ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Onderdeel A
Hoofdpersoon

Katniss Everdeen

Katniss is een meisje van 16, haar moeder is apotheekster, haar vader is omgekomen bij een mijnongeluk toen ze 12 jaar was. Ook heeft ze een zusje van 12, Prim. Ze hebben een geit en een kat, Boterbloem, waar ze niet zo veel van houdt. Katniss jaagt samen met haar beste vriend Gale illegaal elke dag in het bos om eten te verzamelen, ze zijn namelijk erg arm. Ze heeft zwart haar (dit draagt ze meestal in een vlecht), grijze ogen en een olijfkleurige huid. Katniss is vaak erg eigenwijs, en als ze iets besluit blijft ze daar ook bij. Ze is geen slecht persoon, maar ook geen goed persoon. Ze is vooral heel erg praktisch, en ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen.
Bijpersonen

Peeta Mellark

Peeta Mellark is de mannelijke tribuut uit district 12. Hij is tijdens de boete gekozen om district 12 te vertegenwoordigen in de hongerspelen. Peeta Mellark is vanaf het 1ste moment al verliefd op Katniss maar dat weet Katniss nog niet.
Gale Hawthrone

Gale Hawthrone is de beste vriend en jachtpartner van Katniss. Gale houd ook van Katniss en Katniss blijkt later ook van Gale. In dit boek is die niet de belangrijkste persoon maar in de volgende 2 delen is hij 1 van de hoofdpersonen.
Ruimte

Het boek speelt zich op veel plekken af, bijvoorbeeld in het district, het trainingscentrum en de arena. Het boek is dus niet op 1 plek maar op heel veel verschillende plekken.
De wijze van vertellen

Het hele boek is in de ik-verteller geschreven. Je beleefd alles in de ogen van Katniss, je weet dus net zoveel als de hoofdpersoon.
Titelverklaring

De hongerspelen is op zichzelf al een duidelijke titel en je weet waar het over gaat. Het is een spelen dat draait om honger. Het komt er dus op neer dat je moet overleven ook al heb je niet zoveel eten.
Motieven

Een motief van het verhaal is dat Katniss bijna elke dag gaat jagen met Gale in het bos.
Een ander motief is dat Katniss elke dag naar de as gaat om haar spullen te ruilen/verkopen.

Genre

Het genre is fantasie.
Vertelde tijd

De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer 1 jaar.
Verteltijd

De verteltijd van het verhaal is ongeveer 345 bladzijdes.
Verloop

Het verloop van het verhaal is niet chronologisch want Katniss denkt regelmatig terug aan vroeger en aan haar vader toen hij nog leefde.
Einde

Het verhaal heeft een open einde want dit is het 1ste deel uit de hongerspelen-trilogie. Er moeten dus nog 2 andere delen op geschreven worden.

Samenvatting van het boek

In het land Panem zijn 12 districten en de hoofdstad het Capitool, dat alle districten in zijn macht heeft. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, na een grote burgeroorlog in Noord-Amerika. district 1 is het rijkst, en district 12 het armst en worden elk bewaakt door vredesbewakers en er zit een immens groot hek om elk district . Elk jaar worden er de Hongerspelen gehouden als boetedoening voor de opstand, een spel waarbij 24 tributen van 12 tot 18 jaar, uit elk district een jongen en een meisje in een grote arena strijden tegen elkaar op leven en dood. Soms duren de Spelen één dag, maar soms ook wéken. Degene die als laatst overblijft heeft de Hongerspelen gewonnen en zal eeuwige rijkdom en roem hebben. Alleen de winnaar overleeft dus! Katniss Everdeen is een meisje van 16 en woont met haar moeder en zusje Prim van 12 jaar in district 12. Op de dag van de boetedoening wordt Prim geloot om mee te doen met de Hongerspelen, maar Katniss kan dat niet verdragen en ze offert zich op om in plaats van Prim mee te doen aan de Spelen. De jongen die mee moet doen van district 12 is Peeta, een leuke sterke bakkerszoon die bekent dat hij Katniss al een tijd leuk vond… De arena is elk jaar verschillend maar elk jaar wel heel groot: bos, woestijn, ijs of tropisch regenwoud, het kan allemaal. De Spelen is het grootste evenement van het jaar: iedereen zit aan de buis gekluisterd en ziet hoe de tributen elkaar vermoorden. Katniss heeft één voordeel: ze jaagt haar hele leven al met pijl en boog in het verboden bos om voedsel te krijgen voor haar familie, dus die ervaring kan ze goed gebruiken tijdens de Spelen. Maar dan moet ze wel eerst een boog en pijlen zien te bemachtigen! Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Voor lage Districten is het een ramp om mee te doen aan de Hongerspelen, voor de hoge Districten is het geweldig, want die kinderen trainen hun hele leven al om mee te doen aan de Hongerspelen, zij heten de beroepstributen of beroeps. Zal Katniss de beroepstributen, en de verliefde Peeta overwinnen en de Hongerspelen winnen? Het slot lijkt voorspelbaar, maar het is net even anders!


Onderdeel B

Hoe waardeer jij de (hoofd)personage in het verhaal?

Katniss
is de hoofdpersoon in het verhaal. Ik waardeer haar heel erg, ze lijkt me heel aardig en ze is sociaal. Je ziet ook dat ze erg van haar familie en vrienden houd. Ik vind dit een leuke hoofdpersonage voor dit boek want het past er goed bij.
Peeta
is de bijpersoon. Ik vind het leuk dat Peeta in het boek verliefd is op Katniss want de rest van de boeken gaat het daar wat meer over. Ik vind wel dat je in het boek niet veel te weten komt over het karakter en de gevoelens van Peeta.
Gale
is ook een bijpersoon. In het boek kom je over Gale heel weinig te weten, maar ik vind toch dat hij in dit rijtje thuis hoort omdat Katniss in de arena veel aan Gale denkt en omdat hij in deel 2 en 3 een grote rol speelt in het verhaal.
Hoe waardeer jij het gebruik van tijd en ruimte in het verhaal?

Ik vind dat de vertelde tijd genoeg is het past goed bij het verhaal. Ik denk dat de tijden goed kloppen met hoe lang het zou zijn als het echt zou gebeuren. De verteltijd vind ik ook prima het is niet te veel en het leest heel gemakkelijk omdat het zo leuk en spannend is. de ruimte vind ik goed gebruikt want het verhaal speelt zich op meerdere plekken af en dat maakt het toch wat leuker.
Hoe waardeer jij het thema en de bedoeling van de auteur?

Ik vind het thema van het boek heel leuk om te lezen ik vind het verhaal heel goed bedacht . Ik weet eerlijk gezegd niet of de schrijfster een specifiek doel had om met dit boek te bereiken. Ik denk eerder dat de schrijfster dit boek had geschreven om mensen te vermaken.
Hoe waardeer jij de schrijfstijl en woordkeuze van de auteur?

Ik vind de manier van schrijven van de auteur erg fijn om te lezen. Het blijft het hele boek spannend en er zitten veel onverwachte wendingen in, het is bijvoorbeeld een heel ander einde dan je zou verwachten. De woordkeuze van de auteur vind ik ook goed maar soms zijn er woorden die ik niet ken.
Hoe waardeer jij het verhaal in het algemeen?

Ik vind het over het algemeen een leuk verhaal met heel veel spannende stukjes. Ik vind het verhaal heel goed bedacht en ik vind het heel fijn geschreven. De personages passen naar mijn mening uitstekend bij het verhaal. Ik vind het einde ook geweldig het is een heel ander einde dan je zou verwachten. Door de cliffhanger aan het einde heb je ook gelijk zin om de andere delen te lezen. Ik zou iedereen het boek (en de film) aanraden.
(465 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

zeer indrukwekkend leesverslag.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

hoe kom je er eigenlijk bij dat er 1 jaar is verstreken?

7 jaar geleden

Antwoorden

M.

M.

inderdaad. volgens mij zijn het hooguit 20 weken, want na een half jaar was volgens mij de zegetoer en die komt in het volgende boek.

4 jaar geleden

gast

gast

E.

E.

Hmm, niet erg goed verslag.

7 jaar geleden

Antwoorden

een scholier

een scholier

Valt best mee hoor

1 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

je hebt de film of trailer gezien, in het boek wordt Katniss niet beschreven

6 jaar geleden

Antwoorden

G.

G.

helemaal niet in het boek ook hoor lees eerst het boek voordat je praat..

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

het wordt inderdaad wel gezecht

1 jaar geleden

gast

gast

I.

I.

Goed verslag hoor, alleen je vergeet het zusje en Rue te beschrijven bij ''bijpersonen'' maar volgens mij is het zusje de reden dat Katniss meedoet aan de hongerspelen en Rue is haar bond genoot...

4 jaar geleden

Antwoorden

Maartje

Maartje

Prim en Rue zijn inderdaad belangrijke personen, jammer dat die er niet bij staan.

4 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

ik zou Prim, Rue, Effie en Haymitch nog bij ''bijpersonen'' zetten. voor de rest is het wel een goed verslag, maar heb je ook iets geleerd van het boek?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast