Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 434 pagina's
  • Uitgeverij: Atom Books

Flaptekst

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voise, and supernatural gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bella is determined to uncover his dark secret.

What Bella doesn’t realize is that the closer she gets to him, the more she is putting herself and those around her at risk. And it might be too late to turn back...

Eerste zin

I’d never given much thought to how I would die - though I’d had reason enough in the last few months - but even if I had, I would not have imagined it like this.

Samenvatting

Isabella “Bella” Swan verhuist van het zonnige Florida naar het regenachtige Forks om haar moeder vrijheid te geven met haar nieuwe man mee te gaan terwijl hij honkbalt. Van haar vader Charlie krijgt ze een rode pick-up truck. Vanaf het begin is Bella het middelpunt van de aandacht doordat ze nieuw is in een klein plaatsje. Ze maakt gelukkig al snel vrienden. Ook van jongens krijgt ze ineens aandacht, maar zij heeft enkel oog voor Edward. Edward gedraagt zich op haar eerste schooldag enorm vreemd en de week daarna komt hij niet opdagen. Wanneer hij terug komt, stelt hij zichzelf netjes voor en werkt met haar samen. Bella merkt op dat hij een andere kleur ogen heeft dan op haar eerste dag en koude handen heeft. Ze vraagt zich af wat er met hem is, maar Edward blijft afstandelijk. Zodra de eerste ijzel arriveert, rijdt Tyler (een van Bella’s klasgenoten) haar bijna aan. Edward duwt haar echter op zij en houdt het busje tegen. Bella snapt niet hoe hij zo snel bij haar kon zijn en hoe hij het busje kan tegenhouden. Iedereen is bezorgd om Bella, dit is weer aandacht waar zij niet van houdt. In het ziekenhuis vraagt ze hem om een verklaring, maar hij wil deze niet geven.

Daarna begint Bella van Edward te dromen, maar hij negeert haar wekenlang. Op de dag dat Bella door drie jongens naar het schoolfeest wordt gevraagd, begint Edward weer tegen haar te praten. Hij waarschuwt haar echter ook dat ze beter geen vrienden kunnen zijn. Toch blijft hij met haar optrekken: ze zitten samen bij de lunch terwijl Bella theorieën geeft over wat zij denkt dat Edward is. Bij biologie wordt Bella niet goed door het zicht van bloed. Edward is niet mee gegaan naar de les, maar neemt het stokje over van Mike om haar naar de schoolzuster te brengen. Bella vraagt of Edward mee wil komen naar La Push, omdat zij er in het weekend met haar vrienden heen gaat. Hij weigert en komt de volgende dag niet opdagen, waardoor Bella zich eenzaam voelt. Op het strand van La Push komt Bella Jacob tegen, de zoon van een vriend van Charlie. Ze gaat met hem in gesprek en vraagt naar het feit dat “de Cullens” niet in La Push mogen komen. Jacob vertelt haar dan over de legende met weerwolven en vampieren, waarbij de Cullens de laatsten zouden zijn. Bella gaat hierna verder met haar research, maar het lijkt niet te kloppen.

Om voor jurken te shoppen, gaan Jessica en Angela naar Port Angeles. Bella gaat met hen mee, maar is afgeleid omdat ze nog even naar een boekhandel wil. Op de weg terug naar het restaurant waar ze elkaar weer zouden ontmoeten, wordt Bella opgejaagd door vier vreemde en dronken mannen. Net op tijd komt Edward om haar te redden. Hij vraagt haar om hem af te leiden en brengt haar naar het restaurant waar Edward erop staat om Bella te laten eten. Tijdens het eten praten ze over het feit dat Edward gedachten kan horen. Tijdens de rit naar huis vertelt Bella Edward over de legende die ze van Jacob heeft gehoord. Hierdoor krijgt ze bevestiging van Edward, maar ze is niet bang voor hem. Ze is verliefd op hem.

Edward brengt en haalt haar de dagen daarna van en naar school, waar Bella wordt uitgehoord over haar relatie met hem door Jessica. Bella en Edward lijken onafscheidelijk vanaf dit moment. Dan zien Billy en Jacob hen samen en Bella is bang dat dit voor problemen gaat zorgen, maar Charlie lijkt nergens vanaf te weten. Op zaterdag gaan Edward en Bella er samen op uit zodat ze hem in het zonlicht kan zien na een wandeling van een paar kilometer. Bella is onder de indruk van zijn schoonheid en krachten. Edward belooft haar nooit zeer te doen en probeert dicht bij haar te zijn. Hij is verbaast zich over zijn controle, waarna hij Bella terug draagt naar de auto en haar voorzichtig kust. Hierna vertelt Edward over zijn familie die geen mensenbloed drinkt plus wat geschiedenis en Bella ontmoet zijn familie. Iedereen, behalve Rosalie, vindt haar leuk. Bella is hier opgelucht over.

Thuis krijgt Bella visite van Billy die haar waarschuwt, maar hier trekt zij zich niks van aan. Edward ontmoet Charlie voor de eerste keer, waarna hij Bella meeneemt naar een honkbalspel met zijn familie om te kijken. Tijdens het spel komen er echter andere vampieren die wel mensenbloed drinken. Hoewel de Cullens hun best doen om Bella te verbergen, wil James - een van de vampieren - haar graag als snack. Edward verdedigt haar en wil haar daarna zo snel mogelijk bij hem vandaan hebben. Bella is genoodzaakt om Charlie pijn te doen zodat ze weg kan en hem niet in gevaar brengt. Samen met Alice en Jasper, geadopteerde zus en broer van Edward, gaat ze naar Florida. De rest van de familie blijft achter om Charlie te beschermen en op James te jagen. Rosalie is opnieuw de enige die moeilijk doet. Terwijl Bella op Edward moet wachten, praat ze met Alice over hoe een vampier te worden. Alice krijgt dan een visioen over een spiegelzaal van een balletstudio. Al vrij snel blijkt dat James hier is, omdat hij Bella’s moeder heeft en haar alleen wil. Bella ontsnapt wanneer ze naar het vliegveld gaan om de rest van de familie op te halen en gaat naar James toe om haar moeder te halen. Daar aangekomen blijkt dat haar moeder er niet is, maar wel een film. James takelt Bella behoorlijk toe voordat Edward komt opdagen. James heeft Bella gebeten en hij moet haar bloed zuiveren.

Wanneer Bella in het ziekenhuis wakker wordt, vraagt ze zich af wat er allemaal is gebeurd. Haar moeder is er en ze wil dat Bella weer thuiskomt, maar Bella wil dit niet. Ook laat ze Edward beloven dat hij niet bij haar weg gaat. Ook vraagt ze hem om een vampier te worden, maar dit weigert hij. In de epiloog neemt Edward Bella mee naar het schoolbal.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Bella Swan

Bella komt aan het begin van het boek in Forks wonen, waarna ze al vrij snel in aanraking komt met Edward. Bella wordt omschreven als een meisje dat voor haar ouders zorgt op huishoudelijk gebied. Ze is vrij zelfstandig en houdt niet van aandacht, iets wat ze als nieuweling in Forks wel krijgt. Bella krijgt ineens met jongens te maken en zij is alleen geinteresseerd in Edward. Als dit wederzijds blijkt te zijn, is iedereen hier nogal verbaasd om. Maar Edward heeft een geheim en Bella wil hier koste wat het kost achter komen. Wanneer Bella erachter is, is ze niet bang voor de Cullens. Ze is pas bang op het moment dat er ‘kwade’ vampieren in het spel komen.

Edward Cullen

Edward is een geheimzinnige jongen door de ogen van Bella. Hij gedraagt zich erg vreemd en geeft aan dat het beter is dat Bella niet met hem om gaat. Toch zet Bella door en hoewel dit hem frustreert, kan hij ook niet bij haar wegblijven. Edward voelt zich verantwoordelijk voor haar en wil haar beschermen.

Charlie Swan

Charlie is de vader van Bella. Net als Bella is hij erg op zichzelf. Ze bemoeien zich niet te veel met elkaar. Bella vindt het erg prettig om met Charlie samen te wonen hierom. Charlie is wel bezorgd wanneer Bella overhaast weg moet vanwege de dreiging omtrent James en ze hem hiervoor moet kwetsen.

Quotes

"That was the first night I dreamed of Edward Cullen."

Bladzijde 57

"“What if I’m not a superhero? What if I’m the bad guy?”"

Bladzijde 79

"“I hear voices in my mind and you’re worried that you’re the freak,” he laughed."

Bladzijde 158

"“How long have you been seventeen?” “A while.”"

Bladzijde 161

"About three things I was absolutely positive. First, Edward was a vampire. Second, there was a part of him - and I didn’t know how present that part might be - that thirsted for my blood. And third, I was unconditionally and irrevocably in love with him."

Bladzijde 170-171

"“And so the lion fell in love with the lamb…” he murmered. I looked away, hiding my eyes as thrilled to the word. “What a stupid lamb,” I sighed. “What a sick, masochistic lion.”"

Bladzijde 240

"“I love you,” I whispered. “You are my life now,” he answered simply."

Bladzijde 275

"“Alice already saw it, didn’t she?” I guessed. “That’s why the things she says upset you. She knows I’m going to be like you… someday.”"

Bladzijde 415

"“Twilight, again,” he murmered. “Another ending. No matter how perfect the day is, it always has to end.”"

Bladzijde 430

Thematiek

Liefdesrelatie: happy end
In Twilight begint het liefdesverhaal tussen Bella en Edward. Hoewel het eerst onmogelijke liefde lijkt te zijn, blijkt al snel dat Edward hetzelfde voor haar te voelen. Hoewel Edward probeert bij haar weg te blijven of haar stimuleren weg te blijven, werkt het niet.

Motieven

Angst
Bella is niet bang voor Edward, maar wel voor James. Als hij op jacht gaat naar haar, is ze bang voor haar leven en de levens van de Cullens. Als James haar moeder lijkt te hebben, wil ze zichzelf opofferen, maar ze is wel enorm bang.

Goed en kwaad
Hoewel Edward denkt dat hij de slechterik is, denkt Bella hier anders over. De clan van James vindt ze veel enger en kwader. Omdat de Cullens vegatarisch zijn, ziet ze hen niet als gevaarlijk.

Motto

But of the tree of knowlegde of good and evil,
thou shalt not eat of it:
for in the day that thou eatest thereof
thou shalt surely die

Genesis 2:17

Dit stukje uit de bijbel slaat op de verboden vrucht in het verhaal van Eva en Adam. Deze vrucht staat ook op de kaft van het boek weergegeven: Bella is een soort verboden vrucht voor Edward. Ze ruikt heerlijk, maar hij mag er niet van eten (voornamelijk van zichzelf). Ook voor Bella is het een verboden liefde, aangezien hij een monster is dat haar ieder moment kan doden. Volgens Edward is er nog een reden dat de liefde tussen Bella en hem verboden is, namelijk een regel, maar deze wordt niet genoemd in het boek (wel in opvolgende boeken).

Opdracht

For my big sister, Emily,

without whose enthusiasm this story might still be unfinished.

Trivia

Twilight is tot stand gekomen door een droom van Stephenie Meyer.

Leven en Dood is een parodie op Twilight, geschreven door Stephenie Meyer zelf, waarbij de geslachten van de personages zijn omgedraaid.

Titelverklaring

Twilight betekent in het Nederlands “schemering”: dit is de veiligste tijd van de dag voor vampieren in verband met hun glinsterende huid in de zon. Dit is de reden dat de Cullens in Forks zijn op het moment dat Bella er komt wonen, aangezien het daar bijna nooit zonnig is.

Structuur & perspectief

Twilight is geschreven vanuit de ik-persoon: Bella is constant aan het woord. Haar gedachten, gevoelens en handelingen worden beschreven. Andere personages neem je als lezer waar door Bella. Twilight bestaat uit een proloog, 24 hoofdstukken en een epiloog.

Decor

Het verhaal vindt plaats in de 21e eeuw. Stephenie Meyer heeft specifieke jaartallen gegeven aan de geschiedenis van verschillende personages. Edward is geboren in 1901 en getransformeerd in 1918, waardoor hij in het boek iets meer dan 100 jaar oud is, hoewel hij er altijd 17 uit zal zien. Ook is het tijdperk te merken aan verschillende technologieen, zoals auto’s, telefoons en computers. Het verhaal zou hierdoor in een andere context moeten worden geplaatst wanneer er een ander tijdperk aan verbonden zou worden. Vampieren zijn ook wel van deze tijd.

Twilight speelt zich voornamelijk af in Forks, een plaatsje in Amerika. Het is er altijd enorm koud en nat weer, waardoor het een goede plek voor vampieren is. Bella bevindt zich in haar huis, op haar school en soms gaat ze naar een stad buiten Forks toe. Het verhaal zou zich op een soortgelijke plek als Forks af kunnen spelen, maar niet in een warm gebied of stad.

Stijl

Volgens de Nederlandse website van The Twilight Saga is ‘de schrijfstijl zeer intens, het is alsof je in het verhaal getrokken wordt’. Dat is ook zo: Edward is niet alleen een mysterie voor Bella, maar ook voor de lezer. Hierdoor wil je verder lezen. Twilight is geschreven voor jongeren. Er staan geen moeilijk woorden in het boek, de zinnen worden kort gehouden en er is balans tussen dialoog en beschrijvende stukken. Edward gebruikt ook wel metaforen, zoals “and so the lion fell in love with the lamb”.

Slotzin

And he leaned down to press his cold lips once more to my throat.

Beoordeling

Toen ik Twilight voor het eerst las, was ik verliefd. Op de schrijfstijl en op het verhaal. Ook Bella vond ik erg leuk! Helaas begon vrij snel daarna de hype rondom de serie door de films. Ik keek ze wel, maar ik haakte eigenlijk een beetje af, want zo leuk vond ik Edward nu ook weer niet. Ik ben gewoon niet zo’n typische fangirl! Nu de hype weer iets is gezakt en ik de boeken opnieuw aan het lezen ben, merk ik hoe mooi ik het verhaal ook alweer vond. Heerlijk voor de ontspanning!

Recensies

"Crime? Nee! Mysterie? Ja! Thrillerelementen? Ja! Duistere gebeurtenissen? Ja! Driemaal is scheepsrecht."
http://www.crimezone.nl/w...ilight.htm

"Forget any vampire romance you have read before, Twilight is so unique it is almost like it’s in its own genre. "
http://lovevampires.com/s...light.html

"Twilight is een spannend en emotioneel verhaal over een liefde die eigenlijk onmogelijk is."
http://www.young-adults.n...n-twilight

Overhoor jezelf

Hoe oud is Edward?
Waar woonde Bella toen ze nog bij haar moeder woonde?
Waar staat de rode appel op de voorkant van het boek voor?
Waar leed Edward aan toen hij door Carlisle werd veranderd in een vampier?
Bella is heel erg onhandig, maar welke ongelukken heeft ze niet aan haarzelf te danken?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is de specialiteit van Alice Cullen, de adoptiezus van Edward?
Stelling: Lauren mag Bella niet omdat ze met Edward Cullen omgaat, Lauren wilde hem graag als vriendje.
Hoe werd Emmett een vampier?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Ze verhuist van Phoenix, Arizona naar Forks niet vanuit Florida……….

4 jaar geleden

P.

P.@ed rinken idd das eigenlijk wel slecht wat dit is gemaakt door de site zelf

4 jaar geleden