Eigen schuld door Ria Lazoe

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Eigen schuld
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 23 november 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Eigen schuld
Shadow
Eigen schuld door Ria Lazoe
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 256 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Lynn lette heel even niet op, en daardoor belandde Royce in het ziekenhuis. Hij is ernstig gewond. Lynn wordt overspoeld door schuldgevoel en wil alles doen om Royce te helpen. Ze gaat zelfs zover om keer op keer zijn boodschappenmeisje te zijn en in het geheim af te spreken met de zware crimineel die hem chanteert. Uiteindelijk besluit ze om wraak te nemen op deze afperser, maar dat pakt anders uit…. Ze beleeft een angstige tijd op een enge plaats waar niemand alleen de nacht wil doorbrengen.

Eerste zin

'Je was er niet!' De stem knalt uit de smartphone.

Samenvatting

Als Lynn in het verkeer even niet oplet, is ze de veroorzaker van een verkeersongeluk. Bij dit verkeersongeluk is Royce ernstig gewond geraakt. Met de ambulance wordt hij ter controle naar het ziekenhuis gebracht, waar hij meteen wordt opgenomen. Hij heeft een gebroken been en een pols en moet een tijdje ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Lynn voelt zich ontzettend schuldig en besluit met een bosje bloemen naar het ziekenhuis te gaan. Ze wil Royce opzoeken om haar excuses aan te bieden. Ze is ontzettend nerveus omdat ze niet weet wat ze kan verwachten. Ze kent Royce niet en heeft geen idee hoe hij zal reageren.

In de eerste instantie reageert Royce ontzettend sarcastisch. Op een gegeven moment ziet hij in dat Lynn oprecht spijt heeft en niet voor haar lol naar het ziekenhuis komt. Als Lynn tegen hem zegt dat ze alles wil doen om hem te helpen weet hij wel wat. Royce wordt namelijk achterna gezeten door een crimineel en vraagt of Lynn het vuile werk op wil knappen.

De crimineel, ook wel Black genoemd, heeft twee filmpjes van Royce die gewist moeten worden. In één filmpje is Royce met een vrouw te zien, terwijl in het andere filmpje de zus van Royce naakt opgenomen is. Om de filmpjes te laten wissen moet Royce een groot geldbedrag betalen. Zodra Royce dit geldbedrag betaalt, worden de opnames gewist. De usb-sticks waarop de opnames staan, worden meegegeven.

Nu Royce dit niet meer zelf kan doen vraagt hij aan Lynn of ze dat voor hem wil doen. Omdat Lynn er alles aan wil doen om het goed te maken met Royce, pakt ze deze kans met beide handen aan. Alles verloopt echter anders dan gedacht. Black schijnt een hele enge man te zijn voor wie ze ontzettend bang is. En elke keer is er weer wat waardoor er meer geld betaald moet worden. Black begint meerdere keren te dreigen waardoor Lynn alleen maar banger wordt.

Op een gegeven moment dreigt alles uit de hand te lopen. Als Lynn samen met haar vrienden achter het adres komt, besluiten ze Black op te gaan zoeken. Dit bezoekje loopt echter anders dan verwacht. Lynn en haar vrienden worden gesnapt en gevangen gehouden. Ze hebben geen idee wat hun te wachten staat en ze vinden het allemaal doodeng. 

Uiteindelijk worden ze in een busje naar Duitsland vervoerd. Lynn en haar vrienden zijn ontzettend bang en weten nog steeds niet wat hun te wachten staat. Daarnaast weet thuis helemaal niemand waar ze uithangen. Ook Royce heeft geen idee. Hij heeft uiteraard vermoedens, maar deze vermoedens kunnen niet hard gemaakt worden.

Ondertussen start er een onderzoek naar de verdwijning van Lynn en haar vrienden. Royce heeft aan mensen verteld wat er aan de hand kan zijn, waardoor de zoektocht makkelijker gemaakt wordt. Ondertussen proberen Lynn en haar vrienden er alles aan te doen om te ontsnappen. Toch lukt dit hen niet. Ze zijn of te bang, of ze worden te streng in de gaten gehouden.

Uiteindelijk worden ze ergens in een bos in Duitsland uit het busje gezet. Ze zijn hongerig, angstig en vermoeid. Toch weten ze door te zetten. Ze gaan op zoek naar iemand in het bos. Na een lange tijd komen ze een man tegen die de politie inlicht.

Vervolgens worden Lynn en haar vrienden weer meegenomen naar Nederland waar ze hun ouders ontmoeten. De ontmoeting gaat gepaard met veel emoties. Lynn kan zichzelf wel voor haar kop slaan: ze beseft zich goed dat alles door haar veroorzaakt is. Als zij zich nooit in het criminele circuit gemengd had, had haar leven (en dat van haar vrienden) nooit zo op z'n kop gestaan.

Ondertussen gaat het met Royce steeds een beetje beter. Hij is blij dat Lynn en haar vrienden weer heel thuis zijn gekomen. Inmiddels zijn beide filmpjes gewist. Van één filmpje heeft hij echter de USB-stick nog niet ontvangen. Royce is inmiddels al heel veel geld kwijt voor de pogingen om de filmpjes te wissen. Hij besluit zijn leven niet verder op het spel te zetten en het er gewoon bij te laten zitten.

Personages

Royce

Royce is de jongen die gewond raakt tijdens het verkeersongeluk. Hij loopt een gebroken been en pols op. Aan het begin ziet Royce Lynn als een handig meisje dat alles voor hem kan doen. Hij misbruikt haar als het ware. Later in het verhaal wordt Royce steeds spontaner en durft hij zijn emoties te laten zien. Dit maakt dat Royce in de loop van het verhaal een leuke en spontane jongen wordt.

Black

Black is een erg gemene jongen. Hij heeft allemaal handlangers die hem helpen met het afpersen van mensen. Hij probeert van zoveel mogelijk mensen geld af te troggelen, om zo snel mogelijk veel geld te verdienen.

Lynn

Lynn is een jong meisje dat de veroorzaker van een verkeersongeluk is. Uit schuldgevoel probeert ze het slachtoffer, Royce, met alles te helpen. Lynn is een erg spontaan meisje dat er alles aan doet om het anderen naar hun zin te maken. Ze offert zichzelf op voor anderen. Dankzij haar leeftijd is ze wel erg naïef en ziet ze bepaalde gevaren nog niet in die er wel zijn.

De vrienden van Lynn

Misha en Frank zijn goede vrienden van Lynn. Samen worden ze naar Duitsland ontvoerd. Af en toe hebben de vrienden veel gezeur onderling en ergeren ze zich aan elkaar, maar tegelijkertijd hebben ze met z'n drieën veel steun aan elkaar. Ze kennen elkaar erg goed, waardoor ze veel steun aan elkaar hebben.

Quotes

"Ze gaat de ziekenkamer binnen en treft een vermoeide Royce aan, bleek, ondanks de kleuren van de kneuzingen in zijn gezicht. Op een zwenkblad aan de muur staat een computer, die niet ingeschakeld is. In het eerste bed ligt nu een man van een jaar of tachtig. Hij slaapt. ‘Hoi Royce’." Bladzijde 43
"Isabeau ploft geschrokken op de bank neer. ‘Alle drie weg? Raar. Nee, ik heb Lynn en haar vriendenclubje sinds vorige week zaterdag niet meer gezien. Dat was hier, op het feestje van mijn broer. Ik heb nauwelijks met ze gesproken.’" Bladzijde 175
"Een groep persmensen heeft zich voor de ingang van het politiebureau in hun woonplaats verzameld. Alle ouders kijken bedenkelijk, maar Misha, Frank en Lynn zijn er niet van onder de indruk. ‘We mogen niets vertellen, maar op de foto komen, dat geeft toch niks?’ Als ze uitstappen, worden ze door camera’s en microfoons omringd." Bladzijde 237

Thematiek

Schuld (gevoel)

Het hele verhaal draait om het schuldgevoel van Lynn. Lynn is de veroorzaker van een verkeersongeluk waarbij Royce gewond raakt. Hij breekt zijn been en pols, waardoor hij een tijdje opgenomen wordt in het ziekenhuis. Omdat Lynn het graag goed wil maken, besluit ze om Royce te helpen. Ze moet zich hierbij mengen tussen criminele praktijken. Ze beseft zich waar ze mee bezig is, maar uit schuldgevoel vindt ze dat ze door moet zetten. Uiteindelijk wordt Lynn samen met haar vrienden ontvoerd en beseft ze zich waar ze mee bezig is geweest.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap speelt op verschillende manieren een belangrijk rol in het verhaal. De vriendschap die tussen Lynn en Royce ontstaat is erg belangrijk in het verhaal. Aan het begin ziet Royce Lynn nog als iemand die zijn vuile klusjes op kan knappen. Toch ontstaat er in de loop van het verhaal een steeds hechtere vriendschap tussen Royce en Lynn. Op een gegeven moment beginnen ze echt om elkaar te geven. Daarnaast is de vriendschap tussen Lynn en haar vrienden erg belangrijk op het moment dat ze ontvoerd worden. Omdat ze elkaar al zo goed kennen hebben ze veel steun aan elkaar en weten ze door te zetten.

Misdaad

Ook misdaad speelt een belangrijke rol in het verhaal. Lynn komt in aanraking met allemaal criminelen. Uiteindelijk worden Lynn en haar vrienden zelfs ontvoerd als ze zelf actie willen ondernemen tegen deze criminelen.

Macht

In dit verhaal speelt de machtspositie van Black een grote rol. Black is een jonge crimineel die er alles aan doet om zoveel geld mogelijk geld te verdienen. Dat anderen hieraan onder doorgaan maakt hem niet uit. Hij heeft zo'n machtspositie dat iedereen bang voor hem is en naar hem luistert, waardoor hij makkelijk snel geld kan verdienen.

Titelverklaring

De titel 'Eigen schuld' is eenvoudig uit te leggen. Als Lynn in het verkeer even niet oplet, belandt de onbekende Royce in het ziekenhuis. Hij is ernstig gewond. Lynn voelt zich zo schuldig dat ze hem opzoekt in het ziekenhuis. Ze vertelt Royce dat ze zich zo schuldig voelt, en dat ze alles voor hem wil doen. 

Royce vraagt aan Lynn of ze met een zware crimineel af wil spreken om dingen voor hem op te lossen. Omdat Lynn zich zo schuldig voelt, doet ze dit met gevaar voor eigen leven. Uiteindelijk zit ze zo in het criminele circuit dat ze samen met haar vrienden ontvoerd wordt naar Duitsland. En dat allemaal omdat ze zich zo schuldig voelde over het ongeluk..

Structuur & perspectief

Het verhaal is vanuit het hij/zij perspectief geschreven. Dit perspectief wordt ook wel het personale perspectief genoemd. Het verhaal wordt voornamelijk door de ogen van Lynn verteld. De gedachten en handelingen van Lynn komen in het verhaal namelijk sterk naar voren.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
'Lynn blijft stilstaan, midden in de winkelpassage, en controleert het boodschappenlijstje dat Isabeau haar gemaild heeft. 'Ja alles is aanwezig. Is de tas niet te zwaar, Frank?'' - bladzijde 109

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die duidelijk te herkennen zijn. In totaal zijn er 37 hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk ergens in Nederland af. Waar dit precies is is niet bekend, omdat er geen duidelijke plaatsaanduiding in het boek aanwezig is. In de loop van het verhaal worden Lynn en haar vrienden ontvoerd naar Duitsland. Een deel van het verhaal speelt zich dus ook in Duitsland af.

Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke tijdaanduiding in het boek aanwezig is. Omdat er gebruik wordt gemaakt van smartphones, zal het verhaal zich in de huidige tijd afspelen.

Stijl

De schrijfstijl van Ria Lazoe is erg eenvoudig. Er worden geen moeilijke woorden en/of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal eenvoudig te lezen is. Het gebruik van korte zinnen maakt het verhaal ook makkelijker om te lezen.

Daarnaast worden er veel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. Deze bijvoeglijke naamwoorden geven het verhaal vorm.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
'Lynn voelt tranen opkomen, ze probeert ze te onderdrukken, vergeefs. Is het echt waar? Overkomt hun dit onvoorstelbare? Gegijzeld? Wat gaat er allemaal gebeuren? Pap... wat zal hij ongerust zijn.'  - bladzijde 141

Slotzin

'Gaan we weer?'

Beoordeling

De schrijfster van dit verhaal, Ria Lazoe, heeft het verhaal op een hele spannende manier weer weten te geven. Door de spanning vond ik het moeilijk om het verhaal weg te leggen, waardoor ik het verhaal vrijwel in één keer uitgelezen heb. 

Al met al vond ik het een aanrader! Officieel is het een young adult boek, maar ik denk dat dit boek voor iedereen vanaf veertien jaar een aanrader is. Houd je van spannende verhalen, dan moet je zeker voor dit verhaal kiezen!

Recensies

"Een goed geschreven verhaal vol spanning, hechte vriendschap en emotionele harde momenten. Een boek dat je in één ruk uitleest. Lynn, Royce en Black zijn goed neergezet. Lynn een beetje naïef om zomaar "boodschappenmeisje" te worden voor Royce. Royce wil alles zelf onder controle houden en het niet aan zijn ouders vertellen. Black afperser, hard een echte crimineel. " http://tboekenblog.blogsp...lazoe.html

Bronnen

Ria Lazoe
https://www.google.nl/sea...gws_rd=ssl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

33.662 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

S.

S.

ik heb de boek ook gelezen en het was echt een leuke boek je verslag is wel goed

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica