Belangrijke corona-info voor scholieren op een rijtje

Het zijn gekke tijden. Deze zin heb je de laatste weken vast vaker gehoord. De coronacrisis houdt iedereen dagelijks bezig en dit geldt zeker ook voor scholieren. Wij, bij Scholieren.com, snappen dat het soms allemaal niet meer te volgen is en scheppen graag duidelijkheid. In deze blog zetten we de belangrijkste corona-informatie voor scholieren op een rijtje. We updaten deze blog regelmatig zodat we niet achterlopen op de feiten.  

Scholen gaan weer open

In de persconferentie op dinsdag 19 mei mei maakte Rutte bekend dat de middelbare scholen per 2 juni weer open zullen gaan. Dit stond al op de planning en nu is het definitief. Of je daadwerkelijk nog hele weken naar school moet is de vraag. De kans is groot dat je niet dagelijks naar school hoeft. Verder gelden er ook andere maatregelen op school, zoals afstand houden en geen pauzes in de kantine. 

Op zondag 15 maart werd bepaald dat alle scholen in Nederland dicht zouden gaan. Tot nu toe zitten alle scholieren in Nederland dus al weken thuis en is online onderwijs 'het nieuwe normaal'. In een persconferentie op woensdag 6 mei maakte Rutte bekend dat de middelbare scholen per 2 juni weer open zullen gaan. 

Niet alleen de scholen gaan open, vanaf 1 juni mogen ook restaurants, cafés, musea, concertzalen en bioscopen weer open. Je moet wel altijd reserveren, 1,5 meter afstand houden en er mogen maximaal 30 klanten tegelijk binnen zijn. Als alles goed gaat, zullen op 1 juli de maatregelen verder versoepeld worden. Er mogen dan meer mensen tegelijk komen en campings en vakantieparken gaan ook open.

Voor jongeren gold al dat sporten in groepsverband in de buitenlucht is toegestaan. Kinderen tot 12 jaar hoeven hierbij geen rekening te houden met de 1,5 meter afstand, jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud wél. Per 1 september zijn alle sporten weer toegestaan, ook contactsporten zoals voetbal en sporten in de sportschool. 

Het verbod op evenementen geldt tot 1 september, wat betekent dat er definitief een streep is gezet door de festivalzomer. Wat er na 1 september gebeurd met evenementen is nog niet duidelijk. 

Nieuwe slaag-zakregeling

De centrale eindexamens gaan niet door, maakte onderwijsminister Arie Slob op 24 maart bekend. Dit betekent dat de eindcijfers van je schoolexamens bepalen of je slaagt of niet. Voor veel eindexamenkandidaten was dit goed nieuws, maar er zijn ook scholieren die zich zorgen maken omdat ze er niet zo goed voor staan. Inmiddels is de nieuwe zak- en slaagregeling bekend. De slagingseisen zijn grotendeels hetzelfde als normaal. Wel komen er zogenoemde resultaatverbetertoetsen voor scholieren die erop gerekend hadden hun cijfers op te kunnen halen met de centrale eindexamens. Elke leerling krijgt het recht om voor twee vakken zo'n toets te maken. Meer informatie over de nieuwe slaag-zakregeling lees je hier

Schoolexamens

Scholen hebben nu tot 1 juni de tijd om de schoolexamens af te ronden. Scholen bepalen zelf wanneer ze de toetsen inplannen en of je daarvoor ook naar school moet komen. Is er op jouw school nog veel onduidelijkheid, wordt er slecht gecommuniceerd of ben je het niet eens met hoe jouw school het aanpakt? Het LAKS heeft speciaal voor problemen met de schoolexamens hun klachtenlijn opgestart. Verder kun je op onze speciale coronapagina terecht voor samenvattingen, uitlegvideo's en leertips. 

4 juni is uitgeroepen tot nationale uitslagdag voor alle examenleerlingen. Je mag dan je vlag uithangen en feestvieren, natuurlijk wel binnen de regeltjes.

Digitaal les

Toen het nieuws over de scholensluiting bekend werd, gingen scholen in alle haast aan de slag met het op poten zetten van digitaal onderwijs. Bij de ene school/docent gaat dat beter dan bij de andere, maar inmiddels is op de meeste scholen les via Teams, Zoom of Hangouts de nieuwe realiteit. Bij veel scholieren heerst er onduidelijkheid in hoeverre deze online lessen verplicht zijn en dat merken scholen ook. Zo zijn er veel scholieren die zich niet melden en waarvan docenten dus geen idee hebben waar ze zijn en of ze überhaupt iets aan school doen. Ons advies: geef je mentor of docenten zo nu en dan een teken van leven en zet je beste beentje voor om het schooljaar toch fatsoenlijk af te ronden. 

Studiekeuze

Een ander probleem dat is ontstaan vanwege de coronacrisis is het afgelasten van alle evenementen rondom de studiekeuze. Hogere onderwijsinstellingen hebben hun open dagen en meeloopdagen afgeblazen en ook informatie-bijeenkomsten op middelbare scholen kunnen niet doorgaan. Dit maakt het lastig voor studiekiezers om toch een beeld te krijgen van opleidingen.

Twijfel jij nog welke vervolgopleiding je wilt doen of wil je graag extra info over jouw droomstudie? Check dan Scholieren.com/studiekeuze. Afgelopen weken organiseerden wij dagelijks live Q&A's met studenten van uiteenlopende studies. Je kunt al deze Q&A's nog steeds terugkijken. In het najaar komen we weer met nieuwe Q&A's. Wil jij alvast een Q&A aanvragen voor een studie waar jij informatie over wilt? Stuur ons dan een DM op Insta (@eindexamens) en dan gaan wij op zoek naar een student van die opleiding!

Verveling

Weet jij van gekkigheid niet wat je moet doen met je tijd nu je maar weinig buitenshuis kunt ondernemen? In deze blog geeft Fay tips met een aantal originele activiteiten die je kunt doen in quarantaine. Check ook de nieuwe podcast Studententijd. In deze podcast vertellen studenten David, Oscar en Dienke alles over het studentenleven en de struggles die ze tegenkomen. 

Het belangrijkste: blijf gezond, houd je aan de maatregelen en ben een beetje lief voor je ouders (zij hebben het ook zwaar). 

Gepubliceerd op 2 april 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

jan

jan

Vind dit allemaal onzin, en dan na te gaan dat de griep dodelijker is dan corona.
Vorig jaar hebben veel mensen de griep het hele jaar gehad, is daar iets over op het nieuws gekomen? NEE, waarom allemaal zo dramatisch. Alleen omdat het zich zo snel verspreidt??
Tenslotte kost dit allemaal ook nog bakken met geld.....
En wij dan maar weer meer belasting betalen........

2 maanden geleden

Oliwia

Oliwia

Ja, okay, misschien Covid-19 heeft alleen 2% sterfteprecentage, maar stel voor dat ik je 100 snoepjes geef en ik zeg dat 2 van die snoepjes zal je dood maken. Ga je die 100 snoepjes dan toch niet eten? Blijf gewoon thuis en doe niet zo stom. Die situatie is niet om drama te verspreiden.

1 maand geleden

Annick

Annick

Tot je oma of opa sterft aan dit virus, of zelfs je ouders. Niemand is er veilig voor want er bestaat nog altijd geen medicijn . Het is erg belangrijk dat iedereen zijn best doet ook als je nog jong bent.Denk toch alsjeblieft aan de anderen en wees voorzichtig en volg de maatregelen, kleine moeite niet?

1 maand geleden