VACATURE! Vind je het leuk om te schrijven en heb je originele ideeën? Wij zoeken nieuwe bloggers. Klik hier voor de vacature.


ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 352 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

De zestienjarige Tella is wanhopig: haar broer is ernstig ziek en de artsen staan met lege handen. Dan ontvangt Tella geheimzinnige instructies om deel te nemen aan een levensgevaarlijke race door vier ecosystemen: jungle, woestijn, oceaan en bergen. En de prijs? Het geneesmiddel dat haar broer kan redden. Modepopje Tella, niet gewend aan ontberingen, is vastbesloten: ze moet winnen! Alle deelnemers krijgen een ei, dat tijdens de race uitkomt. In elk ei zit een Pandora, een speciaal gemanipuleerd dier, met gaven waarmee het de deelnemer kan helpen. Tella s Pandora lijkt niets bijzonders te kunnen of toch wel? En hoe handig zijn Tella s gevoelens voor de zwijgzame, stoere Guy, die net zo graag wil winnen als zij? Want als het erop aankomt, heeft Tella maar één doel: het leven van haar broer redden en dat van zichzelf.

Eerste zin

Als mijn haar nog erger gaat kroezen, scheer ik mijn hoofd kaal.

Samenvatting

Het voorstel

De zestienjarige Tella woont met haar ouders en haar ernstig zieke oudere broer Cody in een gehucht in Montana, waar ze het helemaal niet naar haar zin heeft. Ze is dolenthousiast wanneer ze een mysterieus cadeautje in haar kamer vindt: een zilverkleurig apparaatje met een audioboodschap erop. Haar ouders pakken het van haar af en doen er heel ontwijkend over. Dan ziet Tella hoe haar vader 's nachts probeert het apparaatje te verbranden, wat hem niet lukt: ze haalt het uit de as en luistert naar de boodschap. Een vrouw vertelt haar dat ze is uitgekozen als deelnemer aan de Zwavelloop, een race door verschillende ecosystemen (jungle, woestijn, bergen en oceaan), met als prijs voor de winnaar een medicijn dat alle ziekten geneest, speciaal voor een ongeneeslijk zieke dierbare.

 

Tella weet meteen dat ze mee wil doen om Cody te redden. Die nacht, nadat haar moeder haar een bijzondere veer cadeau heeft gegeven, vertrekt Tella en volgt de instructies van de vrouw om naar de plek te gaan waar het Pandora-selectieproces zal plaatsvinden: een Pandora is een dier  met bijzondere vermogens en de reisgenoot van een Deelnemer tijdens de Zwavelloop. Tella weet het laatste overgebleven ei te bemachtigen na bijna onder de voet te zijn gelopen door andere deelnemers en knipt haar haar af voordat ze de trein neemt naar de volgende bestemming. Op het station krijgt ze een speld met een slang erop, net als alle deelnemers.

 

In de trein ontmoet Tella nog twee andere meisjes, concurrenten van haar. Een vrouw geeft hen pillen die ze moeten innemen, waardoor ze in een diepe slaap vallen. Wanneer ze wakker wordt, blijkt Tella in een kist te zitten. Ze heeft andere kleren aan en al haar persoonlijke bezittingen zijn weg. De kisten met deelnemers worden gelost en geopend aan de rand van een groot bos, waar de Zwavelloop zal beginnen. Tella vraagt zich af waar ze aan is begonnen, maar vluchten kan niet meer: ze moet het oerwoud in.

 

De regen

Tella bedenkt kort na het begin van de race een plan: ze wil langs de rand van het oerwoud lopen om zo snel mogelijk het basiskamp te bereiken, waar ze sowieso maar twee weken voor heeft. Ze laat al snel andere deelnemers achter zich, en andere deelnemers laten haar ook achter zich. Een tijdje volgt ze een jongen - ze noemt hem ''de marinier'' - die ze ook bij het selectieproces heeft gezien, wiens Pandora en vuurspuwende leeuw is, tot de jongen haar wegstuurt.

 

Het regent regelmatig flink in het oerwoud en Tella is al snel helemaal alleen. Net wanneer ze begint te twijfelen aan haar Pandora, komt het ei eindelijk uit en onthult een klein vosje dat ze Madox noemt. Samen met Madox wordt ze aangevallen door mieren en chimpansees, maar ze weten steeds te ontsnappen en komen op zeker moment bij de plek waar de jongen met zijn Pandoraleeuw en een aantal andere deelnemers hun kamp hebben opgeslagen. Dat groepje bestaat uit de enigszins arrogante Harper, de tweeling Levi en Ransom en de moederlijke Caroline, die zich over de achtjarige Dink ontfermt. Behalve Caroline en Dink, die hun dieren zijn kwijtgeraakt, hebben ze allemaal Pandora's met bijzondere vaardigheden en Tella wordt ongerust omdat haar Madox nog geen bijzondere gaven heeft laten zien. Dat verandert echter wanneer hij getreiterd begint te worden door de zeearend, wasbeer en ram van de anderen: dan ziet Tella zijn ogen vreemd felgroen opgloeien.

 

Madox laat eindelijk zijn gave zien wanneer de groep wordt aangevallen door een grizzlybeer, de Pandora van een van de andere Deelnemers. De beer valt de andere Pandora's aan, maar Madox schiet te hulp door ook in een grizzlybeer en daarna in andere dieren te veranderen. Dan verschijnt plotseling de mariniersjongen, met de Deelnemer die de eigenaar is van de grizzlybeer, Titus. De marinier, die Guy blijkt te heten, sluit zich bij de groep aan. Wanneer ze hun weg vervolgen, krijgen ze via het apparaatje een bericht dat er van de 123 deelnemers nog slechts 114 in de race zijn.

 

Tella en Guy trekken steeds meer samen op en ze merkt dat ze gevoelens voor hem krijgt, maar ze leert hem niet echt kennen. Op een gegeven moment komen ze andere Deelnemers tegen, die worden gevolgd door mysterieuze, met speren bewapende mannen en Tella vraagt zich af wie dat zijn en wat ze willen. De groep gaat met een geïmproviseerd vlot de rivier over om verder te komen, maar Caroline valt in het water en verdrinkt bijna. Nadat Tella Dink heeft geholpen haar te redden, komen ze op de oever bij het basiskamp aan het einde van het oerwoud. Daar zijn nog veel meer Deelnemers, maar ze zijn op de vlucht voor de met speren bewapende mannen de hen ook echt aanvallen. Levi komt daarbij om.

 

Eenmaal veilig in het basiskamp zijn Tella en Guy veel samen. Er vindt een ceremonie plaats met veel voedsel en muziek waarbij de winnaar van het eerste deel van de race wordt gekroond. Zij krijgt een groot geldbedrag en mag naar huis, wat ze ook doet. De andere deelnemers krijgen ook de mogelijkheid om weg te gaan. Caroline en Dink doen dit, maar net als Harper en Guy kiest Tella ervoor om door te gaan.

 

De zon

Tella en Guy worden wakker in de bloedhete woestijn, waar ze ook weer in twee weken doorheen moeten zien te komen. De winnaar zal een dosis van het Medicijn krijgen waarmee een dierbare nog vijf jaar langer zal kunnen leven. Harper sluit zich opnieuw bij hen aan, samen met een jongen die Jaxon heet en een meisje dat hij beschermt, Olivia. Ook Caroline en Dink, die toch niet weg blijken te zijn, gaan met hen mee. Titus lijkt er intussen op uit te zijn om zoveel mogelijk Pandora's te stelen zodat hij kan winnen.

 

Terwijl de aantrekkingskracht tussen Tella en Guy groeit, gaat de groep op pad. Guy lijkt al de hele tijd meer te weten over de wedstrijd dan de anderen, maar deelt niets van die informatie. Ze raken al snel uitgedroogd en vooral met Dink gaat het steeds slechter. Het feit dat de Pandora van Olivia water uit de grond kan halen, helpt maar nauwelijks. Guy vertelt Tella op een nacht dat de Fanny's, de wetenschappers die van alles konden creëren, op zeker moment werden aangestuurd door de rijkaard Gabriel Santiago. De wetenschappers moesten generisch gemanipuleerde dieren maken voor Santiago's dochter, maar wilden dat op een gegeven moment niet meer omdat het onethisch was. Ze staken het laboratorium in brand, waarbij Santiago's dochter omkwam.

 

De groep lijkt langzaam op de goede weg te komen. Dan wordt Olivia gebeten door een slang en Guy kan niet anders dan haar vinger amputeren. Door het gif en het bloedverlies blijft ze in levensgevaar verkeren. Intussen wordt ook Dink steeds zieker, tot Tella op een nacht wakker wordt en ziet hoe hij de Pandora van Jaxon aan het opeten is. Dink valt Tella aan en vermoordt haar bijna, maar Guy schiet te hulp en doodt Dink: hij blijkt de Pandora van Caroline te zijn geweest, de meest genetisch gemanipuleerde van allemaal. In de opschudding die ontstaat, wordt Tella ontvoerd door Titus.

 

Titus dwingt Tella met hem en een aantal andere Deelnemers mee te gaan omdat hij ervan overtuigd is dat hij met haar als sterke Deelnemer kan winnen. Hij heeft een hoop gestolen Pandora's verzameld om beschermd te zijn en het is duidelijk dat hij zich tot Tella aangetrokken voelt. Vanwege die (lust)gevoelens laat hij zelfs een van de anderen verdrinken in drijfzand omdat die man, Nick, Tella aanraakte. Tegelijkertijd is er een man, Braun, die minder stevig aan Titus' kant staat en Tella probeert te beschermen. Ze maakt plannen om te vluchten en terug te komen bij haar eigen groep. Op een avond echter krijgen de Deelnemers een bericht uit het apparaatje. Tella heeft haar eigen apparaatje niet meer (Titus heeft dat in beslag genomen) en schrikt zich dood wanneer Titus en de mannen in zijn groep de Pandora's beginnen te vermoorden. Ze probeert de dieren te beschermen en dan komt Ransom erbij, de broer van Levi die zijn uiterste best doet om Levi's Pandora, een ram, te redden. Tegelijkertijd is Guy er ook opeens en hij stuurt Tella weg, terwijl hij haar vertelt dat de boodschap op het apparaatje was dat de Deelnemers een Pandora moesten vermoorden om het basiskamp van de woestijn te kunnen bereiken.

 

Tella vlucht weg en komt bij een rotsformatie terecht, waarachter het basiskamp blijkt te liggen. Harper is daar ook, en ze vraagt Tella om hulp omdat haar Pandora op de rotsen vast zit. Tella beklimt de rotsen en bevrijdt de Pandora, maar wordt dan aangevallen door Titus. Harper weigert haar te helpen: ze roept naar Tella dat ze aan de race meedoet vanwege haar dochter en vlucht dan weg. Titus probeert Tella te dwingen om zijn Pandora te vermoorden zodat ze beide naar het basiskamp kunnen gaan, maar Tella weigert en steekt in plaats daarvan Titus neer. Hij verwondt haar weer en dan schiet Madox haar te hulp, die Titus' ogen uitkrabt. Het is vervolgens de Pandora van Titus die ervoor zorgt dat Titus te pletter valt, waarna Tella het bewustzijn verliest.

 

Nadat Ransom haar heeft gevraagd de Pandora van Levi te vermoorden zodat zij verder kan en het dier uit zijn eenzaamheid is verlost, komt Tella bij in het basiskamp en Guy vertelt haar dat Harper heeft gewonnen. Ze is naar huis gegaan, maar omdat haar dochter al overleden bleek te zijn heeft ze het Medicijn aan Caroline gegeven om haar de kans te geven haar moeder wat langer bij zich te houden. Harper, Caroline en Ransom zijn alle drie weggegaan. Guy vertelt Tella dat hij niet alleen meedoet aan de race om zijn neef te redden, maar ook om in opstand te komen tegen het concept van de Zwavelloop. De race is in het leven geroepen als straf voor de brand waarbij Santiago’s dochter omkwam, en de wetenschappers die voor Santiago werkten moeten zelf elk jaar twee mensen uit hun eigen families kiezen: eentje die ziek wordt en eentje die meedoet aan de race. Zo komt Tella erachter dat de Zwavelloop haar familie vaker is overkomen en dat haar moeder waarschijnlijk genoeg vertrouwen in Tella had om ervoor te zorgen dat zij mee zou doen. Met dat besef besluit Tella dat ze de rest van de wedstrijd wil winnen om haar broer te redden en om Guy te helpen in opstand te komen, wat hij wil doen door tot de vijf beste Deelnemers te behoren die voor de overheid mogen komen werken.

Personages

Tella Holloway

Tella is 16 jaar en het beste te omschrijven als een soort modepopje: ze is graag bezig met kleren en mooi zijn, houdt van luxe en heeft zich nooit echt in hoeven spannen. Ze lijkt dus heel erg oppervlakkig, maar als je daardoorheen weet te kijken, is ze eigenlijk ook heel sterk. Ze houdt ontzettend veel van dieren en van de mensen die belangrijk voor haar zijn en laat niet zo makkelijk over zich heen lopen. Ze doet graag stoer en kan van zich afbijten, maar is tegelijkertijd ook vaak onzeker en kwetsbaar: als ze niet weet wat ze moet doen, kan ze heel erg gaan twijfelen en trekt ze zich terug in zichzelf. Toch is ze bereid om op haar strepen te staan als ze iets echt belangrijk vindt en dat is ook wat haar zo sterk maakt: ze is vaak impulsief en wispelturig, maar leert ook van haar fouten.

Guy Chambers

Guy is een stoere, sterke jongen die de dingen het liefst in zijn eentje doet en heel zwijgzaam is. Hij denkt graag dat hij precies weet wat er moet gebeuren en op welke manier en wil dan ook graag dat er naar hem geluisterd wordt. Hij lacht en praat weinig, maar weet wel bijna altijd wat hij moet doen in tijden van crisis. Hij weet meer over de Zwavelloop dan hij prijsgeeft en wil ervoor zorgen dat alle onrecht eromheen kan ophouden: hij is vastbesloten en geeft niet op als hij ergens zijn zinnen op heeft gezet.

Harper en Caroline

Harper en Caroline zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en doen allebei mee aan de Zwavelloop: ze sluiten zich al snel aan bij Tella en hebben elk zo hun redenen om mee te doen. Caroline is een heel zachtaardig en moederlijk type: ze praat niet veel, maar neemt wel graag mensen in bescherming en doet mee omdat ze haar moeder wil redden, die nooit echt een goede moeder is geweest maar die ze ook niet kwijt wil. Harper lijkt nogal een krengig en arrogant meisje, maar dat is vooral zelfbescherming: ze doet mee omdat ze haar dochtertje wil redden en houdt alles wat een afleiding zou kunnen zijn op afstand, om ervoor te zorgen dat ze haar doel bereikt. Harper is fel en vurig, maar ook eigenlijk heel kwetsbaar.

Levi en Ransom

Deze twee jongens zijn een tweeling en doen samen mee met de Zwavelloop om hun jongere zusje te redden. Ze zijn vrolijk en nuchter, hebben veel vertrouwen in de wedstrijd en proberen er een luchtig spelletje van te maken en positieve dingen in het hele verhaal te zien om te zorgen dat ze er niet te veel onder lijden.

Olivia en Jaxon

Wanneer de race in de woestijn van start gaat, sluiten Jaxon en zijn jonge beschermelinge Olivia zich bij de groep aan. Jaxon is heel spontaan en charmant en wil vooral graag dat Harper dat ook inziet en Olivia is een klein, eigenwijs meisje dat ontzettend veel doorzettingsvermogen heeft en haar uiterste best doet om de wedstrijd te winnen.

Quotes

"Even werp ik een blik op Blauwoog en vraag me af of ze mijn hart kan horen bonzen. Dat bonst zo hard dat ik bang word dat ik een hartaanval Hoe kan dit? Hoe kan ik van thuisonderwijs, Cody plagen en de leuke dingen op zondag zomaar ineens hier zijn? Ik kan me terugtrekken denk ik, ik kan gewoon mijn handen in de lucht steken en besluiten dat dit allemaal hartstikke gestoord is Maar dan denk ik aan Cody Die zou dit voor mij ook doen. Hij zou niet eens aarzelen. Ondanks zijn ergerlijke kwaliteiten, heb ik hem altijd als moedig beschouwd." Bladzijde 47
"Ik voel me weer heel alleen. Indien nodig zou ik iemand van he wakker kunnen maken, dat weet ik ook wel, maar dat is niet voldoende Toen ik helemaal in mijn uppie in het oerwoud was, dacht ik steeds a overleven. Maar nu ik met anderen ben, lijkt het of het gewicht van over. leven van me af is gevallen en daarvoor in de plaats eenzaamheid en verlangen naar mijn familie is gekomen. Ik voel aan mijn veer en denk aan mam. Aan wat ze aan het doen zou kunnen zijn. En of ze zich afvraagt waar ik ben... Of dat ze dat wel weet." Bladzijde 99
"Ik verwacht verdriet te voelen, terneergeslagen te zijn, of zelfs woedend. Maar in plaats daarvan voel ik niets. Het lijkt wel alsof ik vanbinnen leeg ben. Ik ben hier gekomen om mijn broer te redden. Maar hoe veel mensen zijn er gestorven in hun poging één iemand te redden? Ik vraag me af waarom we blijven... Of we nu kunnen weggaan als we dat willen. Maar dan denk ik aan teruggaan naar huis en mijn ouders zien treuren terwijl Cody in bed ligt. En dan weet ik dat ik niet kan stoppen met de wedstrijd zolang er een kans is de toekomst te veranderen." Bladzijde 182
"Ik word verscheurd door tegenstrijdige emoties. Hoop dat ik voor Cody nog gegarandeerd vijf jaar kan winnen. Woede dat de mensen achter de wedstrijd ons dit kunnen aandoen. Als ze echt zouden willen, konden ze toch wel genoeg van dat Medicijn voor iedereen maken? De laatste emotie is het zwaarst: twijfel. Twijfel over of dit allemaal wel echt waar is. Dat er echt een Medicijn bestaat die Cody kan redden. Of iemand anders." Bladzijde 195
"‘Nee,’ zeg ik door mijn tranen heen. ‘Ik wil niet dat je gewond raakt. Maar ik wil ook niet meer bij je weg.’ Dat is echter niet alles wat ik denk. Ik denk ook: dit is een wedstrijd. Stel dat Guy tot de beslissing komt om zijn neef te redden, en dat dit zo’n beslissing is? En dan denk ik: Cody. Ik weet niet wat ik moet doen. het duizelt me, ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik blijven of weggaan, blijven of weggaan?" Bladzijde 269
"Het gaat nu alleen maar tussen Titus en mij. ik maak geen enkele kans. Ik ben geen ervaren vechtjas. Ik ben niet superanalytisch, ik kan mijn tegenstander niet met een slim trucje uitschakelen. Ik ben gewoon een meisje dat dol is op paars, Grieks eten, manicures en uit de maat zingen. Een meisje dat er bijna alles voor over zou hebben om hier weg te komen en als bij toverslag weer in Boston te zijn om rond te hangen met haar beste vriendin Hannah. Ik ben gewoon maar een meisje dat dacht dat ze haar broer kon redden." Bladzijde 284

Thematiek

Queeste

Het thema van Tella’s deelname aan de Zwavelloop is haar persoonlijke queeste om haar broer te redden. Ze heeft een bijzondere relatie met Cody die vooral gebaseerd lijkt te zijn op treiterijen en stoeipartijen, maar eigenlijk is hij gewoon heel belangrijk voor haar en wil ze er koste wat het kost voor zorgen dat hij blijft leven. Tegelijkertijd wordt de Zwavelloop voor haar een soort manier om te bewijzen wat ze waard is en dat ze niet zo oppervlakkig en nutteloos is als sommige mensen denken. Voor elk van de Deelnemers is het op die manier een persoonlijke queeste, om iemand te redden of om zich te bewijzen. Langzaam maar zeker wordt het bovendien meer: een queeste om erachter te komen wat de bedoeling precies is van de Zwavelloop en om te zorgen dat deze stopt.

Motieven

Verliefdheid

Tella wordt al snel verliefd op Guy, de sterke en stoere marinier die meer weet over de wedstrijd dan hij loslaat. Ze wil er eerst helemaal niet aan toegeven omdat dat zou betekenen dat het winnen van de wedstrijd erg moeilijk wordt, maar hoe verder ze komt, hoe moeilijker het wordt om haar gevoelens voor Guy te ontkennen.

Vriendschap

Tijdens de Zwavelloop ontstaat een bijzonder soort vriendschap tussen Tella en de anderen bij wie ze zich aansluit: ze zijn elkaars concurrenten, en op die manier heeft de vriendschap grenzen want ze zullen elkaar niet eindeloos door blijven helpen. Maar ze zijn wel bevriend, en dat zorgt ervoor dat de race draaglijker wordt voor hen allemaal.

Dierenleed

 De Pandora’s spelen een belangrijke rol in het verhaal. Ze zijn zo gemaakt dat ze met hun speciale vermogens hun Deelnemers kunnen helpen overleven en hun karakter is ook zo gevormd dat ze het welzijn van hun Deelnemer belangrijker vinden dan dat van henzelf. Sommige mensen beschouwen de Pandora’s als robots en helpers, maar voor Tella en een aantal anderen zijn de dieren echt welkom gezelschap en liefdevolle reisgenoten. Voor Tella is het zelfs ontzettend belangrijk dat het goed gaat met haar Pandora Madox en ze trekt zich het lot van de andere Pandora’s ook ontzettend aan, zeker omdat deze niet door alle Deelnemers even goed behandeld worden.

Opdracht

Voor mijn zusje, die wist dat deze het was

Trivia

Dit is het eerste deel in wat een trilogie zou moeten worden, maar de schrijfster heeft nog geen uitgever kunnen vinden voor deel drie.

Titelverklaring

Water en Vuur, de vertaling van de Engelse titel Fire en Flood, staat symbool voor de eerste twee ecosystemen van de Zwavelloop die in dit boek centraal staan. Water gaat over de flinke regenval in de jungle, waardoor het overleven lastig werd, en Vuur voor de felle zon in de woestijn waardoor de Deelnemers bijna uitdroogden.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een heel duidelijke structuur doordat het is verdeeld in drie delen. In het eerste deel, Het Voorstel, gaat het vooral over Tella, de persoon die zij is en het leven dat ze leidt met haar ouders en haar broer in Montana. Je komt er als lezer achter dat ze helemaal niet blij is met de verhuizing en zich stierlijk verveelt en wat de uitnodiging voor de Zwavelloop met haar doet. Alle voorbereidingen voor de race worden in dit deel beschreven, van de Pandoraselectie tot het moment dat ze aan de rand van de jungle worden gedropt. Vervolgens gaat het tweede deel, De Regen, helemaal over het deel van de Zwavelloop dat zich in de jungle afspeelt: hierin leert Tella vooral haar eigen Pandora en een aantal van de andere Deelnemers goed kennen en wordt ze langzaam maar zeker verliefd op Guy. In deel drie ten slotte, De Zon, gaat het over het deel van de wedstrijd dat zich in de woestijn afspeelt en dan wordt goed duidelijk dat niet alles is wat het lijkt en dat het soms behoorlijk angstaanjagend is.

 

Tella is zelf degene die het hele verhaal vertelt in de ik-persoon, dus als een soort dagboek: je komt heel veel te weten over haar gedachten en gevoelens bij alles wat er gebeurt en dat zorgt ervoor dat je als lezer echt wordt meegezogen in het verhaal.

 

Decor

Het is niet helemaal duidelijk in wat voor tijd het boek zich afspeelt: het zou de toekomst kunnen zijn omdat er veel mogelijk is op het gebied van genetische modificatie, maar er wordt geen jaartal genoemd en verder zijn er geen grote technologische ontwikkelingen die kenmerkend zouden zijn voor de toekomst. Het eerste gedeelte van het verhaal vindt plaats in Montana, op het platteland waar Tella met haar ouders is gaan wonen vanwege haar zieke broer, en daar is het leven eigenlijk gewoon modern en hedendaags. De rest van het boek speelt zich echter af in de arena waar de Zwavelloop plaatsvindt en het is niet helemaal duidelijk waar deze arena is, of het een illusie is zoals in De Hongerspelen of dat het echt bestaat en ergens in de natuur is.  Ook de basiskampen spelen een belangrijke rol, want daar worden de Deelnemers eigenlijk heel normaal behandeld en hebben ze rust en luxe, in tegenstelling tot in de woestijn en jungle, wanneer het echt overleven geblazen is.

 

De periode die beschreven wordt is ongeveer anderhalve maand: twee van de vier ecosystemen zijn doorlopen aan het einde van het boek en voor elk ecosysteem krijgen de Deelnemers twee weken. In het basiskamp verblijven ze vervolgens ook een week, dus dat betekent dat Tella aan het einde van het verhaal ongeveer zes weken bezig is met de wedstrijd.

Stijl

De schrijfstijl van Victoria Scott is goed te vergelijken met de schrijfstijl van Suzanne Collins, de auteur van De Hongerspelen. De verhaallijnen lijken wel een beetje op elkaar en ook de thema’s komen dicht bij elkaar in de buurt, maar verder zijn de boeken wel heel verschillend. De personages zijn bijvoorbeeld anders, de Zwavelloop is geen race op leven en dood en er is geen sprake van een dystopische setting. Wel zijn beide boeken net zo spannend en meeslepend geschreven, worden er hele interessante thema’s aan de kaak gesteld en ga je echt om de personages geven. De boeken zijn bovendien vlot te lezen, met eenvoudig taalgebruik en veel soepele dialogen.

Slotzin

Ik ga Cody redden. En daarna ga ik Guy helpen een einde aan de wedstrijd te maken.

Beoordeling

Water en Vuur is typisch zo’n boek waar je in begint met een gevoel van ‘’ik zie wel wat er gebeurt’’ en voor je het weet heb je al vijftig bladzijden gehad. Ik werd enorm verast door iets wat ik alleen maar kan beschrijven als de Engelse term fast pace: het leest ontzettend vlot en makkelijk door, en daardoor is het een boek dat gewoon heel fijn leest. Tegelijkertijd is het, zodra de plot een beetje op gang komt, ook een enorme pageturner: de auteur blijft nergens te lang hangen, het wordt niet langdradig en de spanning stijgt juist met het hoofdstuk. Er is geen echte leestrigger omdat het soms wel een beetje eentonig blijft, maar op momenten dat je wél aan het lezen slaat, vlieg je echt door de pagina’s heen. De personages zitten bovendien erg goed in elkaar, een echt goed boek!

Recensies

"Ik ben er erg optimistisch over en zou het aan iedereen aanraden!" http://www.young-adults.n...oria-scott
"Water en Vuur was verslavend." http://www.depaginaomslaa...nl/?p=1803
"Heel veel mensen zal het aanspreken en ik raad iedereen dan ook van harte aan om dit boek te kopen. Geloof me, het is het waard!" http://zonenmaan.net/wate...ria-scott/

Overhoor jezelf

Hoe heet de Pandora die Tella uitkiest?
Welke kleuren heeft de veer die Tella van haar moeder krijgt?
Wat doet Tella om een band op te bouwen met haar Pandora?
Wie sluit zich pas later aan bij de groep van Harper?
Voor wie doet Guy mee aan de wedstrijd?
Hoe heet de winnaarsceremonie bij het basiskamp?
Welk dier is het symbool van de Zwavelloop?
Welke van deze antwoorden zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

44.427 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Wat je misschien of dit boek een ''Motto'' heeft?

4 jaar geleden