ADVERTENTIE
Sleepover afzeggen?

Je zou gaan logeren bij je beste vriendin, maar haar moeder is positief getest. Zij wil de afspraak door laten gaan. Wat zou jij doen?


Bekijk de video

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2001
  • 238 pagina's
  • Uitgeverij: Veen

Flaptekst

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Eerste zin

Ze zitten dicht bij elkaar, alsof ze al jaren bevriend zijn, en vertellen sterke verhalen.

Samenvatting

Als Lisa met haar ouders op vakantie in Frankrijk is, verdwijnt ze. Haar vriendje, Talm, gaat na haar verdwijning op zoek naar antwoorden op zijn vragen. Tijdens deze zoektocht komt hij in contact met Sophie, de moeder van Lisa.

Op zeventienjarige leeftijd raakte Sophie zwanger van Albert. Een moeilijke tijd breekt dan aan, zeker omdat Albert meerdere vriendinnen heeft. Met één van deze vriendinnen, Susan, kan Sophie het ontzettend goed vinden. Tussen hun ontstaat al snel een hechte vriendschap. Als de schoonvader van Albert bij hun in huis komt wonen, wordt het Sophie allemaal te veel en besluit ze haar spullen te pakken en samen met Lisa te vertrekken.

Vele relaties met verschillende mannen volgen. Uiteindelijk leert Sophie in een koffiehuis Sebastiaan kennen. Al snel hebben de twee een hechte band. Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat Sebastiaan het erg goed met de inmiddels achtjarige Lisa kan vinden.

Een tijd lang gaat de relatie tussen Sophie en Sebastiaan erg goed. Met z’n drieën leiden ze een gelukkig leven. Hier komt verandering in als Sophie door een medische fout in het ziekenhuis komt te liggen. Sebastiaan wordt steeds afstandelijker en gaat zelfs naar bed met Lisa.

Op zeventienjarige leeftijd leert Lisa Talm kennen. Lisa en Talm zijn smoorverliefd op elkaar en hebben het erg leuk met elkaar. Ze zijn erg veel samen, hebben veel lol en praten samen over allerlei verschillende dingen. Tijdens deze gesprekken komt zelfs haar eerdere relatie met Sebastiaan ter sprake.

Na een lang herstel, lijkt het alsof Sophie eindelijk hersteld is. Sophie, Sebastiaan en Lisa besluiten met z’n drieën op vakantie te gaan naar Bretagne in Frankrijk. Hier verdwijnt Lisa op een dag spoorloos.

Na haar verdwijning gaat iedereen Lisa tevergeefs zoeken. Nergens zijn sporen van haar te vinden, waardoor het zoeken moeilijk gemaakt wordt. Ook Talm probeert zijn steentje, tevergeefs, bij te dragen.

Langzaamaan probeert iedereen zijn leven weer op te bouwen. Talm gaat bijvoorbeeld studeren in Nijmegen. Als deze studie mislukt ziet hij het even niet meer zitten, en probeert hij zelfmoord te plegen door van een brug af te springen. Deze zelfmoordpoging mislukt. Sebastiaan weet ook niet wat hij met zijn leven aan moet en wordt zwerver.

Na een tijdje gaat ook Talm door het leven als zwerver. Als zwerver zijnde probeert hij contact te krijgen met Sebastiaan. Dit lukt hem. Tijdens een gesprek beschuldigt Talm Sebastiaan dat hij Lisa vermoord heeft. Vervolgens vermoordt Talm Sebastiaan door in zijn slaap een kussen op zijn hoofd te drukken.

Na de begrafenis komt Talm in contact met Sophie. Vele gesprekken over Lisa volgen. Op een gegeven moment ontstaat er zelfs zo’n hechte band tussen Talm en Sophie, dat er een mooie relatie ontstaat.

Personages

Sebastiaan

Sebastiaan heeft een seksverslaving. Hij heeft seks met zo jong mogelijke prostituees, maar zet dit aan de kant als hij Sophie en Lisa ontmoet, voor hen wil hij helemaal gaan.Toch kan hij zich niet inhouden als het tussen hem en Sophie even niet zo goed gaat en ook wordt hij beschuldigd van een seksuele relatie met een student. Hij werkt als docent Engels op de universiteit. Hij voelt zich verschrikkelijk schuldig over zijn vergrijp aan Lisa en leeft nadat hij en Sophie uit elkaar zijn als zwerver. De andere zwervers noemen hem Sir Sebastiaan omdat hij zoveel Engelse teksten citeert.

Sophie

Sophie is de moeder van Lisa. Ze heeft een hoop meegemaakt. De relatie met haar moeder was slecht. De relatie met haar vader was goed maar hij overleed. Albert (de vader van Lisa) behandelt haar niet goed, maar het duurt lang voor ze bij hem weg durft te gaan. Ook haar relatie met Sebastiaan verloopt niet voorspoedig. En met het verlies van Lisa is haar ongeluk volledig. Als Talm naar haar toe komt klampt ze zich aan hem vast.

Quotes

"Hij wil haar vragen waarom ze moest huilen, maar hij durft het niet. Hij wil met haar vrijen, maar hij kan het niet. Hij wil haar gelukkig maken, maar hij weet niet hoe. Hij denkt: als je tienerjaren werkelijk de mooiste jaren van je leven zijn, dan wil ik niet ouder worden dan negentien."

Bladzijde 86

Motieven

Schuld (gevoel)
Zoals het motto al aangeeft is schuldgevoel een belangrijke drijfveer voor de personages van dit boek. Maar niet alleen hun eigen schuldgevoel zit hen in de weg ook de schuldvraag speelt een grote rol. Vooral voor Talm is het erg belangrijk om een schuldige van de verdwijning van Lisa te hebben.

Rouwverwerking
Eigenlijk is het ontbreken van de rouwverwerking wat een grote rol speelt in dit verhaal. De drie personages hebben het verlies van Lisa niet kunnen verwerken en daardoor hebben ze hun leven niet op kunnen pakken.

Geheim
De zoektocht draait om het oplossen van een geheim. Een geheim waarvan Talm vermoedt dat Sebastiaan het met zich meedraagt, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het geheim wordt niet opgelost.

Opdracht

Voor Tirzania

Titelverklaring

De titel van het verhaal kan op twee verschillende manieren uitgelegd worden. De personages hebben het ten eerste regelmatig over Lisa’s adem wanneer ze het over Lisa hebben. Talm, de vriend van Lisa, denkt bijvoorbeeld regelmatig aan de regelmatige ademhaling van Lisa. Daarnaast staat Lisa’s adem symbool voor haar verdwijning: de familie en vrienden van Lisa weten namelijk niet of Lisa nog in leven is.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt uit drie verschillende personages verteld: Lisa, Sophie en Talm. Bij alle drie de personages wordt het verhaal uit het personale perspectief verteld.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘De volgende dag kwam hij terug. Er was niets veranderd. Hij moest zich hebben vergist, ze bleef nog een week langer weg. Toen hij terugkwam, precies een week na de dag waarop hij haar had verwacht, was er iets veranderd aan het huis. De gordijnen waren dicht!’ – bladzijde 105

Decor

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de stad waar Lisa, Talm en haar moeder wonen. Welke stad dit is, is niet bekend. Wel is bekend dat Talm en Sebastiaan elkaar kort in Amsterdam treffen. Daarnaast is Lisa in Bretagne (Frankrijk) verdwenen. Het verhaal speelt zich dus ook even in Frankrijk af.

Omdat er in het verhaal veel flashbacks voorkomen, is het moeilijk om te zeggen over welke tijd het verhaal zich precies afspeelt. Het verhaal gaat over het leven van Sophie voordat Lisa verdwijnt. Vervolgens gaat het verhaal over Lisa en haar verdwijning en de tijd na haar verdwijning. In totaal zal de verteltijd iets minder dan dertig jaar zijn.

Stijl

De schrijfstijl van Karel Gastra van Loon is eenvoudig. Er worden geen moeilijk woorden en/of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal eenvoudig te lezen is.

Ook is de wisseling in perspectieven duidelijk. Als lezer raak je niet verward en wiens ogen het verhaal verteld wordt. Dit komt door de hoeveelheid details en verwijzingen die in het verhaal gebruikt worden.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
‘Het was niet moeilijk om je voor te stellen dat een meisje van zestien onmiddellijk aanvoelde dat deze man har kon meevoeren naar onbekende gebieden, dat hij haar dingen kon laten zien en meemaken waarvan ze het bestaan slechts kon vermoeden. De Albert op de foto was de schrik van elke moeder die haar dochter wilde behoeden voor al het kwaad dat in de late jaren zestig voor het goede werd gehouden.’ – bladzijde 128

Slotzin

Het komt goed. Echt, het komt goed.

Beoordeling

Door de perspectiefwisselingen vond ik het verhaal erg leuk om te lezen. Door de wisseling in de perspectieven wordt er een gigantische spanning opgebouwd, waardoor het moeilijk is om het verhaal weg te leggen. Daarnaast is de verhaallijn erg interessant en leuk om te lezen.

Al met al heb ik het verhaal zo uitgelezen! De schrijfstijl is erg eenvoudig, waardoor het verhaal niet moeilijk is om te lezen. Ik vind het dan ook een aanrader voor iedereen. Zoek je een eenvoudig boek met een leuke en spannende verhaallijn, dan moet je zeker voor dit boek gaan!

Recensies

"Waar Ozon vertrouwt op de inherente kracht van zijn onderwerp, meent Glastra van Loon het mysterie mysterieuzer te moeten maken. Met het tegendeel als resultaat."
http://www.trouw.nl/tr/nl...oman.dhtml

Overhoor jezelf

Wat moet er tijdens de operatie van Sophie uit haar lichaam gehaald worden?
Hoe heet de woonboot waar Talm Lisa mee naartoe neemt?
Waarom komt Lisa in het huis van weduwe Koning?
Hoe heet de vader van Lisa?
Hoe oud is Sophie als ze Lisa krijgt?
Welk bericht staat er over Talm in de krant?
Van wie hoort Talm dat Lisa verdwenen is?
Van wie is de woonboot voordat die van Budiman wordt?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.934 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.