De hoofdpersonen:
Katniss: het verhaal wordt vanuit Katniss geschreven. Katniss is een van de hoofdpersonages. Katniss is 16 jaar en heeft grauw zwarte haren, net zoals elke mijnwerkerfamilies dat hadden. Katniss woont in het armste district, namelijk in district 12. Haar vader is overleden bij een mijnexplosie, daarom zorgt zij nu voor haar moeder en haar jongere zusje Primrose (12). Omdat ze in het armste dorp van haar district woont jaagt ze samen met haar beste vriend Gale buiten de hekken van haar district. Ze jaagt met de pijl en boog en zoekt naar kruiden. Haar sterkste kant in de hongerspelen zijn het jagen, verschuilen en zoeken naar eetbare kruiden.
Peeta: Peeta is de zoon van de bakker, heeft blond haar en behoort tot de middenklasse, ook hij woont in district 12. Hij wordt samen met Katniss naar de arena gestuurd waar ze samen zullen moeten vechten om te overleven. Peeta’s beste techniek is camoufleren.
Gale: Gale is de beste vriend van Katniss. Hij is 18 jaar heeft ook grauw zwarte haren en woont samen met zijn moeder en jongere broertjes en zusjes in district 12. Ook hij behoort tot de armste. Hij jaagt samen met Katniss en verdeelt al het voedsel met haar.
Primrose: Primrose is het zusje van Katniss, ze wordt ook vaak Prim genoemd. Als ze word getrokken voor de boete bied Katniss zich aan als tribuut. Prim heeft Blonde haren in tegenstelling tot zus. Prim is 12 jaar en is bij iedereen uit district 12 erg geliefd.
Rue: Rue is 12 jaar en daarmee de jongste deelnemer van de hongerspelen. Rue komt uit district 11 waar ze erg goed in de landbouw zijn. Rue vormt samen met Katniss een team tijdens de hongerspelen maar wordt uiteindelijk vermoord. Rue’s kan het beste klimmen en gooien.
Haymitch: Haymitch is de begeleider van Katniss en Peeta. Hij won de 50ste hongerspelen en was de tweede die ooit in district 12 had gewonnen. Sinds Haymitch heeft gewonnen is hij aan de drank. Dankzij zijn overwinning kreeg hij een grote geldprijs en een groot huis in de wijk voor winnaars. Haymitch is de begeleider van Katniss en Peeta tijdens de hongerspelen.
Plaats
Het verhaal begint in hun district. Het district is erg vies en de mensen hebben slechte conditie en weinig geld. Het district heeft een groot plein waar elk jaar de kandidaten voor de hongerspelen worden getrokken.
Het speelt zich vooral af in de arena.
Tijd
Het verhaal speelt zich af in Amerika en moet de toekomst voorstellen.


Samenvatting 
Het verhaal speelt zich af in de toekomst van Noord-Amerika, waar zich een nieuw land heeft gevormd, Panem, het land heeft 12 districten en heeft een hoofdstad, het Capitool. Oorspronkelijk waren er 13 districten, maar in een opstand van 73 jaar geleden heeft het Capitool het 13e district verwoest. Als een herinnering voor de gevechten aan die opstand, werden de Hongerspelen bedacht. Dat houdt in dat er elk jaar, van elk district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar zullen moeten strijden om hun leven. Dit doen ze in een arena waar ze elkaar moeten vermoorden en hun eigen voedsel moeten zoeken om te overleven. De hongerspelen worden live uitgezonden in Panem en iedereen is verplicht er naar te kijken. Degene die als laatste overblijft heeft de hongerspelen gewonnen en mag terug naar zijn district. Hier zal hij een huis krijgen en een grote geldprijs.
Iedereen moet zich op het plein verzamelen voor de boete. Iedereen wacht tot de eerste naam wordt getrokken. Ze beginnen bij de meisjes. Er wordt een papiertje uit een glazen bol getrokken en langzaam wordt de naam opgenoemd, Primrose Everdeen. Katniss vindt dit zo verschrikkelijk dat ze zichzelf aanbiedt als tribuut. Het is meer dan tientallen jaren geleden dat iemand zich vrijwillig had aangeboden om mee te doen aan de hongerspelen. Daarna wordt er nog een jongen getrokken, Peeta Mellark.
De Spelen beginnen... De deelnemers van District 1, 2 en 4 hebben elk jaar de meeste kans om te winnen en vormen vaak samen een groep. Deze groep worden de Beroeps genoemd. Tegen de verwachtingen van iedereen is Peeta ook een deel van de beroeps. Wanneer Katniss hier achterkomt voelt ze zich zwaar bedrogen door hem, maar wanneer ze in gevaar is komt Peeta haar redden. Hij wordt tijdens de redding door Cato, een beroeps uit district 2 gestoken in zijn dij. Peeta is zwaargewond en moet zien onder te duiken want hij kan zich niet beschermen tegen een nieuwe aanval. Katniss weet niet zeker of hij haar echt gered heeft of dat ze zich het heeft verbeeld door een soort gif dat ze heeft binnengekregen, maar ze is blij om te zien (via een scherm boven de arena) dat hij de aanval van Cato heeft overleefd.
Ondertussen heeft Katniss samen met Rue een team gevormd. Rue is 12 jaar en is daarmee de jongste speler van deze hongerspelen. Rue en Katniss maken samen een plan om de voedselvoorraad van de beroeps te vernietigen, want als dat lukt dan krijgen ze meer kans om te overleven in de spelen. Rue gaat de beroeps wegleiden van hun kamp door vuurtjes te stoken en Katniss gaat op dat moment naar het kamp van de beroeps om een manier te vinden om het voedsel onbruikbaar te maken. Ze spreken af elkaar 's avonds terug te ontmoeten. Wanneer Katniss het kamp heeft gevonden, heeft ze het gevoel dat er een val zit rond het voedsel. Dan komt een andere deelneemster op het terrein die met heel rare sprongetjes enkele spullen van de stapel haalt. Katniss heeft dan uiteindelijk door dat de stapel beschermd is met mijnen. Met haar pijl en boog slaagt Katniss erin vanaf een afstandje de stapel te vernietigen. Ze is niet gewond maar is wel doof geworden aan haar linkeroor door de explosie die volgt. Uiteindelijk besluit ze dan te kruipen. Ze is net binnen de bosjes, als de Beroeps teruggekomen. Als zien wat er is gebeurd worden ze boos. Ze verwachten dat degene die hun voorraad heeft opgeblazen zelf ook om het leven is gekomen, maar als ze die avond niemand in de lucht zien verschijnen weten ze dat de dader het heeft overleefd. Katniss keert terug naar het plekje waar ze met Rue heeft afgesproken, maar als ze daar is kan ze Rue nergens vinden. Ze besluit dan om zelf op zoek naar Rue te gaan. De jongen van district 1 heeft Rue gevangen in een net en doorboord haar met een speer. Als Katniss dit ziet twijfelt ze geen moment en schiet de jongen met pijl en boog dwars door zijn keel. Ze legt Rue op grond en begint op verzoek van Rue een liedje te zingen terwijl ze sterft. Als laatste bedekt ze haar lichaam met bloemen en gaat er dan vandoor zodat haar lichaam kan worden opgehaald. Door het lichaam van Rue te bedekken met bloemen, daagt ze het Capitool uit.
Die nacht wordt er een wijziging in de regels van de Spelen bekend gemaakt: als de jongen en het meisje van hetzelfde district als laatste overblijven zijn ze beiden winnaar en mogen ze allebei naar huis. Katniss gaat op zoek naar Peeta en vindt hem gecamoufleerd in een sloot. Ze probeert zijn wond te genezen, maar ze weet dat hij zonder geneesmiddel zal sterven. Toch probeert ze hem in leven te houden. Door hun liefde, waarvan zij niet weet of hij echt of nep is, krijgen ze een heleboel sponsors. Peeta’s leven hangt nog aan een zijden draadje en de rest van de deelnemers zijn allemaal uit op de overwinning. Dan delen de spelmakers mee dat er een feestmaal zal worden gehouden, maar er zal geen eten worden gegeven, maar iets dat elk tribuut heel hard nodig zal hebben. In Peeta’s en Katniss' geval is dat een medicijn dat Peeta’s leven kan redden. Uiteindelijk weet Katniss het medicijn te bemachtigen en zo redt ze Peetas leven. Wanneer alleen zij, Peeta en Cato nog over zijn gooien de Spelmakers een nieuwe verrassing de arena in. Als Cato uiteindelijk sterft blijven alleen Katniss en Peeta nog over.
Katniss en Peeta zijn dolblij dat ze hebben gewonnen en wachten op de hovercrafts die hun zullen ophalen, om terug naar het Capitool te gaan. Maar dan kondigen de Spelmakers weer een verandering in de spelregels aan: er kan toch maar 1 winnaar zijn. Katniss en Peeta maken vervolgens ruzie over wie er moet blijven leven, dan komt Katniss met een heel gevaarlijke truc, om de spelmakers hun beide te laten winnen. De truc heeft gewerkt en ze mogen allebei terug naar hun district, maar door haar gevaarlijke truck heeft ze de spelmakers en de leider van het Capitool tegen zich gewerkt. Ze zullen er dan ook alles aan doen om haar te stoppen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

mooie samenvatting^^

9 jaar geleden

M.

M.

super gek boek

9 jaar geleden

D.

D.

top

9 jaar geleden

A.

A.

let niet op de foutjes die er in staan :S

9 jaar geleden

I.

I.

haha dit is gewoon een kopie van wikipedia. lekker makkelijk

8 jaar geleden

B.

B.

MIETERS!!!!

8 jaar geleden

B.

B.

super mooi boek ik moest soms de tranen wel wegslikken.

8 jaar geleden

D.

D.

omg , ik ben nu bezig met een boekverslag maken, en ik d8 ik kopieer en plak het en zet het dan in mijn eigen woorden , maar er valt niks aan te veranderen, het klopt het is zo, en niks is fout gedaan...nu zit ik er toch maar zelf 1 te maken want ik voel me schuldig als ik dat doe...

8 jaar geleden

B.

B.

HAHA!!!!! FAAL!!!!! er staat niks in over hoe Cato doodgaat en over dat wespennest dat Katniss op de beroepen gooit!!!!! FAAL!!!!!

8 jaar geleden

B.

B.

srsly, het is een boekVERSLAG idioot, niet een voorleesuurtje of zoiets. Maak zelf maar eens een goed boekverslag voordat je begint te zeiken, het is gewoon een goed verslag hoor.

6 jaar geleden

E.

E.

dat hoeft ook niet

5 jaar geleden

J.

J.

@benniewijsman

Het is ook een samenvatting, alleen belangrijke onderwerpen moeten erin komen te staan. Dus jij FAALT. ;-)

8 jaar geleden

A.

A.

ten eerste zit dit hle verslag vol spellings fouten en ten tweede, het is bijna letterlijk overgenomen van wikipedea. ik vind het erg slecht. maar het boek is super!

8 jaar geleden

A.

A.

Beste Anoniem, als je niet van ‘spellings fouten’ houdt moet je wel een correcte reactie schrijven. Het is spelfouten en hele en niet hle. Ik moet zeggen: mij zijn de SPELFOUTEN ook opgevallen, voor de rest vind ik het een heel goed verslag!

2 jaar geleden

N.

N.

Wel een beetje lange samenvatting, maar verder is hij heel mooi! ;P

8 jaar geleden

N.

N.

sorry hoor, maar dit is egt precies van wikipedia en dat vind ik best stom want ik dagt dus van ja weetje, ik ga naar een samevatting kijken en dan maak ik een eigen zonder naar wikipedia te gaan want die zijn moeilijker en langer...

8 jaar geleden

S.

S.

werk aan je spelling broeerr

2 jaar geleden

B.

B.

dit is niet goed, nee zeker niet! het is bijna precies hetzelfde van wikipedia afgehaalt en dat hoort niet!!

P.S ik ben de echte schrijver bibi

8 jaar geleden

Q.

Q.

het is best wel een slechte samenvatting, want een samenvatting hoort niet zo lang te zijn!

8 jaar geleden

B.

B.

Echt heel erg slecht. Je beschrijft alles heel gedetailleerd enzo, maar je zinnen zijn onduidelijk en slecht geformuleerd. Let ook eens op je grammatica (doorboord?). De belangrijkste gebeurtenissen komen er ook niet in voor. What about Clove?
Sorry, maar dit is echt een slechte samenvatting.

8 jaar geleden

K.

K.

Lekker makkelijk, alles van wikipedia halen. jammer dat er zoiets bestaat als plagiaatcontrole. En de informatie verkeerd overnemen lolol haha

8 jaar geleden

X.

X.

Katniss is niet dolblij dat ze heeft gewonnen hoor! En nietAmerika, Noord-Amerika. En je hebt zowat alles gekopieerd.

8 jaar geleden

S.

S.

LOLOLOL, ik schijf altijd alles zelf, ik vind het nutteloos om altijd maar te kopiëren en Plakken, maar toch heb ik hier wel een paar kleine feitjes uitgehaald over persoonlijk eigenschappen van o.a. Peeta en Haymitch, maar het is niet goed gemaakt... KOPIEERDER

8 jaar geleden

A.

A.

Hoii.

Deze samenvatting heeft niet al de details enzo. Slecht gemaakt

8 jaar geleden

O.

O.

het is wel heel uitgebreidt verteld en beetje slecht spelling maar een paar belangrijke punten kun je er wel vandaan halen -_-

8 jaar geleden

..

..

het is wel een beetje veel gekopieerd.................

8 jaar geleden

0.

0.

redelijk gemaakt

8 jaar geleden

S.

S.

Ik vond het een mooi boek en ik moet er binnen kort een proefwerk van maken ik hoop dat ik een hoog punt krijg ik vind het verslag wel heel erg handig

8 jaar geleden

C.

C.

Niet slecht , kon wel wat meer details maar voor en samenvatting kan ik het nog begrijpen dat je niet alles hebt verteld. en 6.5 .

8 jaar geleden

H.

H.

dit is gewoon een hele gooie samenvatting en je kan zien wie die hoofdpersonen zijn een goed verslag en bij wikepedia zijn veel mooilijkere woorden dan dit

8 jaar geleden

L.

L.

wou ff een samenvatting van dit boek lezen, dus ik ging naar wikipedia. te moeilijke woorden. ga ik naar scholieren.com , pak ik het 1e het beste boekverslag. he, ik had toch een boekverslag aangeklikt, niet wikipedia?? WIKIPEDIA IS HETZELFDE, NIET ORIGINEEL WIKIPEDIA!!! dit is vast zelf verzonnen en wikipedia heeft t gewoon gekopieerd en geplakt ;P

7 jaar geleden

M.

M.

Okee misschien een beetje lang..

7 jaar geleden

M.

M.

je faalt! maar ik heb er iets aan gehad om het te verwerken in mijn verslag die ook zo online komt.

7 jaar geleden

L.

L.

Bedankt door jou/u ben ik optijd

7 jaar geleden

E.

E.

Wauw, dit verslag is heel erg slecht. Je maakt zo veel spelfouten ed.

7 jaar geleden

I.

I.

Veel fouten en té veel van wikipedia, kan het beter zelf schrijven

7 jaar geleden

I.

I.

Veel dingen kloppen niet zoals je het beschrijft, ze waren bijvoorbeeld niet dolblij toen ze gewonnen hadden..

7 jaar geleden

T.

T.

Ik vind dat de truc op het einde wel beter uitgelegd mag worden (ze doen net alsof ze beide eerder gevonden dodelijke bessen gaan opeten, aan die bessen is overigens al een deelnemer aan dood gegaan).
Verder vond ik het wel een nuttige samenvatting. Ik ga deze zeker gebruiken bij mijn MO Engels.
De samenvatting had op sommige onderwerpen wel dieper in mogen gaan, bijvoorbeeld de verassing die de Spelmakers in de arena gooien (drie grote beesten die iedereen willen verslinden, hier gaat Cato ook aan dood). En ook over de training mag wat meer verteld worden!!!

Verder wel een 6je en daar ga ik dan ook voor met mijn MO.

7 jaar geleden

B.

B.

ik vind het gewoon perfect voor een fictiedossier en dat is gewoon awsome dus het boeit me echt totaal niet of het van wiki is gekopie dinges dus wees happy en hou van je leven.

6 jaar geleden

M.

M.

een goede samenvatting, hoewel soms een beetje afgezaagd. een tip voor de lezers van deze samenvatting. kopieer het niet. docenten lijken alles te weten. ik geef het een 7.

6 jaar geleden

L.

L.

aardige samenvatting, maar je mag wel iets meer de details benoemen, maar toch bedankt

6 jaar geleden

K.

K.

Het boek leek me oersaai maar na deze samenvatting te lezen ben ik toch maar begonnen en het is echt geweldig

5 jaar geleden

N.

N.

ik vind het een mooi en leuk boek

5 jaar geleden

N.

N.

kheb een 9,6 voor me boekverslag!! thnx voor deze mooie samenvatting!!

5 jaar geleden

S.

S.

goed nice als verslag

5 jaar geleden

I.

I.

tnx

4 jaar geleden

K.

K.

Mooi gemaakt

4 jaar geleden

M.

M.

ja maar dit is alleen een samenvatting en hoofdpersonen eigenlijk, dr horen veel meer dingen in een boek verslag joh jeetje eh G

3 jaar geleden

L.

L.

Ik heb de samenvatting gelezen omdat ik 3/4 van het boek het te spannend vond. Het zag er heel netjes uit!

3 jaar geleden

J.

J.

Gayy

3 jaar geleden

L.

L.

thx

3 jaar geleden

L.

L.

Hoi. Ik vond de hongerspelen en haar vervolgen echt heel mooi , maar ik snap niet dat je hier een voldoende op hebt gekregen
Ten eerste: een paar van de belangrijkste gebeurtenissen staan er niet in
Ten tweede: veel van wikipedia
Ten derde : waar zijn de achter namen
Ten vierde : WAAR IS EFFIE TRINKET?!
ten vijfde: veel dingem staan niet uitgelegd ( bijv. Wat panem is, wie prim is... etc...)
Ten zesde: ik kan de lijst nog wel verder maken maar daar wordt ook niemand blij van

3 jaar geleden

B.

B.

nee, daar zal niemand blij van worden. Ik respecteer je mening, maar je hoeft niet zo gemeen te doen. Ik begrijp dat jij het boek hebt gelezen en het beter weet.

2 jaar geleden

R.

R.

knap

3 jaar geleden

H.

H.

het was een goede samenvatting van de film en het boek, ik heb de film zelf net bij Nederlands afgekeken. en de samenvatting klopt heel goed met de film. HAHAHA GET REKT @benniewijsman!!!

2 jaar geleden

B.

B.

Hallo! Ik ben Linda en ik ben het met Snoekebus eens. Heet je niet Snoekje? By the way, je verslag was amazing! Heb je een tien gegeven!

2 jaar geleden

S.

S.

Hey! Heet je nu Bennie of Linda!? Ik zou nóóit een tien geven. Hoogstens een 9.9! Als je een tien geeft betekent dat dat je het perfect vindt, en niemand is perfect. Ik heb trouwens geen punt gegeven omdat ik het boek niet gelezen heb en het niet kan beoordelen.

2 jaar geleden