The red house door Mark Haddon

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover The red house
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Het rode huis
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2012
Pagina's
268
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The red house
Shadow
The red house door Mark Haddon
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 272 pagina's
  • Uitgeverij: Atlas-Contact

Flaptekst

Na het overlijden van hun moeder brengen broer Richard en zus Angela samen met hun gezin een week door op het Engelse platteland. Met maaltijden, kaartspelletjes bij het haardvuur en wandelingen in de regen. En oud zeer dat naar boven komt drijven. Het kookpunt wordt bereikt als Richard in een storm vermist raakt. De familie moet onder ogen zien dat ze op elkaar zijn aangewezen.

Eerste zin

Koeltorens en vloeiweiden.

Samenvatting

Richard en Angela zijn broer en zus maar hebben elkaar de afgelopen vijftien jaar bewust bijna niet gezien. Hun moeder is recentelijk overleden en Richard heeft het gezin van Angela uitgenodigd om bij hem en zijn vrouw Louise in hun vakantiehuisje door te komen brengen. Wanneer Angela en haar man Dominic aankomen zijn Richard, Louise en de dochter van Louise, Melissa, er al. Tijdens het eerste avondmaal blijkt al dat er veel verschillende personen onder één dak zitten. Melissa is vegetarisch, Daisy wil eerst dankzeggen voor ze gaan eten omdat ze sinds kort gelovig is. Alex ziet Melissa meteen wel zitten, maar zij doet alsof ze niet van hem moet weten.
De volgende dag gaat het gezelschap, op Melissa en Dominic na, winkelen. Dominic en Melissa blijven samen in het vakantiehuisje. Melissa probeert contact te leggen met haar vriendinnen, wat lastig is omdat ze op de meeste plekken geen bereik heeft. Wanneer ze toch een vriendin aan de lijn krijgt vertelt die haar dat het meisje dat ze hebben gepest heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Angela en Richard praten met elkaar over de dood van hun moeder. In gedachte beschuldigt Angela haar broer van samenzweren met hun moeder na de dood van hun vader, maar ze spreekt dit niet uit. Wanneer het gezelschap weer thuiskomt, raakt Alex aan de praat met Melissa. Zodra hij de kans krijgt probeert hij haar te zoenen maar zij wijst hem af.
Het is de derde dag van de vakantie en Melissa is weggelopen. Volgens Richard gebeurt dit wel vaker en is het niet nodig haar te gaan zoeken. Angela en Daisy gaan met de bus naar Hay, de rest gaat een kasteel bezoeken. Per toeval komen Angela en Daisy Melissa tegen en Daisy weet een gesprek aan te knopen met Melissa. Samen gaan ze weer terug naar huis. Angela raakt steeds meer in de war. Achtien jaar geleden was ze al eens zwanger van een dochter, Karen, maar zij is dood geboren. Angela heeft de laatste tijd het idee dat ze de aanwezigheid van haar voelt.
Op de vierde dag van de vakantie besluiten de twee gezinnen samen een wandeling de heuvel op te maken. Melissa en Daisy kunnen het steeds beter met elkaar vinden. Ook tussen Richard en Benjy lijkt een band te ontstaan. Richard beseft dat hij het jammer vindt dat hij geen kinderen van zichzelf heeft. Angela vraagt haar broer wat er in het ziekenhuis gebeurt met doodgeboren kinderen. Richard vertelt wat hij weet, nietsvermoedend over de reden waarom Angela deze vraag stelt. Wanneer Louisa die nacht wakker wordt hoort ze iets in de keuken. Ze gaat kijken en treft een verwarde Angela aan.
De volgende dag besluiten Richard, Louisa, Dominic, Alex en Benjy te gaan kanoën. Melissa en Daisy maken samen een wandeling in de omgeving. Wanneer ze even rusten probeert Daisy Melissa te zoenen en wederom is ze hier niet van gediend. Ze scheldt haar uit voor 'pot' en ze gaan afzonderlijk naar huis. Eenmaal thuis merkt Dominic aan zijn dochter dat er iets met haar is maar ze wil er niet over praten en blijft in bed liggen. Alex krijgt ruzie met Richard omdat Richard van mening is dat Alex flirt met zijn vrouw.
De volgende ochtend gaat Richard een stukje hardlopen. Daisy zit enorm in de knoop met zichzelf. Ze probeert het idee dat ze misschien lesbisch is toe te laten, maar weet niet hoe ze dit moet combineren met haar geloof in God. Ondertussen is Richard nog niet terug en breekt er noodweer los. Alex krijgt de opdracht hem te gaan zoeken en vindt hem, hevig onderkoeld en met een verstuikte enkel. Hij geeft hem zijn jack en ondersteunt hem op de weg naar huis. Eenmaal thuis wordt Richard in een warm bad gelegd. Daisy vertelt aan haar moeder en even later ook aan haar broer Alex dat ze denkt lesbisch te zijn. Die avond leest Benjy een berichtje op zijn vaders telefoon, van de vrouw waarmee Dominic vreemdgaat.
Benjy vertelt de volgende ochtend aan zijn broer wat hij heeft gelezen. Alex confronteert zijn vader hier vervolgens mee maar hij ontkent alles. Louisa komt erachter dat door het gepest van haar dochter en haar vriendinnen een meisje gepoogd heeft zelfmoord te plegen. Melissa doet hier heel luchtig over waardoor haar moeder alleen maar bozer wordt. Iedereen is eigenlijk de hele dag in afwachting van het vertrek naar huis van die dag erna. Wanneer Alex ’s avonds naar de wc gaat komt hij Melissa tegen op de gang. Ze verleidt hem en neemt hem mee naar haar kamer waar ze seks hebben. Maar wanneer Alex bijna klaarkomt moet hij weer ‘oprotten’. Angela denkt die nacht weer dat ze Karen ziet. Iedereen wordt wakker door haar gestommel en Daisy treft haar moeder in de woonkamer aan. Iedereen heeft wel in de gaten dat er iets mis is met Angela maar ze zegt zelf dat het wel gaat en dat het hoog tijd is naar bed te gaan, wat iedereen vervolgens ook doet.
De volgende dag scheiden de wegen van de twee gezinnen en gaat iedereen weer met zijn of haar eigen problemen naar huis.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Richard

De broer van Angela. Hij heeft zijn zus al vijftien jaar niet gezien en hij nodigt haar en haar gezin uit om naar zijn vakantiehuisje te komen. Hij heeft een relatie met Louise, maar geen kinderen.

Angela

Zus van Richard, die haar broer al vijftien jaar niet heeft gezien. Ze is de vrouw van Dominic en moeder van Alex, Daisy en Benji. Samen met haar gezin gaat ze naar het vakantiehuisje van Richard. Ze heeft achttien jaar geleden een miskraam gehad en deze week komen die herinneringen vaak terug.

Louise

De vrouw van Richard

Dominic

De man van Angela.

Melissa

De dochter van Louise. Ze loopt weg van het vakantiehuisje en ze pest een meisje dat daardoor zelfmoord wil plegen.

Alex

Zoon Angela en Dominic

Daisy

Dochter Angela en Dominic

Benji

Zoon Angela en Dominic

Quotes

"‘We kopen wat tweedehands boeken,’ zei Richard. ‘We eten een hapje. Op de terugweg stoppen we om een wandelingetje te maken.’ ‘Dat klinkt echt enig,’ zei Melissa. ‘Bof jij even vandaag.’ Hij vertrok geen spier. ‘Er kunnen er maar zeven in de auto.’ ‘Mooi.’" Bladzijde 48
"‘Mogen we wat lekkers?’ vroeg Benjy. ‘Je mag een banaan.’ ‘Dat is alleen maar fruit.’ ‘Apen zijn er dol op.’ ‘Apen eten vlooien.’" Bladzijde 119

Thematiek

Eenzaamheid en isolement

Het overkoepelende thema van dit verhaal is eenzaamheid. De twee gezinnen zijn wel samen en met veel mensen maar toch leiden ze allemaal hun eigen leven, met eigen problemen die hen isoleren van de rest. Allen leven ze in onzekerheid en ze twijfelen over of ze wel de goede keuzes maken in hun leven. Daisy is hier een duidelijk voorbeeld van. Ze heeft zich net bekeerd tot het christendom en haar familie vindt dit moeilijk te accepteren. Iedereen doet een beetje lacherig wanneer ze wil dankzeggen voor het eten. Wanneer ze dan ook nog ontdekt dat ze lesbisch is voelt ze zich helemaal alleen en weet ze niet tot wie ze zich moet richten.

Motieven

Uitgebloeide liefdesrelatie

Het huwelijk en de verstandhouding hierin komt ook nadrukkelijk naar voren. We zien hoe het de twee stellen vergaat. Dominic en Angela zijn al lang met elkaar getrouwd en de magie lijkt er een beetje vanaf, Dominic gaat namelijk vreemd. Richard is voor de tweede keer getrouwd, nu met een jongere vrouw die al een dochter heeft. Beiden hebben twijfels over of ze wel de goede partner hebben gekozen.

Familiebetrekkingen

Het blijkt dat Daisy een familieband heeft met haar broer waar ze op kan rekenen. Wanneer ze hem vertelt dat ze lesbisch is reageert hij heel nonchalant, wat haar ook weer met beide benen op de grond brengt. De jeugdherinneringen van Richard en Angela spelen in dit verhaal ook een grote rol. Al snel blijkt dat ze beiden een verschillend beeld hebben van hoe hun jeugd is verlopen. Volgens Angela was Richard in de ogen van hun ouders altijd de betere en was het egoïstisch van hem om hen te verlaten en haar uiteindelijk de zorg voor hun bejaarde moeder te laten dragen. Zij heeft echter het feit dat hun vader hen mishandelde verdrongen, iets dat Richard zich nog altijd goed kan herinneren.

Opdracht

Voor Clare

Met dank aan Mary Gawne-Cain

Trivia

http://www.athenaeum.nl/boek-van-de-nacht/mark-haddon-het-rode-huis Op bovenstaande website is een betrekkelijk lang fragment te lezen. Dit kun je lezen om te ervaren of deze schrijfstijl je aanspreekt.

Titelverklaring

Het rode huis slaat waarschijnlijk op het huis waar de families op vakantie zijn, maar een exacte beschrijving dat het huis rood is, krijg je als lezer niet. Het huis wordt als volgt geïntroduceerd: ‘[...]zodat de rode wouw die naar beneden keek slechts een groot vierkant gemaaid gras zag dat naar de overkant van het dal helde en waarop in het meetkundige midden zelfverzekerd een huis stond, statig en streng en pertinent geen boerderij. Hoge schuiframen, grijs natuursteen gemetseld in langwerpige, dunne blokken, een huis waarin George Eliot of Jane Austen een dominee hadden kunnen laten wonen met zijn zusters die fanatiek van de blauwe knoop waren. Er liep een stapelmuurtje rond de omtrek van het terrein, onderbroken door twee hekken, een voor wandelaars, een voor rijtuigen, beide van sierlijk gietijzer dat nu onder de roest zat. Een windwijzer in de vorm van een rennende vos. Er stonden rododendrons en er was een ondiepe siervijver met dik kikkerdril.’ (p. 27)

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is een dag van de vakantieweek, lopend van vrijdag tot en met vrijdag. Het verhaal is niet chronologisch en heel fragmentarisch verteld.

Het verhaal kent een auctoriële verteller. Het personage waarvan je de gedachten en waarneming leest, wisselt snel. Soms gebeurt dit zelfs binnen dezelfde alinea. Tevens weet de verteller vaak de mening of gedachten van meerdere personages tegelijk, wat ook wijst op een auctoriële verteller.

Decor

Het verhaal kent een tijdspanne van een week. Het verhaal begint op vrijdag en eindigt de vrijdag daarna. Wel zijn er flashbacks die zich buiten deze week afspelen, zoals de jeugdherinneringen van Richard, Angela en Daisy. Een precieze tijdsaanduiding in welk jaar het verhaal zich afspeelt is er niet, maar er wordt bijvoorbeeld wel gesproken over Harry Potter, wat het aannemelijk maakt dat het verhaal zich waarschijnlijk in het afgelopen decennium afspeelt.

De locatie van het verhaal is een vakantiehuis aan de grens van Wales, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dit vakantiehuis wordt een enkele keer verlaten en vooral de heuvel waaraan het vakantiehuis is hierbij van belang voor het verhaal. Richard verstuikt op deze heuvel zijn enkel en moet gered worden door Alex, die al eerder die week heeft hardgelopen op dezelfde heuvel.

Stijl

De stijl van ‘Het rode huis’ is heel fragmentarisch. Het vertelperspectief wisselt snel van personage en vertelt vooral vanuit de waarneming. De emoties en gedachten van de personages zijn belangrijker dan een uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen. Er worden geen ingewikkelde woorden gebruikt maar door het associatieve taalgebruik is het soms wel wat lastig te volgen.

Beoordeling

‘Het rode huis’ beschrijft een week van het leven van twee gezinnen. Ieder gezinslid heeft zijn of haar eigen beslommeringen en dit weet Mark Haddon goed te vangen. Het verhaal richt zich vooral op de interne belevingswereld van de personages en minder op de gebeurtenissen, waardoor het verhaal soms vertraagt. Ook wisselt de verteller snel en soms ongemerkt van personage, waardoor je als lezer alert moet blijven om in de gaten te hebben wie er nou precies aan het woord is.

Recensies

"Het Rode Huis is een ambitieus opgezette, maar niet geheel evenwichtig uitgewerkte roman." http://www.literairnederl...rk-haddon/
"Haddon wekt niet de illusie dat er gedurende een week grote veranderingen ontstaan in de problematische familierelaties. Wel verwerven de personages afzonderlijk belangrijke inzichten, die voor de lezer spijtig genoeg weinig opzienbarend zijn." http://www.tzum.info/2012...rode-huis/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.549 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Mick

Mick

Heey anna schatje van me! Ik wil jou onwijs bedanken voor dit verslag. je hebt me echt uit de goot gehaald!!

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anne