Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 238 pagina's
  • Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers

Flaptekst

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, die rare stille, nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En omdat ze geen van beide toch niets beters te doen hebben besluiten ze samen op reis te gaan. Zonder kaart, zonder echte bestemming en vooral ook zonder rijbewijs. Er volgt een hilarische en ontroerende roadtrip waarbij de jongens onderweg de meeste bizarre en bijzondere mensen ontmoeten. Tussen alle avonturen en ongelukken door ontdekken ze waar het werkelijk om draait in het leven.

Eerste zin

Als Erstes ist da der Geruch von Blut und Kaffee.

Samenvatting

Het leven van Maik is niet om over naar huis te schrijven. Hij krijgt geen aandacht van de meisjes, zijn moeder zit voor de zoveelste keer in een ontwenningskliniek en zijn vader is op 'zakenreis' met zijn uitdagend geklede secretaresse.

Het mooiste meisje van de school, Tatjana, geeft een feest en Maik is er niet voor uitgenodigd. Maik leest in een boek over een vijftienjarige jongen die avonturen meemaakt en fantaseert erover dat hij, nu zijn ouders weg zijn, alles kan doen wat hij maar wil. Dan rijdt Tschick met een auto de oprit op. Tschkick was niet zo lang op geleden op school gekomen en hij was een Rus. Hij stelde zich niet erg sociaal op en maakte zich dus ook niet populair. Maik had hem vanaf de eerste dag al niet uit kunnen staan. Bovendien heeft Tschick een alcoholprobleem.
Tschick zegt dat hij de auto niet gestolen heeft, maar dat hij hem even heeft geleend en hem wel weer terugzet. Tschick vraagt of Maik een stukje mee gaat rijden. Maik ziet dat in eerste instantie niet zitten, maar doet het uiteindelijk toch. Tschick stelt voor om naar Walachije te rijden. Hij zegt dat zijn opa daar woont. Walachije is een regio in Roemenië. Maik denkt dat Walachije niet bestaat en gaat er niet in mee. Als hij ’s avonds thuis is en zich alleen voelt, blijft hij er toch over nadenken en dan staat Tschick ineens met een plunjezak op de stoep: klaar om op reis te gaan.
De jongens besluiten telkens door middel van kop of munt te bepalen welke kant ze op zullen gaan, maar daardoor blijven ze rondjes rijden. Uiteindelijk bepalen ze aan de hand van een kompas op het horloge van Tschick hoe ze zullen rijden. Zo begint er een reis die de jongens in allerlei bijzondere situaties brengt. Ze stelen bijvoorbeeld de kentekenplaat van een andere auto om te verhullen dat deze auto gestolen is, ze doen flink hun best om indruk bij de meisjes te maken met 'hun' auto en op een zeker moment worden ze gesnapt door een agent. Maik zit op dat moment niet in de auto, dus als Tschick ervandoor gaat, heeft hij een probleem. Maik weet de fiets van de agent te stelen en door middel van een briefje op een ontmoetingsplek kunnen de twee elkaar terug vinden.

Wanneer de jongens op een vuilnisbelt op zoek zijn naar een slang om benzine mee te jatten, ontmoeten ze Isa. Ze vinden haar dom, ze stinkt en ze praat te veel maar de jongens nemen haar uiteindelijk toch mee. Isa stelt Maik voor om seks te hebben, maar hij is verlegen en houdt de boot af. Uiteindelijk besluit Isa toch haar eigen weg weer te vervolgen.

Na een hoop bijzondere ontmoetingen, raken de jongens betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen vol varkens. Wanneer de politie komt, vlucht Tschick, maar Maik niet. Maik wordt naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen aan zijn hoofd en been. De ouders van Maik zijn woest. Zijn vader slaat hem en ze willen dat hij de rechter vertelt dat het allemaal de schuld van Tschick is. Maik voelt daar niets voor.

Tijdens de rechtszitting nemen Tschick en Maik het voor elkaar op. Tschick moet in een inrichting blijven en Maik krijgt alleen een taakstraf. Wanneer Maik weer naar school moet, mist hij Tschick. Tatjana stuurt hem een briefje om te vragen wat er gebeurd is. Wanneer hij een briefje met uitleg terugstuurt, belandt dat bij de leraar, die het hele verhaal voorleest. De leraar gelooft er niets van en maakt Maik belachelijk, tot de directeur vraagt of Maik mee kan komen. Achter hem staan agenten. Er blijkt weer een auto gestolen te zijn en de agenten willen weten of Maik en Tschick daar iets mee te maken hebben. 

Er komt een brief voor Maik op school. Hij blijkt van Isa te zijn, ze wil hem graag weer zien. Terwijl de moeder van Maik alle huisraad in een zwembad staat te kieperen, bedenkt Maik dat hij de gelukkigste zomer van zijn leven heeft gehad.

Personages

Isa

Een eenzaam meisje over wie weinig bekend is, maar die zich verbonden voelt met de jongens.

Tschick

Een roekeloze jongen die zich nergens druk om lijkt te maken en die vol in het leven staat.

Maik

Een wat onzekere jongen die zich het leven maar een beetje laat overkomen. Hij is vrij eenzaam maar verlangt er wel meer van zijn leven te maken.

Quotes

"Entweder hatten wir die Seite erwischt, wo die Touristen nicht waren, oder wir waren wirklich die Einzigen an diesemMorgen - jedenfalls begegneten wir auf dem ganzen Weg durchs Gelände nur Schafen und Kühen."

Bladzijde 138

"Der letzte Lichtschein verschwand vom Horizont. Es wurde eine mondlose Nacht, und ich erinnerte mich daran, wann ich ersten Mal eine Nacht gesehen hatte oder wann mir zum ersten Mal aufgefallen war, was das eigentlich ist, die Nacht."

Bladzijde 174

Thematiek

Vriendschap
Het boek draait volledig om de vriendschap tussen Maik en Tschick (en ook tussen hen en Isa).

Motieven

Eenzaamheid
De jongens zijn ieder vrij eenzaam. Ze horen nergens echt bij en daarin vinden ze elkaar.

Avontuur
Tschick en Maik gaan met elkaar het avontuur aan en ze beleven allemaal gekke dingen.

Motto

Dawn Wiener: I was fighting back.

Mrs. Wiener: Who ever told you to fight back?

Todd Solonds, Welcome to the Dollhouse

Opdracht

Meinen Freunden

Trivia

Het boek won de Duitse Jongerenliteratuurprijs

De schrijver houdt ook een blog bij: http://www.wolfgang-herrndorf.de/

Titelverklaring

Tschick is een van de hoofdpersonen. Hij geeft een nieuwe impuls aan het leven van Maik.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit Maik. Het begint ergens tegen het einde, wanneer Maik in het ziekenhuis ligt en vertelt dan terug in de tijd hoe hij daar nou gekomen is.

Decor

Het boek speelt in het Duitsland van nu.

Stijl

Het boek leest makkelijk weg. Het is echt geschreven alsof een veertienjarige zijn verhaal vertelt. De lezer wordt dus echt meegenomen in zijn gedachten. Het is luchtig geschreven, ook wanneer er verteld wordt over de problemen die Maik thuis heeft. Voor hem is de situatie normaal dus er wordt ook zonder al te veel drama aan gerefereerd.

Slotzin

Weil, man kann zwar nicht ewig die Luft anhalten. Aber doch ziemlich lange.

Beoordeling

Ik heb het boek met plezier gelezen. Als je de hoofdstukken op zich bekijkt, lijkt er vrij weinig essentieels te gebeuren, maar juist al die dingen samen dragen bij aan de ontwikkeling die Maik doormaakt. Met dank aan Tsjik verandert hij van een schuchtere, nietszeggende jongen in een jongen die in het moment leeft en die begint te begrijpen dat hij recht van bestaan heeft. Het boek is vrolijk van toon en de situaties waar de jongens in belanden zijn vermakelijk. De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de hoofdpersonen is mooi, omdat ze elkaar aanvullen en iets geven dat ze ergens anders niet hebben kunnen vinden. Ik denk dat dit een ideaal vakantieboek is voor jongeren tussen de dertien en zestien jaar, maar ook op latere leeftijd is Tsjik een fijn tussendoortje.

Recensies

"Het leven is één grote ontdekkingsreis, waarvoor je vooral niet bang moet zijn. Ga dus mee op avontuur met Maik en Tsjik en laat je verrassen door deze heerlijke roman. Een aanrader!"
http://deleesfabriek.nl/2...ee-eikels/

Bronnen

Wikipedia

http://de.wikipedia.org/w..._Herrndorf

Overhoor jezelf

Wat valt er op de voet van Tschick
Wat had Maik voor Tatjana gemaakt?
Waarom gooit de moeder van Maik alles in het zwembad?
Waar is Maik goed in?
Waarom kunnen de jongens op een gegeven moment niet verder rijden?
Wat doen de jongens met het flesje dat ze van de oude man hebben gekregen?
Wat ontdekt Maik aan Tschick?
Hoe heet de verpleegster waar Maik gek op is?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Goede samenvatting, maar er staan wel wat fouten in.

5 jaar geleden

R.

R.

Slecht

3 jaar geleden

R.

R.

"Mail weet de fiets van de agent te stelen en ..."
hier zou Maik moeten staan ipv Mail

2 jaar geleden

Bram

Bram

Goed verslag, hier en daar kan het nog een beetje aangevuld worden. Over de personages kan bijvoorbeeld iets meer verteld worden.

2 jaar geleden

bery

bery

hoe plaats ik reackties op facebook en hierzo

1 jaar geleden