ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2001
  • 238 pagina's
  • Uitgeverij: Veen

Flaptekst

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Eerste zin

Ze zitten dicht bij elkaar, alsof ze al jaren bevriend zijn, en vertellen sterke verhalen.

Samenvatting

Als Lisa met haar ouders op vakantie in Frankrijk is, verdwijnt ze. Haar vriendje, Talm, gaat na haar verdwijning op zoek naar antwoorden op zijn vragen. Tijdens deze zoektocht komt hij in contact met Sophie, de moeder van Lisa.

Op zeventienjarige leeftijd raakte Sophie zwanger van Albert. Een moeilijke tijd breekt dan aan, zeker omdat Albert meerdere vriendinnen heeft. Met één van deze vriendinnen, Susan, kan Sophie het ontzettend goed vinden. Tussen hun ontstaat al snel een hechte vriendschap. Als de schoonvader van Albert bij hun in huis komt wonen, wordt het Sophie allemaal te veel en besluit ze haar spullen te pakken en samen met Lisa te vertrekken.

Vele relaties met verschillende mannen volgen. Uiteindelijk leert Sophie in een koffiehuis Sebastiaan kennen. Al snel hebben de twee een hechte band. Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat Sebastiaan het erg goed met de inmiddels achtjarige Lisa kan vinden.

Een tijd lang gaat de relatie tussen Sophie en Sebastiaan erg goed. Met z’n drieën leiden ze een gelukkig leven. Hier komt verandering in als Sophie door een medische fout in het ziekenhuis komt te liggen. Sebastiaan wordt steeds afstandelijker en gaat zelfs naar bed met Lisa.

Op zeventienjarige leeftijd leert Lisa Talm kennen. Lisa en Talm zijn smoorverliefd op elkaar en hebben het erg leuk met elkaar. Ze zijn erg veel samen, hebben veel lol en praten samen over allerlei verschillende dingen. Tijdens deze gesprekken komt zelfs haar eerdere relatie met Sebastiaan ter sprake.

Na een lang herstel, lijkt het alsof Sophie eindelijk hersteld is. Sophie, Sebastiaan en Lisa besluiten met z’n drieën op vakantie te gaan naar Bretagne in Frankrijk. Hier verdwijnt Lisa op een dag spoorloos.

Na haar verdwijning gaat iedereen Lisa tevergeefs zoeken. Nergens zijn sporen van haar te vinden, waardoor het zoeken moeilijk gemaakt wordt. Ook Talm probeert zijn steentje, tevergeefs, bij te dragen.

Langzaamaan probeert iedereen zijn leven weer op te bouwen. Talm gaat bijvoorbeeld studeren in Nijmegen. Als deze studie mislukt ziet hij het even niet meer zitten, en probeert hij zelfmoord te plegen door van een brug af te springen. Deze zelfmoordpoging mislukt. Sebastiaan weet ook niet wat hij met zijn leven aan moet en wordt zwerver.

Na een tijdje gaat ook Talm door het leven als zwerver. Als zwerver zijnde probeert hij contact te krijgen met Sebastiaan. Dit lukt hem. Tijdens een gesprek beschuldigt Talm Sebastiaan dat hij Lisa vermoord heeft. Vervolgens vermoordt Talm Sebastiaan door in zijn slaap een kussen op zijn hoofd te drukken.

Na de begrafenis komt Talm in contact met Sophie. Vele gesprekken over Lisa volgen. Op een gegeven moment ontstaat er zelfs zo’n hechte band tussen Talm en Sophie, dat er een mooie relatie ontstaat.

Personages

Lisa

Lisa is het meisje dat tijdens een vakantie in Bretagne verdwenen is. Over het karakter van Lisa is niet veel bekend. Volgens Talm is het een erg mooi en lief meisje.

Sophie

Sophie is de moeder van Lisa. Ze is een erg sterke en aardige vrouw. Ze weet wat ze wil en doet er alles aan om dat doel te bereiken. Daarnaast weet ze erg goed voor zichzelf op te komen.

Talm

Talm is het vriendje van Lisa. Talm is een hele lieve en rustige jongen, die alles voor zijn vriendin overheeft. In het verhaal studeert hij even in Nijmegen. Hij maakt zijn studie echter niet af en gaat vervolgens als zwerver door het leven.

Sebastiaan

Sebastiaan is docent Engels op de universiteit. Als Sebastiaan Sophie leert kennen heeft hij een seksverslaving. Tijdens zijn relatie met Sophie weet hij van zijn seksverslaving af te komen. Sebastiaan lijkt op het eerste gezicht een hele aardige man, maar niks is minder waar. Als zijn vriendin Sophie het moeilijk heeft, wordt hij steeds afstandelijker en heeft hij zelfs seks met Lisa. Gelukkig is Sebastiaan hier zelf ook van geschrokken en schaamt hij zich voor datgene wat hij gedaan heeft. Na de verdwijning van Lisa gaat Sebastiaan als zwerver door het leven.

Albert

Albert is de vader van Lisa. Albert en Lisa hebben in het verhaal geen contact met elkaar.

Quotes

"‘Ik weet niks, Talm. Ik weet net zo weinig als jij en ieder ander. Ze is verdwenen punt.’ Tam zegt: ‘Ik wil er niet over praten, niet nu.’ ‘Hij wil er niet over praten. Niet nu.’ Het sarcasme, de bitterheid. Waar komen die opeens vandaan? Daagt hij hem uit? Is het bluf? "

Bladzijde 110

"Toen vroeg ze: Denk je nooit: ik zou helemaal opnieuw willen beginnen? Het allemaal over willen doen? En dan anders? Ik vond het echt zo’n pubervraag. Ik weet zelf niet eens meer wat ik heb geantwoord…Dus toen ze… Ik dacht: ze is op zoek gegaan naar een plek om opnieuw te beginnen. "

Bladzijde 154

"Het maakt toch niets meer uit. Het is genoeg dat we het weten. Maar Sophie zegt: ‘Lisa heeft zich nooit.. gewenst gevoeld. Misschien heeft ze een plek gevonden waar ze gewenst was.’ Talm denkt: ze weet het niet. "

Bladzijde 156

"Misschien, dacht hij, was dat wel de ware reden waarom hij hier was, waarom hij deze pijnlijke, zinloze confrontatie was aangegaan: omdat hij niet langer kon leven met het idee dat hij toen de waarheid niet had willen horen. Had ze hem immers niet gewaarschuwd? Had ze niet geprobeerd om hem te vertellen welk gevaar ze liep- dát ze gevaar liep? "

Bladzijde 173

Thematiek

Queeste
Queeste is het thema van het verhaal. Een queeste is een onuitvoerbare opdracht die iemand zichzelf gesteld heeft. In het verhaal gaan drie personages op zoek naar Lisa, die tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwenen is. Deze zoektocht verloopt moeizaam. Omdat er nergens sporen te vinden zijn, loopt de zoektocht uiteindelijk op niks uit.

Motieven

Rouwverwerking
Rouwverwerking speelt een grote rol in het verhaal. Drie personages, Sophie, Talm en Sebastiaan hebben verdriet om de verdwijning van Lisa. Niemand weet wat er met haar aan de hand is en of ze nog een leven is. Deze onwetendheid doet de personages nog meer verdriet.

Liefdesrelatie: jeugdliefde
De jeugdliefde tussen Lisa en Talm staat centraal in het verhaal. De twee krijgen op zeventienjarige leeftijd een relatie met elkaar.

Opdracht

Voor Tirzania

Titelverklaring

De titel van het verhaal kan op twee verschillende manieren uitgelegd worden. De personages hebben het ten eerste regelmatig over Lisa’s adem wanneer ze het over Lisa hebben. Talm, de vriend van Lisa, denkt bijvoorbeeld regelmatig aan de regelmatige ademhaling van Lisa. Daarnaast staat Lisa’s adem symbool voor haar verdwijning: de familie en vrienden van Lisa weten namelijk niet of Lisa nog in leven is.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt uit drie verschillende personages verteld: Lisa, Sophie en Talm. Bij alle drie de personages wordt het verhaal uit het personale perspectief verteld.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘De volgende dag kwam hij terug. Er was niets veranderd. Hij moest zich hebben vergist, ze bleef nog een week langer weg. Toen hij terugkwam, precies een week na de dag waarop hij haar had verwacht, was er iets veranderd aan het huis. De gordijnen waren dicht!’ – bladzijde 105

Decor

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de stad waar Lisa, Talm en haar moeder wonen. Welke stad dit is, is niet bekend. Wel is bekend dat Talm en Sebastiaan elkaar kort in Amsterdam treffen. Daarnaast is Lisa in Bretagne (Frankrijk) verdwenen. Het verhaal speelt zich dus ook even in Frankrijk af.

Omdat er in het verhaal veel flashbacks voorkomen, is het moeilijk om te zeggen over welke tijd het verhaal zich precies afspeelt. Het verhaal gaat over het leven van Sophie voordat Lisa verdwijnt. Vervolgens gaat het verhaal over Lisa en haar verdwijning en de tijd na haar verdwijning. In totaal zal de verteltijd iets minder dan dertig jaar zijn.

Stijl

De schrijfstijl van Karel Gastra van Loon is eenvoudig. Er worden geen moeilijk woorden en/of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal eenvoudig te lezen is.

Ook is de wisseling in perspectieven duidelijk. Als lezer raak je niet verward en wiens ogen het verhaal verteld wordt. Dit komt door de hoeveelheid details en verwijzingen die in het verhaal gebruikt worden.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
‘Het was niet moeilijk om je voor te stellen dat een meisje van zestien onmiddellijk aanvoelde dat deze man har kon meevoeren naar onbekende gebieden, dat hij haar dingen kon laten zien en meemaken waarvan ze het bestaan slechts kon vermoeden. De Albert op de foto was de schrik van elke moeder die haar dochter wilde behoeden voor al het kwaad dat in de late jaren zestig voor het goede werd gehouden.’ – bladzijde 128

Slotzin

Het komt goed. Echt, het komt goed.

Beoordeling

Door de perspectiefwisselingen vond ik het verhaal erg leuk om te lezen. Door de wisseling in de perspectieven wordt er een gigantische spanning opgebouwd, waardoor het moeilijk is om het verhaal weg te leggen. Daarnaast is de verhaallijn erg interessant en leuk om te lezen.

Al met al heb ik het verhaal zo uitgelezen! De schrijfstijl is erg eenvoudig, waardoor het verhaal niet moeilijk is om te lezen. Ik vind het dan ook een aanrader voor iedereen. Zoek je een eenvoudig boek met een leuke en spannende verhaallijn, dan moet je zeker voor dit boek gaan!

Recensies

"De opening van 'Lisa's adem' is gemaakt mysterieus. Is hier sprake van een ongeluk? Een moord? Een verdwijning? Onmiddellijk is duidelijk dat ook dit boek zijn kracht moet ontlenen aan de plot. Dat maakt 'Lisa's adem' niet waar. Inderdaad gaat het boek over de verdwijning van Lisa. Als meisje van zeventien is zij op een dag van de aardbodem verdwenen, zonder een enkel spoor achter te laten. "
http://www.trouw.nl/tr/nl...oman.dhtml

"Het klassieke thema kindermisbruik is natuurlijk erg heftig, en doordat het verhaal van de hoofdpersonen voor de verdwijning en daarna uitvoerig besproken wordt, weet je uiteindelijk wel waarom het zo uit de hand gelopen is. Het einde blijft op een bepaalde manier open, waardoor je het verhaal niet snel uit je hoofd zult krijgen en kunt blijven fantaseren."
http://www.hobby-info.nl/...-van-loon/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.