Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 2005
  • 607 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Eerste zin

It was nearing midnight and the Prime Minister was sitting alone in his office, reading a long memo that was slipping through his brain without leaving the slightest trace of meaning behind.

Samenvatting

Voordat het verhaal van Harry begint, spelen er zich twee scènes af: Droebel die naar de minister van de Dreuzelwereld (Muggle) stapt en Sneep (Snape) die een Onbreekbare Eed aflegt aan Narcissa om haar zoon Draco te beschermen. Harry wordt deze zomervakantie vroeg opgehaald door Perkamentus (Dumbledore). Hij vertelt Harry dat Harry de erfgenaam van Sirius Zwart (Black) is en hierdoor alles heeft geërfd. Vervolgens neemt Perkamentus hem mee naar Slakhoorn (Slughorn), een professor die eerder werkzaam is geweest op Zweinstein (Hogwarts) en Harry moet hem overhalen om weer te komen. Dit lukt Harry uiteindelijk, omdat Slakhoorn bijzondere mensen (onder andere Harry’s moeder) ‘verzameld’. Perkamentus brengt Harry hierna naar het Nest (the Burrow), waar de Wemels (Weasleys) leven. Hermelien (Hermione) en Fleur Delacour zijn hier ook. Samen met de Wemels gaat Harry naar de Wegisweg (Diagon Alley) om schoolspullen te halen, maar het ziet er treurig uit. De enige winkel die nog vrolijk is, is van Fred en George Wemel: de fopshop. In de Wegisweg komt het trio Draco Malfidus (Malfoy) tegen, die kwaad wordt op de gewaad maker omdat die zijn mouwen op wil vouwen. Harry vermoed dat dit komt omdat Draco nu het duistere teken heeft. Bij thuiskomst zijn de uitslagen van de S.L.I.J.M.B.A.L-examens bekend: Harry heeft net niet genoeg punten om verder te gaan met Toverdranken (Potions), een vaak dat benodigd is om Schouwer (Auror) te worden.

Harry wordt onderweg naar Zweinstein uitgenodigd om in een club van Slakhoorn te komen, samen met Ginny en Hermelien. Ook luistert Harry Draco af onder de Onzichtbaarheidsmantel (Invisibility Cloak) die aangeeft dat hij een opdracht heeft, maar Harry wordt niet veel wijzer. Draco ontdekt hem echter, slaat hem een gebroken neus en versteend hem. Net voordat de trein teruggaat, ontdekt Tops hem en brengt hem naar school nadat ze zijn neus heeft gefixt. Doordat Slakhoorn nu les geeft in Toverdranken en dus mag Harry gewoon deelnemen, aangezien de eisen lager zijn. Hij heeft geen boek en daarom krijgt hij er tijdelijk één uit de kast: die van de half-bloed prins waar allerlei aantekening in staan hoe een toverdrank beter gemaakt kan worden. Hierdoor wint hij een geluksdrankje. Intussen krijgt Harry privéles van Perkamentus om uit te zoeken wat Voldemort van plan is en hoe ze hem kunnen verslaan. Daarnaast is Harry de nieuwe aanvoerder van het Zwerkbalteam (Quidditch) en hij moet een nieuw team samenstellen. Ron wil meedoen voor Wachter (Keeper) en wordt het, met de hulp van Hermelien. Als ze Hagrid tegenkomen, negeert hij hen: hij is beledigd dat ze hun vak hebben laten vallen, maar ze overtuigen hem ervan dat het alleen vanwege een vol rooster is. Het eerste uitje naar Zweinsveld wordt vervelend afgesloten doordat Katja Bell, een Zwerkbalspeler, wordt vervloekt. Harry verdenkt meteen Draco, maar hij heeft geen bewijs en dus wordt er geen aandacht aan besteed.

Op het kerstfeest van Slakhoorn probeert Draco binnen te komen, maar hij wordt gesnapt door Sneep. Harry volgt hen om hun gesprek te volgen, want hij verdenkt hen ervan samen te werken. Zijn vermoeden wordt bevestigd wanneer Sneep Dravo aanbiedt om te helpen, maar Draco weigert. In de kerstvakantie gaat Harry samen met Hermelien en Ron naar het Nest. Daar komt de minister van toverkunst samen met Percy hem op zoeken, want hij wil dat Harry en het ministerie samen gaan werken, maar Harry weigert. Bij het avondmaal overlegt Harry zijn ideeën over Sneep en Draco met meneer Wemel en Lupos (Lupin), maar zij zeggen dat Sneep te vertrouwen is. Intussen worden op Zweinstein ook bepaalde gevoelens van de hoofdpersonen duidelijk, want Harry vindt het enorm vervelend dat Ginny samen is met Daan en Hermelien is jaloers op Belinda, die een relatie krijgt met Ron. Harry en Ginny krijgen gedurende het schooljaar een relatie, maar Ron en Hermelien niet, ook niet nadat Ron het uit maakt met Belinda. Nadat Harry terug komt van de vakantie krijgt hij een opdracht van Perkamentus: een herinnering van Slakhoorn bemachtigen. Harry weet eerst niet zo goed hoe en faalt meerdere keren, maar besluit dan zijn geluksdrankje te gebruiken en zo lukt het hem om de herinnering te bemachtigen. Hieruit blijkt dat Voldemort aan Slakhoorn heeft gevraagd of het mogelijk is meerdere gruzielementen te creëren.

Samen met Perkamentus gaat Harry op jacht naar één van de gruzielementen. Het is een duister avontuur en Perkamentus moet zichzelf vergiftigen om het te pakken te krijgen. Wanneer Perkamentus en Harry terugkeren naar Zweinstein, staan Draco en enkele dooddoeners hen op te wachten. Perkamentus wordt gedood door Sneep, waardoor Harry bevestigd krijgt dat hij niet te vertrouwen is. Harry rent Sneep achterna wanneer ze proberen weg te komen en komt er dan achter dat Sneep de half-bloed prins van het boek is wanneer hij een spreuk uit het boek probeert. Professor Anderling (McGonnagall) neemt de leiding van de school tijdelijk op zich en er volgt een mooie begrafenis voor Perkamentus. Verder maakt het ministerie van toverkunst opnieuw een aanbod waar Harry niet op in gaat en maakt Harry het uit met Ginny om haar te beschermen tegen het kwaad. Harry weigert iemand te vertellen over de gruzielementen, behalve Hermelien en Ron: ze besluiten samen te beginnen aan de zware taak ze op te sporen en te vernietigen.

Personages

Harry Potter

Nu de hele wereld weet dat Voldemort terug is, krijgt Harry ineens weer alle aandacht. Hier geniet Harry niet echt van. Intussen krijgt Harry prive lessen van Perkamentus (Dumbledore) omdat hij moet leren wat te doen om Voldemort te verslaan. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid en daarna naar de gruzielementen (horcruxes). Harry ontdekt echter ook zijn donkere kant in dit boek, omdat Voldemort en hij nogal op elkaar lijken. Perkamentus geeft echter aan dat de keuzes die iemand maakt, iemand goed of slecht maken. Als laatste valt Harry als een blok voor Ginny, Ron zijn zusje. Dit maakt het ietwat moeilijk, omdat Ron het koppel niet echt ziet zitten.

Ron Wemel (Weasley)

Ron heeft een lastig schooljaar. Hij is jaloers op Harry en Hermelien dat zij in een exclusief groepje horen van Slakhoorn en hij uit dit niet enorm tactvol. Daarnaast is hij jaloers op het feit dat Hermelien iemand anders mee vraagt naar de feestjes, maar in plaats van dit aan te geven, probeert hij haar pijn te doen, ook al heeft hij gevoelens voor haar. Ron wordt daarbij Wachter (Keeper), maar hij heeft het gevoel dat hij hier helemaal niet goed in is totdat Harry net doet alsof hij het geluksdrankje in zijn pompoensap doet. Wanneer de wedstrijd door Rons prestaties wordt gewonnen, krijgt hij een vriendinnetje: Belinda (Lavender). Echter eindigt dit hetzelfde jaar nog. Daarbij is Rol altijd loyaal naar Harry toe.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Hermelien is altijd de slimste geweest van het trio, maar dit jaar leert ze nog het meeste wat het verschil tussen kennis en wijsheid is. Zij is degene die van alles ontdekt in Harry’s zoektochten en hem hierin ondersteunt zoals altijd. Toch weet Hermelien niet alles, want hoe kan ze omgaan met haar crush op Ron? En is eerlijkheid altijd het meest belangrijke? Hermelien vindt niet dat Harry het boek van de half-bloed prins mag gebruiken en doet haar taken als klassenoudste prima, maar toch is zij degene die Ron bij de audities van Zwerkbal (Quidditch) een beetje op weg helpt...

Voldemort

Hoewel Voldemort in dit boek niet letterlijk voorkomt in gedaante, speelt het personage wel een grote rol. Perkamentus (Dumbledore) en Harry zijn namelijk samen op zoek naareen manier om hem te kunnen verslaan. Perkamentus laat Harry allerlei herinneringen zien en geeft Harry opdrachten om achter Voldemorts plan te komen. Uiteindelijk ontdekken zij op die manier de gruzielementen (horcruxes), die ieder een deel van de ziel van Voldemort bevatten.

Severus Sneep (Snape)

Sneep (Snape) is een professor op Zweinstein die zowel het vertrouwen van Perkamentus (Dumbledore) als Voldemort heeft. Harry vertrouwt hem niet, zeker niet als Sneep aanbiedt om Draco te helpen bij een opdracht. Sneep is degene die uiteindelijk Perkamentus vermoord. Ook blijkt hij de half-bloed prins te zijn wanneer Harry wraak op hem wil nemen hiervoor.

Quotes

"“The thing about growing up with Fred and George," said Ginny thoughtfully, "is that you sort of start thinking anything's possible if you've got enough nerve.” "

"“Dumbledore's man through and through, aren't you Potter?" "Yeah I am," said Harry. "Glad we straightened that out.” "

"“Ginny, listen...I can't be involved with you anymore. We've got to stop seeing each other. We can't be together.""

"Harry looked around; there was Ginny running toward him; she had a hard blazing look in her face as she threw her arms around him. And without thinking, without planning it, without worrying about the fact that fifty people were watching, Harry kissed her. After several long moments, or it might have been half an hour-or possibly several sunlit days- they broke apart."

"His hand closed automatically around the fake Horcrux but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he knew must come whether in a month in a year or in ten, he felt his heart lift at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione."

"Snape raised his wand and pointed it directly at Dumbledore. "Avada Kedavra!” "

"He will only be gone from the school when none here are loyal to him,” said Harry, smiling in spite of himself."

"“I love you, Hermione,” said Ron, sinking back, rubbing his eyes wearily. Hermione turned faintly pink, but merely said, “Don’t let Lavender hear you saying that.” “I won’t,” said Ron into his hands. “Or maybe I will . . . then she’ll ditch me . . ."

"“Once again I must ask too much of you, Harry.” "

"It was the difference between being dragged into the arena to face a battle to the death and walking into the arena with your head held high."

Thematiek

Goed en kwaad
In dit boek begint het gevecht van het goede tegen het kwade pas echt, aangezien de hele wereld Harry en Perkamentus (Dumbledore) nu gelooft: Voldemort is terug. Hoewel Voldemort lijfelijk in dit boek niet aanwezig is, zijn Harry en Perkamentus op zoek naar een manier om hem te vernietigen. Aangezien de dooddoeners zelf niks kunnen/durven (want toen Voldemort eerder weg was, deden zij ook niks), zal de oorlog daarna tot rust komen.

Motieven

Vriendschap
De vriendschap van Harry, Hermelien en Ron blijft een belangrijk thema in ook dit boek. Ron is een loyale vriend naar Harry, net als Hermelien is. Tussen Hermelien en Ron ontstaan echter wel spanningen, doordat zij ontdekken dat ze gevoelens voor elkaar hebben. Harry staat hier tussen in, maar probeert hen beiden te steunen.

Magie
Harry Potter is een tovenaar en het verhaal speelt zich af in de magische wereld. De oorlog en gebeurtenissen zijn hierdoor anders dan wanneer geen magie zou bestaan. Zo is er bijvoorbeeld geen technologie in die wereld.

Liefde
Hoewel in het vijfde boek liefde al een thema is, komt het in dit boek nog meer naar voren. Harry begint namelijk gevoelens te ontwikkelen voor Ginny en krijgt later in het boek een relatie met haar. Hermelien en Ron krijgen ook gevoelens voor elkaar, maar weten dit niet zo goed te uiten.

Dood van een geliefde
Hoewel Perkamentus (Dumbledore) geen familie is van Harry, ze hebben toch een sterke band gekregen door de jaren heen. Zeker door de privélessen die Harry van hem krijgt door het jaar heen. De dood van Perkamentus is daarom dan ook een groot verlies voor Harry, maar ook voor allerlei andere personages.

Opdracht

To Mackenzie,

my beautiful daughter,

I dedicate

her ink and paper twin

Trivia

Rowling begon pas aan het boek te schrijven nadat ze twee maanden aan de plannen voor Harry Potter and the Half-Blood Prince had gewerkt.

Het zesde boek heeft een donkerdere toon dan de eerdere Harry Potter-boeken volgens verschillende reviewers.

Titelverklaring

 

Harry Potter and the Halfblood Prince, oftewel Harry Potter en de Halfbloed Prins, gaat over het boek dat Harry in zijn eerste toverdrankenles uit de kast haalt. Vervolgens krijgt hij allerlei perfecte drankjes door de aantekeningen die in het boek zijn gemaakt door de halfbloed prins. Echter staan er ook spreuken in die slecht zijn en die Harry gebruikt op Draco. Daarna verstopt Harry het boek samen met Ginny. Aan het eind van het boek wordt bekend gemaakt dat Severus Sneep (Snape) de halfbloed prins is.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Halfblood Prince bestaat uit 30 hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Je weet daarom niet meer dan het personage. Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn zesde jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint en het eindigt als zij terug naar huis gaan na een heel schooljaar. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Halfblood Prince is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

His hand closed automatically around the fake Horcrux, but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he know must come, whether in a month, in a year, or in ten, he felt his heart life at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione.

Beoordeling

In het zesde boek wordt het duidelijk dat Harry Potter best een duister verhaal is. Het wordt nu echter serieus, aangezien de tovenaarswereld in angst leeft. Harry is nog gewoon op school, maar het verhaal focust hier zich minder op. Er komt meer vordering in het verhaal en dat maakt dit boek leuk, hoewel het niet mijn favoriet is.

Recensies

"Comedy has always been Rowling's special factor. The business of being trainee wizards fills her books with magical cock-ups and pratfalls, and there are some good episodes of spells gone wrong here, some written with an eye on cinematic treatment."
http://www.theguardian.co...arrypotter

"J.K. Rowling heeft thuis namelijk dozen vol background story, met onder andere de favoriete kleuren van de hoofdpersonen en de vorm van Rons patronus: een Jack Russell."
http://8weekly.nl/recensi...insiders/

Overhoor jezelf

Wie is de half-bloed prins?
Stelling: Hermelien reageert haar verdriet over de kus van Ron en Belinda af op Harry.
Hoe komt het dat Harry Toverdranken ineens leuk vindt?
Meerdere antwoorden mogelijk
Harry krijgt privélessen van Perkamentus. Waar gaan deze over?
Wanneer merkt Harry zijn gevoelens voor Ginny op?
Welke spreuk gebruikt Harry tegenover Draco?
Welke functie heeft Severus Sneep in dit boek?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.