ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Waarschuwing: Namen van karakters en vakken zijn allemaal overgenomen uit het Engels!!! Voor je Nederlandse boekverslag zul je deze dus zelf even moeten veranderen!!! Ook zijn er in deze versie geen citaten verwerkt!!!Auteur

J.K. Rowling

Titel

Harry Potter and the Half-Blood Prince/ Harry Potter en de halfbloed prins

Eerste druk

2005

Uitgever

Bloomsbury

Aantal bladzijdes

607

Leestijd

Ongeveer 30 uurTitelverklaring

De titel verwijst naar een van de vorige eigenaren van het

potions-boek van Harry. Deze Half-Blood Prince heeft allerlei aantekeningen in het boek gemaakt over potions, maar ook over verschillende spreuken.Samenvatting

Harry zit thuis op zijn kamer te wachten tot Dumbledore hem op komt halen. Iedereen gelooft eindelijk dat Voldemort inderdaad terug is. Er gebeuren allerlei vreemde ongelukken in Engeland, en de Minister of Magic is bij de Primeminister langs geweest om hem op de hoogte te stellen van de problemen. Er zijn ook pamfletten met voorzorgsmaatregelen uitgedeeld. De voorspelling dat Harry The Chosen One is, het belangrijkste nieuws in

The Daily Prophet.

Dumbledore zal Harry naar The Burrow brengen, waar hij de rest van de vakantie zal doorbrengen. Maar Dumbledore heeft nog iets anders in petto. Hij neemt Harry namelijk mee om Horatio Slughorn over te halen om weer les te geven op Hogwarts.

In The Burrow ziet Harry Ron en Hermione weer en vertelt hun wat er precies in de voorspelling staat, namelijk dat hij of Lord Voldemort niet samen kunnen leven en één van hen zal moeten sterven. Later in de vakantie krijgen Harry, Ron en Hermione hun resultaten van hun O.W.L’s, die ze aan het eind van vorig jaar gemaakt hadden.

Omdat het volgende jaar alweer bijna gaat beginnen gaan ze naar Diagon Alley om hun spullen te kopen. Ze worden extra goed beveiligd, door The ministery of Magic vanwege Voldemort. In Diagon Alley bezoeken ze onder andere de winkel van Fred en George, Ron’s broers. De winkel blijkt een groot succes. Ook komen ze Draco Malfoy tegen, die samen met zijn moeder inkopen doet. Later zien ze hem alleen over straat lopen en besluiten uit te vinden wat Draco van plan is. Ze komen niet precies te weten wat Draco van plan is, maar Harry weet zeker dat het niet veel goeds kan zijn en besluit hem in de gaten te houden. Ron en Hermione geloven hem echter niet en vinden dat hij het uit zijn hoofd moet zetten.

Als ze weer op Hogwarts aangekomen zijn blijkt dat Professor Snape eindelijk zijn zin heeft gekregen, hij heeft de positie van Defence against the Dark-arts-leraar gekregen en Professor Slughorn zal voortaan Potions geven. Dit lijkt heel ernstig, maar professor Slughorn vindt het niet erg om Harry en Ron toch toe te laten tot potions, wat Harry nodig heeft om Auror te worden. Omdat Harry hier niet op gerekend had, had hij ook geen spullen aangeschaft. Totdat hij een boek en ingrediënten heeft besteld, mag hij een boek lenen. Eerst baalt Harry een beetje van het oude boek wat hij heeft gekregen, het staat namelijk helemaal vol gekladderd. Maar tijdens zijn eerste les blijkt dat er allemaal handige aantekeningen in staan voor het maken van potions. Hermione vindt het maar niks dat Harry de aantekeningen volgt, omdat ze niet weten door wie ze zijn gemaakt. De vorige eigenaar van het boek had de bijnaam The half-blood Prince. Hermione gaat op onderzoek uit, maar vindt niks interessants. In de eerste potions les wint Harry dan ook een flesje Felix Felicis, een drankje dat de drinker geluk brengt.

Harry is ook captain van het Quidditchteam geworden en moet try-outs organiseren om een nieuw team samen te stellen.

Dumbledore heeft Harry ook toegezegd dat hij privé-lessen zal krijgen van de hoofdmeester persoonlijk. Hij krijgt dan ook al gauw zijn eerste uitnodiging. Dumbledore wil dat Harry meer van Lord Voldemort te weten komt. Hij heeft Harry echter alles al verteld wat hij weet en is nu van plan om aan de hand van herinneringen van hem en anderen Harry wat meer bij te brengen over de motieven van Voldemort. In de eerste herinnering bezoeken ze het huis van Voldemorts opa en zijn moeder.

Harry, Ron en Hermione hebben ook nog wat goed te maken met Hagrid, omdat niemand door is gegaan met Hagrids vak: Care of magical creatures. Hagrid vertelt ze uiteindelijk dat Aragog, de grote pratende spin uit The Forbidden Forest, stervende is.

Tijdens het eerste uitstapje naar Hogsmeade wordt er een poging gedaan om een mysterieuze ketting Hogwarts binnen te smokkelen, maar dit plan mislukt aangezien de persoon die de ketting mee moet smokkelen de ketting zelf aanraakt en in St Mungo’s belandt. Na een tijdje in het ziekenhuis gelegen te hebben, komt ze echter weer gezond terug op Hogwarts. Harry denkt dat het Draco was, maar niemand wil hem geloven.

Dan op de avond van het kerstfeestje van Slughorn, krijgt Harry eindelijk wat interessants te horen. Draco and Snape hebben een discussie over het plan dat Draco heeft om zijn taak uit te voeren. Draco wil echter niks los laten en Snape is hier boos over. Hij zegt dat hij een Unbreakable Vow heeft gemaakt aan Draco’s moeder om hem te beschermen en te helpen. Harry hoort later van Hermione dat als je een Unbreakable Vow verbreekt, je zult sterven.

Harry logeert de rest van kerstvakantie bij Ron. Terwijl ze aan het kerstdiner zitten, krijgen ze onverwacht bezoek van Rons oudere broer, Percy, en de nieuwe Minister of Magic, Rufus Scrimgeour. Scrimgeour vraagt Harry of hij een handje wil helpen op het ministry om de mensen een hart onder de riem te steken, maar Harry weigert dit, omdat hij het niet eens is met het feit dat er onschuldige mensen opgepakt worden en vastgehouden om te laten zien dat het Ministry niet stil zit.

Na de vakantie krijgt Harry eindelijk weer een les van Dumbledore. Hij krijgt zelfs huiswerk op. Tijdens de les heeft hij namelijk naar een herinnering van Slughorn gekeken, maar deze was niet compleet. Harry moet de missende stukken uit Slughorn zien te krijgen. Uiteindelijk slaagt hij hierin, door gebruik te maken van Felix Felicis. Maar voor dat het zover is, houdt hij zich eerst bezig met uitzoeken wat Draco van plan is, zonder al te veel succes. Hij heeft zelfs de House-elves Dobby en Kreacher ingeschakeld. Kreacher is de house-elf uit het huis van Harry’s overleden peetvader, het huis dat Harry geërfd heeft. Zij vertellen Harry dat Draco regelmatig in The Room of Requirement zit. Harry weet nu waar hij moet zoeken.

De herinnering van Slughorn laat Harry en Dumbledore zien hoe Slughorn aan een jonge Voldemort uitlegt wat Horcruxes zijn en hoe je ze kunt maken. Een Horcrux is een gewoon normaal object, waar een stuk van een ziel in zit, zodat de persoon van wie het stuk ziel is, niet zomaar dood kan gaan. Voldemort is geïnteresseerd in wat het zou betekenen als je een ziel opdeelt in zeven stukken. Slughorn vertelt hem echter dat een ernstige beschadiging zou zijn. Ook wordt verteld dat je een ziel alleen kunt scheiden door iemand te vermoorden. Hieruit leiden Dumbledore en Harry af dat Voldemort zijn ziel in zeven stukken heeft verdeeld en dus zes Horcruxes heeft gemaakt. Deze zullen ze allemaal moeten vernietigen. Dumbledore belooft Harry dat hij mee mag als Dumbledore de volgende Horcrux heeft gevonden.

Op de dag dat Harry door Dumbledore wordt uitgenodigd, mag hij inderdaad mee op zoek naar een Horcrux. Harry vindt het echter niet veilig op Hogwarts, hij vermoedt namelijk dat Draco zijn plan eindelijk uit kan voeren en geeft zijn vrienden het flesje Felix Felicis en vraagt of zij op wacht willen staan als hij en Dumbledore weg zijn. Dumbledore neemt Harry mee naar een grot, waar een meer is, met in het midden een eiland. Op dit eiland zou de Horcrux moeten liggen. Het kost Dumbledore en Harry heel wat moeite om de Horcrux te bemachtigen en Dumbledore is ernstig verzwakt na het drinken van een raar drankje waar de Horcrux in verstopt was. Als ze terug zijn in Hogsmeade blijkt al dat er iets mis op Hogwarts, The dark mark hangt boven de school. Harry en Dumbledore lenen een paar bezems en vliegen snel terug naar de school. Op het dak van de school komt het eindelijk tot een confrontatie met Draco en terwijl Harry’s vrienden samen met een stel Aurors in de school aan het vechten zijn met de Death Eaters, die door Draco de school binnen zijn geloodst, wordt Dumbledore ontwapend door Draco en door Snape gedood. Harry moet dit alles zien gebeuren van achter de deur, waar hij door Dumbledore verlamd is. Snape en Draco weten later te ontsnappen van het terrein, tevergeefs achtervolgt door Harry. De rest van Harry’s vrienden hebben het gevecht overleefd, door het innemen van het laatste beetje Felix Felicis.

Als het nieuws van Dumbledore’s dood zich verspreidt, wordt Hogwarts opgemaakt voor de begrafenis. Als Dumbledore begraven wordt, weet Harry al wat zijn taak is. Hij moet de overgebleven Horcruxes opsporen en vernietigen.Hoofdpersonen

Zoals gewoonlijk is Harry Potter de hoofdpersoon van het verhaal. Hij beleeft zijn zesde jaar op Hogwarts en met zijn jaartje ouder komt er ook weer liefde in het verhaal voor. Harry heeft een oogje op Ginny, Ron’s jongere zusje, maar moet wachten tot haar relatie met Dean Thomas uit gaat.

Harry is er dit jaar ook van overtuigd dat Draco iets van plan is, maar niemand, zelfs Ron en Hermione willen hem dit jaar geloven. Uiteindelijk heeft hij wel weer gelijk.

Samen met Dumbledore bekijkt hij het verleden Voldemort en leert hoe hij de voorspelling moet interpreteren en wat hij moet doen om Voldemort te verslaan. Harry maakt ook nog paar keer ruzie met Dumbledore omdat hij maar niet kan begrijpen hoe Dumbledore Snape blijft vertrouwen. Hij besluit na de dood van Dumbledore dat hij deze taak moet volbrengen en maakt het uit met Ginny, omdat hij niet wil dat ze gevaar loopt.

Hij komt ook het boek van Snape tegen. In dit potions-boek staan allerlei tips voor het bereiden van potions en ook een aantal spreuken, die door Snape zijn verzonnen. Harry weet echter niet dat het boek van Snape is en gebruikt een van de spreuken tegen Draco, die ernstig gewond raakt. Harry verstopt het boek uiteindelijk maar in de Room of Requirement.

Als Captain van het Gryffindor Quidditchteam heeft hij het druk met het samenstellen van een goed team, waar Ron en Ginny allebei een plaats in verdienen. Uiteindelijk wint het team het kampioenschap, maar Harry kan de laatste wedstrijd niet meespelen vanwege zijn straf voor het gebruik van de spreuk uit het boek op Draco.Bijpersonen

Draco Malfoy - Dracoheeft dit jaar een duistere opdracht gekregen. Het is duidelijk dat het geen gewone opdracht is, aangezien Draco een groot gedeelte van het jaar niet of nauwelijks in de buurt is, en als hij dan weer eens opduikt is hij steeds bleker. Ook lijkt het erop dat hij denkt dat hij zijn opdracht niet ziet zitten. Hij huilt dan uit bij Moaning Myrtle, het spook uit de meisjes-wc. Een paar van zijn mislukte pogingen zijn opdracht uit te voeren mislukken en kosten bijna het leven van Katy Bell en Ron. Uiteindelijk blijkt hij toch niet in staat om zijn opdracht uit te voeren en Dumbledore te vermoorden.Professor Snape- Snape maakt een Unbreakable Vow aan de moeder van Draco om hem te helpen en te beschermen tijdens het uitvoeren van zijn opdracht. Helaas laat Draco hem niet echt helpen en komt hij pas achter het plan als het al in volle gang is. Snape heeft dit jaar eindelijk het baantje wat hij altijd al wilde, leraar Defence against the dark arts en maakt Harry weer het leven zuur, door hem als proefpersoon te nemen en hem strafwerk te geven waar geen einde aan lijkt te komen.Professor Dumbledore - Dumbledore heeft Harry na de gebeurtenissen van vorig jaar beloofd te vertellen wat hij weet over Voldemort. Hij neemt Harry mee in de herinneringen van verschillende mensen die iets met Voldemort te maken hebben gehad. Hij ontdekt ook waar een van de Horcruxes zich bevindt en vertelt Harry wat voor vorm de anderen waarschijnlijk zullen hebben.Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden, al is het moeilijk om een periode in te schatten, aangezien er in de wereld van de wizards maar weinig techniek voorkomt.Structuur

Het verhaal is chronologisch verteld, al zitten er wel een paar flashbacks in als Harry en Dumbledore gebruik maken van het Pensieve om de herinneringen van anderen te bekijken. Verder zitten er nog een paar referenties in het verhaal verwerkt die terugwijzen naar de vorige boeken.Ruimte

Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op Hogwarts. Verder zijn er nog Hogsmeade, het dorpje vlak bij Hogwarts, The Burrow, het huis van de familie Weasley, en de plaats waar Voldemort één van zijn Horcruxes heeft verstopt.Thema

Het thema is zoals gewoonlijk de strijd tussen goed en kwaad, de strijd tussen Harry en Voldemort. Het enige verschil met de andere boeken is dat de kant van het goede eindelijk iets heeft gevonden om de kwade kant te bestrijden en niet alleen zich te verdedigen. Harry ontdekt in dit boek dat Voldemort zijn ziel in zeven stukken heeft gedeeld, waarvan hij zes stukken in verschillende voorwerpen heeft geplaatst.Taalgebruik

Het taalgebruik is niet moeilijk, maar het verhaal is er niet minder om. Het bevat nog steeds spanning, maar is ook geschikt voor wat kleinere kinderen.Perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit een hij/zij perspectief. We kijken mee door de ogen van Harry en zien hoe hij de wereld ziet en wat hij er van denkt. Alleen aan het begin kijken we eventjes door de ogen van de Prime minister van Engeland.Plaats in de literatuurgeschiedenis

Harry Potter behoort eigenlijk niet echt thuis in de literatuurgeschiedenis. Het boek is vooral voor kinderen geschreven. Ook in de kranten wordt gediscussieerd waartoe dit boek nou eigenlijk gerekend moet worden. Als het toch geplaatst moet worden, zou ik het bij de moderne literatuur horen, aangezien het in 2005 voor het eerst uitgegeven is.Relatie tekst-auteur

Er lijkt mij niet echt direct een relatie tussen de tekst en de auteur te zijn. Het verhaal draait voornamelijk om de strijd tussen goed en kwaad, maar er komen ook “normale” tienerproblemen in terug, zoals het feit dat Ron zich schaamt omdat hij nog nooit een meisje heeft gezoend, Harry die verliefd is op Ginny, maar niet goed weet wat hij moet aangezien zij het zusje van zijn beste vriend is en Hermione die stiekem verliefd lijkt te zijn op Ron en ook uitermate jaloers op Rons vriendinnetje. Maar dit lijkt mij niet gebaseerd te zijn op dingen die de Rowling zelf ook meegemaakt heeft.Eigen mening

Ik vond Harry Potter and The Half-Blood Prince leuk om te lezen, al is het verhaal vrij eenvoudig opgezet. Het boek bevat genoeg spanning en de personages groeien echt door de boeken heen. Wat dat betreft vind ik het wel een voordeel om de andere boeken ook gelezen te hebben. Hierdoor ken je de personages beter en zie je ook wat voor ontwikkelingen ze doormaken en doorgemaakt hebben.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

In het boek 'Harry Potter en de Halfbloed Prins' zijn er geen 607 maar 490 bladzijden

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

het is draco malfidus niet malfoy

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

in het nederlands telt het boek maar 490
paginas

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Het is een goed boekverslag en ik heb het boek ook uiteraard gelezen, maar Harry verteld niets over de voorspelling aan Ron en Hermelien.


14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

woezo heb je malfoy in plaats van malfidus gedaan en en heeft maar 490 pagina`s

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Als jullie allemaal goed lezen, dan kunnen jullie zien dat ze de ENGELSE namen heeft gebruikt.

Ik vond het een heel goed verslag! Het heeft me zeker geholpen!

7 jaar geleden

Antwoorden

N.

N.

inderdaad!!

5 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

Harry krijgt van Ron te weten dat je als je een unbreakable vow breekt dat je dan sterft, niet van Hermelien.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

goeie

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

geweldig

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast