Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Online spijbelen: honderden leerlingen zijn 'kwijt'

Online spijbelen: honderden leerlingen zijn 'kwijt'

Door Ellis

Spijbelen van school: je hebt het misschien zelf wel eens gedaan of kent een paar beruchte spijbelaars op jouw school. Nu, met de coronacrisis, lijkt dit probleem groter dan ooit. Alleen al in de omgeving Den Haag zijn honderden scholieren 'kwijt'. Dat meldt Omroep West.

Alle scholen in Nederland zijn sinds 16 maart gesloten vanwege de coronacrisis. Het alternatief? Online lessen die je vanuit je slaapkamer kunt volgen. Terwijl veel middelbare scholieren zich braaf elke ochtend melden in de les, zijn er ook veel scholieren die van de aardbodem verdwenen lijken te zijn. Uit een rondgang van Omroep West blijkt dat bijna 400 leerlingen in de omgeving Den Haag onbereikbaar zijn. Ze komen niet opdagen in hun online lessen en nemen, net als hun ouders, de telefoon niet op. 

Land van herkomst

Mogelijk zijn een hoop van die verdwenen 400 leerlingen met hun ouders terug naar het land van herkomst. Zo zitten er op de Sophia Scholen ruim 7.000 leerlingen uit de bollenstreek. Veel van hun ouders werken in de bollenbloemsector en vaak zijn dat Poolse arbeiders die minder goed Nederlands spreken. 

De scholen hebben nauwe contacten met de gemeente en zorginstanties. Als de school een leerling niet kan bereiken, wordt diegene aangegeven bij leerplicht. De gemeente helpt de school door leerlingen op te bellen, brieven te sturen en in sommige gevallen zelfs langs de deur te gaan.

En in de rest van het land?

Den Haag is niet de enige gemeente die zit met dit probleem. In de rest Nederland zijn er ook zeker leerlingen die niet netjes voor elke online les klaarzitten met hun laptop. Julian Talma (17) vertelt dat het ook in zijn omgeving speelt. "Zélfs hier in Friesland is de helft niet aanwezig."

Toch zijn er ook scholen waar het wel goed gaat, zoals op de school van Lars Derksen (16) in Nijmegen. "Bij ons eigenlijk niet. Je bent verplicht om je te melden en je wordt ook gewoon absent gemeld als je er niet bent."  Ook zijn er scholen die leerlingen wat meer vrijheid geven in de online lessen, zo vertelt Marijn Wijbrandts (16): "Bij ons zijn de online lessen niet verplicht, dus er wordt ook niet echt gecontroleerd. Wat ik wel weet is dat mentoren afgelopen week hun leerlingen hebben gebeld om even te vragen hoe het ging, maar ik weet dat veel leerlingen onbereikbaar zijn op dit moment."

Gepubliceerd op 3 april 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.