Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 1868 woorden
  • 24 maart 2020
  • 1044 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
1044 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het gouden ei

Thema: - Dood van een geliefde

Saskia is de geliefde van Rex. Saskia verdwijnt. Om te weten te komen         wat er gebeurd is met Saskia moet Rex hetzelfde ondergaan. Rex verdwijnt daardoor ook en Lieneke verliest Rex.

Motieven:    

  • Eenzaamheid en Angst (abstract motief)

Saskia maakte deze angst en eenzaamheid de eerste keer mee in   haar nachtmerrie over het gouden Ei. Saskia zit alleen vast in een gouden ei. Ze werd hieraan herinnerd toen Rex benzine ging halen in Italië en haar alleen achter liet.

Rex voelt zich eenzaam wanneer Saskia wordt ontvoerd en geeft hem angst als hij niet weet waar ze is.

  • Vermissing

Saskia is vermist en niemand weet waar ze is.

           Rex is aan het einde van het boek voor Lieneke ook vermist en zij weet    

           ook niet waar hij is.

  • Dood

           Rex en Saskia zijn aan het einde van het boek allebei dood. Ze worden          

           levend begraven in een houten kist.

  • Toeval

Als Saskia en Rex meteen na het tanken door waren gereden (Wat Rex het liefst had gewild) Had Saskia Lemorne nooit ontmoet.

In de droom van Saskia kan zij door toeval verlost worden. Terwijl in werkelijkheid Saskia door toeval het slachtoffer van een crazy person wordt.

Titelverklaring:

  • het gouden ei’ verwijst naar de nachtmerrie die Saskia had

Toen ze een klein kind was. Ze droomde dat ze zat opgesloten in een een Ei dat door het heelal vloog. Alles was Zwart, er waren geen sterren. Ze zou altijd in het ei moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er vloog nog zo een gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsen zouden ze allebei de eieren vernietigd zijn, dan was het afgelopen.                                          Dit slaat op de eenzaamheid die ze toen in haar droom voelde en ook het ‘opgesloten’ zitten in bepaalde gedachtes of gevoelens. In dit boek voelt Rex zich ook wel eens zo: als Saskia niet meer bij hem is voelt hij zich alleen en weet hij niet meer wat hij moet doen. Het liefste wil hij weten wat er met Saskia aan de hand is. In het verhaal wordt dan ook een aantal keer terug verwezen naar de droom over het gouden ei van Saskia.

Perspectief:

  • alwetende verteller.

Niemand uit her verhaal vertelt het verhaal, maar iemand van   bovenaf vertelt het verhaal. Hierdoor weet je als lezer ook meer dan dat de personages weten.

 

Ruimte: 

  • Frankrijk: Total-benzinestation: Hier wordt Saskia ontvoerd

 

  • Vakantiehuisje van Lemorne : Dit huisje is in slechte staat en gebruikt dit als smoes om vaak weg te kunnen gaan om zich te voorbereiden op de daden die hij gaat plegen. Lemorne geeft zijn dochters zware klusjes zodat ze niet meer willen komen helpen

 

  • Italië: Rex en Lieneke zijn hier samen op vakantie

 

  • Huis van Rex in Nederland

 

Tijd:

  • Niet-chronologische volgorde, Flashbacks, Flashforward

             Tussen Hoofdstuk 1 en gedeelte van 3 gebeuren in dezelfde tijd. Tussen hoofdstuk 4 en 5 is niet veel tijd voorbijgegaan.

 H1 : 1975, ontvoering van saskia

H2 : 1983, 8 jaar na ontvoering van Saskia. Rex is op vakantie met zijn 

Nieuwe vriendin

H3 : 1950 – 1975, Raymond Lemorne wordt geïntroduceerd vanaf  16 ze jaar, waar hij zijn eerste impulsieve gedachte krijgt. Eenentwintig jaar later is hij leraar en getrouwd met twee dochters. Voor de eerste keer na al die jaren vraagt hij zich alweer iets af: Zou ik in staat zijn een misdaad te plegen? Drie jaar later besluit hij dit te proberen en bereid hij zich hierop voor. In 1975 slaagt hij hierin en Saskia is daarmee verdwenen.

H4, H5 : Er wordt verteld hoe Rex erachter komt hoe Saskia verdwenen is

Personages:

  • Raymond Lemorne:

Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een nette Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij heeft totaal geen last van zijn geweten: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij concentreert zich volledig op zijn doel. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij oefent veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim.

  • Rex Hofman:

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij had een relatie van vier jaar met Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, en dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolg dat hij dood gaat. Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd één met haar te worden. Eén met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden. Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, net als Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt ook de droom van het gouden ei.

  • Saskia Ehlvest:

Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet uitgebreid beschreven. Ze heeft rood haar en ze was erg ijdel (ze wilde er altijd goed uitzien) ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt onder andere uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen) Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten (bijvoorbeeld in een auto of in een toilet). De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Soms zit Rex Saskia een beetje te jennen, maar dat komt volgens hem omdat hij echt van haar houdt.

  • Lieneke

Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.

Stijl:

Tim Krabbè scrijft alles zo kort mogelijk op en gebruikt geen woord teveel. Hij heeft een duidelijke schrijfstijl. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat de gedachtes van de hoofdpersoon Rex erg concreet verwoord worden. 

Samenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Op een gegeven moment stopt Rex bij een benzinestation aan de Autoroute om te tanken. Saskia gaat naar het benzinestation om wat blikjes drinken te halen. Rex wacht buiten en maakt een foto. Hij denkt terug aan 3 jaar geleden. Toen gingen ze voor het eerst op vakantie en kwamen ze zonder benzine te staan. Saskia had drie uur in de auto moeten wachten en was toen erg in paniek geweest. Ze moest toen denken aan haar droom. In die droom zat ze opgesloten in een gouden ei dat door de ruimte zweefde.

Rex wacht buiten al een tijdje op haar. Hij wordt ongerust omdat Saskia nog steeds niet terug is gekomen. Hij besluit haar te gaan zoeken in het benzinestation. Niemand heeft Saskia gezien, ze is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne is altijd al een vreemd figuur geweest. Toen hij 16 jaar oud was sprong hij van een flatgebouw af, om te voelen of hij de mogelijkheid had om te springen. Eenentwintig jaar later kwam er weer zo´n soort idee in hem op. Hij was leraar Scheikunde, was gelukkig getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij toevallig een klein meisje dat bijna verdronk. Na dit toeval vroeg Raymond zich af of hij ook in staat was om een misdaad te plegen. Hij besluit het te proberen en begint met de voorbereidingen van de perfecte misdaad. Eerst bouwt hij een vakantiehuisje, waar hij zijn slachtoffer in zou kunnen opsluiten. Ook maakt hij een pot chloroform waarmee hij zijn slachtoffer bewusteloos kan maken. Hij koopt een oud matras en een pistool. Dan begint hij met het echte werk. Het oefenen en voorbereiden van de moord zelf. Eerst wil hij kijken hoe het is om te moorden. Dit doet hij door twee kampeerders dood te schieten die op zijn grasveldje waren gaan staan.

Zijn plan was om bij een tankstation langs de Autoroute, met zijn ene arm in een mitella, aan een buitenlandse vrouw te vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dan zou hij haar bewusteloos maken met behulp van het chloroform. Hij oefent dit plan een paar keer, en als hij eenmaal klaar is om het te proberen, heeft hij gelijk beet. Saskia spreekt hem aan omdat ze geïnteresseerd is in de sleutelhanger met de letter R, die hij bij zich heeft. Op dat moment is Saskia verloren.

Acht jaar nadat Saskia spoorloos was verdwenen, vraagt Rex tijdens een vakantie in Italië zijn huidige vriendin Lieneke ten huwelijk. Een gewonnen badmintonwedstrijd gaf daarvoor de doorslag. De verdwenen Saskia blijft toch een rol spelen in de relatie van Rex en Lieneke. ’s Nachts heeft Rex een enge nachtmerrie over het gouden ei. Dezelfde droom als die van Saskia indertijd.

Eenmaal terug gekomen uit Italië, begint Rex een zoektocht naar Saskia. Er komen weinig reacties op de advertenties die hij in Franse kranten had laten plaatsen. Op 1 reactie na. Deze reactie was afkomstig van Raymond Lemorne. Hij komt naar Amsterdam om Rex aan te bieden al zijn vragen te beantwoorden. Er was wel één voorwaarde. Rex moest hetzelfde ondergaan als wat Saskia had moeten doorstaan.

Rex herkent Lemorne nog wel. Hij herinnerde hem als de man met de mitella. Rex stemt toe en weet dat hij daarmee zijn doodvonnis tekent. Rex en Raymond rijden naar het benzinestation. Hier moet Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Hij valt langzaam in een diepe slaap, terwijl Lemorne vertelt wat er met Saskia is gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.

Lieneke zoekt Rex, maar ze komt erachter dat hij spoorloos verdwenen is. Van Saskia en Rex is nooit meer iets vernomen.

Youtube: Londono Inc

Instagram/Snapchat/Twitter: Londono_Inc

REACTIES

L.

L.

Het kan niet beter worden. heel goed geddan

4 jaar geleden

J.

J.

Eindelijk heb ik een goede analyse van het Gouden Ei gevonden. Esteban jij bent mijn redder

4 jaar geleden

L.

L.

je weet al mattie. echt een nationale held

4 jaar geleden

G.

G.

Geweldig! Ik heb in mijn leven een tal van analyses van literaire werken doorgenomen, maar nog nooit een zoals die van Mijnheer Londoño. Wat een passie voor literatuur! Echt op universitair niveau. Het is best wel moeilijk om zoiets te reproduceren en nou met zo’n ingewikkeld boek. Petje af jongeman.

4 jaar geleden

Z.

Z.

Bruh

4 jaar geleden

E.

E.

geef eens aub snel een fragment datje aansprak met de bladzijde erbij

2 jaar geleden

Pinda

Pinda

Die ene met het gouden ei

2 maanden geleden

Pinda

Pinda

uhmmm was vlg mij blz 1-300 ofzo

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"