Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Belangrijke corona-info voor scholieren op een rijtje

Het zijn gekke tijden. Deze zin heb je de laatste weken vast vaker gehoord. De coronacrisis houdt iedereen dagelijks bezig en dit geldt zeker ook voor scholieren. Wij, bij Scholieren.com, snappen dat het soms allemaal niet meer te volgen is en scheppen graag duidelijkheid. In deze blog zetten we de belangrijkste corona-informatie voor scholieren op een rijtje. We updaten deze blog regelmatig zodat we niet achterlopen op de feiten.  

Scholen gaan weer volledig open na de zomervakantie 

Op 22 juni 2020 meldde de NOS dat scholen ná de zomervakantie weer volledig open zullen gaan. De 1,5 meter maatregel wordt deels losgelaten: je hoeft dan niet per se meer afstand te houden van je klasgenoten, maar nog wel van je leraar. 

In de persconferentie op dinsdag 19 mei mei maakte Rutte bekend dat de middelbare scholen per 2 juni weer opengaan. De eerste schooldagen zijn inmiddels geweest en het is voor velen nog best wennen met looproutes, geen pauzes in de kantine en het schoonmaken van de tafeltjes. De meeste leerlingen hoeven niet elke dag naar school. Houd dus zelf de informatie van je school goed in de gaten om te weten hoe het bij jou zit. 

Niet alleen de scholen openden weer hun deuren, vanaf 1 juni mochten ook restaurants, cafés, musea, concertzalen en bioscopen weer open. Je moet wel altijd reserveren, 1,5 meter afstand houden en er mogen maximaal 30 klanten tegelijk binnen zijn. Als alles goed gaat, zullen op 1 juli de maatregelen verder versoepeld worden. Er mogen dan meer mensen tegelijk komen en campings en vakantieparken gaan ook open.

Voor jongeren gold al dat sporten in groepsverband in de buitenlucht is toegestaan. Kinderen tot 12 jaar hoeven hierbij geen rekening te houden met de 1,5 meter afstand, jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud wél. 

Het verbod op evenementen geldt tot 1 september, wat betekent dat er definitief een streep is gezet door de festivalzomer. Wat er na 1 september gebeurt met evenementen is nog niet duidelijk. 

Nieuwe slaag-zakregeling

De centrale eindexamens gaan niet door, maakte onderwijsminister Arie Slob op 24 maart bekend. Dit betekent dat de eindcijfers van je schoolexamens bepalen of je slaagt of niet. Voor veel eindexamenkandidaten was dit goed nieuws, maar er zijn ook scholieren die zich zorgen maken omdat ze er niet zo goed voor staan. De slagingseisen zijn grotendeels hetzelfde als normaal. Inmiddels heeft het merendeel van de scholieren al officieel gehoord of ze geslaagd zijn. Ben jij een van de gelukkigen? In deze blog geeft Mette tips hoe je het toch kunt vieren. 

Voor scholieren die er niet goed voor stonden zijn er zogenoemde resultaatverbetertoetsen in het leven geroepen. Elke leerling krijgt het recht om voor twee vakken zo'n toets te maken. Meer informatie over de nieuwe slaag-zakregeling lees je hier

Vakanties

Voor veel scholieren voelt het al sinds maart voelt alsof het zomervakantie is. Eén nadeel: je kunt zo weinig ondernemen. Wat gelukkig wel (weer) kan: terrasjes pakken, naar de bios, naar de camping, picknicken in het park en naar het strand. Verschillende Europese landen gaan ook weer open voor toeristen. Ben je van plan toch nog naar de Côte d'Azur of de Costa del Sol te gaan? Check dan even wat precies de regels zijn voor jouw bestemming. 

Digitaal les

Toen het nieuws over de scholensluiting bekend werd, gingen scholen in alle haast aan de slag met het op poten zetten van digitaal onderwijs. Bij de ene school/docent gaat dat beter dan bij de andere en het levert ook praktische problemen op. Bij veel scholieren heerst er onduidelijkheid in hoeverre deze online lessen verplicht zijn en dat merken scholen ook. Zo zijn er veel scholieren die zich niet melden en waarvan docenten dus geen idee hebben waar ze zijn en of ze überhaupt iets aan school doen. Ons advies: geef je mentor of docenten zo nu en dan een teken van leven en zet je beste beentje voor om het schooljaar toch fatsoenlijk af te ronden. 

Studiekeuze

Een ander probleem dat is ontstaan vanwege de coronacrisis is het afgelasten van alle evenementen rondom de studiekeuze. Inmiddels is de (uitgestelde) deadline voor het aanmelden van een opleiding verstreken. Heb je je voor verschillende opleidingen ingeschreven en twijfel je nog? Op Scholieren.com/studiekeuze vind je tientallen video's waarin huidige studenten vertellen over hun studie.

Je kunt deze Q&A's nog steeds terugkijken. In het najaar komen we weer met nieuwe Q&A's. Wil jij alvast een Q&A aanvragen voor een studie waar jij informatie over wilt? Stuur ons dan een DM op Insta (@eindexamens) en dan gaan wij op zoek naar een student van die opleiding!

Verveling

Weet jij van gekkigheid niet wat je moet doen met je tijd nu je maar weinig buitenshuis kunt ondernemen? In deze blog geeft Fay tips met een aantal originele activiteiten die je kunt doen in quarantaine. Check ook de nieuwe podcast Studententijd. In deze podcast vertellen studenten David, Oscar en Dienke alles over het studentenleven en de struggles die ze tegenkomen. 

Het belangrijkste: blijf gezond, houd je aan de maatregelen en ben een beetje lief voor je ouders (zij hebben het ook zwaar). 

Gepubliceerd op 2 april 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

jan

jan

Vind dit allemaal onzin, en dan na te gaan dat de griep dodelijker is dan corona.
Vorig jaar hebben veel mensen de griep het hele jaar gehad, is daar iets over op het nieuws gekomen? NEE, waarom allemaal zo dramatisch. Alleen omdat het zich zo snel verspreidt??
Tenslotte kost dit allemaal ook nog bakken met geld.....
En wij dan maar weer meer belasting betalen........

7 maanden geleden

Oliwia

Oliwia

Ja, okay, misschien Covid-19 heeft alleen 2% sterfteprecentage, maar stel voor dat ik je 100 snoepjes geef en ik zeg dat 2 van die snoepjes zal je dood maken. Ga je die 100 snoepjes dan toch niet eten? Blijf gewoon thuis en doe niet zo stom. Die situatie is niet om drama te verspreiden.

6 maanden geleden

Annick

Annick

Tot je oma of opa sterft aan dit virus, of zelfs je ouders. Niemand is er veilig voor want er bestaat nog altijd geen medicijn . Het is erg belangrijk dat iedereen zijn best doet ook als je nog jong bent.Denk toch alsjeblieft aan de anderen en wees voorzichtig en volg de maatregelen, kleine moeite niet?

6 maanden geleden