The Revenge of Seven door Pittacus Lore

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover The Revenge of Seven
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 24 december 2015
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
De wraak van zeven
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2015
Pagina's
252
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The Revenge of Seven
Shadow
The Revenge of Seven door Pittacus Lore
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 252 pagina's
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers

Flaptekst

We dachten dat het ergste voorbij was. Na tien jaar waren we eindelijk herenigd en ontdekten we de waarheid over ons verleden. We trainden en werden elke dag sterker. We waren zelfs gelukkig...
Maar we hadden nooit gedacht dat de Mogadoren een van onze eigen Gardes tegen ons op zou zetten. En nu is Acht dood. Ik zou alles doen om hem weer terug te brengen, maar dat is onmogelijk.
Mijn hele leven ben ik al voor de Mogadoren op de vlucht - ze hebben alles van me afgenomen. Maar dat houdt nu op. De strijd gaat door en ik zal niet rusten voor ik ze allemaal vernietigd heb. En ik heb eindelijk de kracht om terug te vechten.

Eerste zin

De nachtmerrie is voorbij.

Samenvatting

Ella behoort tot een groep die de Garde heet. Samen met alle andere leden, vormt ze een soort van samenleving. Op een dag wordt Ella wakker en ziet ze de Mogadorians. Ze beseft zich meteen dat dit niet goed is, omdat de Mogadorians bezig zijn met een invasie uitvoeren. Als ze helderder wordt realiseert ze zich dat ze zich op een ruimteschip bevindt. Ze probeert te ontsnappen, maar helaas wordt ze gesnapt door Setrákus Ra. Hij beweert dat hij haar opa is en vertelt haar dat hij bezig is met het veranderen van genetica. Ella voelt zich niet op haar gemak, is bang en wil het allerliefste ontsnappen. Maar ze weet niet zo goed hoe ze kan ontsnappen.

Al snel krijgt Ella te horen dat ze moet verloven met nummer Vijf. Nummer Vijf is een ander lid van de Garde. Ze heeft geen idee hoe ze zich hierover moet voelen. Ze heeft geen zin om te verloven, maar ze beseft zich tegelijkertijd dat ze maar beter kan luisteren. Als ze er vervolgens achter komt dat nummer Vijf haar goede vriend nummer Acht vermoord heeft, is ze door het dolle heen. Ze wil ontsnappen uit de hele situatie, maar ze weet niet hoe. Ze zit opgesloten en heeft geen idee hoe ze van het ruimteschip kan ontsnappen. Uiteindelijk probeert ze samen met nummer Vijf te ontsnappen. Deze ontsnappingspoging mislukt echter, omdat Setrákus Ra hun beide vangt. Hierbij raakt Ella buiten bewustzijn.

De rest van de leden krijgen via internet door wat zich op het ruimteschip afspeelt. Ze proberen een oplossing te verzinnen om Ella en nummer Vijf te redden.  Een aantal leden van de Garde spreken een man die beweert dat er op een oude NASA-baiss UFO’s rond vliegen. Hij is ervan overtuigd dat dit nummer Acht zijn lichaam is. De leden gaan onmiddellijk op onderzoek uit.

Als de leden op zoek gaan, komen ze er achter dat er een ruimteschip in de lucht zweeft. Al snel hebben ze door dat dit de basis van de Mogadorians is. Door hun krachten te gebruiken, komen ze erachter dat Ella, nummer Vijf en het dode lichaam van nummer Acht zich op het ruimteschip bevinden. Ze beseffen zich onmiddellijk dat ze er alles aan moeten doen om het ruimteschip naar beneden te halen. Alleen dan is er nog een kans dat Ella en nummer Vijf overleven.

Even later krijgen ze bericht dat de FBI de Garde wil helpen. Het is namelijk belangrijk dat de Mogadorians uitgeroeid worden, zodat het invasie plan van de Mogadorians niet door kan gaan. Het uitroeien van de Mogadorians gaat gepaard met ontzettend veel geweld. Op een gegeven moment komt iemand er zelfs achter dat hij zijn eigen vader vermoord heeft. Daarnaast zijn er mensen die zelfmoord plegen, omdat ze het niet meer zien zitten. Daar komt ook nog bij dat het gevecht moeizaam verloopt: het is ontzettend moeilijk om de Mogadorians uit te roeien. Het blijkt zelfs dat Setrákus Ra nog steeds bezig is met het plannen van zijn invasie.

Uiteindelijk lijkt het erop dat de Garde wint. Ze weten het ruimteschip naar beneden te halen met behulp van hun telekinetische krachten. Als vervolgens het ruimteschip ontploft, is iedereen er zeker van dat de Mogadorians eindelijk uitgeroeid zijn. Het gevaar is voorbij, iedereen kan weer verder met zijn eigen leven!

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Ella

Ella is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze wordt ontvoerd door de Megadoren en wordt vastgehouden op een ruimteschip. Ella is een meisje dat zich sterk weet te houden. Ze weet dingen goed te relativeren, waardoor ze met haar krachten alles aan lijkt te kunnen.

De leden van de Gardes

De leden van de Gardes zijn heel hecht met elkaar. Ze vinden het belangrijk dat alle leden bij elkaar zijn, omdat ze zich dan pas veilig voelen. Ze voelen het meteen aan hun lichaam als er met iemand anders wat aan de hand is. Dit maakt dat de leden erg hecht zijn met elkaar.

Setrákus Ra

Setrákus Ra behoort tot de Megadoren en heeft ervoor gezorgd dat Ella, nummer Vijf en nummer Acht ontvoerd zijn naar het ruimteschip. Setrákus Ra is een erg gemene man, die niet het beste voor heeft met anderen. Hij deinst niet terug van geweld en lijkt het leuk te vinden om de hele wereld uit te kunnen schakelen.

Nummer Vijf

Nummer Vijf is een hele rustige jongen. Hij kan goed relativeren en probeert samen met Ella uit het ruimteschip te ontsnappen. Ondanks het feit dat hij het erg zwaar heeft, weet hij altijd positief na te denken.

Quotes

"Nu Walkers aanknopingspunt naar de minister van Defensie slechts een gebroken oude man heeft opgeleverd en we geen stap dichter bij het verijdelen van een dreigende Mogadoorse invasie zijn gekomen, begint een gevoel van wanhoop zich op te dringen. Maar ik ben niet bereid om het nu al op te geven." Bladzijde 179
"Ze beroofde hem van zin krachten, dringt het tot me door. En, aan zijn laffe aftocht te zien, lijken die nog niet te zijn teruggeekeerd. Misschien dat ik nog niet ins taat ben om Setràkus Ra te doden, maar dat wil niet zeggen dat ik hem niet kan onderwerpen. " Bladzijde 239

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

Wraak is het thema van dit verhaal. Na tien jaar zijn alle leden van de Gardes weer herenigd met elkaar. Dit geluk wordt al snel verstoord als drie leden ontvoerd worden door de Mogadoren. De Mogadoren hebben namelijk drie leden ontvoerd naar hun ruimteschip, waardoor het voor de Gardes moeilijk is om wraak te nemen. Met al hun krachten lukt het echter om het ruimteschip op de grond te halen. Twee van de drie leden hebben het overleefd, eentje is op het ruimteschip overleden. Het is de Gardes dus met heel veel moeite gelukt om de Mogadoren uit te roeien. Ze hebben dus wraak kunnen nemen.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap is een belangrijk motief in het verhaal. De leden van de Gardes hebben allemaal een bijzondere band met elkaar. Het is te vergelijken met een hechte vriendschap. Iedereen komt voor elkaar op en doet er alles aan om het anderen naar hun zin te maken.

Fantasie en werkelijkheid

In het verhaal wordt continu een afwisseling gemaakt tussen fantasie en werkelijkheid. Er zijn elementen in het verhaal die realistisch zijn, maar er zijn ook elementen die totaal onrealistisch zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een ruimteschip. De wisseling tussen fantasie en werkelijkheid zorgt ervoor dat het verhaal een interessante wending krijgt.

Dood door schuld

In het verhaal wordt ontzettend veel geweld gebruikt, om de Mogadoren uit te kunnen roeien. Er vallen veel slachtoffers in het verhaal.

Trivia

Dit boek is onderdeel van een serie. Inmiddels zijn er al vijf boeken van deze serie uitgebracht, en is dit boek het vijfde deel in de serie. De schrijver van dit verhaal is inmiddels al bezig met een zesde boek: The fate of ten.

Titelverklaring

De titel 'De wraak van zeven' is eenvoudig uit te leggen. De leden van de Garde willen de Megadoren uitroeien. De Megadoren zijn een gevaar voor de samenleving en hebben inmiddels al drie leden van de Garde op hun ruimteschip ontvoerd. Na veel geweld weten de Gardes met hun speciale krachten de Megadoren uit te roeien. Ze hebben dus wraak kunnen nemen op de Megadoren.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt vanuit het ik-perspectief geschreven. Het hele verhaal wordt door de ogen van Zes, Ellen, verteld. De gedachten en handelingen van Zeven komen hierbij naar voren.

Onderstaand een quote om het gebruikte perspectief te illustreren:
'Ongeveer een uur later bereiken we New York. Ik ben hier nog nooit geweest, en hetzelfde geldt voor Negen en Sam. Ik wou dat ons bezoek onder andere omstandigheden had kunnen plaatsvinden. Terwijl we langzaam door een zee van wolkenkrabbers voortkruipen, strek ik mijn hals om uit het raam te kijken.' - bladzijde 165

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. In totaal zijn er 30 hoofdstukken.

Decor

Waar het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke plaatsaanduiding in het verhaal aanwezig is. Wel verplaatsen de personages zich in de loop van het verhaal naar New York. Een (klein) deel van het verhaal speelt zich dus af in New York.

Wanneer het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend, omdat er geen duidelijke tijdsaanduiding in het verhaal aanwezig is. Het verhaal zal zich in de huidige tijd, de 21e eeuw afspelen, omdat er gebruik gemaakt wordt van moderne dingen. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van mobiele telefonie.

Stijl

De schrijfstijl van Pittacus Lore is erg eenvoudig te noemen. Wel is er veel gebruik gemaakt van details. Doordat er uitvoerig gebruik gemaakt is van details, loop je soms leesvertraging op. Over één klein moment kunnen meerdere bladzijdes gaan. Deze leesvertraging is op sommige momenten wel vervelend om te lezen omdat het op een negatieve manier aan de spanning meewerkt.

Wat verder opvalt aan de schrijfstijl van Pittacus Lore, is het uitvoerig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Deze bijvoeglijke naamwoorden zorgen ervoor dat er erg lange zinnen ontstaan.

Onderstaand een quote van de schrijfstijl van Pittacus Lore:
'Ik zie een donker silhouet door de wirwar van bomen bewegen, en vervolgens vóór ons over het water glijden. Het is een moerasboot zoals die van ons, maar dan een stuk ranker en waarschijnlijk met een stuk minder gaten erin. Meteen als we in zicht komen, valt ook hun motor stil.' - bladzijde 58

Slotzin

'Holy shit,' zegt hij dan. 'Deed ik dat?'

Beoordeling

Dit boek is deel 5 van een hele serie. Aangezien ik de eerste boeken niet gelezen heb, vond ik het erg lastig om in het verhaal te komen. Ik ken de personages niet, waardoor ik aan het begin vooral erg moest wennen aan de personages.

De verhaallijn is leuk, maar niet bijzonder. Ik vind het altijd moeilijk om me in te leven in fantasyboeken, waardoor ik dit verhaal niet heel erg leuk vond. Ik kan me echter voorstellen dat als je wel van fantasyboeken houdt, dat dit een aanrader is. Zorg er dan wel voor dat je de eerdere boeken van deze serie leest, want dan is het allemaal wat beter te begrijpen.

Recensies

"Het verhaal speelt zich af in de IK-vorm. Nogal verwarrend om in te komen, omdat er twee verhaallijnen naast elkaar lopen en er regelmatig flash-backs te lezen zijn. Het kostte me dan ook even om in het verhaal te komen. Er is in de voorgaande delen al zoveel gebeurd. Herkenbaar zijn de diverse wereldsteden op Aarde waar een en ander zich afspeelt. De hevige strijd wordt helder en duidelijk in beeld gebracht. " http://www.kiddowz.net/bo...nieken-ya/

Bronnen

Alle boeken in de serie.
http://www.boekbeschrijvi.../lore.html

Overhoor jezelf

Is de volgende bewering juist of onjuist?
Ella wordt in het verhaal wakker op een ruimteschip. Dit ruimteschip is van de Gardes.
Wat gebeurt er als Ella van het ruimteschip wil ontsnappen?
Wie overlijdt er in het verhaal?
Weet nummer vijf dat Ella met hem moet verloven?
Wie helpt de Gardes om het ruimteschip naar beneden te halen?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
In het verhaal wordt gebruik gemaakt van internet.
Wie heeft nummer acht vermoord?
Wat beweert Setrákus Ra van Ella te zijn?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.078 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica