Feitelijke gegevens

  • 13e druk, 1994
  • 144 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Eerste zin

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Samenvatting

Jacques Bekker heeft meegedaan aan een reis welke de ‘Nederlandse cultuur voor Nederlandse emigranten’ heet. Zijn reis is tot zijn grote teleurstelling afgelopen, en hij staat op het punt om van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam te vliegen. Het vliegtuig heeft echter een grote vertraging tijdens de tussenstop in Sydney opgelopen. Tijdens de vertraging is Jacques van plan om zijn oude vakantieliefde Moniek op te zoeken.

Uiteindelijk vindt hij haar. Het contact verloopt wat ongemakkelijk, omdat Moniek vaag is over wat ze gaat doen. Als ze hem vervolgens vertelt dat ze gezocht wordt door de politie, omdat ze belastingfraude gepleegd heeft, begrijp Jacques waarom ze zo’n haast met weggaan heeft. Hij besluit haar zo goed als mogelijk te helpen en besluiten om samen met een autohandelaar te rijden. Hier wil Jacques een nieuwe auto voor Moniek kopen.

Dan besluit Jacques om verder Australië te ontdekken met Moniek. Om niet herkend te worden besluiten ze beide een valse naam aan te nemen. Daarnaast vermommen ze zich zo goed mogelijk: zowel Jacques als Moniek krijgen een compleet ander uiterlijk.

Voor beide is het ontzettend moeilijk om echt vermomd te blijven. Ze weten dat ze gezocht worden. Regelmatig zien ze zichzelf terug in verschillende kranten. Niemand weet echter waar ze uithangen, en dat komt ze allebei heel erg goed uit.

Het blijft echter niet bij krantenberichten. Op een dag belanden Jacques en Moniek in een café. In het café zien ze een reportage van hunzelf op de televisie. Ze beseffen zich dondersgoed waar ze mee bezig zijn en zijn ontzettend bang om herkend te worden. Ze rekenen zo snel mogelijk af en besluiten verder te reizen naar de woestijn. In de woestijn hopen ze niemand tegen te komen.

Onderweg naar de woestijn worden de twee beroofd door twee mannen. Deze mannen hadden hun in het café herkend. De auto wordt door de twee mannen vernield, waardoor Jacques en Moniek in de woestijn vastzitten. Ze kunnen geen kant meer op. Het enige dat ze kunnen doen is zich lopend verplaatsen en hopen dat ze iemand tegen komen die hun willen helpen.

Na een tijdje hebben ze geluk. Ze komen een man, Rick, tegen die hun meeneemt. Het geluk is echter snel voorbij, want al snel heeft Rick door met wie hij te maken heeft. Rick neemt ze mee naar het huis van zijn vriendin, waardoor Jacques en Moniek terug in de bewoonde wereld zijn.

Bij de vriendin van Rick, Eileen, mogen Jacques en Moniek tegen betaling blijven slapen. Ze hebben echter nauwelijks geld, waardoor Moniek genoodzaakt is om met behulp van interviews geld bij te verdienen.

Jacques en Moniek waren in de eerste instantie erg blij dat ze bij Eileen terecht konden. Ze zijn blij dat ze een verblijfplek hebben. Al snel lopen echter de frustraties tussen Eileen en Moniek op. Deze frustraties lopen zo uit de hand, dat de twee knallende ruzie krijgen. Moniek is zo kwaad, dat ze Eileen doodschiet.

Moniek weet dat ze fout zit en dat ze nu nog een groter probleem heeft als ze opgepakt wordt door de politie. Jacques en Moniek besluiten om wederom te vluchten. Ze nemen de jeep van Rick mee. Ze weten een huisje midden in de woestijn te huren, waar ze maandenlang veilig kunnen wonen.

Op een dag krijgen ze echter een brief waarin staat dat het huis afgebroken zal worden. Jacques en Moniek moeten dus weer opzoek naar een nieuwe woning. Jacques is het zat, en besluit tegen de zin van Moniek in, terug te keren naar Nederland.

Moniek is het hier echter niet mee eens, en bedreigt Jacques meerdere keren met een pistool. Ze manipuleert hem, in de hoop dat hij niet vertrekt. Ze speelt in op zijn gevoelens en vertelt hem dat ze alleen maar contact met hem wilde om een vriendin van haar jaloers te maken.

Jacques blijft echter bij zijn punt en vertelt haar dat hij hoe dan ook terug naar Nederland gaat. Op dat moment is Moniek het zat en ziet ze geen andere uitweg meer dan haarzelf dood te schieten. Jacques schrikt enorm, en besluit om het lijk van Moniek onmiddellijk ergens neer te leggen. Op deze plek wordt hij vervolgens opgepakt door de politie.

Personages

Jacques Bekker

Jacques Bekker is de 47-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Hij woont in Amsterdam en heeft al jaren een relatie met de 27-jarige Sonja. Jacques is een echte gevoelsman, hij neemt zijn beslissingen door zijn gevoel te volgen. Als zijn tussenlanding op Sydney een gigantische vertraging heeft, zegt zijn gevoel hem dat hij zijn oude jeugdliefde Moniek op kan zoeken. Hij besluit zijn gevoel achterna te gaan en komt erachter dat het klopt: op het vliegveld ontmoet hij Moniek. Verder is Jacques een nette en aardige man, die veel voor anderen over heeft.

Moniek Illegemens

Moniek Illegemens is de oude jeugdliefde van Jacques Bekker. Ze is erg bazig en egoïstisch en heeft het liefste dat anderen naar haar luisteren. Hierdoor is ze hard voor haar omgeving. Moniek is beroemd onder de naam ‘Madame Twenty’, een succesvol merk dat veel verschillende soorten sport- en vrijetijdskleding verkoopt.

Rick

Rick: Rick is degene die Jacques en Moniek in de woestijn helpt. Hij besluit hun mee te nemen naar zijn vriendin, waar ze voor een paar dagen onderdak kunnen vinden.

Eileen

Eileen is de vriendin van Rick. Ze geeft Jacques en Moniek onderdak voor een paar dagen. Dit wordt haar echter niet in liefde afgenomen, want na een paar dagen wordt Eileen door Moniek doodgeschoten.

Quotes

"Één moment van Rick zag Jacques steeds opnieuw voor zich, het moment van zijn vertrek. Eileen had hem niet eens tot de deur willen brengen, en toevallig had Jacques daar even met hem gestaan, ineens wetend dat dat het moment was waarop die jeep hem kon redden. "

Bladzijde 117

"Hij gaf gas, passeerde haar, en remde. Hij hoorde de krijs van haar banden op het wegdek en voelde dat ze hem aantikte. Er rinkelde glas, op het trottoir bleven twee jongens staan. Met een sprong was hij uit het Ford Falcon en bij haar auto, haar raampje zoemde omlaag. "

Bladzijde 23

"Ze leek aan de aarde vastgekleefd, maar hij kreeg haar erin, tussen de achterbank en de voorbank, haar hoofd half overeind tegen de deur. Een paar kilometer verder topte hij in een bos, bij een soort inham tussen de bomen. Hij trok haar weer uit de auto, sleepte haar een stuk verder tussen de bomen, en reed weg. "

Bladzijde 137

Thematiek

De jeugdliefde tussen Jacques en Moniek speelt een grote rol in het verhaal. Jacques en Moniek hebben in het verleden een relatie gehad. Inmiddels hebben ze allebei hun eigen leven in verschillende landen. De twee zijn elkaar echter niet vergeten, ondanks het feit dat ze inmiddels alweer allebei een andere langdurige relatie hebben. Als Jacques op Sydney een tussenlanding maakt, voelt hij dat zijn oude jeugdliefde Moniek niet ver weg kan zijn. Hij gaat naar haar op zoek. Deze poging lijkt succesvol te zijn, want al snel treffen ze elkaar. Ze besluiten om samen een tijdje bij elkaar te blijven, waardoor Jacques in alle problematiek van Moniek getrokken wordt.

Motieven

Zowel moord als zelfmoord spelen een belangrijke rol in het verhaal. Moniek is een misdadige vrouw: zodra haar iets niet zint begint ze mensen te manipuleren en vervelende dingen te doen. In een ruzie tussen Eileen en haar besluit ze Eileen dood te schieten. Een tijdje later pleegt ze zelfmoord om Jacques te proberen te manipuleren. Ze hoopt zo dat hij niet terug naar Nederland gaat."

Het hele verhaal draait om misdaad. Allereerst moeten Jacques en Moniek zichzelf vermommen, omdat ze gezocht worden door de politie. Ten tweede houden ze er allerlei criminele activiteiten op na, om ervoor te zorgen dat ze in leven blijven."

Moniek heeft een zekere macht over Jacques. Ze doet er alles aan om hem te manipuleren en hem in haar vreemde gedachtengang mee te krijgen. Dit lukt haar, waardoor Jacques zichzelf in de problemen werkt."

Trivia

Titelverklaring

De titel, vertraging, is erg eenvoudig uit te leggen. Het vliegtuig van Sydney van Amsterdam heeft vertraging. Hierdoor heeft de hoofdpersoon Jacques Bekker de tijd om Moniek op te zoeken op het vliegveld.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het personale perspectief, ook wel het hij/zij-perspectief genoemd. Als lezer lees je de gedachten en handelingen van Jacques Bekker.

Onderstaand een quote die de gebruikte structuur illustreert:
‘Hijzelf moest wel het allerlichtzinnigste in haar bestaan zijn geweest; een schooljongen in Amsterdam met wie ze per brief hete kussen wisselde terwijl een mijnbouwkundig ingenieur, een man van al 28, om haar hand vroeg! Ze wees hem af en de ingenieur nam een betrekking in de Congo, en Jacques wist dat hij dat op zijn geweten had.’ – bladzijde 59

Decor

Het verhaal speelt zich a op twee verschillende plekken, namelijk in België en Australië.

Er is geen duidelijke tijdsaanduiding in het verhaal, waardoor het onduidelijk is wanneer het verhaal zich afspeelt. Er wordt echter gebruik gemaakt van telefoons, waardoor het verhaal zich in de huidige tijd af zal spelen.

Stijl

De schrijfstijl van Tim Krabbé is erg eenvoudig. Hij maakt geen gebruik van moeilijke woorden en/of zinsstructuren, waardoor het verhaal erg makkelijk te lezen is.

Daarnaast is het verhaal op een niet-chronologische manier opgebouwd. Dit kan af en toe verwarrend zijn voor de lezer, omdat het daardoor onduidelijk is wanneer en waar het verhaal zich precies afspeelt.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
‘Soms dacht hij dat ze niet méér kon zijn dan een verre tante van dat meisje, een actrice die haar eens had gespeeld. Het was vreemd over een Moniek te lezen die er zich niets van had aangetrokken dat ze alleen in zijn gedachten had bestaan; die van alles had gedaan waar hij geen eet van had, als een kind dat beloofd heeft op de stoep te blijven maar dat een maanreis heeft meegemaakt.’ – bladzijde 48

Slotzin

Ze had een zet gedaan in een spel dat ze nog niet kon overzien, maar iets zei haar: een beslissende.

Beoordeling

Ik heb al eerder verhalen van Tim Krabbé gelezen en ik heb deze boeken altijd met veel plezier gelezen. Tim Krabbé weet altijd leuke korte verhalen te schrijven, waardoor het lezen ook leuk is voor mensen die niet van dikke boeken houden.

Vanaf het begin van het verhaal werd ik meegesleept in de handelingen en gedachten van Jacques Bekker. Als lezer word je meegenomen in het avontuur van Jacques, waardoor je het verhaal erg moeilijk weg kan leggen. Toch vond ik de gebeurtenissen af en toe erg grof en ongeloofwaardig.

Al met al vond ik het dus een aanrader! Ik zou het boek ook zeker aan anderen aanraden. Ben je op zoek naar niet al te moeilijk en dun boek, dan is dit boek het zeker de moeite waard om te lezen!

Recensies

"Dat is het begin van wat een gezamenlijke speurtocht wordt naar beider jeugdliefde. Peter heeft er evenwel iets anders mee voor dan Hans en krijgt ten slotte ook iets anders: niet zijn oude liefde terug, maar de ontraadseling van een geheim. Hans verwerft in tweede instantie, na zoveel jaren, wel degelijk de liefde van Lilian."
http://www.trouw.nl/tr/nl...ning.dhtml

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.