VACATURE! Vind je het leuk om te schrijven en heb je originele ideeën? Wij zoeken nieuwe bloggers. Klik hier voor de vacature.


ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 256 pagina's
  • Uitgeverij: Moon

Flaptekst

Deze YA-roman volgt Cody Reynolds in de maanden na de onverwachte zelfmoord van haar beste vriendin Meg. Waarom heeft Meg haar niet gewaarschuwd? Cody ontdekt dat er een hoop is wat Meg haar nooit heeft verteld. Over haar oude schoolvriendinnen, over Ben McAllister - de jongen die Megs hart brak - en over een versleuteld computerbestand, dat Cody niet lijkt te kunnen openen. Wanneer ze toch toegang krijgt tot het bestand, worden de geheimen achter Megs dood beetje bij beetje aan Cody onthuld...

Eerste zin

De dag adat Meg overleed, ontving ik dit mailtje: Helaas moet ik jullie laten weten dat ik een eind aan mijn leven moest maken.

Samenvatting

Zonder enige waarschuwing pleegt Cody's beste vriendin Meg zelfmoord. Haar ouders zijn te bedroefd om het zelf te doen, dus vragen ze Cody enige tijd na de begrafenis om naar Megs studentenhuis te gaan en haar spullen op te halen. Cody stemt toe en gaat naar Tacoma, vol vragen over wat er is gebeurd en waarom. Ze ontmoet Megs excentrieke huisgenoten, onder wie Stonede Richard, de twee katjes waar Meg voor zorgde en de muzikant Ben McCallister met wie Meg iets had, iets wat niet helemaal klopte, zo ontdekt Cody wanneer ze Megs mailbox bekijkt.

 

Terwijl Cody een tehuis zoekt voor de katjes, probeert ze erachter te komen wat er in Megs leven is gebeurd in de laatste maanden, maanden waarin Cody geen contact met haar had. Ze ontdekt dat e groot aantal van Megs verzonden mails verdwenen zijn. Op een herdenkingsdienst op Megs universiteit wordt Cody gevraagd iets te zeggen, maar ze vlucht weg en komt Ben tegen. Hij vertelt haar dat Meg en hij bevriend waren voor ze met elkaar naar bed gingen. Meg begon hem toen te stalken via e-mail en hem alles over haar leven te vertellen terwijl hij daar helemaal niet op zat te wachten. Nadat hij Cody de mails heeft laten zien als bewijs, besluit Ben de katjes  te adopteren en gaat Cody terug naar huis.

 

Ze krijgt van Megs ouders de laptop van Meg cadeau en probeert de verdwenen e-mails terug te krijgen, omdat ze begint te denken dat Meg misschien iemand beschermde in plaats van haar zelfmoord op eigen houtje te hebben uitgevoerd. Het  lukt niet en ze gaat weer naar Tacoma om de hulp in te schakelen van Harry, Megs huisgenoot die ICT studeert. Terwijl ze wacht tot hij iets ontdekt, gaat ze op bezoek bij Ben en de katjes en Ben vertelt haar dat hij ook erg zit met Megs dood. Ze zoenen elkaar en daar raakt Cody zo van in de war - Meg had tenslotte iets met hem - dat ze weggaat en het contact verbreekt, ook deels omdat ze de indruk heeft dat Ben veel meisjes om zich heen heeft die hij leuker vindt dan haar.

 

Het lukt Harry om door te dringen tot Megs computer en hij treft een hoop bestanden aan die te maken hebben met hoe ze zich voorbereidde op haar zelfmoord. Ze verwijst daarin naar een begeleidingsgroep voor mensen die zelfmoord willen plegen en Cody gaat op internet zoeken wanneer ze weer thuis is. Ze vindt forumberichten van Meg over hoe zwaar ze het had, berichten waarop een zekere All_BS steeds reageerde en met wie Meg duidelijk een band opbouwde, waarbij hij haar adviseerde en begeleidde in het proces naar zelfmoord.

 

Cody gaat samen met Ben, met wie ze steeds closer wordt, op zoek naar de persoon die Meg volgens haar forumberichten in vertrouwen nam en die haar antidepressiva aanraadde. Wanneer ze hem over de steungroep vertelt, herinnert hij zich dat Meg hem daar indirect in een mailtje over heeft verteld. Cody voelt zich ook schuldig omdat zij en Meg een soort van ruzie hadden voor ze stierf.

 

Cody stopt met het zoeken naar de persoon die Meg aanraadde om antidepressiva te gaan gebruiken en probeert in plaats daarvan contact te krijgen met All_BS. Dat doet ze door onder een valse naam berichten te plaatsen op het zelfmoordforum, en na een aantal pogingen begint ze te mailen met All_BS, terwijl ze zich intussen heel vreemd voelt bij het praten over en denken aan zelfmoord. Ze komt echter niets over Meg te weten en via haar huisgenoot Alice ontdekt ze dat hun andere huisgenoot Tree degene was die Meg antidepressiva aanraadde, omdat ze het lang voor haar zelfmoord al had over hoe ze het aan zou pakken.

 

Cody wordt seksueel geïntimideerd op haar werk en krijg dan onverwachts een telefoontje van All_BS. Ze zegt tegen hem dat ze besloten heeft zelfmoord te plegen en wil vertellen hoe, maar dan hangt hij al op. Harry komt via zijn computerkennis achter de identiteit van de man en Cody gaat samen met Ben naar de woonplaats van deze Beadford Smith.

 

Ze overnachten bij Richard en zijn domineesgezin en Cody herkent veel van zichzelf in de preek van Richards vader. Ze vertelt Ben en Richard over haar missie en allebei twijfelen ze nogal aan het idee. De volgende dag reizen zij en Ben - die toch niet zoveel aanbidsters blijkt te hebben - verder, en Cody besluit een omweg te maken door Californië omdat ze haar vader - die ook door Harry gevonden is - wil opzoeken.

 

Ze gaan naar het huis van Cody's vader, en hij gedraagt zich zo klootzakkerig dat ze weer weggaan zonder met hem te hebben gepraat. Daarna gaan ze naar het huis van Smith, maar ze krijgen ruzie omdat Cody niet wil dat Ben met haar mee naar binnen gaat terwijl hij zich zorgen maakt om haar veiligheid. Ze gaat alleen met Bradford praten en het blijkt een hele gewone man te zijn met een zoon. Ze krijgt niet de antwoorden waarnaar ze op zoek was, maar staat zichzelf wel eindelijk toe te rouwen om Meg. Uiteindelijk gaat ze weg, naar Ben toe en  ze gaan met elkaar naar bed.

 

Cody is na haar nacht met Ben erg in de war en gaat met hulp van haar moeder met het vliegtuig terug naar huis. Ze vertelt alles aan de ouders van Meg, maar zij blijken al op de hoogte te zijn van de zelfmoordgroep. Ze vertellen Cody dat Meg al op de middelbare school depressief was en op de universiteit weer, en dat dat de reden is van haar zelfmoord. Cody begint alles eindelijk te begrijpen en maakt het goed met Ben.

 

Bijna een jaar later wordt Megs as verstrooid. Cody studeert inmiddels, heeft een veel betere band met haar moeder en heeft Megs dood en het hoe en waarom daarvan een plaatsje kunnen geven. Bovendien is er een onderzoek ingesteld naar de zelfmoordgroep en Bradford Smith.

Personages

Cody

Cody is zeventien wanneer haar beste vriendin Meg geheel onverwachts zelfmoord pleegt. Cody heeft zichzelf nooit als een bijzonder opvallend persoon beschouwd: ze was een doorsnee leerling op school en is niet gaan studeren omdat ze het geld er niet voor had en omdat ze haar moeder min of meer moest onderhouden. Ze heeft een baantje als schoonmaakster bij mensen thuis en doet in haar vrije tijd niet veel anders dan een hoop bibliotheekboeken lezen. Cody is introvert, houdt zich graag op de achtergrond en cijfert zichzelf snel weg als anderen iets van haar willen, maar tegelijkertijd is ze niet op haar mondje gevallen als het om iets echt belangrijks gaat. Na Megs dood ziet ze in dat het juist belangrijk voor haar is om voor zichzelf op te komen, om nú dingen te doen die voor haar van waarde zijn en om echt ergens voor te gaan, omdat ze ook een eigen leven en eigen identiteit verdient. Cody raakt enorm in de war als ze erachter komt wat er allemaal met Meg is gebeurd en vindt het moeilijk om haar leven op waarde te schatten, maar langzaam maar zeker verbetert dat.

Meg

Meg is altijd al Cody’s beste vriendin geweest en was tijdens haar leven ook meestal het middelpunt van de aandacht in hun dorp. Ze was erg populair op school en iedereen wilde met haar omgaan, maar ze was ook heel cool en liet zich door maar weinig dingen beïnvloeden. Cody keek altijd naar Meg op en vond het zo bewonderenswaardig dat Meg ging voor wat ze wilde en echt een leven ging leiden, maar eigenlijk speelde er bij Meg een hoop waar ze niet over praatte: ze was in werkelijkheid behoorlijk onzeker, wilde graag mensen om zich heen die van haar hielden en verborg veel voor de buitenwereld. Al sinds de middelbare school was ze depressief en wist ze helemaal niet goed wat voor leven ze wilde leiden: ze dacht op een gegeven moment dat ze het allemaal wel aankon en dat het wel in orde zou komen, maar heeft toch zelfmoord gepleegd.

Ben

Ben is een muzikant die een soort van flirt met Meg had: ze waren vrienden en gingen uiteindelijk met elkaar naar bed, maar toen ging ze zo aan hem trekken en hangen dat hij haar afwees. Ben is een muzikant en erg populair bij meisjes, maar hij ziet ze niet echt staan. Hij is een heel bescheiden en introvert type, dat eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat hij wil en maar probeert om overal het beste van te maken en zichzelf erdoorheen te loodsen. Hij geeft veel om de mensen die belangrijk voor hem zijn en wil hen ook graag helpen om te bereiken wat ze willen, maar verliest daarbij snel zijn eigen focus uit het oog.

Joe & Sue Garcia

Joe en Sue zijn de ouders van Meg en ook Cody beschouwt ze een beetje als haar vader en moeder. In Megs gezin is alles namelijk altijd heel huiselijk geweest en was iedereen altijd goed verzorgd, gelukkig en geliefd: heel anders dan bij Cody thuis. Joe en Sue vinden het ontzettend moeilijk dat Meg er niet meer is en kunnen er niet heel goed mee omgaan, daarom steunen ze ook erg op Cody. Uiteindelijk blijkt echter dat ze meer weten over Megs dood dan ze loslaten: ze wisten dat Meg altijd al depressief is geweest – Sue heeft daar zelf ook soms last van – en begrijpen wel hoe de vork precies in de steel zit.

Tricia

Tricia is Cody’s moeder, al gedraagt ze zich niet echt moederlijk. Ze staat achter de bar in een café, maakt lange dagen en heeft de ene na de andere korte relatie met allerlei mannen, aangezien Cody’s vader nooit echt in beeld is geweest. Tricia wil heel graag jong en vlot blijven, waardoor ze ook niet echt een moeder voor Cody is: ze behandelt haar niet slecht, maar verwaarloost haar wel en schat haar niet echt op waarde. Uiteindelijk blijkt dat Tricia gewoon niet zo goed weet hoe ze als moeder moet zijn, maar dat ze wel heel veel om Cody geeft en graag wil zorgen dat het goed met haar gaat.

Quotes

""Meg was mijn beste vriendin, en ik dacht we alles dat voor elkaar betekenden. Ik dacht dat we elkaar alles vertelden. Maar het is gebleken dat ik haar helemaal niet kende Ik wist niets over haar leven hier. Ik wist niets over haar colleges. Ik wist niets over haar huisgenoten. (...) Ik wist hier allemaal niets van omdat ze me het niet heeft verteld Ze heeft me niet verteld dat ze het leven zo ondraaglijk vond. Ik had echt geen flauw idee. Hoe bestaat het dat je dat niet weet van je beste vriendin? Ook al vertelt ze je het niet. Hoe kan het dat je het niet weet? Hoe is het mogelijk dat iemand die jij zo mooi en geweldig vindt, de meest bijzondere persoon die je ooit hebt ontmoet, het zo zwaar blijkt te hebben dat ze een vergif moest innemen dat haar cellen net zo lang beroofde van zuurstof tot haar hart geen andere keus had dan ophouden met kloppen. Vraag me dus niet om iets over Meg te vertellen, want ik weet geen ene moer.'" Bladzijde 67
"Weet je nog dat je een tijdje geleden tegen me zei dat ik iemand anders moest zoeken om mee te praten? Die heb ik gevonden. En wel een heleboel iemanden. Een paar ontzettend intelligente mensen die een heel tegendraadse kijk hebben op de dingen, en je weet hoe het me altijd heeft aangesproken om tegen de stroom in te gaan. Ik denk dat ik me daarom aangetrokken voel tot musici en bands en zo, maar jullie hebben niet het alleenrecht op rebellie. Er zijn veel meer mogelijkheden. Er zijn zo veel manieren om te leven, om te bepalen wat leven voor jou en alleen voor jou betekent. We zijn zo bekrompen in ons denken, en als je dat eenmaal doorhebt, als je eenmaal beslist dat je je niet wilt neerleggen bij al deze kunstmatige beperkingen, is alles mogelijk en ben je werkelijk bevrijd. Dat heb ik dus geleerd van deze nieuwe gemeenschap. En ze helpen me echt. Ik twijfel er niet aan dat mensen verbaasd zullen zijn over de richting die ik ben ingeslagen, maar zo is het leven in de punk-rockwereld toch?" Bladzijde 158
"Ik denk aan al die dingen op het forum, zoals dat medicijnen je hersens afstompen. Maar daar lag het niet aan. Het kwam omdat iemand Meg ervan overtuigde dat haar leven het niet waard was om gered te worden. Dat de dood een betere optie was. En als puntje bij paaltje komt had ik degene moeten zijn die in haar oor fluisterde dat ze zo geweldig was, wat een fantastisch leven ze had en weer zou krij gen, maar degene die iets in haar oor fluisterde was All_BS. Tree heeft gelijk dat we haar in de steek hebben gelaten. En dat lag niet aan Meg, dat lag aan mij. Maar ook al heb ik haar tijdens haar leven in de steek gelaten, in haar dood zal me dat niet gebeuren." Bladzijde 204

Thematiek

Zelfdoding / zelfmoord

Het thema zelfmoord wordt in Hier was ik uitgebreid en van veel verschillende kanten belicht. Je beleeft via Meg hoe het is als een dierbare plotsklaps zelfmoord pleegt, zonder dat je dat zag aankomen: wat betekent dat voor de relatie die je met diegene had, waarom hebben ze het gedaan, wat ging er door ze heen? Je komt te weten wat voor aandacht het krijgt als iemand die je goed kent een einde aan zijn leven heeft gemaakt en hoe andere mensen daarover denken, maar het draait vooral om de zoektocht naar antwoorden. Hoe komt iemand op het idee om het te doen en hoe heeft diegene dan ook daadwerkelijk genoeg moed om het te doen? De verhaallijn in het boek over de steungroep voor mensen die zelfmoord willen plegen laat ook zien hoe erover gedacht wordt door dat soort mensen: dat zelfmoord een prettige oplossing is, een dappere en positieve keuze voor jezelf en je eigen autonomie. Je komt door deze verhaallijn te weten dat er een heel bizar wereldje bestaat dat draait om het goed voorbereiden en uitvoeren van zelfmoord en je beleeft via Cody ook hoe het is om heel veel met het idee van zelfmoord bezig te zijn, wat dat met jou doet en hoe het je persoonlijkheid en je levenshouding verandert. Dat is allemaal enorm heftig, maar ook enorm realistisch.

Motieven

Vriendschap

De relatie tussen Cody en Meg als beste vriendinnen is een belangrijk deel van het verhaal. Nadat Meg zelfmoord heeft gepleegd, en dat gebeurt nadat ze al een periode geen contact hebben gehad, denkt Cody veel na over hun vriendschap en komt ze bovendien veel dingen te weten die Meg haar nooit verteld heeft. Ze beseft daardoor dat zij eigenlijk altijd een beetje in Megs schaduw stond: ze waren dol op elkaar en Meg behandelde haar nooit slecht, maar Meg was degene die iedereen cool vond en Cody hing er maar een beetje bij. Daarnaast ontdekt Cody dat Meg haar uiteindelijk niet overal bij wilde betrekken: ze vertelde niets over haar depressie, over haar onzekerheid en haar obsessie met zelfmoord, niet omdat ze Cody niet vertrouwde of niet in haar leven wilde hebben, maar om haar te beschermen. Cody’s zoektocht naar antwoorden over Meg komt ook een beetje voort uit haar gevoel dat ze geen goede vriendin is geweest voor Meg en dat nu goed moet maken.

Coming of age

Door alles wat er rondom Megs zelfmoord is gebeurt en door de ware betekenis van de vriendschap begint Cody langzaam volwassen te worden en zich te ontwikkelen tot de persoon die ze wil zijn en op wie Meg trots zou zijn. Ze leert dat het nooit haar schuld had kunnen zijn dat Meg zelfmoord pleegde, ze leert wat eigenlijk écht belangrijk was voor Meg en wat echt belangrijk is voor haar, ze leert dat ze voor zichzelf moet opkomen en keuzes moet maken die haar verder helpen in plaats van te blijven zitten in wat ze kent. Ze wordt voor het eerst verliefd en neemt afstand van haar wrok tegenover haar altijd afwezige vader en haar verwaarlozende moeder. Ze groeit en leert hoe ze moet leven zonder Meg.

Opdracht

Voor Suzy Gonzales

Trivia

Dit boek is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van een meisje dat met behulp van een steungroep op internet zelfmoord heeft gepleegd.

Titelverklaring

Hier was ik gaat rechtstreeks over Meg en de manier waarop zij in het leven stond. Veel meer dan Cody was ze levenslustig en heel erg bezig met het drukken van haar stempel op de wereld en op het leven: ze wilde er echt zijn, ze wilde iets doen en echt léven. Hier was ik is een tekst die Meg en Cody op een keer aantroffen op een graffitimuur en Meg was er helemaal weg van omdat het zo goed bij haar paste: daarom is die tekst ook op haar gedenksteen komen te staan.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een duidelijke en vooral erg interessante structuur. In het begin gaat het vooral over Cody die niets begrijpt van Megs zelfmoord, die niet goed weet hoe ze moet rouwen omdat het allemaal niet lijkt te kloppen en omdat ze antwoorden wil. Die antwoorden krijgt ze wanneer ze naar Megs studentenhuis gaat en de mensen ontmoet die belangrijk voor haar waren, maar het zijn vooral antwoorden die gaan over Cody’s vriendschap met Meg en over Meg als persoon, niet echt over haar zelfmoord. Uiteindelijk probeert Cody de dood van Meg op allerlei manieren een plaatsje te geven, door zelf bewust bezig te zijn met zelfmoord en met de man die Meg daarbij heeft geholpen. Juist daardoor krijgt ze uiteindelijk inzicht in alles wat er is gebeurd en wat dat precies betekent.

 

Door deze structuur krijg je een heel goed beeld van hoe Meg was als persoon, maar ook van de vriendschap tussen haar en Cody en van de impact die ze had op Meg. Cody vertelt het hele verhaal in de ik-persoon en daardoor leef je echt enorm met haar mee: je bent in het begin net zo verward als zij en ontdekt samen met haar hoe de vork in de steel zit, je voelt met haar mee welke impact dat heeft en je bent heel erg begaan met haar gedachten en gevoelens.

Decor

Het is een beetje onduidelijk waar het grootste gedeelte van het verhaal zich precies afspeelt. Het dorpje waar Cody woont en waar Meg ook opgroeide, is een gehucht waar nooit iets spannends gebeurt en waar sowieso weinig te beleven is: de echte naam van dit dorpje komt niet naar voren omdat Cody het steeds Strontdorp noemt, wat wel duidelijk aangeeft hoe ze erover denkt. De locaties in het verhaal zijn voor de rest ook vrij onbelangrijk: Meg gaat op zeker moment naar Tacoma en op een roadtrip, maar het zijn vooral de binnenlocaties die een betekenis hebben in het verhaal. Zo spelen alle belangrijke gesprekken en persoonlijke ontwikkelingen zich af in Megs studentenhuis, in de auto of de motelkamers met Ben, in Cody’s eigen huis of in het huis van Meg.

 

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd en de periode tussen Megs dood en de verstrooiing van haar as aan het einde van het verhaal is iets meer dan een jaar. De gebeurtenissen in het boek spelen zich af gedurende ongeveer een paar maanden: veel wordt ook duidelijk door middel van flashbacks naar het verleden van Cody en Meg. Aan het eind van het verhaal is er een tijdsprong om aan te geven hoe Cody uiteindelijk alles heeft verwerkt en haar leven positief heeft weten te veranderen.

Stijl

De schrijfstijl van Gayle Forman is inmiddels behoorlijk karakteristiek geworden. Net als in haar populaire young adults Als ik blijf en Wacht op mij vertelt ze over behoorlijk heftige thema’s op een ontzettend persoonlijke en intense manier. De personages maken dingen mee die een hele grote impact hebben op hun persoonlijke identiteit en hun levensstijl en als lezer word je daar helemaal in meegezogen. Daarnaast heeft het verhaal iets wat het heel geloofwaardig maakt: er is veel aandacht voor details omtrent gebeurtenissen en personages en het tempo is precies hoog genoeg om het spannend te maken. Haar schrijfstijl zorgt ervoor dat je echt geraakt wordt en er nog lang mee in je hoofd blijft zitten.

Slotzin

MEGAN LUISA GARCIA – HIER WAS IK

Beoordeling

Ik vind Hier was ik in ieder geval niet zo goed als Als ik blijf en Wacht op mij, maar op een hele andere, hele nieuwe manier is ook dit boek weer onwijs sterk. Ik vind vooral de thema’s ontzettend goed uitgewerkt en ben echt geraakt en aan het denken gezet door de verhaallijn rondom zelfmoord en hoe dat eigenlijk is. Daarnaast vond ik het ook heel erg boeiend hoe de twee hoofdpersonen zich ontwikkelden, vooral op het gebied van hun vriendschap. Wel vond ik het jammer dat het verhaal een beetje voorspelbaar was en dat ik er soms niet helemaal goed doorheen kwam: er was iets waardoor ik soms gewoon geen band met het boek kon krijgen en dat was jammer.

Recensies

"Hier was ik vond ik een goed boek en het bleef nog een paar dagen door mijn hoofd spoken. Ik heb niet gehuild, maar aan het einde moest ik wel even wat wegslikken. Dat is dus een teken dat het me toch wel geraakt heeft." http://www.pluizenbol.nl/...er-was-ik/
"Gayle Forman, je bent een topschrijfster!" http://nerdygeekyfanboy.c...er-was-ik/
"Hier was ik krijgt alsnog een hele, hele, hele dikke 4 sterren, want het is en blijft een pareltje en ik ben enorm blij dat ik het heb gelezen." http://www.thebookdiaries...e-forman/

Overhoor jezelf

Hoe pleegt Meg zelfmoord?
Wat zijn de namen van Megs katjes?
Hoe heet de steungroep voor zelfmoord waar Meg hulp bij zocht?
Wat doet Cody voor werk?
Wie raadde Meg aan om antidepressiva te nemen?
Waar denkt Cody dat All_BS voor staat?
Welke ziekte zei Meg dat ze had om haar depressie te verbergen?
Welke van de volgende beweringen is of zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

44.430 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Vraag 6 bij de quiz is fout verbeterd. Bij het antwoord staat er dat Cody Tricia geen 'mama' mag noemen maar het gaat hier over Meg, niet Cody. En Meg heeft een profiel die fireflies, niet Cody. Graag gedaan.

5 jaar geleden