ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1984
  • 97 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Eerste zin

Gelijkmatig als ruimteschepen bewogen de cabines vol toeristen zich over de lange brede weg naar het zuiden.

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.

Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is.

Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.

Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

Personages

Rex

Rex is een vriendelijke man die veel voor anderen over heeft. Hij wilt bijvoorbeeld weten wat er met Saskia is gebeurd en dat moet hij zelf bekopen met de dood. Daarnaast is hij een doorzetter, hij laat zich niet snel iets vertellen en zet altijd door totdat hij zijn eindpunt bereikt heeft. Over het uiterlijk van Rex krijg je niks te weten in het verhaal.

Saskia

Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie met Rex heeft. Ze is ijdel en wil er altijd goed uit zien en vindt het fijn om haar zaakjes op orde te hebben.

Raymond Lemorne

Raymond Lemorne is een 41-jarige Franse man die als scheikundeleraar op een school werkt met middelbare scholieren. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Het is een gewelddadige man met aparte gedachten die daar apart mee om gaat. Hij denkt niet zo vaak aan anderen. Het liefste ziet hij mensen pijn hebben en hij vindt het dan ook niet erg om mensen pijn te doen.

Lieneke

Lieneke is een vriendin van Rex nadat Saskia ontvoerd is. Ze hebben het leuk als ze samen zijn, maar verder gebeurt er weinig tussen hen.

Quotes

"Hij lag in een kist, levend begraven. Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend dat hij niet kòn komen.."

Bladzijde 94

"Hoe lang lag hij hier al? Een maand? ‘Stel je voor dat ik niet kan doodgaan,’ dacht Rex, en hij barstte uit in snikken."

Bladzijde 94

"Willen slapen, niet kunnen slapen en slapen werden samen één gedachte: Saskia overkwam op dit moment iets gruwelijks. Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde- de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei, en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden."

Bladzijde 25

Thematiek

Dood van een geliefde
Het thema is de dood van een geliefde. Saskia en Rex zijn een stel op vakantie wanneer Saskia opeens verdwijnt. Lange tijd is ze vermist en weet Rex niet wat er aan de hand is. Dit komt pas later uit wanneer Rex met zijn nieuwe liefde op vakantie gaat. Als de dader zich bij Rex meldt blijkt hoeveel hij van Saskia houdt: hij komt er alleen achter wat er met Saskia is gebeurd als hij hetzelfde ondergaat en dat doet hij uiteindelijk. Dit moet Rex ook met de dood bekopen.

Motieven

Misdaad
Misdaad: de dader van Rex en Saskia, Raymond Lemorne, is zeer gewelddadig. Hij heeft zelfs een wapen gekocht waar hij eventueel iemand mee kan vermoorden. In de tijd dat hij bezig was heeft hij veel slachtoffers gemaakt.

Vermissing
Saskia is vermist en niemand weet wat er met haar is gebeurd. Hierdoor kan haar geliefde ook niet echt rouwen want misschien leeft ze nog wel.

Trivia

In 1988 is Het gouden ei in Nederland verfilmd onder de naam ‘Spoorloos’. Vervolgens is het in 1993 verfilmd in Amerika onder de naam ‘The Vanishing’.

Titelverklaring

De titel ‘Gouden Ei’ slaat op een droom van Saskia. Toen ze klein was droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten en ze kon niet doodgaan.

Dit slaat op de eenzaamheid die ze toen in haar droom voelde en ook het ‘opgesloten’ zitten in bepaalde gedachtes of gevoelens. In dit boek voelt Rex zich ook wel eens zo: als Saskia niet meer bij hem is voelt hij zich alleen en weet hij niet meer wat hij moet doen. Het liefste wil hij weten wat er met Saskia aan de hand is. In het verhaal wordt dan ook een aantal keer terug verwezen naar de droom over het gouden ei van Saskia.

Structuur & perspectief

Het verhaal is makkelijk geschreven en het is voor iedereen te begrijpen. Er wordt niks te veel gezegd en er is dan ook geen gebruik gemaakt van details. Als je aan het lezen bent, dan lees je alles zo weg.

Doordat er geen details zijn gebruikt wordt er ook geen gebruik gemaakt van verhaalvertragingen. Het verhaal is niet-chronologisch.

Er is veel gebruikt gemaakt van spanning. Vanaf hoofdstuk drie weten de lezers meer dan de personages uit het boek en dat maakt het spannend: je wil dat de personages in het verhaal het ook zo snel mogelijk weten.

Het verhaal begon toen de handelingen al begonnen waren. Er is dus gebruik gemaakt van de opening-in-handeling. De personages of de plaatsen werden niet eerst geïntroduceerd. Het boek heeft wel een gesloten einde: alles is duidelijk en het verhaal stopt niet waar het boek doorloopt.

Voor het verhaal is een auctoriale verteller gebruikt. Dit wordt ook wel een alwetende verteller genoemd. Niemand uit het verhaal vertelt het verhaal, maar iemand van bovenaf lijkt het verhaal te vertellen. Hierdoor weet je als lezer ook meer dan de personages uit het boek weten.

Decor

Het verhaal speelt zich af vanaf 1950. Het merendeel van het verhaal wordt verteld vanaf 1971. Er is geen gebruik gemaakt van flashbacks, de enkele verwijzingen naar het verleden zijn namelijk geen flashbacks te noemen omdat het hele korte verwijzingen zijn.

Verder heeft het verhaal een niet-chronologische volgorde. Het begint bij de ontvoering, dan wordt er voor de lezer duidelijk wat er is gebeurd doordat er een stuk over de ontvoerder wordt verteld, dan is Rex bezig met de ontvoering actueel maken en dan pas wordt het ook voor hem duidelijk wat er aan de hand is.

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Aan het begin in Frankrijk, want hier gaan Rex en Saskia naartoe op vakantie. Daarna speelt het zich af in Italië, want hier is Rex met Lieneke op vakantie. Aan het einde van het verhaal speelt het zich ook nog heel even in Nederland af: bij het huis waar Rex woont.

Er is in dit verhaal niet duidelijk gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Stijl

De stijl van Tim Krabbé is erg kenmerkend. Hij schrijft alles namelijk zo kort mogelijk op en gebruikt geen woord teveel.

Daarnaast heeft hij een erg duidelijke schrijfstijl. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat de gedachtes van hoofdpersoon Rex erg concreet verwoord worden. Bijvoorbeeld in deze zin: ‘Als hij helder dacht was er maar één gang van zaken echt aannemelijk. Ze was in een auto gesleurd of gelokt en ontvoerd.’ – blz 23

Slotzin

Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen – ze leken van de aardbodem verdwenen. Uitleg: van Rex en Saskia is voor de rest van de wereld helemaal niks meer bekend geworden. Ze zijn levend begraven en konden niet vertellen wat er aan de hand was.

Beoordeling

Ik vond het een erg leuk verhaal om te lezen en de spanning heeft mij al die tijd dat ik het las, vastgehouden. Dit boek had ik dan ook snel gelezen. Er is geen één moment dat ik me verveelde en door de schrijfstijl van Tim Krabbé blijft het boeiend om te lezen. Daarnaast vond ik het leuk dat je als lezer op de helft van het boek meer te weten komt dan Rex zelf. Dit maakt het toch een stuk spannender.

Van te voren had ik niet verwacht dat ik het zo’n leuk boek zou vinden. Het verhaal is voor iedereen te begrijpen en door de schrijfstijl is het ook voor iedereen te begrijpen. Kortom: ik vind het een aanrader.

Recensies

"Kort samengevat vind ik dat je het boek een ‘snack’ kunt noemen. Het is een kort boekje waar je je heerlijk in kunt inleven."
http://jeroen.practisol.n...gouden-ei/

"Krabbe introduceert zijn personages summier, je leert ze vooral kennen door hetgeen ze meemaken. Dat levert de lezer een hoop tijdwinst op; voor je het weet zit je in het verhaal."
http://www.derecensent.nl..._entrypage

"Het fascinerende aan dit boek is dat achter een eenvoudige gebeurtenis een sterke gedachtegang schuilt. De verschillende technieken die de Krabbé gebruikt zorgen voor optimale spanningsbogen."
http://kunst-en-cultuur.i...rabbe.html

Overhoor jezelf

Haal uit het volgende rijtje de juiste, volledige naam van de moordenaar van Rex en Saskia
Als je de volgende gebeurtenissen in chronologische volgorde zou zetten, welke gebeurt dan als derde?
Klik aan of de volgende bewering juist is. Het verhaal van het gouden ei is in een chronologische volgorde verteld.
Kruis aan of de volgende bewering juist is. Het verhaal van het Gouden Ei is in Nederland verfilmd als \'De verdwijning\'.
Kruis aan of de volgende bewering juist is. Aan het einde van het verhaal is alles duidelijk, er kan dus gezegd worden dat het boek een gesloten einde heeft.
Van welke verteller is in dit verhaal gebruik gemaakt?
Wat voor relatie is er tussen Saskia en Rex?
In welk land wordt Saskia ontvoerd?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Er staat dat Lemorne een gemene man is, maar afgezien van de actie op Rex en Saskia wordt dat in het verhaal niet duidelijk? Hij lijkt meer een man die gewoon aparte gedachtes heeft en daar apart mee omgaat.

4 jaar geleden

Antwoorden

anoniem

anoniem

die gast was gewoon knetter gek

1 jaar geleden

gast

gast

S.

S.

Er wordt gezegd dat het verhaal zich in alle tijden kan afspelen. Maar in het boek staat, ik citeer "In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar.". Daarna staat er nog dat het 21 jaar duurde voor er weer iets dergelijks bij hem opkwam. Dus een gedeelte van het verhaal speelt zich af in 1950 en de rest pas na 1971. Er wordt dus vrij duidelijk in het boek vermeld wanneer het zich afspeelt.

4 jaar geleden

Antwoorden

G.

G.

het had ook in andere tijden kunnen afspelen, er kon net zo goed 2010 staan ipv 1950 daar draait het om

3 jaar geleden

gast

gast

N.

N.

Wie is de hoofdpersoon?
Is het rex of rex en lemourne

3 jaar geleden

Antwoorden

B.

B.

Rex en Lemoure

3 jaar geleden

A.

A.

Rex is hoofdpersoon, Saskia en lemorne zijn belangrijke bijpersonen.

2 jaar geleden

gast

gast

N.

N.

Thematiek
Dood van een geliefde
Het thema is de dood van een geliefde. Saskia en Rex zijn een stel op vakantie wanneer Saskia opeens verdwijnt. Lange tijd is ze vermist en weet Rex niet wat er aan de hand is. Dit komt pas later uit wanneer Rex met zijn nieuwe liefde op vakantie gaat.


Dit klopt helemaal niet het thema is de verdwijning van een geliefde. Je weet helemaal niet dat Saskia dood is tot het einde. Het gaat juist om de verdwijning.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

Perfecte uitleg etc. Goede samenvating
Top

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Kaan

Kaan

Mooi verslag.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

een scholier

een scholier

het is een personaal perspectief geen auctoriale verteller

3 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.

weetje dat zeker ? En waar aan weetje dat?

3 jaar geleden

A.

A.

Je hebt volledig gelijk

2 jaar geleden

gast

gast

D.

D.

Ik vind het een hele goede en duidelijke recensie. Ik heb er veel aan gehad toen ik er voor school een samenvatting over moest maken. Bedankt!!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Reinier

Reinier

goeie samenvatting TOP!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Well do, Well did, Well done! I've read this, even dutch isn't my mother tongue, I liked it. Good job, and keep going!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Misschien ook handig om toe te voegen dat een heel belangrijk motief het nummer 8 is . Denk dan vooral aan het volgende: het lievelingsnummer van Saskia is 8; ze legden twee muntjes bij het 8e paaltje; ze verschillen net geen 8 jaar qua leeftijd; 2 munten/eieren naast elkaar vormen het nummer 8; een 8 op zijn zij is het infinity logo (wat weer een referentie naar Saskia haar droom is en de oneindige liefde tussen Rex en Saskia); 8 jaar na de verdwijning ging Rex weer zoeken naar Saskia.

Ook de droom van Saskia is een motief: dit is omdat dit een metafoor voor haar eigen dood is; twee eieren die elkaar raken het nummer 8 vormen; de kans dat die twee eieren elkaar raken is net zo klein als dat iemand haar in de grond begraven vind; de droom zich plaats vind in de ruimte en de ruimte is oneindig (wat weer een referentie is naar de oneindige liefde van Rex en Saskia EN naar het nummer 8); de eerste en de laatste zin een heelal/niet op deze wereld gerelateerde vibe hebben.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Dit is inderdaad een personele hij/zij-verteller (=vertelperspectief).

Moest het een auctoriële verteller zijn dan zouden we al weten wat er was gebeurt met Saskia.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Hey,
Er staat een foutje in het verslag.
Saskia kreeg geen klap, ze ging in de auto zitten om te helpen met de doos. Daarna werd ze bedwelmd met een middel door Raymond.
Voor de rest een heel handig verslag!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniem

Anoniem

Wie is de hoofdpersonage ??

2 jaar geleden

Antwoorden

Q. Werty

Q. Werty

heb je down

2 maanden geleden

gast

gast

M.

M.

Het verhaal gaat eigenlijk over een man die rouwt. De plot = rouwende man. Hij kan alleen het rouwproces beleven en beëindigen, door hetgeen de overledene heeft meegemaakt, zelf te beleven. Er is geen logische verklaring waarom de "intelligente" Lemorne Rex opzoekt. Dit is immers zeer dom. Als de politie erbij gehaald werd, liep hij tegen de lamp. Waarom doet hij het dan? Omdat Lemorne geen mens is. Lemorne = Mourning = het rouwproces. In het verhaal wordt hij voorgesteld als een mens en ook als de dood. Uiteindelijk is de dood van de rouwer volgens de schrijver het einde van het rouwproces. Een redenering die natuurlijk niet juist is. Je kan ook op een andere manier het rouwproces beëindigen, maar dat is een ander paar mouwen. Groetjes!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Brent

Brent

ewa niffo's eng boek man

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

anoniem

anoniem

Hoe oud is Rex?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Thenewbe

Thenewbe

Is bekend hoe oud Rex is?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

mlg69

mlg69

echt vet goed gedaan??

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Abdullah

Abdullah

Thanx

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Mathijs

Mathijs

Hoe heette de snelweg waar Saskia de munten neerlegde?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

zilveren ei

zilveren ei

Het ei was niet van goud maar van zilver.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Dekoeendekoe

Dekoeendekoe

ik weet niet of ik het boek ga lezen maar ik vond het leuk om dit verslag te lezen

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

buitenlander

buitenlander

wejow wejow gek boek man

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Dieuwertje

Dieuwertje

Tot welk genre zou je dit boek in kunnen delen

1 jaar geleden

Antwoorden

Q. Werty

Q. Werty

thriller
mevrouw BLok

2 maanden geleden

gast

gast

mootje

mootje

mooi

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Ben

Ben

Top! thnx

1 jaar geleden

Antwoorden

henk

henk

ja vind je dat ik ben het daar compleet niet mee eens

8 maanden geleden

gast

gast

henk

henk

Godfried Bomans
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Godfried Bomans
Godfried Bomans (1965)
Godfried Bomans (1965)
Algemene informatie
Volledige naam Godfried Jan Arnold Bomans
Geboren 2 maart 1913 te Den Haag
Overleden 22 december 1971 te Bloemendaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1936 - 1971
Bekende werken o.a. Erik of het klein insectenboek
Dbnl-profiel
Website
Portaal Portaalicoon Literatuur
Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 – Bloemendaal, 22 december 1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid.

Bomans heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs.

Godfried Bomans werd bij het grote publiek vooral populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek (tien drukken in het verschijningsjaar 1941) en na de Tweede Wereldoorlog met de strip Pa Pinkelman in de Volkskrant en weer wat later met zijn columns op de voorpagina van die krant, zijn stukken in Elsevier en zijn radio- en tv-optredens. In oktober 2000 schonk de weduwe van Godfried Bomans zijn archief aan het Nederlands Letterkundig Museum.

Bomans was een groot kenner van het werk van Charles Dickens. Hij speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van de vertaling in het Nederlands van het complete werk van Dickens, die in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in pocketformaat door Uitgeverij Het Spectrum werd uitgegeven. De langverwachte biografie van Dickens heeft hij echter nooit geschreven.


Inhoud
1 Biografie
1.1 Jeugd
1.2 Debuut
1.3 Mediabekendheid
2 Stijl
3 Gedachtegoed
4 Eerbetoon
4.1 Herdenking en onderscheiding
4.2 Vernoemingen
5 Enkele anekdotes
6 Bibliografie
6.1 Toneel
6.2 Dagboeken
6.3 Essays
6.4 Discografie
7 Over Godfried Bomans
8 Zie ook
9 Externe links
Biografie
Jeugd
Godfried was een zoon van Johannes Bernardus Bomans (1885-1941) en Arnoldina Josephina Oswalda Reynart (1883-1955) en werd vernoemd naar zijn peetoom Godefridus (Frits) Keunen (1853-1914), die getrouwd was met een halfzuster van Bomans' moeder. In latere verhalen komt regelmatig een oom Frits voor. Godfrieds grootvader van vaders kant, Johannes Michiel Bomans (1850-1909), is directeur van het Haarlems Dagblad geweest.

In 1913 begon zijn vader een advocatenpraktijk in Haarlem waarheen de familie verhuisde; Godfried was nog maar een paar maanden oud. Hij heeft zich zijn leven lang Haarlemmer gevoeld. Zijn vader werd voor de Roomsch-Katholieke Staatspartij gekozen tot lid van de Tweede Kamer, wat hij tot 1929 bleef. Bomans sr. was ook, tot zijn onverwachte overlijden in 1941, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en zelfs in 1940 enkele maanden plaatsvervangend commissaris van de koningin voor deze provincie, ook ten tijde van de Duitse inval. Vader Bomans, sinds 1933 woonachtig op het landgoed Berkenrode in Heemstede, publiceerde onder andere een geruchtmakende serie historische romans, de Donald-cyclus, onder het pseudoniem J.B. van Rode.

Reeds als middelbare scholier had Bomans literaire belangstelling; zo was hij redacteur van schoolkranten en publiceerde hij korte verhalen, ook in literaire tijdschriften en studentenbladen.

In 1926 ging Bomans naar het Triniteitslyceum in Overveen[1] en van 1933 tot 1939 studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde er zijn kandidaatsexamen Rechten in 1936. Van 1938 tot 1939 was Bomans redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. In 1939 vertrok hij plotseling naar Nijmegen, waar hij zich inschreef als student Wijsbegeerte. Hij werd er actief lid van het culturele Corpsdispuut ter Sociëteit De Gong. In 1941 verloofde Godfried zich met Gertrud Maria ('Pietsie') Verscheure.

Debuut
Bomans debuteerde in 1932, onder het pseudoniem Bernard Majorick, met Drijfjacht en Gebed voor Nederland. In datzelfde jaar schreef hij ook het historische toneelstuk Bloed en liefde, waarin zijn karakteristieke humor al duidelijk herkenbaar is.


Gevelsteen voor Pieter Bas
(Breestraat, Leiden)
De memoires of gedenkschriften van Mr. P(ieter) Bas verschenen in december 1936, met tekeningen van zijn jeugdvriend Harry Prenen die ook latere boeken van Bomans zou illustreren. Met Prenen richtte hij in hetzelfde jaar de "Rijnlandsche Academie" op, een pseudogewichtig genootschap waarmee zij de aangekondigde demping van de Haarlemse Bakenessergracht wilden voorkomen. Zij slaagden overigens in hun opzet. De Rijnlandsche Academie werd daarna vooral in een uitvoerige, maar helaas nooit gepubliceerde correspondentie voortgezet.

Eind 1939 schreef hij, nog steeds in Nijmegen, zijn bekendste werk: Erik of het klein insectenboek dat in december 1940 werd uitgegeven bij Het Spectrum.

In 1941 was hij voor het eerst officieel Sinterklaas, in Nijmegen. Ook later zou hij bij intochten op tv in die rol optreden. In 1943 gaf hij zijn studie op en verhuisde terug naar Haarlem. Op 14 april 1944 trouwde hij in Nijme

8 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast