Het boek ‘ik ook van jou’  heeft geen motto maar is wel geschreven aan Marijke. Het boek begint namelijk met: Marijke,. Het verhaal wordt dus eigenlijk aan Marijke verteld en je kijkt als lezer over de schouder van Marijke mee.

 

Samenvatting.

Het boek begint met het vertrek van Fräser en Ronald, twee vrienden die samen naar de Dordogne in Frankrijk gaan. Fräser neemt afscheid van zijn vriendin Samarinde, (zijn “Grote Verovering”) die hen uitzwaait, en Fräser zegt dat zij hem in ieder geval trouw zal blijven. Onderweg kan Ronald alleen maar aan Reza, zijn ex-vriendin denken. Hij is een boek over haar aan het schrijven, maar het schiet niet echt op.

 

In een hotel bespreken Ronald en Fräser literatuur en liefde. Ze komen tot de conclusie dat deze twee gecombineerd seks oplevert. Ze dopen de vakantie “Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en seks”.

 

De ochtend daarop rijden ze met hun auto naar het noorden, maar besluiten op een gegeven moment om de auto te parkeren en een stel kano’s te huren. Als ze (enigszins onhandig) op de Dordogne varen, krijgen ze twee meisjes in het oog, een blond meisje en volgens Ronald “het mooiste negermeisje ter wereld”. Ze gaan ze achterna met de kano, maar helaas zonder succes.

Ze overnachten ‘s nachts op een eilandje in de Dordogne, maar dat bevalt Fräser en Ronald uiteindelijk toch niet echt goed. Ze besluiten dat ze voortaan of in een hotel, of naast twee mooie vrouwen zullen slapen.

Door geluk of toeval ontmoeten ze de twee meisjes van gisteren weer. Ze blijken Silke en Nadine te heten. Silke is een Oegandees/Chinees meisje dat is opgegroeid in een Duits pleeggezin, en Nadine is een mooi Frans blond meisje. Fräser en Ronald worden door Silke en Nadine uitgenodigd voor een etentje. Ze besluiten om de uitnodiging aan te nemen. Ze eten met zijn vieren en gaan ook dansen op een soort dorpsfeest.

Ondanks het feit dat Ronald Silke steeds leuker gaat vinden, blijft hij denken aan Reza, en hun turbulente relatie. Reza is geestelijk niet helemaal in orde; ze is extreem jaloers en ze ziet regelmatig het leven niet meer zitten. Wat Ronald ook doet, het lijkt alleen maar slechter met haar te gaan. Reza’s overspel betekende het einde van de relatie.

Fräser is verliefd geworden op Nadine, en dit blijkt wederzijds te zijn. Silke is ook duidelijk geïnteresseerd in Ronald. Terwijl er een stroeve Engelse/Duitse/Franse communicatie tussen het viertal is, hebben Ronald en Fräser het tegelijkertijd ook over literatuur.

 

Nadat een stel oudere mensen een dans gedaan hebben besluit het viertal terug te gaan naar de tenten. Op de terugweg raken Silke en Ronald Fräser en Nadine kwijt. Als ze op een open plek in een maïsveld belanden begint Silke zich af te vragen of er wel eens iemand is klaargekomen in de boom waar ze voorbijlopen. Ze klimmen (ietwat onhandig) in de boom, en beginnen allerlei seksueel getinte spelletjes, maar “no neujking” want ze hebben geen condooms bij zich en zijn bang voor ziektes. Ze klauteren weer naar beneden, en vinden de weg naar de camping.

De volgende ochtend gaan Ronald en Fräser een stukje zwemmen in de rivier. Fräser bekent dat hij wel seks heeft gehad. Nadine had gelukkig condooms bij zich, dus dat was het probleem niet. Ronald vraagt wat het probleem dan is. “SAMARINDE natuurlijk!” is Fräser’s antwoord. Fräser heeft spijt van zijn ontrouw en wil zo snel mogelijk terug naar Nederland zodat hij niet nog meer vreemd gaat. Hij heeft namelijk wel gevoelens voor Nadine, maar Samarinde komt altijd op de eerste plaats.

Ze nemen afscheid van de meisjes en vertrekken. Onderweg blijken ze de creditcard van Fräser’s moeder zijn kwijtgeraakt, en zich moeten behelpen met een restantje kleingeld. Ze stoppen in een wegrestaurant en bestellen het goedkope menu. Ronald belt Dani, een vriend van hem, want zijn vrouw was zwanger. Dani zegt dat met de baby alles goed is, maar dat er iets met Reza aan de hand is, maar dan wordt de verbinding verbroken omdat Ronald niet genoeg geld had om de verbinding in stand te houden. Ronald belt nog een keer, maar hij krijgt het deze keer niet voor elkaar verbinding te krijgen.

Ronald is aan de beurt om te rijden. Fräser is in slaap gedommeld, en hij kan alleen maar aan Reza en Silke denken. Uiteindelijk neemt hij de beslissing om terug te gaan naar Silke. Hij draait de auto om en rijdt terug.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In het dorp vindt hij haar op een muziekfestival. Ze hebben stiekem ergens seks, en dan vraagt Silke hoe je “ik hou van je” zegt. Ronald antwoord met “ik ook van jou”.

 

Thema.

Ik denk dat het thema van dit boek liefde en vriendschap is. Vriendschap omdat de vriendschap tussen Ronald en Fräser een belangrijke rol speelt in het verhaal. Liefde omdat Ronald in het boek vaak terugdenkt aan zijn relatie met Reza, maar ook omdat er veel seks in het verhaal voorkomt. Fräser wil in het verhaal ook uit liefde terug naar Samarinde omdat hij spijt heeft van het feit dat hij is vreemdgegaan met Nadine. Natuurlijk is het ook belangrijk dat Ronald verliefd wordt op Silke.

 

 

Motieven.

- Trouw en ontrouw, Fräser gaat vreemd met Nadine.

 

- Macht en onmacht, Ronald had weinig controle over zijn relatie met Reza.

- Liefde, de liefde voor Reza en Silke en de liefde voor Samarinde.

- Literatuur, Ronald en Fräser zijn schrijvers en  praten veel over literatuur.

 

Verband tussen de titel en het thema.

Het thema van het boek is liefde en vriendschap, en de titel van het boek is: ik ook van jou. In het verhaal schrijft Ronald ook een roman over de mooie momenten die hij met Reza meemaakte, de titel van dit boek zou: ‘het boek ik ook van jou worden’. Ook eindigt het boek met de vraag van Silke: ‘Hoe zeg je in het Nederlands Ik hou van jou?’ Ronald antwoord hierop met: ‘Ik ook van jou’. ‘Ik ook van jou’ kan een antwoord zijn op de zin: ‘ik hou van jou’.

 

Structuur.

Het verhaal heeft eigenlijk twee verhaallijnen. Het verhaal waarin Ronald met Fräser op vakantie is en zijn tweede grote liefde, Silke, ontmoet en het verhaal van Reza, Ronald’s eerste grote liefde. Beide verhalen zijn in chronologische volgorde verteld. Ronald blikt af en toe terug op zijn relatie met Reza. In het verhaal zijn delen waarin Ronald over haar schrijft tussengevoegd.

 

Perspectief.

Je kijkt in het verhaal mee met de ik-persoon: Ronald. In het verhaal wordt de ik-vertelsituatie gebruikt.

 

De schrijver van het boek heet net als de ik-persoon Ronald, maar er wordt niet duidelijk gemaakt of het boek een autobiografie is.

 

Ruimte.

Het verhaal speelt zich af in de Dordogne in Frankrijk waar Ronald en Fräser op vakantie zijn. De flashbacks waarin Ronald terugdenkt aan Reza spelen zich af in Nederland en het boek begint ook in Nederland.

 

 

Tijd.

Het verhaal speelt zich af in 1990 en de vertelde tijd is ongeveer 4 dagen. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, ook de flashbacks zijn in chronologische volgorde verteld: ze beginnen bij de ontmoeting met Reza en eindigen bij het verbreken van de relatie.

Het verhaal heeft een gesloten einde omdat Ronald aan het einde van het boek zijn relatie met Reza afsluit en opnieuw begint met Silke.

 

 

Personages.

Ronald; Ronald is een 24-jarige letterkundestudent die later schrijver wil worden. Hij heeft net een relatie met Reza, zijn eerste liefde, gehad en gaat nu met zijn vriend Fräser op vakantie naar Frankrijk op zoek naar liefde en literatuur, want liefde en literatuur is samen seks. Ronald luistert naar zijn vriend en is erg afwachtend, hij neemt zelf weinig initiatief. Ronald bewondert Fräser maar ergert zich soms ook aan hem. Ronald is ook de hele tijd bezig met literatuur.

 

Edgar Fräser;Fräser is een goede vriend van Ronald, ze gaan dan ook samen op vakantie. Hij is bijna altijd bezig met literatuur en praat ook vaak over literatuur. Fräser praat graag en doet wat hij zelf wil. Zijn vriendin Samarinde noemt hij zijn grote verovering.

Reza;Reza is de ex-vriendin van Ronald en tot vlak voor het einde van het boek is zij de belangrijkste persoon in Ronald’s leven. Reza is 20 jaar oud, erg jaloers en ze ziet regelmatig het leven niet meer zitten. Hierom is het ook uitgegaan tussen Ronald en Reza. Aan het einde van het boek gebeurt er iets met Reza maar er wordt niet verteld wat.

Silke; Silke is een Chinees/Oegandees meisje dat is geadopteerd door een Duits gezin. Ze is ook in Duitsland opgegroeid en studeert nu medicijnen met haar vriendin Nadine. Ronald noemt Silke de allermooiste negerin van de hele wereld.

Nadine;  Nadine is een mooi, blond, Frans meisje dat nu medicijnen studeert met Silke. In het verhaal krijgt Nadine een soort relatie met Fräser.

 

Schrijfstijl.

De schrijver van het boek heeft een bijzondere schrijfstijl. Hij schrijft wat hij wil, vloekt, en schrijft ook in andere talen. Dit vond ik erg irritant omdat ik dan niet begreep wat er stond. Ook staan er aan het eind van het boek onafgemaakte zinnen.

 

Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk, af en toe stond er een woord dat ik niet begreep

maar ik kon de betekenis van dat woord dan wel uit de tekst halen.

 

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis.

Het boek ‘ik ook van jou’ is hedendaagse literatuur.

 

Informatie over de schrijver.

Ronald Giphart, geboren in 1965, studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman ‘Ik ook van jou’, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden romans als ‘Giph’, ‘Phileine zegt sorry’, ‘Ik omhels je met duizend armen’ en ‘Troost’ (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). Ook publiceerde Giphart het literaire fotoboek ‘Heldinnen’ in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen. Zijn novelle ‘Gala’, Boekenweekgeschenk 2003, verscheen in een nationale recordoplage.

Ronald Giphart, geboren in 1965, studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman ‘Ik ook van jou’, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden romans als ‘Giph’, ‘Phileine zegt sorry’, ‘Ik omhels je met duizend armen’ en ‘Troost’ (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). Ook publiceerde Giphart het literaire fotoboek ‘Heldinnen’ in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen. Zijn novelle ‘Gala’, Boekenweekgeschenk 2003, verscheen in een nationale recordoplage.

 

Bibliografie

1992 - Ik ook van jou

1993 - Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek (met Coen Reidingk en Brett Tanner)

1993 - Giph

1995 - De beste schrijver van Nederland (samen met Bert Natter)

1995 - Het feest der liefde

1996 - Phileine zegt sorry - Phileine chiede scusa (Italiaanse vertaling) - Der Volltreffer (Duitse vertaling)

1996 - Kinky. Spannende verhalen over vreemde verlangens (bloemlezing met onder andere werk van Giphart)

1996 - Moeders. Verhalen van hun zonen (samengesteld en ingeleid door Giphart)

1997 - De ontdekking van de literatuur (samen met Bert Natter)

1998 - Frühstück no future (samen met Gérard van Kalmthout)

1998 - Planeet literatuur

1999 - De liefde die Feyenoord heet (samen met Peter Blokdijk en Rob van Scheers)

1999 - De voorzitter.

1999 - Willem de Dikke. De wondere avonturen van onze kroonprins (samen met Bert Natter)

2000 - Ik omhels je met duizend armen - Ich umarme dich vieltausendmal (Duitse vertaling)

2001 - Ten liefde!

2001 - Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid.

2003 - Der is gjin dêr, dêre

2003 - Gala (Boekenweekgeschenk)

2003 - Heldinnen (samen met fotograaf Eric van den Elsen)

2005 - Troost

2007 - Zeven jaar goede seks (novelle speciaal voor de Viva, ook uitgebracht als podcast)

2008 - Keukenprins, 100 dagen lezen en schrijven over eten

2009 - Mijn vrouw & andere stukken

 

Beoordeling.

Ik vond ‘ik ook van jou’ een leuk boek om te lezen. Het boek was heel anders dan ik had verwacht, maar toch vond ik het leuk. De manier waarop het boek geschreven is, is heel makkelijk te lezen en ook grappig. Hierdoor werd voor mij het boek veel leuker. In het boek kwam veel seks voor, maar hier ergerde ik me helemaal niet aan.

Het boek zou eerst ‘twee jongens en een kano’ geheten hebben, maar deze titel vond de uitgever niet goed. Ik vind zelf dat deze titel beter bij het boek past omdat die titel veel luchtiger klinkt dan de titel ‘ik ook van jou’, deze titel lijkt veel meer diepgang te hebben. Toch vind ik de titel ‘ik ook van jou’ ook goed bij het boek passen. 

Ik zou anderen zeker aanraden dit boek te lezen omdat het makkelijk leest, het is grappig en er komen ook maar weinig moeilijke woorden in het boek voor. Ik denk ook dat ik zelf nog wel vaker een boek van Ronald Giphart ga lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"