Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Feitelijke gegevens

  • 8e druk, 2010
  • 340 pagina's
  • Uitgeverij: Van Goor

Flaptekst

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

Eerste zin

Als ik wakker word, is de andere kant van het bed koud.

Samenvatting

Deel I: De Tributen
Het is de dag van de boete, de dag dat de twee tributen (uitverkorenen) voor de Hongerspelen (een strijd op leven en dood van 12 jongens en 12 meisjes in een tv-arena) uit district 12 worden uitgekozen. De zestienjarige Katniss gaat vroeg van huis om met haar vriend Gale illegaal te jagen en voedsel te verhandelen op de As, de zwarte markt. Ze hebben zich allebei vaker dan één keer opgegeven om voedselbonnen te krijgen voor hun familie. Katniss’ zusje Prim doet dit jaar voor het eerst mee. Niemand verwacht het, maar Prim wordt uitgeloot als vrouwelijke tribuut. Katniss offert zich op voor haar zusje en neemt haar plaats in. Haar tegenstander is Peeta Mallark, een bakkerszoon die Katniss ooit brood gaf tegen de hongersnood.
Na het afscheid van familie en vrienden, waarbij Katniss een broche van een spotgaai (een zangvogel en het anti-Capitoolsymbool) krijgt van de burgemeestersdochter en koekjes van Peeta’s vader, gaan Katniss en Peeta met de luxetrein naar het Capitool. Ze maken kennis met hun mentor Haymitch, die de Spelen jaren geleden won maar nu echter alleen maar drinkt en hen pas wil helpen wanneer ze zich waardig hebben bewezen. Ook ontmoeten ze de leidster van district 12, de pompeuze Effie Prul. Katniss en Peeta dragen tijdens de openingsoptocht in de stad indrukwekkende vlammende kostuums en worden meteen geliefd. Katniss en Peeta moeten in het openbaar doen alsof ze beste vrienden zijn en Peeta gedraagt zich wisselvallig, terwijl Katniss het maar moeilijk heeft met de hele situatie.
Wanneer Katniss bij de kennismaking met de Spelmakers uit irritatie een pijl in een gerecht schiet, levert dat haar een hoge score op en tijdens een live-interview twee dagen voor de Spelen beginnen, biecht Peeta op tv op dat hij verliefd op haar is.

Deel II: De Spelen
Na het live-interview ontdekt Katniss dat Peeta’s liefdesverklaring nep was, bedoeld om het publiek in te pakken. Ze komen bekend te staan als de ‘gedoemde geliefden’ en dat zal hen veel sponsorgiften opleveren. Het is de nacht vóór de Spelen beginnen en Peeta biecht aan haar op dat hij bang is om zichzelf te verliezen. De volgende dag worden de tributen losgelaten in de arena, een groot natuurgebied met bos en vallei. Haymitch wilde niet dat ze naar de Hoorn des Overvloeds gaan, een hoorn met grote aantallen bruikbare spullen. Katniss wil een boog en pijlen pakken, maar Peeta leidt haar af en ze vlucht met alleen een rugzak en een mes. Elf tributen sterven al bij de Hoorn des Overvloeds en Katniss trekt zich terug in het bos. ’s Avonds, wanneer ze in een boom slaapt, hoort ze een groep Beroepstributen – samenwerkende tributen die al voorkennis en –training hebben – een meisje aanvallen. Peeta is bij hen en hij gaat terug om het meisje te doden wanneer ze niet dood blijkt. Katniss is geschokt dat hij zich bij hen heeft aangesloten, vooral als blijkt dat Peeta de Beroeps naar haar moet leiden.
Er verstrijken dagen en Katniss droogt bijna uit. Ze raakt ernstig gewond door een gemanipuleerde brand van het Capitool en wordt gevonden door de Beroepstributen. Ze zit in een boom terwijl zij onder haar op de grond slapen en Rue, de twaalfjarige tribuut uit district 11 voor wie Katniss veel sympathie voelt, wijst haar op een gevaarlijk wespennest. Katniss snijdt het door en doodt daarmee een aantal Beroeps, van wie er één een luxe pijl-en-booguitrusting bezat die Katniss steelt. Ook zij wordt gestoken door de bijen en kan dankzij een redding van Peeta nog net ontsnappen aan een aanvallende Beroeps. Peeta raakt daarbij gewond.
Katniss gaat samenwerken met Rue en ze besluiten de voedselvoorraad van de Beroepstributen te vernietigen. Katniss gaat alleen op pad en ontdekt dat de voorraad gebouwd is op landmijnen. Ze laat deze ontploffen en loopt daarbij gehoorschade op. De Beroeps doden een jongen die hen geholpen heeft en gaan het bos in om Rue te zoeken, die hen heeft afgeleid zodat ze weggingen. Katniss volgt hen en is er nog net getuige van hoe een Beroeps Rue met een speer doorboort. Katniss doodt de jongen en nadat Rue in haar armen is gestorven, bedekt Katniss haar met bloemen om haar mooier te maken.
Die nacht wordt aangekondigd dat de spelregels zijn gewijzigd: wanneer de beide tributen van één district als enigen overblijven, winnen zij samen de Spelen.

Deel III: De winnaar
Katniss gaat na de aankondiging op zoek naar Peeta om met hem samen te werken. Ze vindt hem, zwaargewond, en verzorgt hem. Maar hij gaat steeds harder achteruit en ze weet dat alleen medicijnen hem kunnen redden. Door in te spelen op hun romantische relatie, waarvan Katniss niet meer weet of het echt is of niet, krijgt ze sponsorgiften voor Peeta. Er wordt door de Spelmakers een ‘feestmaal’ georganiseerd met voor iedere tribuut datgene wat zij het hardste nodig hebben. Alleen Peeta, Katniss, Clove en Cato (district 2), Vossensnuit (district 5) en Thresh (district 11) zijn nog over. Peeta wil niet dat Katniss naar het feestmaal gaat, maar ze drogeert hem met slaapsiroop, een sponsorgift.
Tijdens het feestmaal ontsnapt Vossensnuit, wordt Katniss bijna gedood door Clove en wordt Clove vermoord door Thresh, die Katniss laat gaan omwille van wat ze voor Rue deed. Katniss behandelt Peeta met de medicijnen en hij gaat meteen vooruit. Hun band wordt hechter en na een stormachtige dag ontdekken ze dat Thresh ook dood is.
De volgende dag gaan ze op jacht en Vossensnuit sterft doordat Peeta een aantal giftige bessen laat slingeren. Dat betekent dat naast Peeta en Katniss, nu alleen Cato nog over is – hun grootste concurrent. De Spelmakers laten alle waterstroompjes uitdrogen en sturen Peeta en Katniss daarmee naar de Hoorn des Overvloeds. Wanneer ze daar aankomen, zien ze Cato vluchten voor gemuteerde beesten. Katniss en Peeta klimmen op de Hoorn des Overvloeds, maar Peeta raakt gewond door Cato, die een beschermend pak aan heeft wat hem onkwetsbaar maakt. Katniss ontdekt dat de beesten mutaties zijn van alle tributen die al zijn gesneuveld.
Peeta raakt gewond door Cato, maar Katniss slaagt erin Cato neer te schieten en hij valt ten prooi aan de beesten en sterft uiteindelijk. Katniss en Peeta verwachten als winnaars uit de arena gehaald te worden, maar dan wordt omgeroepen dat de eerdere regelwijziging ingetrokken is en er nu alsnog maar één tribuut kan winnen.
Zowel Katniss als Peeta wil de ander niet vermoorden en ze doen alsof ze zelfmoord willen plegen met giftige bessen om het Capitool voor schut te zetten. Dat werkt: ze worden uit de arena gehaald en apart van elkaar verzorgd en ondergebracht. Katniss ontdekt pas dat Peeta nog leeft bij de overwinningsuitzending op tv en ze gedragen zich opnieuw als een smoorverliefd stel. Iedereen is dol op hen, maar wanneer ze teruggaan naar district 12 ontdekt Peeta dat Katniss’ gevoelens voor hem misschien niet echt waren – en zijzelf weet niet of dat waar is.

Personages

Katniss Everdeen

Hoofdpersonage Katniss Everdeen is zestien jaar en afkomstig uit de Laag, het armste gedeelte van district 12. Ze woont daar met haar moeder, die apotheker/verpleegster is, en haar twaalfjarige zusje Prim. Katniss' vader is omgekomen bij een mijnongeluk toen ze elf was en sindsdien verdient zij grotendeels het geld door illegaal te jagen en haar prooien te verkopen op de As, de zwarte markt. Dit doet ze voornamelijk met haar vriend Gale Hawthorne en ze dromen er samen van om district 12 te verlaten. Wanneer Prim, van wie Katniss ontzettend veel houdt, uitgekozen wordt voor de Hongerspelen, neemt Katniss zonder aarzelen haar plek in. Ze kan uitstekend overweg met pijl en boog en is qua karakter sterk, stoïcijns en laat zich niet zo snel beïnvloeden. Ze is geen meisjesachtig type, maar wanneer ze zich om welke reden dan ook aan iemand gaat hechten, gaat ze voor diegene door het vuur. Tijdens de Hongerspelen laat het haar niet onberoerd om haar concurrenten te doden, maar ze weet niet goed hoe ze met haar gevoelens voor Peeta om moet gaan.

Peeta Mellark

Peeta is de zoon van de bakker en de jongenstribuut voor district 12, samen met Katniss. Aanvankelijk gedragen de twee zich vriendschappelijk, maar dan wordt bekokstoofd dat ze moeten doen alsof ze smoorverliefd op elkaar zijn. Geleidelijk aan blijkt dat Peeta dit niet speelt en dat hij al heel lang écht verliefd op Katniss is, dat hij haar daarom ook een brood gaf toen ze klein en straatarm was. Peeta is een vrij doorsnee jongen: sterk en slim, hij weet zijn vaardigheden te gebruiken en is bereid te doen wat nodig is, zijn verstand op nul te zetten om zijn doel te bereiken.

Haymitch

Haymitch is de enige nog levende winnaar van de Hongerspelen uit district 12. Hij houdt zich vrijwel alleen bezig met alcohol, maar blijkt erg gewiekst te zijn wanneer het hem duidelijk wordt dat Katniss en Peeta potentie hebben. Het is zijn idee om te doen alsof ze smoorverliefd zijn en hij is verantwoordelijk voor de giften die ze van de sponsoren krijgen, maar hij stuurt hen alleen daadwerkelijk iets wanneer ze zich populair genoeg maken. Ondanks zijn ergerlijke karakter is Haymitch de enige connectie van Katniss en Peeta met de buitenwereld tijdens de Hongerspelen.

Rue

Rue is de enige tribuut, naast Peeta, met wie Katniss in positieve zin contact heeft. Ze is twaalf en de meisjes tribuut uit district 11. Ze doet Katniss heel erg denken aan Prim en daarom gaan ze samenwerken tegen de andere tributen. Danzij Rue ontdekt Katniss een aantal nuttige overlevingsmethoden. Rue is klein en kwetsbaar, maar heeft talent voor verstoppertje spelen en kan zich eenvoudig tussen het groen bewegen. Ze wordt vermoord door een andere tribuut en sterft in Katniss' armen, waarna Katniss haar bedekt met bloemen om haar persoonlijkheid open te houden.

Quotes

"Door hem lijk je nu begeerlijk! En laten we wel wezen, je kunt alle hulp gebruiken die je kunt krijgen op dat gebied. Je was ongeveer net zo romantisch als een plas modder tot hij zei dat hij van je hield. En nu houden ze allemaal van je. ze praten alleen nog maar over jullie. De gedoemde geliefden uit district 12!"

Bladzijde 126

"In een opwelling buig ik me voorover en kus hem midden in zijn zin. Dat had ik waarschijnlijk toch al veel eerder moeten doen, want hij heeft gelijk, het is de bedoeling dat we smoorverliefd zijn. Het is de eerste keer dat ik een jongen zoen, wat waarschijnlijk indruk op me zou moeten maken, maar het enige wat tot me doordringt is hoe abnormaal heet zijn lippen zijn door de koorts. Ik laat hem los en trek de rand van de slaapzak nog wat dichter om hem heen. 'Je gaat niet dood. Dat mag niet van mij. Begrepen?'"

Bladzijde 238

"De regels van de Hongerspelen zijn simpel. Als straf voor de opstand moeten alle twaalf districten één meisje en één jongen leveren die meedoen, de zogenaamde tributen. De vierentwintig tributen worden opgesloten in een enorme openluchtarena die uit van alles kan bestaan, van een gloeiend hete woestijn tot een barre ijsvlakte. Een aantal weken lang moeten de deelnemers op leven en dood met elkaar vechten. De tribuut die het laatste overblijft, heeft gewonnen."

Bladzijde 20

Thematiek

Oorlog: algemeen
De oorlog op het continenten heeft er voor gezorgd dat de hongerspelen zijn bedacht door het Capitool om de vrede te behouden, zeggen ze. Eigenlijk is dit een systeem om de rest van de districten te onderdrukken en daarmee zelf beter te worden. Hiermee wordt gerefereerd dat het Capitool de oorlog heeft geïnitieerd om er op den duur zelf beter van te worden.

Motieven

Vriendschap
De vriendschap tussen Gale en Katniss is erg belangrijk in dit boek. Ze zorgen voor elkaar en wanneer Katniss op de schermen met Peeta zoent wordt het ineens duidelijk dat Gale meer in Katniss zag dan wat ze eerst dacht. Echter lijkt het alsof Katniss niet dezelfde gevoelens voor Gale heeft. Tijdens de Hongerspelen raakt Katniss bevriend met Rue en maakt ze een verbond met Peeta. Om deze reden wordt het mogelijk om te winnen voor Peeta en Katniss omdat zij elkaar allemaal helpen en ook in staat zijn om zich voor elkaar op te offeren.

Liefde
In het boek krijg je donaties van het publiek als je een spannende, maar tragische liefdesrelatie ontwikkelt tijdens de Hongerspelen. De coach van Peeta en Katniss spoort hun ook aan om er zo een te ontwikkelen om een grotere overlevingskans te hebben. Peeta doet hier erg enthousiast in mee en kondigt op TV aan dat hij altijd al verliefd op Katniss was, Katniss vindt het echter ongemakkelijk en slaat het af. Tijdens de hongerspelen maken Peeta en Katniss en verbond en geeft Katniss toe aan het plan van Haymitch om de mogelijkheid te hebben om Peeta te redden. Uiteindelijk blijkt het dat Peeta echt altijd al verliefd was op Katniss en wordt Katniss langzamerhand echt verliefd op Peeta. Gale is een toeschouwer van de hongerspelen en wordt jaloers op Peeta omdat hij ook altijd al verliefd was op Katniss. Katniss reageerde echter ook nooit op zijn signalen.

Natuur
Het lukt Katniss om te winnen omdat zij door de jaren heen heeft geleerd hoe ze moet jagen en overleven in de natuur omdat zij voor haar dorp joeg op dieren zodat zij niet volledig afhankelijk waren van het Capitool en daarmee niet omkwamen van de honger in haar district. De andere kandidaten waren echter meer getraind om puur alleen voor de Hongerspelen te overleven, en missen hiermee een belangrijk onderdeel.

Armoede
Katniss heeft zichzelf samen met Gale aangeleerd om te jagen zodat ze hun familie kunnen voeden. Door de oorlog (die gewonnen is door het Capitool), heeft het Capitool alle toevoer van goederen naar de andere districten in eigen handen genomen en levert erg weinig naar de andere districten waardoor zij erg arm zijn. Hierdoor heeft ieder district een eigen systeem bedacht om onder het systeem uit te komen en toch in staat te zijn om zijn mensen te voeden. Ook is het winnen van de hongerspelen erg belangrijk omdat de winnaar een oneindig toevoer van goed eten krijg wanneer hij wint. Maar door gebrek aan goede training winnen meestal alleen de districten die bevriend zijn met het Capitool of het Capitool zelf.

Opdracht

Voor James Proimos.

Trivia

De inspiratie voor dit boek haalde Suzanne Collins deels uit een Griekse mythe.

Ook werd ze geïnspireerd door het werk van haar vader bij de luchtmacht.

Verschillende beroemde auteurs, zoals Stephenie Meyer en Stephen King, hebben zich lovend uitgesproken over dit boek.

Titelverklaring

De titel van het boek is simpel verklaarbaar: het boek gaat over de Hongerspelen, het gevecht op leven en dood in een openluchtarena door vierentwintig tributen.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in drie delen: het eerste deel gaat over Katniss zelf, haar kennismaking met Peeta en hun training en voorbereiding op de Hongerspelen. Het tweede deel gaat voornamelijk over wat er tijdens de Hongerspelen gebeurt en in het derde deel wordt de afloop van de Spelen en de gebeurtenissen kort daarna behandeld. Het hele verhaal wordt verteld vanuit Katniss’ perspectief, in de ik-vorm.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, waarschijnlijk enkele eeuwen vanaf nu – er wordt geen expliciet jaartal genoemd – in een land dat is verrezen uit het verwoeste Noord-Amerika. Panem bestaat uit twaalf districten, die elk gespecialiseerd zijn in de fabricage van een bepaalde grondstof of product voor het Capitool, de regeringshoofdstad. Het verhaal speelt zich afwisselend af in District 12, het Capitool en de arena waar de Hongerspelen gehouden worden. De periode die verteld wordt is waarschijnlijk een maand of twee. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks en de stijl die gebruikt wordt is afwisselend tegenwoordige tijd en verleden tijd.

Stijl

De schrijfstijl van Suzanne Collins is enerzijds gemakkelijk leesbaar en anderzijds vrij zwartgallig. De beschrijvingen zijn nauwkeurig en levendig, maar worden net zo goed afgewisseld met geloofwaardige dialogen en actieverhalen. De stijl zorgt ervoor dat het boek voor zowel jongeren als volwassenen prettig leesbaar is.

Slotzin

Ik pak zijn had vast, heel stevig, zet me schrap voor de camera's, en vrees het moment waarop ik uiteindelijk zal moeten loslaten.

Beoordeling

Door alle aandacht voor de film in de media was ik erg benieuwd geworden naar dit boek en besloot ik het te proberen, zonder al teveel verwachtingen van dit gewelddadige verhaal. Ik werd zeer aangenaam verrast: al meteen vanaf de eerste bladzijde hadden Katniss en de Hongerspelen mij totaal in de ban. Vanaf de eerste pagina kon ik al meteen helemaal in Katniss’ huid kruipen en de echte wereld bestond niet meer, telkens als ik het boek opende. Ik heb het in ongeveer een week uitgelezen en er enorm van genoten. Ondanks het ietwat bloederige sfeertje is het een prachtig verhaal, ontzettend goed en gedetailleerd uitgewerkt, met personages die echt tot leven komen. Alles zit erin: spanning, avontuur, drama, romantiek, glamour en een vleugje humor hier en daar. Ik kan niet wachten tot ik de andere twee delen ook kan lezen en de films kan zien!

Recensies

"Het verhaal over Katniss Everdeen heeft dan ook alles wat je als lezer van een goed boek mag verwachten. Het heeft een onvoorstelbare diepgang, zeer sterke personages, volop emotie en een soms onverdraaglijke spanning."
http://www.ezzulia.nl/rec...pelen.html

"Ondanks het teleurstellende plot, doet het gehele boek je toch snakken naar het vervolg. Wat zal er in Panem veranderen?"
http://www.fantasyboeken....gerspelen/

"Ik heb getwijfeld, maar ik heb echt niets op het boek aan te merken. Daarom geef ik het boek vijf sterren."
http://www.crimezone.nl/w...spelen.htm

Overhoor jezelf

Op de resten van welk land is Panem ontstaan?
Wat is de specialiteit van District 12?
Waarvan kennen Katniss en Peeta elkaar?
Wat moeten Katniss en Peeta doen om zich geliefd te maken bij het publiek?
Hoe heeft Katniss geleerd om zich in de natuur te redden?
Welke beweringen zijn juist?
Waarom sluit Peeta zich aan bij de Beroepstributen?
Waarom sluiten Rue en Katniss een bondgenootschap?
Wanneer gaan Katniss en Peeta samenwerken?
Wat doen Peeta en Katniss om de Hongerspelen samen te winnen? Geef van de volgende mogelijkheden aan welke waar zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

slechtste verslag ooit gelezen

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Dini

Dini

Hoi

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

in de quiz staat dat vossensnuit is vermoord door Thresh maar vossensnuit ging dood aan de giftige bessen

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Deze website heeft mn leve gered hh

4 jaar geleden

Antwoorden

N.

N.

ok

3 jaar geleden

gast

gast