ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Samenvatting TSCHICK (2010, Wolfgang Herrndorf)

 

Ik-persoon is Maik Klingenberg (14 jr)

Andere hoofdpersoon is Andrej Tschichatschow (‘Tschick’, ook 14 jr)

 

Het boek bestrijkt drie periodes:

A  het eind van schooljaar 2009-2010 (‘Klasse acht’) in Berlijn B  de zomervakantie van 2010  C het begin van schooljaar 2010-2010 (‘Klasse neun) in Berlijn

 

 

Wat gebeurt er per hoofdstuk?

 

(B, einde zomervakantie 2010)

  1. Maik wordt in het ziekenhuis onderzocht en ondervraagd door artsen en mijmert intussen over de afgelopen vakantie met zijn vriend Tschick, het mooiste meisje van de klas (Tatjana) en vraagt zich af waar Tschick na het auto-ongeluk gebleven is. Als Maik merkt dat zijn kuit verdwenen is valt hij flauw.

 

  1. Hij wordt behandeld in het ziekenhuis en de arts probeert hem tevergeefs uit te horen. Maik is te zwak.

 

  1. Maik wordt liefdevol verpleegd in het ziekenhuis

 

  1. De arts zegt dat het goed zal genezen. Maik laat alleen los dat hij met Tschick naar de ‘Walachei’ wilde.

 

(A, einde schooljaar 2009-2010)

  1. Legt uit dat hij in de zesde klas (in Duitsland groep acht, het laatste jaar vd basisschool) de bijnaam ‘Psycho’ had. Ook dat hij alleen 1 vriend had vanaf de kleutertijd, Paul (die later niet geïnteresseerd was in GTA IV maar wel in de natuur, waar hij in uitkijktorens zit, de natuur bestudeert en tekeningen van naakte vrouwen maakt, waarna hij met zijn ouders naar het platteland verhuisde). 

Verder had Maik geen vrienden, hij denkt dat het komt omdat hij saai (‘langweilig’) is. 

Op het gymnasium werd dat niet veel anders. Hij raakt geobsedeerd door Tatjana (een servisch of kroatisch meisje)

 

  1. De bijnaam Psycho kwam door een opstel, dat hij a.h.v. treftwoorden moest maken. Daarin wordt pijnlijk duidelijk dat zijn moeder al tijden aan de drank is en af en toe naar rehab (‘Entziehungsklinik’) moet (zij maakt er zelfs grapjes van en noemt het Beatyfarm), vooral als ze weer met het keukenmes door het huis loopt. Bij het voorlezen van het opstel denkt Maik door de reacties van de klas dat het een goed opstel is, maar de leraar vindt het verschrikkelijk dat hij zo respectloos over z’n moeder schrijft.

 

  1. Pas als er een nieuwe knappe jongen (Andre Langin), een zittenblijver, in z’n klas komt - waar de meiden, ook Tatjana, op vallen - die Psycho niet passend vind ‘voor die saaie jongen’ heet hij weer gewoon Maik. 

 

  1. Maik is goed in hoogspringen, en als hij op een dag Tatjana en de meiden ziet, die toekijken is hij tot zijn blijdschap degene die het hoogste kan springen. Tatjana keek toen helaas de andere kant op. 

 

  1. Tschick (‘der Russe’) komt in de klas. Niemand mag hem, hij ziet er Asiatisch uit, kijkt door spleetogen en zegt weinig. De leraar kan zijn achternaam niet uitspreken, maar vertelt dat Tschick vier jaar geleden met z’n broer naar Duitsland kwam. Waarvandaan is niet helemaal duidelijk. Hij krijgt een plek achterin de klas en stinkt vaak ‘s ochtend al naar drank (‘wieder Hacke, Iwan?’). Maar Tschick dreigt een van de klasgenoten met Russische mafia, waarna hij niet meer lastiggevallen wordt. 

 

10. Als Tschick een zes (het laagst mogelijke cijfer) voor wiskunde krijgt, valt hij flauw in de klas (lege maag in combinatie met alhohol), kotst de prullenbak vol en mag naar huis. Daarna heeft Tschick heel wisselende schoolcijfers, veroorzaakt door de drank (en niet te verdoezelen door sterke pepermintkauwgom).

 

11. Als Tschick een keer de beurt krijgt (over Bertold Brecht) leest hij omstandig een heel warrig verhaal voor, dat rechtstreeks lijkt te komen van google translate.

 

12. Het verjaardagsfeest van Tatjana wordt al ver vantevoren aangekondigd en Maik maakt met veel aandacht een mooie tekening van Beyonce, waar Tatjana fan van is. Maik koopt ook haar CD en draait die veel. Op de laatste schooldag blijkt echter dat bijna de hele klas uitgenodigd is behalve de onopvallende Maik. Tschick loopt uit school met hem mee, vraagt hem naar zijn rapport (Maik heeft nog niet eens gekeken) en wil Maik z’n jas kopen (nee). 

 

13. Thuisgekomen is er niemand, hij gaat op de uitkijktoren van de speeltuin zitten, die in de verder niet afgebouwde nieuwbouwwijk staat (en waardoor zijn vader veel geïnvesteerd geld verloren heeft). Later scheurt hij de tekening voor Tatjana kapot, gaat huilen, rent naar buiten, door het bos, schreeuwt, komt terug en gaat uitgebreid douchen. Daarna blijkt dat zijn moeder met de taxi naar de kliniek wordt gebracht. Z’n vader deed even heel bezorgd, maar gaat even later met z’n sexy assistente Mona twee weken ‘op zakenreis’, met achterlating van 200 euro voor Maik. Als ze weg zijn krijgt hij op de tegelvloer een lange huilbui tegen een denkbeeldige Mona.

 

14. De volgende dag, de eerste vakantiedag, zegt hij de hulp in de huishouding af en komt Tschick langs op een vreemde, samengeknutselde fiets, die hij bij Maik repareert, maar Maik gaat naar binnen en negeert hem. Als Tschick het zwembad in Maik z’n tuin bewondert gaan ze uiteindelijk samen GTA spelen en blijkt dat ze allebei niet op het feestje van Tatjana zijn uitgenodigd. Maik doet stoer maar als Tschick had graag naar de party gewild. 

 

15. Op de tweede vakantiedag - het is uitzonderlijk warm deze zomer - viert hij een beetje vakantie met chips en cola aan het zwembad. Ineens staat Tschick met een lichtblauwe Lada voor de deur. 

 

16. Hij verwacht dat er ook wel een volwassene uitstapt maar Tschick legt hem uit dat hij de auto ook zonder sleutel kan starten, door contact te maken met de losse kabels onder het stuur. En dat hij de auto alleen even geleend heeft. Hij haalt Maik over een stukje mee te gaan rijden. Maik is niet blij met de rijstijl van Tschick, waarop Tschick zegt of hij soms gay (‘schwul’) is omdat hij onverschillig tegen Tatjana doet, terwijl iedereen op haar valt. Tschick zegt dat zijn oom ook homo is (‘mit hinten arsch offen’) en dat dat helemaal niet erg is. Pas als Tschick de inmiddels weer geplakte tekening voor Tatjana ziet begrijpt hij dat Maik graag naar het feestje wou. 

 

17. Vervolgens rijden ze langs het huis waar Tatjana haar logeerfeestje houdt, stappen uit (Tschick ziet er onherkenbaar uit met zonnebril en kleding van Maik en gel in z’n haar) en geven de tekening aan haar. Bij het wegrijden maakt Tschick met de auto een snelle draai van 180 graden.

 

18. De jongens besluiten met de auto op vakantie te gaan, eventueel bij Tschick z’n familie in de Walachei langs.

 

19. Om niet op te vallen vertrekken ze ‘s nachts om 4 uur en nemen allerlei nuttige (slaapzakken en luchtbedden) en nutteloze of bederfelijke dingen (pizza’s) mee. Hun mobieltje (‘Handy’) laten ze thuis. 

 

20. Ze rijden Berlijn uit naar het zuiden (de Walachei ligt in Roemenie) door mooie landelijke gebieden en draaien een cassettebandje van Richard Claydermann. Ze zijn bezorgd dat iemand ziet hoe jong ze zijn en Tschick plakt wat zwarte tape onder z’n neus. Op de snelweg blijkt dat Tschick nog wat rijervaring mist. Ze rijden willekeurig, kwa navigatie, en verzinnen steeds nieuwe manieren om te beslissen hoe ze rijden. 

 

21. Ze komen op doodlopende weggetjes in graanvelden terecht en slapen de eerste nacht zittend in de auto in een stortbui.

 

22. Tschick leert Maik ook de eerste beginselen van het autorijden. 

 

23. In een dorpje komen ze een klasgenoot (rond/dik en met benen als stokken) met familie tegen, die broodjes voor ze kopen omdat de jongens zeggen dat ze een fietstocht naar familie maken. Politie checkt nummerborden en de jongens denken dat ze gezocht worden en verwisselen de nummerborden met die van een andere auto (en woonplaats). Ze brengen de nacht door op een stille plek onder een magische sterrenhemel (‘Wahnsinn!’)

 

24. Ze ontmoeten een fietsgroep en scheppen op dat ze automobilisten zijn.

 

25. In een dorpje zoeken ze de supermarkt maar worden ze via een jongen op een houten kinderfietsje uitgenodigd om te eten bij zijn moeder en 3 broers en zusters. De familie lijkt wat eigenaardig maar het eten wordt, kwa grootte, verdeeld door moeilijke kwizvragen van de moeder te beantwoorden. De kleinste porties komen bij Maik en Tschick terecht, die zich uitstekend vermaken.

 

26. Bij het afscheid krijgen ze een pompoen mee.

Op zoek naar de supermarkt krijgt een politieman ze bij de auto in de gaten. Maik roepte nog naar Tschick dat hij ‘van pap’ de slaapzak moet pakken maar uiteindelijk slaat Tschick op de vlucht met de auto en rent Maik de bossen in. 

 

27. Omdat ze elkaar zijn kwijtgeraarkt gaat Maik terug naar de voorlaatste plek waar ze elkaar zagen (en overnacht hebben) en bij de tweede keer ontdekt hij een briefje van Tschick, die later ineens komt aanrijden met een zwarte auto: de overgespoten Lada met weer een ander nummerbord. 

 

  1. Ze rijden verder en realiseren zich dat ze niet weten hoe ze moeten tanken. Ze willen met een slangetje benzine uit een tank overhevelen maar hebben geen slangetje.

 

29. ze lopen naar een vuilnisbelt om een slangetje (einen Schlauch) te zoeken en ontmoeten daar een vloekend en stinkend meisje, die eigenlijk aansluiting zoekt met de jongens en ze helpt een paar slangetjes te vinden. 

 

30. Ze loopt een stuk met ze mee, ondertussen eten ze bessen. 

 

31. De jongens vinden uiteindelijk een auto met open tankdop maar het overhevelen lukt ze niet. Het meisje, Isa, is ze naar de auto gevolgd en haar lukt het wel. Ze kan ook nog eens heel mooi zingen (Beyonce!). 

 

32. Bij een meertje stoppen ze en Tschick gooit het stinkende meisje in het water. Ook geeft hij haar zeep, waarop ze zich prompt uitkleed en uitgebreid inzeept. De jongens gaan ook badderen. 

 

33. De volgende ochtend haalt Tschick eten en Maik moet haar haar, dat onder de luizen zit, knippen, terwijl Isa geen shirt aan heeft. Aan de rand van het bos staat een man te masturberen en Isa jaagt hem weg. Maik vind haar mooi en ze vraagt of hij wel eens geneukt (‘gefickt’) heeft. Hij gaat er niet op in maar zegt wel dat hij haar hand op zijn been fijn vindt.

 

34. Samen gaan ze een berg op. Tschick kerft hun initialen in een boom en ze besluiten om op dezelfde dag over 50 jaar op dezelfde plek weer af te spreken.  Isa leent geld om met de bus naar haar halfzus in Prag te komen. 

 

35. De jongens vervolgen hun reis door vreemde landschappen…

35. De jongens vervolgen hun reis door vreemde landschappen…

 

36. … en verlaten dorpjes, waar hun auto door een oude militair beschoten wordt. Ze worden daarna echter gastvrij door hem ontvangen en krijgen zijn oorlogsverhalen te horen. 

 

37. en rijden verder langs een enorme leegte in het landschap: een voormalige afgraving (van grind of zand). Met de politie ineens achter zich aan rijden ze aan de rand omlaag richting snelweg maar kapseizen en de auto maakt meerdere salto’s.  De jongens kruipen uit de auto en een vrouw zo groot als een nijlpaard stuift ineens uit de bosjes op ze af met een brandblusser, omdat ze denkt dat de auto gaat ontploffen. Dit gebeurt niet maar ze laat wel de brandblusser op Tschick z’n voet vallen.

 

38. Ze tilt Tschick op en rijdt ze de jongens vliegensvlug naar het ziekenhuis (dat hemelsbreed vlakbij bleek te liggen). Ze is logopediste en doet onderweg alleler spraak- en klankoefeningen met Tschick.

 

39. Bij de eerste hulp meld Maik Tschick aan onder de naam Andre Langin (de knappe jongen uit de 6e klas) en hij wordt na lang wachten op de eerste hulp geholpen en krijgt gips.

 

40. Een zuster laat hem bellen naar familie om ze op te halen maar hij belt een wildvreemde, die het wel grappig vindt en het spelletje meespeelt. 

 

41. Ze gaan klaarstaan bij de uitgang maar zien de lada staan en ontvluchten met de auto. Dit keer moet Maik rijden omdat Tschick gips heeft. Tschick zegt dat Maik echt niet saai is en dat hij niet op het feestje is uitgenodigd omdat ze meiden eerder bang voor hem zijn. En dat Isa hem ook leuk vond, en dat Isa echt leuk is. En dat hij dat ziet ondanks… hij wil hem een geheim vertellen.. na een lange stilte zegt hij dat hij dat NIET op meisjes valt. Maik is niet echt verrast en samen oefenen ze schakelen en gas geven. 

 

42. Ze overnachten met de auto weer in een graanveld.

 

43. De volgende dag worden ze door een grote vrachtauto die varkens vervoert keer op keer gesneden, inhalen lukt niet, totdat de vrachtauto slipt en overdwars naar voren kiept, waarna de lada erop knalt

 

44. De jongens lijken ok en de dode en levende varkens verspreiden zich over de weg. Tschick vlucht met z’n gipsen voet voor de politie.

 

(B, vervolg einde zomervakantie 2010):

 

45. Maik krijgt van z’n vader een flink pak slaag. Tschick moet naar een tehuis en mag geen contact naar buiten hebben.

 

46. Hij moet ook bij de rechtbank verschijnen en bij de verklaringen neemt Tschick de schuld vaak op zich. Maik krijgt een taakstraf.

 

C het begin van schooljaar 2010-2010 (‘Klasse neun) in Berlijn:

 

47. Tschick ontbreekt helaas in de klas, Tatjana schrijft Maik een briefje in de les met de vraag wat ze nou uitgespookt hadden. Nadat het briefje wat heen- en weer is doorgegeven antwoordt hij uiteindelijk in een notendop wat er is gebeurd. Het briefje wordt echter door de leraar onderschept en net als die spottend het

ongeloofwaardige verhaal heeft voorgelezen, en Maik een preek van hem verwacht, wordt Maik door de directeur en twee politieagenten uit de klas gehaald. Stoer loopt hij naar buiten. 

 

48. Het blijkt dat ze vragen hebben over Tschick. Er is weer een Lada verdwenen en Maik legt uit dat Tschick in een gesloten tehuis zit en dat hij zelf die dag z’n taakstraf deed. 

 

49. Er is een brief voor Maik op school gekomen, hij blijkt van Isa te zijn, ze maakt een afspraak met hem in Berlijn. Thuis gekomen geniet hij van de brief en hoort een hoop herrie beneden. Zijn moeder is dronken en gooit allemaal spullen en meubels in het zwembad. Hij doet mee en denkt genietend aan z’n vakantie terug en hoopt ook Tschick snel weer te zien. De politie komt kijken en samen met z’n moeder springt hij is het zwembad.

 

 

---

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Robin

Robin

er zijn wat spelfouten maar verder een goede samenvatting, bedankt!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast