Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 10
Foto van Sascha
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
 • Boekverslag door Sascha
 • 5e klas havo | 2161 woorden
 • 28 juni 2022
 • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
316
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Genomineerd) , Libris Literatuur Prijs (2006 Genomineerd) , F.Bordewijkprijs (2006 Winnaar)

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
 • Joespeed boot

  Samenvatting

  Jan, Pims oudere broer, is in de winter van 2011 overleden en Pim neemt voor de eerste keer na zijn begrafenis weer contact op met zijn vriendin Eva. Eerst lijken de spelletjes van de drie musketiers, Eva, Laurens en Pim, zoals vroeger te zijn maar een paar dagen later wordt Eva voor het eerst niet uitgenodigd; als ze toch naar de boerderij fietst, hoort ze de jongens over meisjes praten en ze ziet ze in de weer met seksblaadjes. Laurens en Pim zijn erg bezig met meisjes en weer een paar dagen later maken ze een lijst van meisjes op de muur van het kerkhof en geven hun punten: hoe mooier, des te meer punten. Ze hebben het plan om te onderzoeken of ze die punten verdienen en daar hebben ze Eva's hulp bij nodig. Zij moet een raadsel bedenken dat de meisjes moeten oplossen. Eva bedenkt het volgende raadsel: in een verder lege kamer hangt een dode man in een strop met een plas water onder zich. Wat is er gebeurd?

  Twee dagen later verzamelen ze zich in de vacuümschuur bij Laurens. Pim neemt een meisje mee: Buffalo-An. Als ze Eva's raadsel oplost, wint ze tweehonderd euro. Per gok moet ze een kledingstuk uittrekken. Eva voelt zich ongemakkelijk, probeert An te helpen en zij kleedt zich uit tot en met haar rokje en schoenen, dan stopt ze. Laurens en Pim vinden het echter fantastisch en besluiten dat ze haar vijf punten houdt. Ze overtuigen Eva ervan te blijven omdat ze haar nodig hebben als een soort notaris. Gedurende de zomer volgen er vele meisjes. Omdat Eva de tweehonderd euro naar een van de meisjes gegooid heeft, veranderen wel de spelregels: als de meisjes het raadsel oplossen, mogen ze Laurens en Pim iets laten doen. Als ze het niet oplossen, mogen Laurens en Pim hen iets laten doen. Waar het niet oplossen van het raadsel eerst alleen tot half ontblote meisjes leidde, leidt het nu tot het aanraken van de meisjes, het pijpen van de jongens en meer.

  Eva wil het spel doen stoppen maar Laurens gaat op vakantie. Ze gaat met Elisa, een meisje met wie ze kort bevriend was op de basisschool, naar een meer om te zwemmen en ook zij is al veel bezig met seks. Omdat Eva weet dat Elisa de laatste is op Laurens' en Pims lijstje, vertelt ze haar het raadsel en de oplossing.

  Ondertussen maakt Eva zich veel zorgen om haar zusje Tesje dat zich steeds dwangmatiger gedraagt. Zo mag ze de gang niet doorlopen zonder van alles op een afgesloten en opgeborgen computer te typen. Eva sluit de computer stiekem weer aan, zodat ze kan achterhalen wat ze allemaal schrijft. Dat blijken alleen maar pagina's vol betekenisloze letters te zijn. De dag van het laatste meisje, Elisa, is aangebroken en ze komt naar Eva's huis. Elisa kent het raadsel en lost het op. Ze laat Laurens en Pim zich uitkleden maar de jongens keren zich tegen Eva en zeggen o.a. dat zij Elisa's eerste paard gedood heeft, waardoor Eva er ook aan moet geloven. Vervolgens zegt Elisa dat Eva nog maagd is en de opdracht is dat of de jongens dat oplossen of zijzelf dat oplost. Eva laat de eer aan zichzelf en brengt de steel van een schep bij zich naar binnen. Maar Elisa is nog niet klaar en ze geeft de jongens de opdracht Eva klaar te laten komen. Als dat lukt, mogen ze haar neuken. Pim grijpt een gaatjesmaker en brengt die bij Eva naar binnen, terwijl Laurens haar vasthoudt. Elisa geeft hem ook nog behangerslijm aan. Hij gaat zodanig met de gaatjesmaker tekeer dat hij onder het bloed komt te zitten. Dan schreeuwt Laurens dat Pim moet ophouden en weet Eva omhoog te krabbelen. Ze grijpt de schep, slaat ermee naar Laurens’ oog en gaat ervandoor. Omdat ze niet weet waar ze heen kan gaan, fietst ze naar Laurens’ moeder. Ze moet overgeven en Laurens’ moeder bekommert zich om haar, totdat Laurens aan komt fietsen met een grote wond boven zijn oog. Laurens zegt dat Eva alles gelogen heeft en dat zij hem geslagen heeft. Eva gooit de emmer met haar braaksel naar hem toe en Laurens’ moeder verwijdert haar uit de winkel. Ze gaat naar huis en probeert zich te wassen. Haar broer Jolan komt binnen en zegt dat hij zich zorgen maakt om Tesje, dat haar gedrag steeds erger wordt. Ze besluiten meteen met zijn drieën naar het ziekenhuis te fietsen om Tesje op te laten nemen.

  Twaalf jaar later ontvangt Eva van Pim een uitnodiging voor de herdenking van Jans dertigste verjaardag en de inhuldiging van een melkrobot. Ze wordt boos en besluit wraak te nemen. Ze vriest bij de buurman een bak met water in en op de dag van het feest rijdt ze daarmee naar Bovenmeer, het dorp waar ze opgroeide en alles heeft plaatsgevonden. Ze gaat eerst langs bij haar ouders maar die slapen en ze vertrekt weer. Dan stopt ze bij de slagerij van Laurens en zijn moeder. Ze volgt ze naar Pims boerderij. Terwijl de andere gasten aankomen, rijdt ze terug met een emmer mest. Ze breekt in in de slagerij en smeert alle bestellingen voor Oud en Nieuw in met mest. Daarna rijdt ze terug en als iedereen gearriveerd is, tilt ze het blok ijs naar het melkhuisje. Ze zet er een warmtelamp op en knoopt een touw met een strop aan het dak. Ze gaat op het blok ijs staan, steekt haar hoofd door de strop en wacht tot het ijs gesmolten is.

  Beoordeling

  Dit boek is mij door zo veel mensen aangeraden, dat mijn verwachtingen waarschijnlijk iets te hooggespannen waren. Het verhaal wordt traag verteld en ik kwam er maar langzaam in. Ik vond ook geen motivatie om het uit te lezen omdat ik al vermoedde dat het einde niet heel vrolijk was. Het verhaal heeft wel veel indruk op me gemaakt, vooral vanwege het einde. Spit maakt van bijna elke zin iets bijzonders door beeldspraak of stijlfiguren te gebruiken of door de betekenis waarover je kan blijven nadenken. Dat kan dus ook een reden zijn dat ik het boek zo langzaam gelezen heb: vaak las ik een zin of alinea nog eens over.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Online oplichting

Tips en trucs om geen slachtoffer te worden van online oplichting

Recensie Bespreking

"Plot en thema’s van Het smelt zijn niet per se vernieuwend, maar de invulling die Spit eraan geeft, met haar eigen stem, maakt het tot een oorspronkelijk en indrukwekkend debuut, zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste in tijden."

https://www.nrc.nl/nieuws...0-a1115990

Analyse

Letterlijk slaat de titel op het ijsblok dat smelt. Je leert dit ijsblok kennen als de oplossing van het raadsel dat Eva aan de meisjes vertelt die door Laurens en Pim uitgenodigd worden voor een soort vleeskeuring. De meisjes mogen vragen stellen om het raadsel op te lossen en bij iedere foute vraag moeten ze een kledingstuk uittrekken. In het raadsel hangt een dode man aan een strop in een verder lege kamer met onder hem een plas water. De vraag is: wat is er gebeurd? Hij blijkt zelfmoord te hebben gepleegd door zijn nek in de strop te steken en op een blok ijs te gaan staan. Als het blok ijs is weggesmolten, hangt hij zichzelf op. Eva pleegt aan het einde van het verhaal op deze manier zelfmoord in het melkhuisje op Pims erf.

Opbouw

Het boek is verdeeld in drie soorten hoofdstukken: de ene hoofdstukken hebben tijden als titels en spelen in het heden, wanneer Eva met het blok ijs terug naar Bovenmeer rijdt. De andere hoofdstukken hebben data als titels en spelen in de zomer dat alles uit de hand loopt. De laatste soort hoofdstukken hebben gewone titels en vertellen in het algemeen over Eva's jeugd in Bovenmeer. Deze hoofdstukken staan niet in chronologische volgorde.

personages

-Eva is geboren in 1988, ze is wat fors en daarom draagt ze altijd lange mouwen. Eva is thuis de redder. Ze maakt zich zorgen om haar ouders en zusje en probeert te doen wat goed is om hen te helpen. Haar vader werkt bij een bank, wil liever een ander leven, drinkt en laat haar een strop zien. Zij vraagt zich af wat ze tegen hem moet zeggen om te voorkomen dat hij zich ophangt. Haar moeder verstopt drank in het kippenhok en de kelder. Tijdens een quiz georganiseerd door de kerk drinkt ze zoveel dat ze onderuit gaat. Eva is bevriend met Laurens en Pim: de enige twee leeftijdsgenootjes in het dorp. Met zijn drieën vormen ze op de school een bijzetklasje en omdat ze door de andere kinderen ‘de drie parasieten’ genoemd worden, noemen ze zichzelf ‘de drie musketiers’.

-Jolan is geboren in 1985, hij is Eva’s oudste broer en onderdeel van een tweeling van wie het meisje tijdens de bevalling is overleden. Jolan houdt van dieren en de natuur. Hij voelt zich waarschijnlijk schuldig over zijn uit huis gaan in 2003, dat hij Eva achterliet, of misschien weet hij zelfs wel wat er die zomer gebeurd is, want hij stuurt Eva regelmatig geld. Hij is nu onderzoeker (sprinkhanen) in Leuven.

-Tes de wolf is geboren in 1991, is vernoemd naar het eerder overleden tweelingzusje van Jolan en is een fragiel meisje. Ze slaapt en eet slecht, haar haar groeit slecht en ze heeft last van een obsessieve compulsieve stoornis, zo moet ze alles zestien keer kauwen, mag ze de keuken niet in als ze niet eerst allerlei handelingen met de deurklink van de keukendeur uitvoert en ze mag niet langs de oude, afgesloten computer lopen zonder er iets op te typen.

-Pim is een vriend van Eva, Eva vindt hem net iets leuker dan Laurens, zijn ouders hebben een boerderij. Hij heeft Eva een keer naar de kant geduwd tijdens het zwemmen en heeft tegen Eva gezegd dat ze knap geworden is. Pim is de leider van het vriendengroepje, hij neemt het initiatief en gaat verder dan Eva en Laurens samen zouden doen.

-Laurens is een vriend van Eva, hij delft vaak het onderspit ten opzichte van Pim. Zijn ouders hebben een slagerij. Als Pim na groep 8 naar een andere school gaat, fietsen Eva en Laurens samen naar school maar al snel wordt duidelijk dat hun vriendschap niet veel voorstelt. Ze doen dat alleen vanwege de gezamenlijke vriendschap met Pim en op een gegeven moment laat Eva hem staan.

-Elisa komt in groep 5 nieuw in de klas. Ze is er maar een paar maanden en gaat daarna naar groep 6. Ze woont bij haar oma en heeft een paard. Omdat de meisjes in groep 5 Elisa niet moeten, trekt ze naar Eva toe, hoewel ze twee jaar ouder is. Voor het eerst heeft Eva een vriendin en ze gaat elke middagpauze bij haar oma eten en daarna rijdt Elisa paard. Eva en Elisa blijven vier maanden vriendinnen, totdat Elisa naar groep 6 wordt overgeplaatst en ze daar vriendinnen krijgt. Dan is Eva weer op Laurens en Pim aangewezen. Eva gaat dan alleen naar haar paard toe en voert hem snoep. Op een avond ligt het paard dood in de wei en Eva denkt dat dit haar schuld is.

historische tijd

Eva, Laurens en Pim worden in 1988 geboren. De zomer die uit de hand loopt, is in 2002 Eva gaat twaalf jaar later terug naar Bovenmeer, dus dan is het 2014.

plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich vooral af in het Belgische dorp Bovenmeer. Eva groeit hier op en in de hoofdstukken met tijden als titel rijdt ze er vanuit Brussel naar terug en verblijft ze er ongeveer een dag.

tijdsvolgorde

Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld: in het heden keert Eva terug naar Bovenmeer en in het verleden groeit ze daar op. Losse herinneringen aan haar jeugd worden afgewisseld met een beschrijving van de rampzalige zomer in 2012.

Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld: in het heden keert Eva terug naar Bovenmeer en in het verleden groeit ze daar op. Losse herinneringen aan haar jeugd worden afgewisseld met een beschrijving van de rampzalige zomer in 2012.

perspectief

In alle hoofdstukken is een ik-verteller aan het woord: de hoofdpersoon Eva de Wolf. In de hoofdstukken met gewone titels vertelt ze in de verleden tijd en kijkt ze dus terug op haar jeugd, haar ouders en de vriendschap met Laurens en Pim. In de andere hoofdstukken vertelt ze in de tegenwoordige tijd.

motieven

Verkrachting/seksualiteit

Laurens en Pim zijn erg met meisjes en seks bezig, meer dan Eva. Ze lezen seksblaadjes, bekijken sekstapes, oefenen met beffen en aftrekken en verzinnen een spel om meisjes naakt te kunnen zien. Dat spelt loopt uit de hand en Eva wordt daar het slachtoffer van: Pim randt Eva aan met een gaatjesmaker en Laurens houdt haar in bedwang.

Familie

In het boek spelen drie gezinnen een rol: het gezin van Eva, Laurens en Pim. In het gezin van Eva is duidelijkst het meeste aan de hand: haar ouders zijn ongelukkig, drinken te veel en de kinderen lijden daaronder. Ook in het gezin van Pim gebeurt een drama: zijn broer wordt gepest en pleegt zelfmoord en zijn moeder gaat dan tijdelijk ergens anders wonen. De koeien worden verwaarloosd en ook Pim wordt een beetje aan zijn lot overgelaten. in deze tijd ontwikkelt hij zijn obsessie met seks.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"

Ook geschreven door Sascha