Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1080 woorden
  • 25 juni 2007
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
607
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1 Gegevens
Titel: Harry Potter en de halfbloed prins
Schrijver: J.K Rowling
Aantal blz.: 490

2 Genre
Geef aan welk genre het verhaal heeft. Geef een korte toelichting.
Genre: fantasieverhaal, omdat het zich in een wereld afspeelt die je alleen in je fantasie kunt bedenken. Toveren kan helaas niet echt.

3 Inhoud
3.1 Gebeurtenissen

Vertel de gebeurtenissen in maximaal 200 woorden. Verdeel de samenvatting in alinea’s en zet het aantal woorden er tussen haakjes onder.

Harry keert naar een tochtje met Perkamentus terug op het Nest. Eenmaal terug gaan ze naar de Wegisweg, waar ze Malfidus gaan verdenken van ernstige zaken.


Na dat achter zich gaan ze naar Zweinstein. Daar aangekomen moet hij zijn vakken samenstellen. Hij kiest voor toverdranken.
Hij krijgt een boek met handige tips en toverspreuken van iemand die de halfbloedprins heet. Harry wordt zo de beste in toverdranken.

Verder krijgt hij ook lessen van Perkamentus zelf. In die lessen gaan ze terug naar het verleden om meer over Voldemort te weten te komen. Vooral over zijn afkomst en zijn gedrag. Hij ontdekt dat Voldemort zijn ziel in zeven stukken heeft gespleten en heeft verdeelt in spullen. Ze denken te weten welke en er zijn er al twee uitgeschakeld.

Harry mag zelf met Perkamentus mee op zijn volgende tripje. Ze halen Gruzielement, maar daarna in Perkamentus erg verzwakt. Plus dat er ook nog doodsdoeners op Zweinstein zijn, die in gevecht zijn met de orde van de Feniks.

Op het eind sterft Perkamentus en komt Harry erachter dat het Gruzielement nep is. En dat Sneep de halfbloedprins is. Hij ziet het als zijn missie om de andere Gruzielementen te vernietigen.

(197 woorden)

3.2 Personages
Hoofdpersonen. Beschrijf van de hoofdpersonen het karakter, uiterlijk en andere gegevens.

Harry Potter: hij is zeer moedig en deinst niet snel ergens voor terug. Hij is al een tijdje verliefd op Ginny Wemel. Hij wil erg graag mensen beschermen.
Uiterlijk: Hij draagt een rond brilletje en wordt met het jaar langer. Kort donker haar dat nooit goed blijft zitten. Versleten kleding thuis, gewaad op school. Met kerst een gebreide trui van mevrouw Wemel.

Andere gegevens: heeft een onzichtbaarheidsmantel. Is aanvoerder van het zwerkbalteam van Griffoendor.
Beste vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Hermelien Griffel: is het slimste meisje van de afdeling Griffoendor. Ze bemoeit zich graag met andermans zaken en wijst ze terecht.
Toch geeft ze veel om haar vrienden.
Uiterlijk: Beetje betweterig gezicht. Grote bos bruine krullen. Draagt een gewaad.
Andere gegevens: Heeft een lange afstand relatie met Viktor Krulm. En heeft een obsessie om S.H.I.T goed uit te voeren. Het is om huiselven te bevrijden.

Ronald (Ron) Wemel: Is meestal nogal onzeker, maar komt op voor zijn vrienden. De grootste kluns van de drie en kan het minst goed toveren.
Vind het verschrikkelijk als hij zijn zusje ziet zoenen met een jongen.
Uiterlijk: Vurig rood haar zoals alle Wemels. Nog langer dan Harry. Sullige grijns op zijn gezicht. Draagt meestal een gewaad, met kerst een trui van mevrouw Wemel.
Andere gegevens: Is wachter van het zwerkbalteam van Griffoendor.

Bijpersonen. Noem de belangrijkste bijpersonen:
De belangrijkste bijpersonen zijn: Ginny Wemel, Professor Sneep, Professor Perkamentus, Malfidus en Voldemort.

3.3 Ruimte en tijd
Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich af in een sprookjesachtige omgeving.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het speelt zich af in het zesde schooljaar van de hoofdpersonen. En het speelt zich af in een heel schooljaar.

Wordt het verhaal chronologisch verteld of zijn er flashbacks?
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Alleen in de lessen met Professor Perkamentus zitten flashbacks.

3.4 Begin en afloop
Op welke manier begint het verhaal? Geef een korte toelichting.
Het verhaal begint het bureau van de dreuzel premier. Daar komt alleen de minister van toverkunsten als er iets ergs dreigt te gebeuren.

Is het een open of gesloten slot? Geen een korte toelichting.
Het is een open slot. Het is een verhaal waar je nog op kunt verder gaan in een volgend boek. Het is niet afgesloten met een hoofdstuk waar het alles mee zou afmaken.

3.5 Perspectief
Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Geef een korte toelichting.
Het verhaal zie je vanuit Harry Potter. Je ziet wat hij ziet, je denkt hoe hij denkt en voelt wat hij voelt. Alles wat je leest komt uit de gedachte of ogen van die ene jongen die Harry Potter heet.

3.6 Titelverklaring
Wat betekent de titel?
De titel heeft te maken met het boek dat Harry toevallig voor zijn toverdranken les krijgt. Al de spreuken en tips die daarin staan zijn afkomstig van de Halfbloedprins en die wordt op het laatst bekent als Harry een spreuk gebruikt tegen Sneep en die zegt ‘hoe durf je een van mijn eigen spreuken tegen me te gebruiken’. Toen was het wel duidelijk wie de halfbloedprins was.

4 Thema
Wat is het belangrijkste probleem in het verhaal en wat zijn de gevolgen ervan?
Het belangrijkste conflict in dit verhaal is eigenlijk wat het in de andere vijf boeken ook is geweest. Voldemort. Door het ‘gevecht’ dat Harry en Voldemort onderling hebben, hebben al een aantal mensen dood moeten gaan. Zoals nu in dit deel één van Harry’s meest favoriete personen op aarde. Hij zint nu zo erg wraak, dat de tijd eindelijk is aangebroken dat er een strijd gaat komen tussen Harry en Voldemort en één gaat er dood.

5 Beoordeling
Beschrijf in minimaal 150 woorden wat je vond van het verhaal.
Gebruik beoordelingswoorden en geef argumenten.
Verdeel de beoordeling in alinea’s e zet het aantal woorden er tussen haakjes onder.
Ik zelf vond het een heel boeiend en meeslepend boek. Vol met fantasie en actie die het lopend hield. Het was ook erg echt. Het is eigenlijk vooral boeiend als je alle voorgaande boeken ook hebt gelezen. Dan weet je nog het meeste waar het over gaat en hoe de personen in het verhaal zich met en zonder elkaar voelen.

En dat hoort ook zeker bij meeslepend. Omdat het zo echt was, was eigenlijk omdat je je heel goed in die personen kunt inleven. Ik snap precies wat ze bedoelen.

En de opbouw was niets mis mee. Alles leek te kloppen en je kunt er in een vloeiende lijn doorheen lezen. Echt een boek dat je in een dag uit wilt hebben.

En met de fantasie kun je heel erg in meegaan. Ik heb er eigenlijk altijd wel stiekem over gedroomd om te kunnen toveren. In zo’n boek kun je daar lekker in meegaan en je leeft bijna zelf in dat soort wereld.

(163 woorden)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"