Tschick door Wolfgang Herrndorf

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Tschick
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1271 woorden
  • 30 april 2021
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
43 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Tsjik
Auteur
Genre
Taal
Duits
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
255
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's

Boekcover Tschick
Shadow

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, die rare stille, nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En …

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hi…

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, die rare stille, nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En omdat ze geen van beide toch niets beters te doen hebben besluiten ze samen op reis te gaan. Zonder kaart, zonder echte bestemming en vooral ook zonder rijbewijs. Er volgt een hilarische en ontroerende roadtrip waarbij de jongens onderweg de meeste bizarre en bijzondere mensen ontmoeten. Tussen alle avonturen en ongelukken door ontdekken ze waar het werkelijk om draait in het leven.

Tschick door Wolfgang Herrndorf
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Tschick is één van de hoofdpersonen. Je komt zijn gevoelens te weten, ook lees je hoe hij als persoon ontwikkelt en Mike (de tweede hoofdpersoon) daarin meeneemt. Tschick is vaak de reden van bepaalde situaties. Dit verklaart de titel van het boek.

Maik kijkt tegen zijn zomervakantie op, hier zijn meerdere redenen voor. Zo moet zijn moeder weer naar een ontwenningskliniek omdat ze een alcoholprobleem heeft en moet zijn vader op zakenreis met zijn secretaresse (waarmee hij een affaire heeft). Maik voelt zich alleen, maar ziet het wel zitten om alleen te zijn in de zomervakantie. De laatste weken voor de zomervakantie gaan in.

Maik vindt zijn klasgenootje Tatjana erg leuk, maar durft dat niet te zeggen. Hij probeert indruk te maken, maar Tatjana ziet hem niet echt staan. Er komt een nieuwe jongen in de klas genaamd Tschick. In de lessen Duits worden ze naast elkaar gezet. Net zoals Maik is Tschick niet zo populair. Tschick heeft een auto en stinkt erg naar alcohol, hij komt zo toch wel stoerder over dan Maik. Er ontstaat een vriendschap tussen deze twee jongens. Ze groeien steeds meer naar elkaar toe omdat ze beide weinig tot geen vrienden hebben. Tschick wilt erop uit met Maik met zijn auto, althans, de auto die hij bij zich heeft. Hij heeft nooit vertelt hoe hij eraan is gekomen, hij zegt dat hij de auto geleend heeft. Tschick stelt voor om naar Walachije (in Roemenië) te gaan. Maik vindt het een rare vraag omdat hij nooit van ‘Walachije’ heeft gehoord.

Wanneer Maik alleen thuis is, voelt hij zich weer alleen. Hij overweegt het aanbod van Tschick en besluit toch mee te gaan. Samen stelen ze een auto en vervangen ze de kentekenplaat zodat de politie niks opvallends opmerkt. Ze maken samen met zijn tweeën heel veel mee en worden elkaars beste vrienden. Ze moeten aan benzine komen om verder te rijden dus ze gaan op zoek naar een slang waardoor ze benzine kunnen stelen. Die slang zoeken ze op de vuilnisbelt. Daar komen ze een meisje genaamd Isa tegen. Hun eerste indruk over Isa is raar, ze stinkt en praat heel erg veel. Ze willen weggaan, maar Isa wilt met de jongens meegaan. Isa blijft bij de jongens en ze praten over verschillende dingen. Ze leren elkaar beter kennen en Isa blijkt toch best wel lief te zijn. Isa gaat mee met Tschick en Maik, maar al snel hebben ze problemen door een ongeluk en komt de politie erachter. Isa wilt hier niks mee te maken hebben. Tschick is bang en vlucht, echter blijft Maik waar hij is en wordt hij gebracht naar het ziekenhuis. Zo moeten ze voor de rechter gaan en alles opbiechten, maar Maik en Tschick blijven trouw aan elkaar. Tschick krijgt een erger vonnis, hij moet naar een inrichting en Maik krijgt een taakstraf.

Isa probeert contact op te zoeken met Maik met behulp van een briefje. Er blijken alweer gestolen auto’s te zijn en een paar agenten willen weten of de jongens hier iets mee te maken hebben. Ze komen er goed vanaf en de zomervakantie is voorbij. Hij heeft nieuwe vrienden gemaakt en heel veel avonturen meegemaakt. Dit was een chaotische, maar vooral leuke vakantie voor Maik. Misschien wel zijn leukste vakantie ooit.

Maik zijn ontwikkeling als persoon: Maik was in het begin een stille jongen zonder vrienden. Niemand keek naar hem op en wilde vrienden met hem zijn. Ze vonden hem raar en noemde hem ‘Psycho’. Hij werd erg onzeker door het feit dat hij geen vrienden had. Dit veranderde snel toen Tschick bij hem in de klas kwam. Maik durfde veel meer te doen, echter vond hij het niet meer erg om raar aangekeken te worden door andere. Hij kreeg meer zelfvertrouwen en werd een trouwe vriend.

Tschick zijn ontwikkeling als persoon: Tschick is altijd al een jongen geweest die het niet erg vind om een keer iets te doen wat eigenlijk niet kan. Hij is roekeloos en heeft op het begin, net zoals Maik, geen vrienden. Tschick maakt zich nergens zorgen over en doet dingen zonder na te denken. Dit veranderd niet in de loop van het verhaal. Wel krijgt hij een vriendengroep en wordt hij niet mee gezien als een alcoholist. Dit had hij eerst niet omdat hij overkwam als een stoere jongen die gemeen was en een alcoholprobleem had. Hij is als persoon ontwikkelt naar een aardige/grappige jongen.

Hoofdpersonen: Maik Klingenberg & Tschick

Bijpersonen: Isa Schmidt & Tatjana Cosic

Maik en Tschick worden elkaars beste vrienden en doen alles samen, ze gaan alles samen aan. Door alles samen te doen, ontmoeten ze Isa.

Isa wordt eerst gezien als een raar meisje. Nadat ze meer met elkaar praten, vinden ze haar wel oké. Ze wordt beter bevriend met de jongens en hoort er als het ware bij. Samen met zijn drieën gaan ze op pad en beleven ze verschillende dingen.

Tatjana is het meisje waar Maik verliefd op is. Tatjana ziet Maik niet staan, maar alsnog probeert Maik haar te verleiden. Verder heeft Tatjana helemaal geen band met Tschick en hebben ze samen met zijn drieën (of tweeën) geen gezellige momenten.

Het verhaal speelt zich af rond de zomertijd. Maik gaat nog naar school als het avontuur begint, kort daarna is de zomervakantie begonnen. Het verhaal eindigt na het begin van het nieuwe schooljaar.

Dit wil je ook lezen:

Er verstrijken meerdere maanden in het verhaal. Het gaat van het eind van het schooljaar, tot het begin van het nieuwe schooljaar. Hier zit ook de zomervakantie tussen.

De chronologie in het verhaal is niet-chronologisch. In het begin wordt Maik ondervraagd op het politiebureau terwijl je nog van niks weet. Hier is sprake van een flashback. Je leest hier het eind van het verhaal dat begint bij de eerste paar bladzijdes. Daarna lees je het ‘echte’ begin van het verhaal pas.

Het verhaal speelt zich af in Duitsland, in de stad Berlijn. Ook reizen Maik en Tschick naar verscheidene plekken.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal speelt zich af in Duitsland, in de stad Berlijn. Ook reizen Maik en Tschick naar verscheidene plekken.

Je leest het verhaal vanuit Maik zijn gevoelens en gedachtes. Als lezer wordt je echt meegenomen in zijn gedachten. Het boek leest dus makkelijk weg omdat het lijkt alsof het is geschreven door een jongen van 14 jaar.

Het verhaal is geschreven vanuit de Ik-persoon van de hoofdpersoon: Maik Klingenberg.

Het boek is geschreven door Wolfgang Herrndorf. Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst, in Neurenberg. Wolfgang Herrndorf heeft meerdere boeken geschreven, voornamelijk romans. Hij heeft destijds een literatuurprijs gewonnen. Hij heeft geleefd van 1965 tot 2013. Hij heeft zelf een eind aan zijn leven gemaakt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Herrndorf

Ik geef dit boek een 8. Het was leuk om te lezen en het verhaal was vermakend. Er komen veel dingen aan bod die je niet verwacht. Soms was het wel moeilijk te begrijpen door de Duitse taal, maar dat maakte het verhaal niet minder leuk.

Naar mijn mening is het boek best leuk. Zoals ik hierboven al vertelde, was het soms moeilijk om de inhoud te begrijpen door de Duitse taal. Als ik lees, lees ik boeken die gaan over iemand zijn of haar leven & hoe diegene groeit als persoon. Dit kwam terug in het boek Tschick en dat vond ik erg leuk.

Ik vind dat we er in de les goed aan gewerkt hebben. Wat we thuis moesten lezen, bespraken we in de les. Dit was erg fijn omdat ik soms niet op tijd konden lezen. Door op te letten in de les wist ik waar het over ging in de hoofdstukken die we aan het behandelen waren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tschick door Wolfgang Herrndorf"