Eerst grijs dan wit dan blauw door Margriet de Moor

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Eerst grijs dan wit dan blauw
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Eerst grijs dan wit dan blauw
Shadow
Eerst grijs dan wit dan blauw door Margriet de Moor
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 224 pagina's
  • Uitgeverij: De bezige bij

Flaptekst

Het is maandagochtend. Een oogarts vindt de vrouw met wie hij een buitenechtelijke affaire beleefde liggend op de grond, in een rooddoorweekt, kanten hemd. Ze is door messteken om het leven gebracht.
Drie jaar eerder. Een man ontdekt dat zijn vrouw zonder een woord het huis heeft verlaten. Ze blijft jaren weg. Bij terugkomst weigert ze ook maar iets over haar avonturen te vertellen.
Een bus-, trein-, boot- en vliegreis. Een vrouw gaat terug naar de plekken die haar leven kleurden.
Het is vrijdagochtend. Een autistische jongen verheugt zich op een begrafenis. De overledene zette hem op het spoor van wat zijn leven zou beheersen: de sterren. 

Eerste zin

Hij staat elke dag om halfzeven op.

Samenvatting

Erik, een oogarts, gaat op een dag in 1982 naar zijn werk in Leiden. Tijdens zijn rit naar zijn werk komt hij langs het huis van zijn vriend Robert. Bij dit huis wordt zijn aandacht getrokken door één van hun honden die buiten staat te blaffen. Als Erik naar binnen gaat, treft hij de vrouw van Robert, Magda, levenloos aan in huis. Robert zit verdwaasd in een hoekje met een zilveren dolk naast hem. Erik vermoedt dat Robert zijn eigen vrouw vermoord heeft.

Erik duikt met zijn gedachten meteen naar het verleden. Hij denkt aan hoe Robert en Magda elkaar ontmoet hebben. Tijdens deze ontmoeting vertelde Magda Erik dat zij en Robert een huis in de Cevennen gekocht hadden. Na een tijd komen ze weer terug en gaat Robert aan de slag als directeur bij een metaalbedrijf. Ineens komt Erik terug in de realiteit en beseft hij zich wat er aan de hand is: Magda ligt dood voor hem. Hij besluit de politie te bellen. Robert en Erik worden beide meegenomen naar het politiebureau. Hierbij is Robert de verdachte van de moord op Magda.

Dan bestaat het verhaal alleen nog maar uit flashbacks. In 1980 is Magda weggelopen van huis. Niemand weet waar ze uithangt, zo ook haar vriend Robert niet. Zelfs een televisieoproep helpt niet: Magda blijft spoorloos verdwenen.

Na een tijdje komt Magda onverwachts terug. Robert is zo in de war dat hij niks over haar verdwijning durft te vragen. Vanaf dat moment verandert het perspectief van het verhaal naar het perspectief van Magda, waardoor de lezer erachter komt waarom Magda vertrokken is.

Magda brengt voor haar vertrek de honden bij Erik en zijn vrouw. Vervolgens gaat ze naar haar schoonzus en schoonmoeder. Als Magda daar geweest is pakt ze de trein via Parijs naar de Cevennen. Ze gaat terug naar de plek waar Robert en zij eerder gewoond hebben. In de Cevennen vindt ze een baantje als serveerster en gaat ze met verschillende mannen een relatie aan.

Dan pakt Magda in 1981 het vliegtuig naar Gaspe. Dit is de plek waar Robert en zij elkaar hebben leren kennen. In Gaspe zoekt Magda wat oude vrienden op en bezoekt ze het graf van haar overleden moeder. De relatie met Robert kan ze echter niet vergeten, waardoor ze na een paar weken besluit om weer naar huis te vertrekken.

Dan verandert het perspectief van het verhaal naar Nellie en Gaby. Nellie is de vrouw van Erik en Gaby is de zoon van Nellie en Erik. Vlak voor de begrafenis denkt Nellie aan hoe haar leven veranderde nadat haar autistische zoon Gaby geboren is. Samen met Erik kleden ze zich netjes aan, waarna ze met z’n drieën naar de begrafenis van Magda gaan.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Robert Noort

Robert Noort is al van jongs af aan bevriend met Erik. Hij is kunstschilder van beroep en werkt als directeur in een metaalfabriek terecht. Robert wil graag alles naar zijn eigen hand zetten, waardoor hij regelmatig heftige discussies met zijn vrouw Magda heeft.

Magda

Magda is de vrouw van Robert. Ook zij heeft een eigen wil, waardoor Robert en zij regelmatig botsen. Daarnaast is Magda slecht in communiceren. Zo vertrekt ze voor een tijdje naar het buitenland, zonder haar man hiervan op de hoogte te brengen.

Erik

Erik is getrouwd met Nellie. Samen hebben ze een autistische zoon. Erik is een nette man die oogarts van beroep is. Erik is erg veel met zichzelf bezig en kan af en toe egoïstisch overkomen. Daarnaast is hij erg dromerig.

Nellie

Nellie is de vrouw van Erik. Ze is een vrouw die veel aandacht besteed aan haar gezin. De relatie tussen haar en haar autistische zoon verloopt moeizaam. Ze vindt het moeilijk om te accepteren dat haar zoon autisme heeft.

Quotes

"Voetstappen van wandelaas, een gesmoord gelach, een kreet van verbazing en dan ineens een voorbijrijdende autobus: hoe haal je het in je hoofd om zomaar te verdwijnen, vertel me onmiddellijk waar je uithangt en hoe laat je thuiskomt. Hij huivert. Deze koude lucht heeft niets met jou en mij te maken, met ons leven, met onze avonden bij de haard. " Bladzijde 67
"Vertel het me, vroeg ik zachtjes aan de baby. Is het waar dat eerst alles grijs wordt, dan wit, dan blauw en dat je dan naar de sterren vliegt? Hoe vind je trouwens die rozen? Ik vind ze het mooiste dat ik ooit heb gezien. " Bladzijde 156

Thematiek

Maatschappijkritiek

Het verhaal is vanuit verschillende perspectieven verteld. Elk perspectief had weer zijn eigen toevoeging op het verhaal. Door de wisseling van de perspectieven komt naar voren dat je nooit kan oordelen over andermans beslissingen. Ieder maakt zijn eigen beslissing en het is niet aan een ander om daar over te oordelen. De schrijfster van dit verhaal, Magda de Moor, heeft dit op een mooie manier naar voren gebracht. In de huidige maatschappij wordt veel geoordeeld over andermans zaken, terwijl iedereen voor zichzelf de juiste beslissing probeert te nemen. Magda de Moor probeert met het gebruik van wisselende perspectieven te laten zien dat je niet moet oordelen over andermans beslissingen. Iedereen heeft zijn eigen redenen om bepaalde beslissingen te nemen en daar hoeven anderen niet over te oordelen.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Erik en Robert zijn al van jongs af aan bevriend met elkaar. Ze hebben heel veel met elkaar gedeeld en kennen elkaar door en door.

Eenzaamheid

Robert voelt zich tijdens de verdwijning van zijn vrouw Magda erg eenzaam. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet waar zij zich bevindt en dat ze niks van haar laat horen.

Moord

Erik komt erachter dat Robert zijn eigen vriendin Magda heeft neergestoken. Erik treft haar levenloos in huis aan. Waarom Robert dit gedaan heeft is niet bekend. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat Magda zonder iets te zeggen naar Frankrijk vertrokken is. In die tijd heeft Robert zich erg eenzaam en alleen gevoeld.

Trivia

In 1992 ontving dit boek de AKO literatuurprijs.

Titelverklaring

De titel ‘Eerst grijs dan wit dan blauw’ is niet eenvoudig te verklaren. Wat als lezer als eerste opvalt is dat in het verhaal de drie verschillende kleuren regelmatig terug komen. Toch is dit niet de verklaring van de titel.

Als Magda acht jaar is komt ze bewust in aanraking met de dood. Magda zit dan samen met haar moeder op een boot naar Canada en ziet een dood baby’tje. Onderstaand een quote hoe Magda reageert als ze het dode baby’tje ziet:
‘Vertel het me’, vroeg ik zachtjes aan de baby. ‘Is het waar dat eerst alles grijs wordt, dan wit, dan blauw en dat je dan naar de sterren vliegt?’ (bladzijde 159). In deze quote komt de titel van het verhaal naar voren. Als je het verhaal leest kom je er dus achter dat de titel met de dood te maken. En de dood is dus niet geheel toevallig een belangrijk motief in dit verhaal.

Structuur & perspectief

Het verhaal is opgebouwd uit vier verschillende delen. Elk deel wordt vanuit een ander perspectief verteld. Hieronder staan de verschillende gebruikte perspectieven:

  • Deel één wordt geschreven vanuit het auctoriaal perspectief. Het auctoriaal perspectief wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Iemand van ‘bovenaf’, die niks met het verhaal te maken heeft, vertelt het verhaal. Het verhaal wordt hier door de ogen van Erik verteld.
  • Deel twee wordt ook geschreven vanuit het auctoriaal perspectief. In deel twee wordt het verhaal echter door de ogen van Robert verteld.
  • Deel drie wordt vanuit het ik-perspectief verteld. Het verhaal wordt dan door de ogen van Magda verteld. De gedachtes en handelingen van Magda komen hierbij naar voren.
  • Deel vier wordt ook vanuit het auctoriaal perspectief verteld. Het verhaal wordt hier door de ogen van Nelly en Gaby verteld.

Onderstaand twee quotes. De eerste quote illustreert het auctoriale perspectief. De tweede quote illustreert het ik-perspectief uit deel drie.

‘Zwangerschap en bevalling verliepen in alle opzichten normaal. In juni drong het tot haar door dat de bloeding voor de tweede keer uitbleef. Ze kwam van het strand en liep naar de slaapkamer om op haar gemak in de spiegel te bekijken hoe de kleur van haar armen, benen en schouders contrasteerde met de precies door het model van haar badpak uitgespaarde zone daar middenin.’ – bladzijde 199

‘Zelfs toen ik al in de bus naar Leiden zat, wist ik nog niet waar ik nou precies naar toe reisde. Dat mag vreemd lijken, voor mijn part, maar als iets me die dag onverschillig liet, was het wel het verschil tussen vreemd en niet-vreemd, een zienswijze die me sindsdien op het lijf is geschreven.’ – bladzijde 118

De vier delen zijn onderverdeeld in 21 hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan een cijfer.

Decor

Waar het verhaal zich exact afspeelt is niet bekend. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich ergens in Nederland af. Naast Nederland speelt het verhaal zich af in Frankrijk en Canada. Hier gaat Magda naartoe.

In alle vier de delen van het verhaal wordt er gebruik gemaakt van een andere tijd. Daarnaast worden er in het verhaal veel tijdssprongen gemaakt, waardoor het moeilijk is om te zeggen wanneer het verhaal zich precies afspeelt. Het eerste en vierde deel zijn geschreven in de tegenwoordige tijd. Dit speelt zich af aan het einde van 1980. Deel twee en drie zijn echter in de verleden tijd geschreven, waardoor het moeilijk is om te zeggen wanneer de flashbacks zich afspelen.

Stijl

In het verhaal wordt veel gebruik gemaakt van perspectiefwisselingen, waardoor het verhaal af en toe moeilijk te lezen is. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van moeilijk woorden en/of zinsstructuren, waardoor het verhaal niet heel erg moeilijk om te lezen is.

Wel worden er veel details gebruikt in het verhaal. Deze details geven het verhaal vorm en zijn prettig om te lezen.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
‘Een man sprak een gebed uit. Er klonk een schreeuw. Twee matrozen sloten de doos en zetten hem op een plank, een gladde lichtbruine plank die ze vervolgens van het scheepsdek in de richting van de golven begonnen te schuiven. Voor ik het wist was de baby uit het zicht verdwenen.' - bladzijde 156

Slotzin

Ik voel een lachbui.

Beoordeling

Ik had al vaker van dit boek gehoord. Onder aanleiding heb ik altijd aangenomen dat het boek saai zou zijn. Dit bleek echter niet de waarheid te zijn.

Het begin vond ik wel saai, maar dat kan komen omdat ik het moeilijk vond om in het verhaal te komen. Hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe duidelijker het verhaal werd. Toch is het verhaal niet erg makkelijk te lezen. Dit komt onder andere door de langdradige schrijfstijl, maar ook de diepzinnigheid in het verhaal speelt een rol bij de moeilijkheidsgraad.

Ik raad het boek aan anderen aan, maar alleen als je van diepzinnige romans houdt. Wil je gewoon een leuk en makkelijk verhaal lezen, dan zou ik niet voor dit verhaal kiezen. Bij dit verhaal moet je namelijk je hoofd erbij houden!

Recensies

"Bij herlezing is het niet moeilijk opnieuw in de ban te raken van deze magische roman. Opnieuw ook van de springerige stijl van De Moor, die alle wetten lijkt te tarten van langzaam en chronologisch vertellen. Grammaticaliteit, tijd, perspectief, chronologie, alles verspringt en is in beweging. " http://www.groene.nl/arti...haren-kamt
"Tragisch boek, alles verweeft zich met en door elkaar. Eigenlijk zijn het vier losse verhalen, die toevallig over dezelfde onderwerpen en personen gaan. De verhalen raken elkaar niet echt. Daardoor wordt de leegheid in het leven van de personen nog duidelijker. " http://www.leestafel.info...e/374/4845

Bronnen

Margriet de Moor
https://nl.wikipedia.org/...et_de_Moor
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

M.

M.

bij thematiek staat magda de moor ipv margriet

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eerst grijs dan wit dan blauw door Margriet de Moor"

Ook geschreven door Jessica