VACATURE! Vind je het leuk om te schrijven en heb je originele ideeën? Wij zoeken nieuwe bloggers. Klik hier voor de vacature.


ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2011
  • 111 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Zodra Lot klaar is met de middelbare school, vertrekt ze voor een jaar naar Parijs, om daar als au pair aan de slag te gaan en dicht bij haar Franse vriendje Jee-Jee te zijn. maar wordt haar Parijse leventje wel zo geweldig en romantisch als ze had gehoopt?

Eerste zin

Het lukte Lot niet om stil te zitten.

Samenvatting

De zestienjarige Lot vertrekt in haar eentje naar Parijs om daar een jaar als au-pair te werken, zodat ze dicht bij haar internetliefde Jee-Jee kan zijn. Na de treinreis wacht ze tevergeefs op het station op haar werkgevers, maar ze komen haar niet ophalen zoals beloofd. Lot gaat dus zelf maar naar hun huis toe en ontmoet daar mevrouw Pastisse, een modeontwerpster die heel wat minder chic is dan Lot had gedacht, en dat geldt ook voor het enorm rommelige huis. Lot krijgt meteen een band met het jongetje Nicolas, maar wanneer meneer Pastisse thuiskomt, wordt het duidelijk dat hij en zijn vrouw niet erg hecht zijn.

 

De volgende dag gaat Lot na haar karweitjes naar het huis van Jee-Jee. Ze belt aan en hij doet open, maar na één blik op haar te hebben geworpen, slaat hij de deur in haar gezicht dicht. Lot begrijpt er helemaal niets van en probeert samen met de Duitse au pair Katrina een plan te bedenken om weer bij het huis te komen zodat ze kan uitzoeken wat er aan de hand is. Ze gaat samen met Katrina en haar oppaskinderen boodschappen doen en denkt dat ze Jee-Jee ziet in de supermarkt, maar dan komt ze onverwachts meneer Pastisse tegen. Hij is erg boos dat ze Nicolas bij Katrina heeft achtergelaten en geeft haar zelfs huisarrest. Katrina wil niets meer van Lot weten door haar obsessie met Jee-Jee en Lot vindt Parijs helemaal niet leuk meer.

 

Ze belt haar vader om te vragen of hij haar kont ophalen omdat ze naar huis wil, maar hij haalt haar over te blijven met verhalen over hoeveel Lots overleden moeder van Parijs hield. Lot besluit het nog een kans te geven en gaat met Nicolas naar het pleintje waar haar ouders vroeger graag kwamen. Daar ontmoet ze de knappe mannelijke au pair Idir, die haar een zigeunerliedje leert. Ze laat Nicolas in de fontein zwemmen omdat ze zijn zwemles hebben gemist.

 

Meneer Pastisse brengt veel tijd door met een vrouwelijke collega, met wie Lot hem ook in de supermarkt zag. Zij besteedt er geen aandacht aan, maar mevrouw Pastisse heeft zo haar eigen vermoedens. Op een avond vertelt ze Lot zelfs dat ze overweegt bij haar man weg te gaan en Lot besluit meteen alles in het werk te stellen om dat te voorkomen, omwille van Nicolas.

 

Terwijl ze stiekem een afspraakje regelt voor de Pastisses, gaat Lot zich kleden als een echte Parijse jongedame om de herinnering aan haar moeder levend te houden. Ze probeert een website op te richten voor au pairs wereldwijd en hangt overal in de stad posters op, maar niemand bezoekt de site.

 

Dan besluit Lot midden in de nacht naar Jee-Jee's huis te gaan om met hem te praten. Zijn vader betrapt haar echter en ze wordt naar de politie gebracht. De Pastisses halen haar op en willen haar naar huis sturen, maar Lot beseft juist dat ze wil blijven. Haar blog begint te lopen en ze krijgt een aanbod van twee jonge filmmakers om met hen samen te werken. Lot belt Katrina en ze leggen hun ruzie bij: samen organiseren ze de rendez-vous voor meneer en mevrouw Pastisse. Het valt in de smaak: ze besluiten in relatietherapie te gaan en Lot nog een kans te geven.

 

Lot blijft in Parijs en geniet er met volle teugen van. Ze maakt een film over haar, haar moeder en Parijs en wordt mee uit gevraagd door Idir nadat ze eindelijk met Jee-Jee heeft gepraat en heeft ontdekt dat hij gewoon niet haar type is. Eindelijk heeft Lot het Parijs-leven waarvan ze droomde.

Personages

Lot

Lot is zestien jaar, half Frans en net klaar met de middelbare school. Sinds een tijdje heeft ze een Frans internetvriendje en ze wil niets liever dan in Parijs gaan wonen, daar werken als au pair en bij haar vriendje zijn. Lot is een vrolijke meid die weet wat ze wil en lekker in haar vel zit, met grote dromen waar ze zich helemaal in kan verliezen. Ze is dan ook erg teleurgesteld en een beetje de weg kwijt als het allemaal niet zo geweldig blijkt als ze zich voorstelde. Lot heeft de neiging alles heel somber in te zien en heel erg gefocust te zijn op één ding, waardoor ze vergeet wat echt belangrijk is. Maar als ze echt om iets of iemand geeft, gaat ze daar ook helemaal voor en dan wil ze graag iets bereiken.

Katrina

Katrina is ook een au pair in Parijs die Lot ontmoet via de taalschool. Ze is wat gereserveerder dan Lot: ze kan ook erg enthousiast zijn, maar denkt wat meer na over de gevolgen van haar daden en is snel bang dat iets slecht kan zijn voor haar reputatie. Ze is echter wel een hele lieve en goede vriendin en iemand met wie Lot goed kan praten over alles wat ze meemaakt in Parijs.

Meneer en mevrouw Pastisse

Lauren en Beau Pastisse zijn Lots werkgevers. Lauren is kunstenares en werkt eigenlijk altijd thuis, terwijl Beau een goede baan op kantoor heeft. Ze hebben huwelijksproblemen en reageren dat soms op Lot af als zij iets te losbandig is geweest. Ze zijn geen van beiden erg gelukkig, maar vinden elkaar dankzij Lot uiteindelijk weer terug. Meneer Pastisse kan erg aardig zijn als hij jou ook aardig vindt en mevrouw Pastisse verbergt vaak haar ware gevoelens, waardoor ze eigenlijk heel kwetsbaar is.

Jee-Jee

Jee-Jee is een Franse jongen met wie Lot via internet een tijdje contact heeft gehad. Ze is daardoor helemaal verliefd op hem geworden en stelde zich al een hele toekomst met hem voor. Maar als ze dan voor zijn neus staat, blijkt Jee-Jee heel anders dan ze dacht: hij is erg verlegen en onzeker, verbergt zich graag achter het internet en deed zich stoer en zelfverzekerd voor terwijl hij eigenlijk helemaal niet weet wat hij wil.

Idir

Idir is in vrijwel alle opzichten het tegenovergestelde van Jee-Jee. Hij heeft zigeunerbloed en is een mannelijke au pair, maar hij is vooral heel relaxed. Hij maakt muziek en is erg charmant, maar ook zwijgzaam en mysterieus. Hij is het perfecte voorbeeld van een heel romantische jongen die erg lief kan zijn als je hem beter leert kennen, en Lot wordt stapelverliefd op hem.

Quotes

"Opgelucht plofte ze weer terug op de bank en begon te giechelen. Van de spanning, van de liefde, van alles gewoon. Wat een geluk had ze toch. Ze was nog maar zestien en ze had nu al de liefde van haar leven gevonden. Haar allereerste vriendje die meteen haar prince charmant was! Hoeveel meisjes konden dat zeggen? Het leek allemaal wel een echte film…" Bladzijde 8
"Lot keek uit haar raam en schold de Eiffeltoren uit. Wat een lelijk ijzeren ding. Die meneer Eiffel moest behoorlijk geïnspireerd zijn maar niet heus. Eigenlijk was alles stom aan Parijs. Daar moest ze eens een film over maken. Beter dan dat kinderachtige gedoe in de supermarkt met diepvriespizza’s. Ze pakte haar camera en stelde de Eiffeltoren scherp. Daarna richtte ze de camera op zichzelf en probeerde zo boos mogelijk te kijken. Nóg bozer dan ze al was. " Bladzijde 49
"Maar Lauren, die kon ze echt niet bellen. Ze durfde er niet aan te denken wat er dan zou gebeuren. Die werden natuurlijk meteen hartstikke boos. Straks stuurden ze haar weg en ze had nog maar zo weinig van Parijs gezien! Jee-Jee, Jee-Jee, het ging de hele tijd maar over Jee-Jee. Terwijl Parijs zo veel meer was dan die &^@#$ van een Jee-Jee. Kon haar die jongen nou schelen! Cees had gelijk gehad, ze was bezig geweest met een reis zonder onderweg wat te zien." Bladzijde 94

Thematiek

Coming of age

Lot is in dit boek op een leeftijd dat ze langzaamaan begint te ontdekken wie ze is als persoon en wat ze wil met haar leven. Het verhaal draait dan ook om hoe ze steeds beter ontdekt wat ze belangrijk vindt: ze denkt eerst dat een leen samen met Jee-Jee het allerbelangrijkste is, maar dan wordt ze door hem teleurgesteld en wordt ze geconfronteerd met wat écht belangrijk is: haar plezier in haar werk als au pair, wat ze kan betekenen voor de opvoeding van Nicolas, het levend houden van de herinnering aan haar moeder en haar passie: films maken en contact leggen met andere au pairs. Lot wordt hier steeds zelfverzekerder over en krijgt daardoor meer grip op haar leven.

Motieven

Vriendschap

Lot is eigenlijk vanaf het begin van het verhaal goed bevriend met Katrina, maar aanvankelijk wil ze haar vooral gebruiken om haar problemen met Jee-Jee op te lossen. Ze ontdekt langzaam maar zeker dat de vriendschap meer waard is dan gedoe om een jongen en dat ze juist vrienden nodig heeft om er iets van te maken in Parijs. Ook krijgt ze langzaam maar zeker een betere relatie met Lauren die niet gebaseerd is op werkgever en werknemer, maar echt op vertrouwen en vriendschap waardoor ze beter in perspectief krijgt te zien wat haar werk betekent.

Liefde

In het verhaal komen allerlei vormen van liefde voor: de afbrokkelende liefde door huwelijksproblemen tussen Lauren en Beau – die toch nog niet helemaal weg is en uiteindelijk weer opbloeit – de verliefdheid van Lot op Jee-Jee en het liefdesverdriet daarvan, haar nieuwe verliefdheid op Idir, de liefde tussen haar ouders toen ze als jongeren in Parijs waren en Lots eigen liefde voor Parijs. Al die soorten liefde komen bij elkaar en leren Lot belangrijke lessen over wat belangrijk is.

Trivia

De blog die Lot in het boek begint, Aupairmeisje.com, bestaat echt! http://aupairmeisje.com/

Er is ook nog een vervolg, waarin Lot naar Berlijn gaat voor een filmfestival.

Titelverklaring

De titel van het boek is heel eenvoudig: het heeft alles te maken met Lot, die naar Parijs gaat om daar als au pair te werken. Alles wat ze in het boek meemaakt, heeft steeds te maken met haar werk als au pair.

Structuur & perspectief

Het verhaal in Au pair is erg vlot en gemakkelijk te volgen. In het begin van het verhaal draait het vooral om hoe Lot erachter komt dat Parijs toch niet zo geweldig is als ze had voorgesteld: daar baalt ze enorm van. Daarna komt ze tot de ontdekking dat er nog andere mooie kanten zijn en probeert ze er het beste van te maken voor de mensen om haar heen en voor zichzelf. Ze leert die mensen steeds beter kennen en voelt zich steeds meer op haar plek in Parijs, vooral door het verleden van haar moeder. Het hele verhaal wordt verteld vanuit Lots eigen oogpunt, maar wel in de derde persoon. Er zitten stukjes doorheen die wel in de ik-persoon geschreven zijn omdat die op haar blog komen te staan, maar het verhaal leest eigenlijk ook echt als dagboek door de manier waarop het geschreven is: Lot staat heel dicht bij de lezer.

Decor

Parijs is natuurlijk de belangrijkste locatie in het verhaal en dat is goed te merken: er zitten veel Franse woorden in het verhaal, veel personages hebben een echt Franse naam en Lot bezoekt verschillende locaties in Parijs. Dat zijn niet per se bekende toeristische locaties, maar juist kleine stukjes van de binnenstad. Het ietwat sjofele huis van de familie Pastisse is vooral een belangrijke locatie. Daarnaast speelt het verhaal zich gewoon in de moderne tijd af, aangezien Lot ook een laptop en een smartphone heeft. De periode waarover het gaat is niet zo lang, uiterlijk een paar maanden, maar aan het einde van het verhaal besluit Lot wel om langer in Parijs te blijven.

Stijl

De schrijfstijl van Elisa van Spronsen doet mij erg denken aan die van de Amerikaanse schrijfster Maureen Johnson in haar boeken Love street 13 en 13 enveloppen, 1 rugzak. Het leest heel vlot, heeft iets meisjesachtigs en is luchtig van toon, maar tegelijkertijd zitten er interessante thema’s in. Het verhaal is doorspekt met veel dialogen en weinig beschrijvingen, waardoor het niet snel saai wordt.

Slotzin

Op het plein hebben we een rendez-vous. Shit, nou heb ik het toch verklapt!

Beoordeling

Au pair is geen bijzonder boek, maar het is ook niet stom en allerminst slecht. Het leest vlot weg, alsof het een televisiefilm is die je op een luie middag kijkt, iets waar Ashley Tisdale de hoofdrol in zou spelen. Het is geen bijzonder boek omdat het dat niet pretendeert te zijn, maar ondanks dat het voorspelbaar en oppervlakkig lijkt zit er wel degelijk een interessante laag in. Het is geen verhaal over naar Parijs gaan, maar een verhaal over dat het leven niet altijd loopt zoals je wilt en over je eigen identiteit versus de identiteit die je verwachtte te hebben. Het zit zeker goed in elkaar.

 

De personages in Au pair zijn leuk: ze worden niet echt uitgediept, maar dat hoeft ook niet want ze hebben al hun eigen verhaal en eigen trekjes. Er zitten scènes in die erg veel over de karakters zeggen en dat maakt het verhaal een stuk sterker. Wel is het jammer dat er niet wat meer achtergrondinformatie gegeven wordt over Lots moeder en haar leven thuis, over haar vader (waarom noemt ze hem bij zijn voornaam?) en over haar ‘’relatie’’ met Jee-Jee. Daar komt nog bij dat het niet allemaal even realistisch is, maar ach… het is een eenvoudig boekje. Niet veel, maar ook niet weinig.

 

Overhoor jezelf

Hoe kennen Lot en Jee-Jee elkaar?
Waarom is het voor Lot zo natuurlijk om naar Parijs te gaan?
Wat is de voornaam van meneer Pastisse?
Wat was het beroep van Lots moeder?
Hoe heet Lots vader?
Waar komt Katrina vandaan?
Waarom is het voor Lot zo belangrijk dat meneer en mevrouw Pastisse bij elkaar blijven?
Welke van deze beweringen zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

44.428 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Patty

Patty

Wat een oppervlakkige vragen worden er gesteld bij de quiz. Bij een 'zeker- weten-goedverslag' verwacht ik wel wat moeilijkere vragen, zoals bij de verslagen van Kees van der Pol.

3 jaar geleden