Literatuurverslag Duits

1. Schrijver: Wolfgang Herrndorf

Titel: Tschick

Ondertitel: -

 

2. Uitgever: Noordhoff Uitgevers

Jaar van uitgave: 2012

Aantal bladzijden: 238 (inclusief woordenlijst)

 

3. Argumenten voor mijn keuze

Ik heb Tschick gekozen, omdat het me een leuk boek lijkt. De tekst op de achterkant trok me ook aan, omdat ik boeken over reizen en roadtrips altijd erg interessant vind. Bovendien stond er een woordenlijst achterin, die het boek makkelijker maakt om te lezen, waardoor ik het waarschijnlijk ook leuker zou vinden.

 

4. Beoordeling van de titel

Ik vind de titel goed gekozen, omdat hij erg logisch is: Tschik is een van de hoofdpersonen. Ook heeft hij het leven van de andere hoofdpersoon, Maik, een verrassende draai gegeven.

 

5. Inhoud

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan. Zijn moeder moet namelijk weer naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat met zijn secretaresse op ‘zakenreis’ en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana. Maik fantaseert erover dat hij (nu zijn ouders weg zijn) alles kan doen wat hij wil. Dan rijdt de nieuwe jongen Tschick met een auto de oprit op. Tschick is niet al te sociaal en is dus ook niet populair op school: net als Maik dus. Tschick vraagt of Maik een stukje mee gaat rijden in zijn ‘geleende’ auto. Maik twijfelt, maar gaat uiteindelijk toch mee. Tschick stelt voor om naar Walachije in Roemenië te rijden, waar zijn opa woont. Maik denkt dat Walachije niet bestaat en slaat het aanbod af. Als hij ’s avonds thuis is en zich alleen voelt, blijft hij er toch over nadenken. Dan staat Tschick ineens op de stoep. Ze bepalen aan de hand van een kompas op het horloge van Tschick hoe ze zullen rijden. Zo begint er een reis vol met bijzondere situaties: ze stelen een kentekenplaat van een andere auto om te verhullen dat deze auto gestolen is, ze proberen indruk te maken bij de meisjes te maken met 'hun' auto en ze worden gepakt door een agent. Wanneer Maik en Tschick op een vuilnisbelt op zoek zijn naar een slang om benzine mee te stelen, ontmoeten ze Isa. Ze vinden haar dom, ze stinkt en ze praat te veel maar de jongens besluiten haar uiteindelijk toch mee te nemen. Uiteindelijk besluit Isa toch haar eigen weg weer te vervolgen. Na een hoop bijzondere ontmoetingen en ervaringen raken de jongens betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen. Wanneer de politie komt, vlucht Tschick, maar Maik niet. Maik wordt naar het ziekenhuis gebracht. De ouders van Maik zijn woest en ze willen dat hij de rechter vertelt dat het allemaal de schuld van Tschick is, maar Maik wilt dit niet.

Tijdens de rechtszitting nemen Tschick en Maik het voor elkaar op. Tschick moet in een inrichting en Maik krijgt een taakstraf. Op school mist Maik Tschick. Tatjana stuurt hem een briefje om te vragen wat er gebeurd is. Wanneer hij een briefje met uitleg terugstuurt, belandt dat bij de leraar, die het hele briefje voorleest. De leraar gelooft er niets van en maakt hem belachelijk. Dan vraagt de directeur of Maik mee kan komen. Achter hem staan agenten. Er blijkt weer een auto gestolen te zijn en de agenten willen weten of Maik en Tschick er iets mee te maken hebben. Maik ontvangt op school een brief van Isa. Ze wil hem graag weer zien. Terwijl Maiks moeder alle meubilair in een zwembad staat te kieperen, bedenkt Maik dat deze zomer de beste van zijn leven was.

 

 

6. (Hoofd)personen

Maik Klingenberg: een onzekere jongen, maar wil wel zijn leven wat spannender maken. Hij is ook erg verlegen. Ik vind hem sympathiek, omdat hij weet dat hij niet echt een spannend leven leidt, maar dat hij daar wel iets aan wil doen, waardoor hij spontaan een roadtrip maakt.

Tschick: een roekeloze, spontane jongen. Hij is Russisch en nieuw op de school van Maik en hij stelt zich niet erg sociaal op. Hij staat vol in het leven, daarom vind ik hem ook sympathiek.

Isa Schmidt: een eenzaam meisje die de jongens onderweg tegenkomen op de vuilnisbelt. Ze voelt zich verbonden met de jongens. Ik vind haar wel sympathiek, omdat ze de jongens helpt toen ze problemen hadden met de benzine stelen.

Tatjana Cosic: het populairste meisje van de school. Ik vind dit personage niet sympathiek, omdat ze iedereen heeft uitgenodigd voor haar feestje, behalve Maik en Tschick. Ook doet ze alsof Maik helemaal niet bestaat.

 

7. Vorm van het verhaal

Het verhaal is niet chronologisch. Het boek begint namelijk al bij het einde, als de roadtrip afgelopen is, want hoofdstuk 1 is dat Maik op het politiebureau zit nadat hij is opgepakt.

 

Het verhaal speelt zich af in het heden, aangezien Maik een tekening van Beyonce maakt voor Tatjana, en Beyonce is een van de beroemdste hedendaagse artiesten in de wereld.

Het verhaal speelt zich af in het heden, aangezien Maik een tekening van Beyonce maakt voor Tatjana, en Beyonce is een van de beroemdste hedendaagse artiesten in de wereld.

 

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief (je ziet dus alles gebeuren vanuit Maiks ogen). Dit kun je al zien op de eerste pagina: “Als Erstes ist da der Geruch von Blut und Kaffee. Die Kaffeemaschine steht drüben auf dem Tisch, und das Blut ist in meinen Schuhen. Uhm ehrlich zu sein, es ist nicht nur Blut. Als der Ältere <vierzehn> gesagt hat, hab ich mir in die Hose gepisst.” Je beleeft de wereld van Maik, de ik-persoon, zoals hij dat ziet.

 

8. Thema

Het thema is vriendschap, omdat de twee jongens elkaar eerst niet echt mogen, maar tijdens de roadtrip ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Ik vind dit omdat Maik niet tegen de politie wil zeggen dat het Tschicks schuld is, terwijl dat wel moet van zijn vader. Ook mist Maik Tschick als hij weer op school is.

 

9. Mijn mening

Ik vond Tschick een leuk boek om te lezen, omdat het een leuk onderwerp en thema heeft. Ik vond de persoonlijke ontwikkeling van Maik erg mooi om te lezen, en ik vind het ook erg sympathiek van hem dat hij voor die ontwikkeling openstaat. Ik vond het eerste hoofdstuk erg spannend, omdat ik eerst had verwacht dat het een vrolijk boek zou zijn waarin eigenlijk niks anders gebeurde dan een roadtrip. Dit bleek niet zo te zijn, want het boek begint in het politiebureau. Ik vroeg me dus meteen al af wat er gebeurt was. Ik zou nog wel een boek van Wolfgang Herrndorf willen lezen, omdat zijn schrijfstijl me wel aansprak. Het was niet moeilijk te lezen en er kwamen ook geen moeilijke zinnen in voor.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.