Twilight door Stephenie Meyer

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Twilight
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 3e klas vwo | 1481 woorden
 • 14 oktober 2014
 • 76 keer beoordeeld
Cijfer 7
76 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
464
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Twilight
Shadow

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voise, and supernatural gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bella is determined t…

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, …

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voise, and supernatural gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bella is determined to uncover his dark secret.

What Bella doesn’t realize is that the closer she gets to him, the more she is putting herself and those around her at risk. And it might be too late to turn back...

Twilight door Stephenie Meyer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Vertel kort waarom je juist dit boek gekozen hebt.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik alle films van twilight heb gezien. Toen ik dit boek in de mediatheek zag liggen, dacht ik oow leuk om dit boek te lezen voor Nederlands. Ik ben benieuwd of het boek hetzelfde is als de film.

Beschrijf wat op de voorkant van het boek staat.

Twee bleke handen die een kommetje maken, waarop een rode appel ligt. Dit komt ook voor in een scene in de film. Een appel valt, een jongen schopt de appel omhoog en vangt hem op in een kommetje in zijn hand.

Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud

Niet

van het boek te maken?

De illustratie op de voorkant van het boek heeft te maken met de tekst uit de Bijbel die voor in het boek staan: Van de boom van kennis van goed en kwaad moogt gij niet eten, want op de dag dat gij daarvan eet, zult gij sterven: Genesis 2:17. Bella wil vampier worden maar Edward gunt haar mens te zijn.

Geef een titelverklaring.

Vertaald betekent Twilight “schemering”.

Dat is dat Edward in de nacht een wezen is. Overdag kan hij wel naar buiten, maar hij zou dan opvallen door zijn witte huid en zijn ogen. In de schemering is hij net als iedereen maar tegelijkertijd een gevaarlijke vampier.

Wat voor een soort boek is het?

Het is een onweerstaanbare combinatie van romantiek, spanning en fantasie.

Wat is het onderwerp van het boek?

Bella wordt verliefd op een vampier.

Spreekt het onderwerp je aan? Waarom (wel/niet)

Wel, omdat Bella zo verliefd is op de vampier (Edward) . Ze brengen elkaars leven in gevaar om voor altijd bij elkaar te zijn. Daarom spreekt mij het onderwerp aan.

Wie zijn de hoofdpersonen in het boek?

Bella Swan, Edward Cullen, Jacob Black en Charlie Swan.

Beschrijf deze hoofdpersonen.

Issabella (Bella)  Swan

Is niet echt goed in sport en erg onhandig. Ze woont in Phoenix bij haar moeder en voelt zich daar niet echt thuis, ze besluit om naar Forks te verhuizen naar haar vader. Ze haat het plaatsje Forks eigenlijk, totdat ze Edward Cullen ziet. Hij lijkt haar eerst te haten en ze snapt niet waarom. Bella probeert alles uit te zoeken wat Edward Cullen is en ontdekt dat hij een vampier is.

Voor Edward is ze speciaal, iets wat ze eerst niet kan begrijpen. Ze weet alleen dat ze smoorverliefd op hem is.

Charlie Swan

De vader van Bella. Hij werkt bij de politie en is weinig thuis. Hij mag de Cullens graag. Charlie verandert pas als Bella door Edward wat overkomt.

Edward Cullen

Edward Cullen is een charmante jongen, heeft een bleke huid en goudbruinige ogen. De eerste dag op school ontmoet hij een nieuw meisje (Bella Swan). Hij probeert om van haar vandaan te blijven, maar dat lukt niet.

Zelfs als Bella achter het geheim komt van Edward, doet hij nog zijn best om haar zoveel mogelijk te beschermen, maar hij kan niet bij haar vandaan blijven.

Jacob Black

Jacob is ongeveer 15 jaar en speelt een belangrijke rol, omdat Bella door hem er grotendeels achter komt wat Edward is, hoewel Jacob dit niet eens doorheeft. Hij vindt het allemaal maar onzin, ook als hij van zijn vader Bella moet waarschuwen.

Wat vind je van het gedrag van deze personen? Hoe zou jij je gedragen?

Het gedrag van deze personen is erg moeilijk om uit te leggen, ik zou zelf niet weten hoe ik mij zou gedragen maar in ieder geval zal ik net als Bella proberen erachter te komen wie Edward is en wat voor geheimen hij heeft.

Wat vind je van deze afloop; had je deze afloop verwacht?

De afloop wist ik al, maar er is ook nog een vervolg van dit boek. Je hebt eerste deel is:

Twilight, een levensgevaarlijke liefde (Engelse titel: Twilight), daarna volgen de delen:

Nieuwe Maan (Engelse titel: New Moon)

Eclips (Engelse titel: Eclipse)

Morgenrood (Engelse titel: Breaking Dawn)

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in stadje Forks, op school en in een open veld waar de Cullens wonen.

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het wordt niet de duidelijk wanneer het speelt. Ik denk in de tijd van nu.

Vertel hier hoe je het boek vond en waarom andere kinderen dit boek juist wel of niet moeten gaan lezen?

Ik vond het boek erg leuk. Normaal zal ik nooit zo’n dik boek kiezen om te lezen maar voor deze ene keer wel. Ik zou dit boek wel en niet moeten adviseren aan andere kinderen, omdat je van fantasie moet houden. De taal is soms erg moeilijk te begrijpen.

Wel, omdat het erg spannend boek is en ook een soort zoektocht.

Wat vind je het mooiste of spannendste uit het boek?

Ik vind het mooiste uit het boek dat Edward zijn gezicht laat zien in de zon en het spannendste is dat Bella naar haar oude ballerinaschool gaat en daar James aantreft.

Geef aan welke fragment je zou kiezen, als je dit boek iemand zou moeten aanbevelen door  twee bladzijden voor te lezen.

Bladzijde 336 en 337.

Leg uit waarom je dit fragment hebt gekozen.

Omdat daar uitkomt hoeveel Edward om Bella geeft en hoeveel Bella om haar moeder en Edward geeft.

Vertel iets over het leven van de schrijver.

Stephenie Morgan-Meyer is een Amerikaans jeugdboekenschrijfster. Ze is geboren op 24 december 1973 (40 jaar oud).

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Stephenie Morgan-Meyer is een Amerikaans jeugdboekenschrijfster. Ze is geboren op 24 december 1973 (40 jaar oud).

Ze studeerde Engels aan de Brigham Young-universiteit in Provo (Utah). Ze woont in Arizona met haar man (Christian Meyer) en drie kinderen.

Noem enkele andere boeken van de schrijver.

Ze heeft de boeken geschreven; Twilight, New moon, Epilips, Breaking Dawn de originele titels.

Twilight-serie

 1. < > (2005, verfilmd in 2008)

  Nieuwe maan (2006, verfilmd in 2009)

 2. < > (2007, verfilmd in 2010)< > (2008, verfilmd in 2011 & 2012)

  Het korte tweede leven van Bree Tanner (2010)

Andere boeken

 1. Prom Nights from Hell (section, 2007)

 2. Zielen (2008)

 3. The Host (2008, verfilmd in 2013)

 4. The Twilight Saga: The Official Guide (supplement to the Twilight series, 2009

Extra

Is één van de hoofdpersonen in jouw boek autobiografisch (over jezelf gaat) ?

Nee

Welk personage spreekt je het meeste aan? 

Bella, omdat zij nieuwsgierig en erg vast behouden is.

Waar maak jij je op dit moment druk over? 

Samenvatting 

Isabella Swan verhuist van Phoenix naar Forks om bij haar vader te gaan wonen, zodat haar moeder mee kan reizen met haar nieuwe echtgenoot die honkbalspeler is. In Forks is ze al snel razend populair, iets wat ze in Phoenix niet was. Ze heeft hier een hekel aan, zeker omdat de jongens vechten om haar aandacht.

Bella gaat veel om met familie Cullen. Bella vindt dat ze een opvallend uiterlijk hebben en zich bovendien ook anders gedragen. Ze is zelf erg onhandig, maar als het op Edward aankomt ziet ze alles. Edward lijkt haar echter te haten zonder dat hij daarvoor, volgens haar, echt een reden toe heeft. Uiteindelijk geeft hij zelf de strijd op en probeert met Bella in contact te komen.

Hij geeft zijn geheim absoluut niet prijs en hij waarschuwt haar meerdere malen dat het gevaarlijk is voor haar om bij hem te zijn, maar ze worden toch vrienden. Uiteindelijk wordt de oplossing aangereikt door Jacob Black, een jongen uit het reservaat die haar een verhaal vertelt (de geschiedenis van weerwolven en vampiers, maar zelf gelooft hij er niet in).

Zo komt ze erachter wat Edward is, maar het kan haar niets schelen. Ze wil bij hem zijn. Als Bella zelf al deels tot de ontdekking is gekomen wat Edward is, vertelt hij haar zijn verhaal. Hij laat ook los waarom hij Bella in de eerste instantie vermeed en hij vertelt dat hij op dierenbloed leeft, niet op mensenbloed.

Vanaf dat moment zijn de twee onafscheidelijk, ze kunnen hun gevoelens niet meer onderdrukken. Bella is constant bij hem te vinden en op een avond, als het onweert, gaat de familie Cullen honkballen. Wat Bella toen nog niet wist over vampiers, komt ze die avond te weten. Niet alleen vanwege het spel wat de Cullens spelen, maar ook hoe vampiers zijn, die wel mensenbloed drinken.

Edward heeft meteen spijt van de keuze haar mee te nemen naar het spel. James, een spoorzoeker, ruikt Bella en maakt jacht op haar. In de eerste instantie weten ze ontkomen en gaat Bella met Alice en Jasper, de broer en zus van Edward, naar Phoenix.  De rest van de familie probeert hem James af te leiden.

Uiteindelijk heeft James Bella naar de ballerinaschool gelokt met een videofilmpje over haar moeder. Edward weet haar net op tijd te redden; zijn familie doodt James. Bella is zwaargewond, maar ze leeft nog wel. Ze weet nu wel wat ze wil: ze wil net als Edward een vampier worden, maar hij staat het niet toe.

REACTIES

G.

G.

hallo
ik raad jullie aan om het boek te lezen
voor de mensen die dat niet hebben gelezen :) :)

6 jaar geleden

P.

P.

ik vind het een super boek echt een aanrader aan de mensen die hem nog niet hebben gelezen het is echt een spannend boek over romantiek tussen een vampier en een mens het wordt steeds spannender ze trouwen zelfs en krijgen een kind ik vind het wel echt een super schrijver

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twilight door Stephenie Meyer"