Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


Inhoud
Biografie van Jan Terlouw
Samenvatting
Beschrijving van de hoofd- en bijpersonen
Vragen
Beoordeling

Biografie van Jan Terlouw.

Jan Terlouw is op 15 November 1931 geboren in Kampersveen, een dorp in Overijssel. Hij was de zoon van een dominee. Hij had nog twee jongere broertjes en twee jongere zussen. Hij is opgegroeid in de dorpen Garderen en Wezep. Hij maakte in Wezep de laatste oorlogsjaren mee. De beide dorpen zijn terug te vinden in zijn boeken.
Jan Terlouw is wis- en natuurkunde gaan studeren. Toen hij klaar was met zijn studie is hij gepromoveerd in thermonucleair onderzoek. Hij verrichte onderzoek in Amerika, Nederland en Zweden. In 1966 is hij lid geworden van de D66 hij was zo enthousiast over de D66 dat hij stopte met zijn onderzoeken en fractievoorzitter van de D66 werd. Zijn belangstelling ging uit naar Economische zaken en Milieu, later is hij minister van Economische zaken geworden. Daarna is hij Secretaris-Generaal, Commissaris van de Koningin in Gelderland geweest. In 1999 werd hij Senator van de eerste kamer.

Zijn vader vertelde hem altijd verhalen. Toen hij zelf vader werd vertelde hij ook graag verhalen. De verhalen die hij vertelde verzon hij bijna allemaal zelf. Zijn vrouw en kinderen spoorden hem aan om zijn verhalen op te gaan schrijven. Zijn vrouw stuurde de verhalen op naar Paul Biegel (kinderboekenschrijver). Paul Biegel haalde hem over om een boek te schrijven. Hij had net een reis door Rusland gemaakt hij is daardoor geïnspireerd. Hij heeft toen het boek Pjotr geschreven.

Dit zijn de boeken die Jan Terlouw geschreven heeft:

1970 De avonturen van Oom Willibrord
1970 Pjotr
1971 Koning van Katoren
1971 Bij ons in Caddum
1972 Oorlogswinter
1973 Briefgeheim
1974 De heks van Ijsselstein
1975 De nieuwe trapeze (samen met Paul Biegel)
1976 Oosterschelde windkracht 10
1978 De Derde Kamer
1983 Naar zeventien zetels en terug
1986 Gevangenis met open deur
1989 Kunstrijder
1993 De uitdaging en andere verhalen
1998 Eigen Rechter
1999 Gaan waar de woorden gaan

Samenvatting

De vader van Justus Verdaasdonk wordt verdacht van bouwfraude. Als hij wordt vrijgesproken twijfelt Justus of hij wel onschuldig is. Justus komt er achter dat zijn vader wel schuldig is. Als hij dit ontdekt heeft wil hij niet meer thuis wonen en leven van het geld dat zijn vader oneerlijk heeft verdient. Hij gaat weg van huis maar laat wel een briefje achter waarom hij is weg gegaan, hij houdt ook contact met zijn ouders en komt af en toe nog even thuis. In de tijd dat Justus niet thuis woonde heeft hij veel hulp van zijn zus gekregen. Hij verdient geld met verschillende baantjes. Justus maakt veel vrienden door andere mensen te helpen hij helpt een vluchteling die illegaal in Nederland is om een verblijfsvergunning te krijgen. Hij wordt verliefd op een meisje (Noortje) dat hij een keer gezien heeft toen zij de auto van zijn baas bekraste. Justus komt erachter dat zijn baas ervoor gezorgd heeft dat de familie van dat Noortje hun is kwijtgeraakt. Hij helpt samen andere mensen, waar hij bij gewerkt heeft, om het huis terug te krijgen. Uiteindelijk komt Justus weer bij zijn vader en moeder thuis wonen.

Woorden: 194

Beschrijving van Hoofd- en bijpersonen

Hoofdpersoon:
Justus Verdaasdonk is de hoofdpersoon. Hij is 16 jaar oud en in het verhaal wordt hij 17, hij zit in het laatste jaar van de HAVO. Justus is heel rustig en eerlijk zijn zus noemt hem daar door wel eens Cristiaan Correct. Hij heeft donker, bijna zwart haar en bruine ogen.

Bijpersonen:

Yvonne Verdaasdonk:
Yvonne is de zus van Justus. Ze studeert rechten in Leiden maar is daar bijna mee klaar. Ze is heel spontaan en zicht dingen altijd direct. Ze staat in het verhaal aan de kant van haar vader maar probeert Justus toch zoveel mogelijk te helpen.

Vader Verdaasdonk:
De vader van Justus heeft veel vrienden en is erg gul en sympathiek. Hij vindt het niet erg om geld te verdienen op een manier die niet helemaal legaal is. Uiteindelijk geeft hij Justus gelijk dat het verkeerd is om geld te verdienen over de rug van anderen.

Noortje van der Molen:
Noortje is de vriendin van Justus. Ze is ongeveer net zo oud als Justus en volgens hem is ze mooi. Justus gaat veel met haar om Noortje. In het verhaal doet ze niet zoveel maar doordat Justus haar leert kennen krijgt hij het idee om haar ouders te helpen hun huis terug te krijgen.

Piet Kozijnse:
Justus komt bij Kozijnse werken als hij net bij zijn vorige baan ontslagen is. Als Justus Noortje leert kennen en erachter komt dat hij ervoor gezorgd heeft dat haar familie hun huis is kwijtgeraakt bedenkt hij een plan om het huis weer terug te krijgen.

Bashir:
Bashir is illegaal in Nederland en hij werkt in een autosloperij. Justus leert hem kennen als hij ook in die sloperij komt werken. Justus en zijn zus helpen Bashir om een verblijfsvergunning te krijgen.

Vragen

A. Welk genre is dit boek en waarom?
Het is een detective omdat Justus allemaal dingen gaat uitzoeken en veel dingen ontdekt.

B. Leg de Titel uit.
Het boek heet eigen rechter omdat Justus voor zichzelf bepaalt wat goed is. Aan de ene kant wil hij zich aldoor aan de wet houden en aan de andere kant overtreedt hij een aantal keer de wet omdat hij dat domme regels vindt.

C. Waar gaat het verhaal over in ėėn zin?
Justus wil niet meer bij zijn vader en moeder thuis wonen omdat zijn vader geld op een oneerlijke manier heeft verdient, als hij van huis weg is dan ontdekt hij dat niet alles altijd precies volgens de wet kan.

D. Wanneer speelt het verhaal zich af en hoe weet je dat?
In het boek staat geen jaartal maar het begint in de vakantie en eindigt als de vakantie alweer een tijdje afgelopen is stopt het verhaal.

E. Waar/ in welke omgeving speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het dorp Stoutendam.

Beoordeling van het boek.

Ik vond het wel een spannend boek om te lezen. Dat kwam doordat Justus zich zelf moest zien te redden en telkens op een andere manier aan allerlei baantjes kwam, hij kwam bijvoorbeeld een keer aan een baantje door iemand te helpen maar hij was ook gewoon ingeschreven bij het arbeidsbureau daar krijg hij ook een keer een baantje door. Het was leuk dat Justus allemaal verschillende baantjes kreeg, de baantjes die hij kreeg waren aldoor heel anders dan de vorige baantjes die hij al gehad had. Ik vond het leuk dat Justus Piet Kozijnse (een van de mensen waar hij voor heeft gewerkt) eerst vertrouwde maar er daarna achter kwam dat hij helemaal niet zo aardig was en alleen maar op geld uit was. Het was ook leuk dat de vrienden die Justus maakte, zoals Bashir, telkens weer terug in het verhaal kwamen daardoor gingen er telkens mee personen mee spelen en kon Justus hulp van hun vragen, dat was leuk omdat in de meeste verhalen als de hoofdpersoon (in dit geval Justus) iemand ontmoet heeft dat die persoon na een tijdje niet echt meer iets doet, in dit verhaal bleven ze Justus de hele tijd helpen en ze bleven zelf ook echt meespelen. Justus probeert bijvoorbeeld een verblijfsvergunning voor Bashir te krijgen, dat lukt pas als Justus alweer een beetje met andere dingen bezig is. Ik vond het wel jammer dat er niet zoveel informatie over het uiterlijk van de personen in staat alleen Justus staat kort beschreven. Ook was het jammer dat de omgeving niet zo’n hele grote rol speelde, daar werd ook niet veel over verteld je wist alleen dat het in het dorpje Stoutendam afspeelde maar niet echt hoe groot dat dorp was. Je kwam ook niet te weten in wat voor een buurt Justus woont of in wat voor een buurt het huis van Noortje stond, je kreeg wel veel informatie over de straatnamen maar dat vind ik zelf niet zo belangrijk.

Woorden: 328

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

dankje

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Zoevangorp

Zoevangorp

Je bent vergeten over Anette en haar man te schrijven, die zijn HEEEEEL belangrijk in het verhaal!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast