Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Online spijbelen: honderden leerlingen zijn 'kwijt'

Spijbelen van school: je hebt het misschien zelf wel eens gedaan of kent een paar beruchte spijbelaars op jouw school. Nu, met de coronacrisis, lijkt dit probleem groter dan ooit. Alleen al in de omgeving Den Haag zijn honderden scholieren 'kwijt'. Dat meldt Omroep West.

Alle scholen in Nederland zijn sinds 16 maart gesloten vanwege de coronacrisis. Het alternatief? Online lessen die je vanuit je slaapkamer kunt volgen. Terwijl veel middelbare scholieren zich braaf elke ochtend melden in de les, zijn er ook veel scholieren die van de aardbodem verdwenen lijken te zijn. Uit een rondgang van Omroep West blijkt dat bijna 400 leerlingen in de omgeving Den Haag onbereikbaar zijn. Ze komen niet opdagen in hun online lessen en nemen, net als hun ouders, de telefoon niet op. 

Land van herkomst

Mogelijk zijn een hoop van die verdwenen 400 leerlingen met hun ouders terug naar het land van herkomst. Zo zitten er op de Sophia Scholen ruim 7.000 leerlingen uit de bollenstreek. Veel van hun ouders werken in de bollenbloemsector en vaak zijn dat Poolse arbeiders die minder goed Nederlands spreken. 

De scholen hebben nauwe contacten met de gemeente en zorginstanties. Als de school een leerling niet kan bereiken, wordt diegene aangegeven bij leerplicht. De gemeente helpt de school door leerlingen op te bellen, brieven te sturen en in sommige gevallen zelfs langs de deur te gaan.

En in de rest van het land?

Den Haag is niet de enige gemeente die zit met dit probleem. In de rest Nederland zijn er ook zeker leerlingen die niet netjes voor elke online les klaarzitten met hun laptop. Julian Talma (17) vertelt dat het ook in zijn omgeving speelt. "Zélfs hier in Friesland is de helft niet aanwezig."

Toch zijn er ook scholen waar het wel goed gaat, zoals op de school van Lars Derksen (16) in Nijmegen. "Bij ons eigenlijk niet. Je bent verplicht om je te melden en je wordt ook gewoon absent gemeld als je er niet bent."  Ook zijn er scholen die leerlingen wat meer vrijheid geven in de online lessen, zo vertelt Marijn Wijbrandts (16): "Bij ons zijn de online lessen niet verplicht, dus er wordt ook niet echt gecontroleerd. Wat ik wel weet is dat mentoren afgelopen week hun leerlingen hebben gebeld om even te vragen hoe het ging, maar ik weet dat veel leerlingen onbereikbaar zijn op dit moment."

Gepubliceerd op 3 april 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.