Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 5406 woorden
  • 4 juli 2007
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 41 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
607
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Zakelijke gegevens
1. Bart
2. Harry Potter en de Halfbloed Prins
3. J.K. Rowling
4. Bloomsbury
5. 2005
6. 607 bladzijdes

B. Eerste persoonlijke reactie
Eigen mening
Ik vond Harry Potter and The Halfbloed Prince leuk om te lezen, al is het verhaal vrij eenvoudig opgezet. Ik heb het gekozen, omdat de hele reeks van de boeken die hiervoor uitkwamen, mij al aanstonden. Het boek bevat genoeg spanning en de personages groeien echt door de boeken heen. Wat dat betreft vind ik het wel een voordeel om de andere boeken ook gelezen te hebben. Hierdoor ken je de personages beter en zie je ook wat voor ontwikkelingen ze doormaken en doorgemaakt hebben.

C. Samenvatting van de inhoud
Minister Droebel is geen Minister van Toverkunst meer. Hij is vervangen door Rufus Schobbejak. Droebels laatste daad is het op de hoogte brengen van de Dreuzelpremier van de rampspoed die de Dreuzelwereld de afgelopen weken is overkomen. Het blijkt dat Dooddoeners verantwoordelijk zijn voor rampen als een instortende brug, onverklaarbare moorden en mist.

Severus Sneep (naar later blijkt een dubbelspion) legt een Onbreekbare Eed af aan Narcissa Malfidus waarin hij belooft dat hij Draco Malfidus, zal helpen bij het uitvoeren van de taak die Voldemort hem heeft gegeven.
Harry Potter wordt door Perkamentus opgehaald bij zijn oom en tante. Perkamentus vertelt Harry dat hij alle bezittingen van Sirius Zwarts geerfd heeft en dus ook de huis-elf Knijster. Perkamentus neemt Harry mee naar het huis van Hildebrand Slakhoorn, oud-hoofd van Zwadderich. Harry moet Slakhoorn overhalen weer les te komen geven op Zweinstein.
Daarna gaat Harry naar de familie Wemel.
Tijdens hun inkopen op de Wegisweg, komen Harry, Ron en Hermelien Draco Malfidus tegen, die zich blijkbaar met duistere zaakjes bezig houdt. Ze komen het fijne ervan niet te weten, maar Harry weet bijna zeker dat Draco zijn vader heeft vervangen als Dooddoener. Ron en Hermelien geloven dit niet, omdat Malfidus nog veel te jong en onervaren is.
In de trein naar Zweinstein wordt Harry uitgenodigd voor de Slakkers, een club van Slakhoorn, voor studenten die banden hebben met beroemde tovenaars. Harry, niet erg gesteld op zijn faam, vindt dit maar niets en sluipt op de terugweg onder zijn Onzichtbaarheidsmantel de coupe van Malfidus binnen, om hem af te luisteren. Malfidus ontdekt dit en verlamt hem. Harry wordt gered door Nymphadora Tops, die als Schouwer op Zweinstein is
gestationeerd. Eenmaal in het kasteel blijkt dat Slakhoorn de nieuwe leraar Toverdranken wordt en dat Sneep de taak van leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten op zich neemt. Waar een vloek op rust.

Omdat Slakhoorn niet zulke hoge eisen stelt als Sneep,
kan Harry door met Toverdranken (waarvoor hij geen voldoende resultaat had). Harry leent een boek van Slakhoorn. Het blijkt allerlei aanwijzingen te bevatten, waardoor Harry steeds beter wordt in Toverdranken. Hij wint zelfs een flesje geluksdrank (Felix Fortunatis). Het boek is van ene Halfbloed Prins, maar wie dit is, weet Harry niet.
Harry krijgt dit jaar privé-lessen van Perkamentus. Tijdens deze lessen duikt Harry o.a. in de herinneringen van Perkamentus, via de Hersenpan. Harry ziet hoe de moeder van Voldemort verliefd werd op Marten Vilijn.
Perkamentus heeft aan de hand van herinneringen aan het verleden van Voldemort een theorie bedacht over de manier waarop deze probeert onsterfelijk te worden. Hij mist echter de cruciale herinnering van Slakhoorn. Harry weet deze los te peuteren door Slakhoorn dronken te voeren. Met deze herinnering erbij, laat de hersenpan zien dat Voldemort zes Gruzielementen heeft gemaakt om zijn onsterfelijkheid te garanderen. Twee ervan zijn al vernietigd.
Professor Perkamentus denkt dat een Gruzielement in een grot aan de zee ligt, daar waar Voldemort vroeger op schoolreis was.
Hij neemt Harry mee om het Gruzielement te vernietigen. Voor het vertrek vraagt Harry aan Ron en Hermelien om Malfidus en Sneep in de gaten te houden. Om het Gruzielement te krijgen moeten ze eerst met een bootje een inktzwart meer oversteken waar necroten in zitten. Als ze op het eilandje aankomen in het midden van het meer moet Perkamentus een grote hoeveelheid vergif opdrinken dat in een kom ligt waar onderaan de kom
het Gruzielement ligt. Ze bemachtigen het Gruzielement, maar Perkamentus is erg verzwakt. Eenmaal terug in Zweinsveld zien ze het Duistere Teken boven de Astronomie toren van Zweinstein zweven. Ze haasten zich naar school terug en gaan naar de Astronomietoren. Voordat Malfidus Perkamentus ontwapende heeft Perkamentus Harry verstijfd.
Malfidus vertelt dat het zijn taak is Perkamentus te doden, wat nu twee keer mislukt is. Met behulp van twee identieke Verdwijnkasten heeft hij de Dooddoeners binnengelaten die nu beneden vechten met leden van de Orde van de Feniks. Perkamentus vraagt Draco over te lopen naar de goede kant, omdat hij niet gelooft dat Draco echt slecht is. Voordat Draco kan antwoorden, komen er een stel Dooddoeners aan. Een van hen, Sneep, vermoordt Perkamentus met de Avada Kedavra-vloek. Malfidus en Sneep vluchten.
Omdat Perkamentus dood is werkt zijn vloek op Harry ook niet meer en kan hij bewegen. Harry rent hen achterna en komt in een gevecht terecht. Bij de uitgang van het kasteel probeert Hagrid, de Dooddoeners tegen te houden om de poort te bereiken,
omdat ze vanaf daar kunnen Verdwijnselen. Sneep weet elke vloek van Harry te pareren, maar doet geen poging terug te vechten.
Als Harry een spreuk uit zijn Toverdrankenboek probeert, onthult Sneep dat hij de Halfbloed Prins is. Sneep weet te ontsnappen en Harry vertelt de anderen van Perkamentus' dood en Sneeps verraad. Anderling neemt de leiding van de school
op zich en Bill Wemel is zwaar gewond tijdens zijn gevecht met weerwolf Vaalhaar. Dan ontdekt Harry dat het Gruzielement dat ze gevonden hebben, niet echt is. Het bevat een briefje waarin ene R.A.Z. zegt dat hij het echte Gruzielement heeft en dit zal vernietigen in de hoop dat, wanneer Voldemort zijn gelijke vindt, hij weer sterfelijk zal zijn. Hermelien ontdekt dat Sneeps moeder Ellen Prins heette en dat zijn vader een Dreuzel was. Hiermee is de naam Halfbloed Prins verklaard.
De begrafenis van Perkamentus is een trieste gebeurtenis.
Harry wordt benaderd door Schobbejak, maar weigert. Ook weigert hij iedereen, behalve Ron en Hermelien, iets te vertellen over het Gruzielement, omdat hij dit beloofd had aan Perkamentus. Harry legt uit dat hij het volgende schooljaar mogelijk niet terugkomt op Zweinstein. Hij wil dat jaar benutten om de resterende Gruzielementen te vernietigen en Voldemort (en Sneep)
te doden. Ron en Hermelien zeggen dat ze met hem meegaan.

Dit was de samenvatting van het boek. Het verhaal is chronologisch opgebouwd, en het bevat flashbacks. Om het nog een keertje op een rij te zetten, komen hier de belangrijkste personen van het verhaal:

Personages
Harry Potter:
Harry Potter is lang en is een tenger gebouwde jongen. Hij ziet er sjofel uit.In dit boek is hij 16 jaar oud. Hij heeft altijd te grote kleren van zijn neef Dirk aan. Hij draagt een zwarte bril en heeft warrig pikzwart haar. Dat heeft hij van zijn vader. Die kon het al even min in toom houden. Hij heeft groene ogen. Die heeft hij van zijn moeder. Voor de rest lijkt hij heel erg op zijn vader. Alleen heeft Harry een litteken op zijn
voorhoofd. Dat komt omdat Heer Voldemort hem wilde vermoorden met de onvergeefelijke vloek: Avada Kedavra. Aleen ketste die terug en daarom heeft hij een litteken op zijn voorhoofd.

Albus Perkamentus:
Albus Perkamentus is het hoofd van Zweinstein. Hij draagt een klein halfrond brilletje. Hij is heel erg oud (over de honderd) en heeft een zilvergrijze baard. Maar al is hij zo oud, Hij is wel heel erg intelligent. Perkamentus had zelf hoofd van het Ministerie kunnen worden, maar hij wilde liever hoofd van Zweinstein blijven. Perkamentus weet op de een of andere manier bijna alles van wat er op Zweinstein gebeurt.

Hermelien Griffel:
Hermelien Griffel is een heel intelligent meisje. Ze kent bijna al haar schoolboeken wel uit haar hoofd. Ze heeft dan ook meer vakken op school dan Harry en Ron. Ze is bijna het ntelligentste van de school. Ze is in dit boek 16 jaar oud.
Ze heeft een lang bruin haar met krullen. Ze is de beste vriendin van Ron en Harry. Haar ouders zijn allebei Dreuzels (niet magische mensen) en tandarts. Daardoor is ze, wat de tovenaars noemen, een halfbloed. Af en toe kan Hermelien ook een ongelooflijke betweter zijn

Ron(ald) Wemel:
Ron is de beste vriend van Harry Potter. Hij is heel lang voor zijn leeftijd. Hij is ook 16 jaar oud. Ron heeft Rood haar en allemaal sproeten. Ron komt uit een groot gezin: hij heeft 5 broers en 1 zus + zijn ouders. Hij komt uit een arm gezin. Ze zijn heel arm. Ze hebben een huis dat 'Het Nest' heet. Het is een rampzalig arm krot. Bijna al zijn spullen zijn tweedehands.

D. Bespreking van de verhaalaspecten
1. Niets in het boek is voorspelbaar. Dingen gebeuren heel plotseling en mensen worden vermoord waarvan je het totaal niet had verwacht.
Het spannendste stuk vind ik als Harry en Perkamentus naar de grot gaan waar Voldemort een Gruzielement (1/7 van zijn ziel) verstopt zou moeten hebben. Daar moeten ze door koud zeewater zwemmen terwijl het nacht is. Perkamentus, die al heel oud is, heeft moeite met de zware tocht.
In de grot steken ze een meer vol doden over en op het minuscule eilandje, hun eindbestemming, aangekomen, moet de verzwakte tovenaar een gigantische vaas met een groen goedje naar binnen klokken. Hierdoor is hij sterk verzwakt en het Gruzielement blijkt nog eens nep te zijn ook!
Deze scene is zo spannend beschreven met handen en armen van lijken die boven het water uitkomen, Perkamentus die schreeuwt dat Harry hem moet doden vanwege de slechte uitwerking van de groene drank en de duisternis en de gigantische hoogte van de grot, dat het allemaal nog spannender wordt. Er is dus eigenlijk wel een globale spanning in het verhaal.

2. Eigenlijk is er maar één karakter in ’t boek, en dat is Harry Potter, de hoofdpersoon. Van hem kom je onder andere te weten dat hij dapper en slim is, maar ook gevoelig. Verder zijn er ook een aantal types, zoals Hermelien, Ron, de minister van de Dreuzels, de minister van toverkunst, Draco Malfidus en Severus Sneep. Hiervan kom je maar één of twee eigenschappen van te weten.

3. Het thema is Fantasie want het gaat over tovenarij. En dat behoort tot de catagorie fantasie. Wat anders het Thema zou moeten zijn weet ik ook niet want het is niet echt een probleemboek waarvan je kunt zeggen dat het thema mishandeling is. En wat voor boodschap de schrijver er mee wil overbrengen weet ik ook niet. Misschien dat je met veel leesplezier haar boeken moet lezen, want wat voor boodschap kan je voort willen zetten met fantasie?

4. Ik kon het verhaal vlot lezen, het werd in chronologische tijd verteld, er waren af en toe flashbacks als Harry en Dumbledore gebruik maakten van het Pensieve om de herinneringen van anderen te bekijken. Verder zitten er nog een paar flashbacks in die terugslaan op dingen die in de eerdere boeken zijn gebeurd.

5. Het verhaal speelt zich af in het heden, al is het moeilijk om een periode in te schatten, aangezien er in de wereld van de wizards (tovenaars) maar weinig techniek voorkomt. De vertelde tijd is ongeveer een geheel schooljaar. De verteltijd is 490 bladzijden.

6. Het verhaal is geschreven vanuit een personale vertelsituatie. We kijken mee door de ogen van Harry en zien hoe hij de wereld ziet en wat hij er van denkt. Alleen aan het begin kijken we eventjes door de ogen van de Prime minister van Engeland.

7. De plaatsen waar het zich afspeelt worden heel nauwkeurig met elk detail beschreven elke missende baksteen elk torentje alles word heel goed beschreven. Als er daar kerstontbijt is wordt alles heel goed beschreven de kaarsen de kerstbomen. Er wordt zelfs beschreven wat er op tafel staat. Harry zit in totaal een jaar op Zweinstein dus eigenlijk komen alle seizoenen komen wel aan bod maar vooral regenachtige koude dagen worden nauwkeurig beschreven, meestal hangt er dus ook een kille sfeer. Ook word er bijvoorbeeld beschreven als het winter is, dat er een pak sneeuw ligt en ook als het winterachtige weer zich vervangt door de lente.

E. Lees-/kijkervaringen beschrijven
Onderwerp
-Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komst dat?
Hier onderwerp van het verhaal spreekt mij aan, omdat ik houd van fantasie verhalen, zoals deze.
-Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?
Ja, sommige dingen zijn wel uitgekomen, want ik dacht onder andere dat Harry meer te weten zou komen over Voldemort en de manier waarop die verslagen kan worden. Dit kwam laterna ook uit.
-Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken? Vind je dit verhaal beter of het andere? Hoe komt dat?
Ik heb het eerste boek van Harry Potter ook gelezen, maar deze vond ik minder leuk, omdat ik toen nog kennis met de personen moest maken, en dat de hoofdpersoon, Harry Potter, nu mijn leeftijd heeft, en dat maakt het allemaal al een stuk makkelijker om te begrijpen, en om te volgen.

Gebeurtenissen
-Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja, het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen, waarvan ik Zwerkbal toch het spannends vond. Maar de moord op Perkamentus door Sneep vind ik ook erg spannend.
-Hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenis vooral? Hoe komt dat?
Ja, een aantal gebeurtenissen maakten zeker indruk op mij, zoals ik hierboven al zei, Zwerkbal het meest, door de prestaties die Harry en zijn team daar levert.
-Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?
Dit antwoord verschilt weer niet veel van de vorige 2. Zwerkbal zou ik graag mee willen maken, omdat ik erg van sporten en bewegen hou, en omdat het vliegend gebeurt, wat ik heel graag zou kunnen.

Personages
-Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages?
Ja, de hoofdpersoon, Harry, gaat voor mij leven. Dit komt ten eerste omdat ik me erg inleef in het verhaal, en ten tweede, omdat zijn gevoelens gedetailleerd beschreven worden. De andere personages gaan wat minder voor mij leven, omdat je hier niet continu mee te maken krijgt.

-Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Wat spreekt je zo in hem/haar aan?
De hoofdpersoon is inderdaad een held waar ik op zou willen lijken, maar dan alleen van innerlijk. Zijn moedig karakter spreekt mij zo aan.
-Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Ja, je komt genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen, maar alleen van Harry iets meer. Van Hermelien en Ron is ook makkelijk hun gedrag te verklaren, omdat je hier ook tamelijk veel over komt te weten.

Bouw
-Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Het verhaal is spannend opgebouwd, omdat vele gebeurtenissen onverwacht gebeuren. De flashbacks maken het ook spannender.
-Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter maken of juist onnodig ingewikkeld?
De terugblikken naar de vorige boeken, maakt het wel ingewikkelder, maar niet onnodig. Tijdsprongen komen er nauwelijks in voor.
-Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?
Er zijn af en toe meer verhaallijnen, deze zijn meestal goed verbonden, maar enkele keren heb ik me toch wel eens afgevraagd, waar het verhaal zich nu afspeelde, vanwege de wisselende verhaallijnen die ik niet goed kon volgen.

Taalgebruik
-Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?
Ik vind het verhaal makkelijk om te lezen, vanwege de makkelijke zinsbouw en woordkeuze. Ik heb geen één woord op hoeven te zoeken.
-Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
Zoals ik al zei, zijn de zinnen makkelijk te lezen, zonder moeilijke woorden.
-Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Er kwamen aardig wat dialogen in het boek voor, tussen Hermelien, Ron en Harry, maar ook tussen Harry en Perkamentus waren er veel dialogen. Deze waren net zo makkelijk te lezen als de rest van het verhaal, dus dit is eerder plezierig dan dat het onplezierig is.

F. Verwerkings/verdiepings Opdracht
Zoek ten minste vier songteksten die goed bij het verhaal passen. Leg duidelijk uit, waarom ze van toepassing zijn.

"Serial slaughtering stranglers
Jugging Juggling juggalos
Folded, fat, floppy-tittied freaks
I C fuckin P's in the haugh"

Abracadabra boom shacka dae
I'm Violent J, and I'm back like a vertebrae
And I come with a hat full of tricks
Trunk full of Faygo, car full of fat chicks
Hahahahahahahaha, fuck you
Wicked clowns, we'd like to say what up to
The Cobra's, X-men, and Counts, and everybody with clown luv
Even sets I've never heard of
Roll into town, and out with the big top
Four cards down, and two more still to drop
And when it does, I pack up and hit the road
Cuz I don't wanna see your head explode
Toss me an axe, and I'll toss you a dead chicken
Add a buck, you get a two-liter with em
And when the genie says on with the show
It's hokus pokus jokers, Great Milenko.

Once again, the psychotic carnival creatures in the haugh
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride
Southwest slithering snakes of darkness come
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride

Shazam BAM, shocka locka lokey
Shaggy the clown back like scoliosis
Call me a psycho-skitso freak
And I'll call you by your name (dick-anus)
Cuz I can give two shits and a fuck
I bounce down Verner in a popcorn clown truck
I'm a circus ninja southwest voodoo wizard.
I grab your gizzard
Jump on the carpet, let's take a spin
Everybody's waitin for the show to begin
Up to the top, by the neck, and let you go
Try to land in a glass of Faygo
Uh, you suck, you missed the fuckin glass
Broken neck, and busted your fuckin ass
But the genie says on with the show
Hokus Pokus Jokers, Great Milenko.

What awaits you after death, rub the lamp and explore
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride
Enter Milenko's Fun House, walk right through the wretched hall
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride

"Fuck em all, fuck em all
Clown dawg, freak dawg
Joker dawg, Milenko dawg"

Fidgets of joker's cards blasting in your mother's face
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride

Rude Boy and Chucky down wit the clown
First time we ever went to Mexican Town
I remember, we couldn't pay the bill, they got hot
And beat us down in the fuckin parking lot

Tall Jess, Jump Steady, and Nate the Mack
Tagged ICP by the train tracks
And it was on, the dawn of a new day
Magical carpets screaming down the freeway

Walked in a gypsy's tent with a food stamp
And walked out with a magical lamp, yeah
I met Milenko, he gave me 3 wishes
That night, I fucked 3 fat bitches

Then get the fuck with it, forget it
I'll rip your face off, and wipe my ass with it
When the genie says on with the show
Hokus pokus, jokers, Great Milenko

Climb aboard our magic train and join us inside
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride
Fifty-two villians, hammered town, the show must go on
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride
Giant ladies, bearded ladies, midget ladies, ladies!
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride
Clowns of darkness and underneath them comes the cloud
Hokus pokus, joker's ride, come take a spin on a carnie ride

Deze songtekst heb ik gekozen, omdat er gezongen word over toveren, waar het verhaal immers over gaat.

Hocus pocus iedereen kan toveren
(iedereen kan toveren)

Hier zijn we dan speciaal voor jou,
de 3 goede feeën uit je dromen,
zwevend over wolken zijn we al,
naar je toe gekomen,
luister nu maar eens extra goed,
dit kadootje is om door te geven,
met een lieve glimlach op je snoet,
wat een magisch leven.

refrein :
hocus pocus iedereen kan toveren
hocus pocus iedereen kan toveren
nee je hoeft geen tovenaar of fee te zijn,
of een leerling van Merlijn,
hokus pokus iedereen kan toveren
hokus pokus iedereen kan toveren
met een mooie glimlach of een lief gebaar,
worden al jouw dromen waar,

(toveren, toveren, iedereen kan toveren)

jij vult je hart met zonneschijn,
maar er zijn nog van die huilbui dagen,
dan voel jij je zo ontzettend klein,
vol met duizend vragen,
alles wordt mooier als je lacht,
jij kan mensen hoop en liefde geven,
met je eigen mega toverkracht,
wat een magisch leven

refrein :
hocus pocus iedereen kan toveren
hocus pocus iedereen kan toveren
nee je hoeft geen tovenaar of fee te zijn,
of een leerling van Merlijn,
hokus pokus iedereen kan toveren
hokus pokus iedereen kan toveren
met een mooie glimlach of een lief gebaar,
worden al jouw dromen waar,


en als bij toverslag,
verschijnt er op een regendag,
een mooie zon die naar je lacht,
en iedereen heeft toverkracht,

hocus pocus iedereen kan toveren
hocus pocus iedereen kan toveren
met een mooie glimlach of een lief gebaar,
worden al jouw dromen waar,
hocus pocus iedereen kan toveren
hocus pocus iedereen kan toveren
nee je hoeft geen tovenaar of fee te zijn,
of een leerling van Merlijn,

hocus pocus iedereen kan toveren
hocus pocus iedereen kan toveren
met een mooie glimlach of een lief gebaar,
worden al jouw dromen waar,

hocus pocus iedereen kan toveren

Bij deze songtekst hoort dezelfde uitleg als de vorige, omdat hetzelfde onderwerp word besproken.

[Nas]
Uh, it's real, it's real, it's real
Uh, uh, owe me back, uh shorty
Shorty, what up, huh?
Come on

[1 - Ginuwine]
Shorty, say what's your price
Just to back it up
You can hold my ice
Now let's say you owe me something

[Nas]
Yeah, owe me back like you owe your tax
Owe me back like forty acres to Blacks
Pay me back when you shake it like that girl

[2 - Ginuwine]
Shorty, say what's your price
Just to back it up
You can hold my ice
Now let's say you owe, owe, owe

[Nas]
Yeah owe me back like you owe your rent
Owe me back like its money I spent
Pay me back when you shake it again

The don, all the time, with all the shine
You small time, I ball with mine
Links, minks, Bentley, it's all with mine
My jams bump out to the borderline
UK hot with it, blew spots with it
Every continent love when I spit it
Corners to blocks, even the cops feel it
Brothas on lockdown on their cots feel it
It's real in the field the Last Mohican
Who survived in the streets and did something decent
Now I got plans to buy the whole hood
Legit' now, I ain't gotta lie to no judge
I make hits now, money I flip now
Hood fella every honey wanna kiss now
I lit up my neck, pinkie, and wrist now
So girls everywhere, this is how we get down

[Repeat 1]

[3 - Ginuwine]
Shorty, say what's your price
Just to back it up
You can hold my ice
Now let's say you owe, owe, owe

[Nas]
Yeah owe me back like you owe your rent
Owe me back like its money I lent
Pay me back when you shake it again

[Nas]
Play to win, girls in the club moving
I get 'em real hot, my songs seduce 'em
I flow, I'm so mysterious
Nas, and Nasty's the alias
Everything platinum I glow
Cadillac trucks pulling up to the do'
On top out the car, lounge at the bar
We spent a thou', we wild, look at how rowdy we are
Feel like a million dollars, feel me holler
To the max with the Benz and chrome wheeled Impalas
Thugs and renta's, to the playas and ballers
Sexy mamas, fly ladies lookin' proper
Look good enough to be taken shoppin'
Earrings, bracelets, now you rocking
Your body's so nice that I give you this option
Let you wear my big chain if we get it popping

[Repeat 1]
[Repeat 2]

[Ginuwine]
I put the shackles on your feet (You owe me)
I think you owe me some (You owe me)
The shackles on your feet (You owe Nas)
I think you owe me some (You owe Ginuwine)
(You owe Timbaland, you owe me)

[Nas]
Lock you down baby, you know what you owe me
Mack like Goldie, it's the same story
Let you hold something, you spending it right
Know where you gon' be by the end of the night
Make it bounce, shake it, move it around
Wiggle it a little bit, throw it to the south
Fantasizing me inside and you riding
Throw it like a stallion, you wearin' my medallion

[Ginuwine]
Shorty, say what's your price
Just to back it up
You can hold my ice
Now let's say you owe me something
(You owe me something, oh yeah)
I said shorty, say what's your price
(You owe Nas)
Just to back it up
(You owe Ginuwine)
You can hold my ice
(You owe Timbaland)
Now let's say you owe
You owe us something, baby
Oh, oh, oh

Deze songtekst heb ik gekozen, omdat hier word gezongen over een mysterieuze ketting, waarover in het begin van het verhaal ook verteld wordt. De ketting word in het verhaal gesmokkeld, maar dit lukt uiteindelijk niet.

School of rock met School of rock.
(Guitar Solo )
Baby we were making straight A's
But we were stuck in the dumb days
Don't take much to memorise your life
I feel like I've been hypnotised

And then that magic man he come to town
Wo wie he just blow my head around
He said ressesons and sessions, two and two make five
And now baby oh I'm alive
Oh yeah, I am alive !

( Chorus )
And if you wannabe the teacher's man ( ooh la la la )
Well baby you just better forget it ( ooh la la la )
Rock got no reason, Rock got no rhyme ( ooh la la la )
You better get me to school on time..

( Guitar Solo )

Oh you know I was on a roll
Got good grades, and got no soul
Raise my hand before to speak my mind
I've been bottom lined for too many times

And then that magic man said to her : babe (aha)
Do what magic men do, not what magic men say
Now can I please have the attention from the class
Today's assignment:
KICK SOME ASS !

(Chorus 2x )

( Guitar Solo )

This is my final exam
Now , you all know who I am
I might not be that perfect son
But you'll all be rocking when I'm done

( Guitar Solo )

Deze songtekst heb ik gekozen, omdat hier over school word gezongen, en ook over een examen, waar Harry, Ron en Hermelien ook mee te maken krijgen.

G. Informatie over de auteur of regisseur
Joanne Kathleen Rowling is op 31 juli 1965 geboren (Harry is ook op 31 juli jarig), in Chipping Sodbury, in de buurt van Bristol, Engeland.
Ze woonde als alleenstaande moeder in Schotland en ze brak in 1999 door met haar drie eerste boeken. Alle drie de boeken kwamen binnen op de eerste drie plaatsen in de boekenlijsten, in zowel Amerika als in Engeland. Het succes ging door met haar vierde boek (De Vuurbeker), dat het snelst verkopende boek in de geschiedenis werd.
Joanne studeerde aan de universiteit van Exeter. Nadat ze was afgestudeerd ging ze in 1990 naar Portugal om Engelse les te geven. Daar ontmoette ze een Portugese journalist waarmee ze ook trouwde. Het stel kreeg in 1993 een dochter, Jessica. Nadat het huwelijk gestrand was en ze waren gescheiden gingen Joanne en haar dochter naar Edinburgh (Schotland) om daar in de buurt van haar jongere zusje te gaan wonen. Ondertussen werkt ze aan een boek, waarvan ze het idee had opgedaan tijdens een reisje met de trein van Manchester naar Londen in 1990. Nadat haar boek enkele keren afgekeurd werd, wordt het eerste deel uiteindelijk uitgegeven. Hiermee verdient ze ongeveer € 4000.
In de zomer van 2000 hebben de eerste drie boeken ongeveer € 480 miljoen opgebracht, zijn ze in 35 talen uitgegeven en zijn er in totaal 35 miljoen boeken verkocht. Joanne is nu een van de rijkste Engelse vrouwen. Het plan is om in totaal 7 boeken te gaan schrijven over Harry Potter.
Hermelien is het karakter dat het meest op de vroegere Joanne lijkt, al zijn sommige van haar persoonlijke trekjes ook terug te vinden in het karakter van Harry. Veel van de karakters zijn gebaseerd op echte mensen. Zo is Hermelien dus gebaseerd op Joanne als kind. Zij speelde vroeger vaak met haar buurjongen heksje en tovenaars! Het karakter Ron Wemel is gebaseerd op haar oudste vriend, Sean. Tante Margot is gebaseerd op de grootmoeder van haar moeders kant. Professor Sneep lijkt op een leraar van een van Joanne's oude scholen.
Informatie vinden over Joanne Rowling en haar schrijfstijl was een (te) moeilijke opgave. Er zijn talloze biografiёn langs mijn beeldscherm gevlogen maar een stukje tekst over haar stijl was nergens te bekennen. Daarom dit stuk tekst, over een stukje van haar biografie en vergelijkingen van personen en haar vriendin en familie in de echte wereld.
De bepaalde karaktertrekjes van sommige personen heeft ze dus van haar eigen leefomgeving en dat is heel grappig. Hieruit blijkt ook dat ze meer een spontane schrijver is. Ze gaat niet op haar kamertje zitten peinzen tot ze een goed uitgedacht idee heeft, maar tijdens een treinvertraging schiet de bebrilde tovenaar haar hoofd binnen.

Dit zijn de boeken die Joanne tot nu toe heeft geschreven:
-Harry Potter en de Steen der Wijzen.
-Harry Potter en de Geheime Kamer.
-Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.
-Harry Potter en de Vuurbeker.
-Harry Potter en de Orde van de Feniks.
-Zwerkbal door de eeuwen heen.
-Fabeldieren en waar ze te vinden.
En natuurlijk: -Harry potter en de Halfbloed Prins.
Dit boek heeft ze geschreven toen ze zwanger was van haar dochter.

Onderwerpen van de boeken zijn allemaal fantasie en avontuur.
Behalve ''Zwerkbal door de eeuwen heen'' en ''Fabeldieren en waar ze te vinden'' dat zijn meer informatieve boeken.

De prijzen die J.K Rowling gewonnen heeft:
1997 Nestle Smarties Book Prize 9-11 jaar voor
Harry Potter & de steen der wijzen
1998 Children's Book Award (langer verhaal) voor
Harry Potter & de steen der wijzen
1998 Nestle Smarties Book Prize 9-11 jaar voor
Harry Potter & de geheime kamer
1999 Children's Book Award (langer verhaal) voor
Harry Potter & de geheime kamer
1999 Whitbread Children's Book Award voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
1999 Nestle Smarties Book Prize 9-11 jaar voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
1999 Kinderboekwinkelprijs voor
Harry Potter & de steen der wijzen
2000 Children's Book Award (langer verhaal) voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor
Harry Potter & de geheime kamer
2001 Children's Book Award (langer verhaal) voor
Harry Potter en de vuurbeker
2001 Tip van de Jonge Jury voor
Harry Potter & de steen der wijzen
2001 Tip van de Jonge Jury voor
Harry Potter & de geheime kamer
2001 Hotze de Roos-prijs voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor
Harry Potter en de vuurbeker
2002 Tip van de Jonge Jury voor
Harry Potter & de gevangene van Azkaban
2002 Prijs van de Jonge Jury voor
Harry Potter & de geheime kamer
2002 Prijs van de Nederlands Kinderjury, 6 t/m 9 jaar voor
Harry Potter & de steen der wijzen
2002 Prijs van de Nederlands Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor
Harry Potter & de steen der wijzen
2002 Hotze de Roos-prijs voor
Harry Potter & de steen der wijzen
2004 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor
Harry Potter en de Orde van de Feniks
2005 Tip van de Jonge Jury voor
Harry Potter en de Orde van de Feniks

De tot nu toe verfilmde boeken zijn:
-Harry Potter en de Steen der Wijzen.
-Harry Potter en de Geheime Kamer.
-Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.
-Harry Potter en de Vuurbeker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Je zegt dat Hermelien een halfbloed is, maar als je twee dreuzels als ouders hebt, ben je volgens mij geen halfbloed. Ik dacht namelijk dat je pas een halfbloed was als je een dreuzelouder, en een magische ouder had.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"