Nooit meer regen door Carla de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Nooit meer regen
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Nooit meer regen
Shadow
Nooit meer regen door Carla de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 303 pagina's
  • Uitgeverij: Boekerij

Flaptekst

Een half jaar na de dood van Jeanne Dufour worstelen haar echtgenoot, haar zoon en haar ex-man met hun verlies en met geheimen uit het verleden. Als de notaris aankondigt dat Jeannes testament geopend mag worden, ontvouwt zich onontkoombaar de beladen geschiedenis die de drie mannen verbindt. De waarheid schetst een even genadeloos als liefdevol portret van de overleden Jeanne Dufour. Kunnen de drie mannen met die werkelijkheid leven?

Eerste zin

"Laten we vanmiddag naar het graf van je moeder gaan." "Hè, ja gezellig!" Nathan staakt de onthoofding van zijn eitje. "Je kunt er niet voor blijven weglopen."Lily snijdt haar boterham in twaalf partjes.

Samenvatting

Jeanne, de moeder van de hij-verteller Nathan van Hall, is een half jaar geleden overleden en Nathan krijgt  bericht van de notaris dat over een week het testament van zijn (rijke) moeder zal worden open gemaakt. Nathan is 25 jaar, heeft een relatie met Lily en  is assistent-chirurg in het zelfde ziekenhuis waar zijn vader (ook chirurg) een goede reputatie heeft, ten minste ten aanzien van zijn werk. Met vrouwen en Callum is er altijd wel wat aan de hand. Er zullen vijf personages bij de opening van het testament aanwezig zijn: Nathan, zijn vader Callum, zijn stiefvader Matteo, zijn halfzusje Olivia en de zus van zijn moeder, Julie. Allemaal zullen ze wel wat geld of goederen erven. 
In het tweede hoofdstuk ontmoeten we de journalist Matteo Bresse die met Jeanne tot aan haar overlijden was getrouwd Hij mist zijn vrouw die aan de dodelijke ziekte ALS is overleden heel erg en eigenlijk zakt hij terug in ledigheid. Hij woont in een dorpje vlak bij Amsterdam en zijn buurvrouw Maria lijkt nu wel een oogje op hem te hebben. Hij ontwijkt haar daarom bewust bij zijn wandelingen.

Nathan wordt opgebeld door zijn halfzusje Olivia. Haar vader Callum is weggelopen, nadat hij een brief van Jeanne bij de notaris had opgehaald. Ze zit met een dronken moeder Nora, de tweede vrouw van Callum. Nathan belt dat bericht ook door aan Matteo. Omdat zijn vader, de chirurg, plotseling verdwenen is, moet Nathan meer diensten overnemen. Zo moet hij een operatie doen bij een jonge vrouw die borstkanker heeft. Het eindresultaat is niet ideaal, blijkt later, want bij de snijranden worden nog kankercellen aangetroffen.

Matteo denkt terug aan zijn middelbare schooltijd. Hij was verliefd op Jeanne en ze ontmaagdden elkaar. Maar later kwam Callum van Hall de relatie verstoren. Na het eindexamen werd de verkering verbroken. Matteo zakte en Jeanne slaagde dankzij de bijlessen wiskunde van Callum.
Omdat Nathan zo hard moet werken, heeft hij nauwelijks tijd voor zijn relatie met Lily. Dat gaat hun relatie natuurlijk op den duur beïnvloeden. Op zijn werk hoort hij dat zijn vader ook een verhouding heeft gehad met een arts-assistente en dat hij die later niet in het ziekenhuis wilde aannemen. Zijn leidinggevende, Tubberg, denkt daar anders over en neemt haar wel aan.  De tweede moeilijke operatie die Nathan moet uitvoeren, slaagt wel. Zijn vader is nog steeds zoek, hoewel ze uit zijn creditcardgedrag kunnen zien dat hij nog wel in Amsterdam rondloopt.

Matteo is na school oorlogscorrespondent geworden en daarin ook nog succesvol geweest. Later is hij dus toch met Jeanne getrouwd . Die heeft hem op een zeker moment opgebeld en ze is bij hem gekomen.
Hij wordt in het verhaal-Nu gebeld door zijn ex-schoonzus Julie die zegt dat ze op Schiphol zal aankomen. Hij geeft haar een nachtje onderdak. Zij mist haar zus ook erg, net als Matteo. Ze weet waar Callum verblijft, nl. in haar eigen etagewoning die ze in Amsterdam heeft. Matteo vraagt aan Julie waarom ze ook Callum destijds heeft geaccepteerd als zwager. Ze wilde geen keus maken. Haar zus hield nu eenmaal van twee mannen.

Nathan praat met zijn halfzusje Olivia over liefde en opvoeding, maar ook over zijn relatie met zijn eigen moeder. Hierin zit de passage over de titel. Verder praat ze over haar seksuele geaardheid: misschien is ze wel lesbisch, ze valt namelijk op een leuk meisje. Ze voelt zich een tweederangskind, want ze weet zeker dat Callum meer van Jeanne hield dan van Nora. Ze willen beiden op zoek naar Callum. Wanneer ze allerlei cafés aflopen, vinden ze hem niet. Als Nathan weer thuis komt, zegt Lily dat ze eigenlijk wel kinderen wil. Nathan schrikt ervan, zeker  als ze zegt dat ze anders haar koffers zal pakken. 
Nathan wordt later gebeld door Julie die hem vraagt meteen te komen naar haar appartement. Callum is daar namelijk ook.  Hij vertrekt meteen naar zijn vader.

Wanneer Nathan in de woning van zijn tante komt, is zijn vader daar ook. Het is net als zijn zoon geen prater, maar hij heeft zijn hele verhaal in de computer gezet in de dagen dat hij zoek was. Hij vertelt daarin over zijn verliefdheid op Jeanne, haar verkering met Matteo, zijn bijlessen aan haar en het eindexamen. Daarna waren ze in Amsterdam samen gaan wonen en had hij Nathan gekregen. Callum  is gek op de jongen, maar hij moet voor zijn studie veel tijd vrij maken. Hij en Jeanne krijgen steeds minder oog voor elkaar. Ze gaat haar eigen gang en Callum krijgt oog voor een nieuwe assistente Emma, met wie hij na een drukke avond opereren vreemd gaat. Als Jeanne dat merkt, dreigt ze bij hem weg te gaan. Tubberg wil Emma in vaste dienst nemen en neemt haar wel aan, wat Callum eigenlijk niet wil. 
 Jeanne heeft contact gezocht met Matteo en trekt al veel met hem op, soms ook laat ze Nathan meegaan (vliegeren aan zee). Ze wil dat Callum nooit aan Nathan zal vertellen wat de oorzaak van hun tijdelijke scheiding is. Ze leven apart, en een half jaar later is Nora zwanger van Olivia en dat is een klap voor Jeanne. Ze zet de echtscheiding door.
Callum trouwt met Nora maar ook met haar is  Callum niet tevreden. Ze is niet zijn grote liefde en Olivia niet het gewenste kind. Hij gaat steeds weer vreemd. Dat waren de leugens van zijn bestaan. Tubberg weet ervan en dat verklaart de slechte relatie tussen Nathans vader en Tubberg, die vroeger goed bevriend waren. Jeanne gaat wel aan Callum vertellen dat ze de ongeneeslijke ziekte ALS heeft en hij weet als arts heel goed wat dat betekent. Ze wil voor genezing naar Amerika en Callum regelt dat. Hij gaat ook mee naar New York. Er lijkt weinig kans op succes en ze besluit af te zien van behandeling. Wel maken ze er nog een leuke paar dagen van en ze hebben seks met elkaar. Eigenlijk houden ze nog van elkaar. Na terugkomst in Amsterdam loopt Callum nog een keer uit pure heimwee langs het huis in de Bellaymystraat, waar hij nu ook zit. Daarna gaat hij terug naar Nora en Olivia. Callum en Jeanne houden contact, maar ze takelt verder af door de slopende ziekte.
Jeanne vraagt hem als de ziekte ver gevorderd is om één ding. Ze laat Callum een kamer in een hospice  regelen en daar vraagt ze hem om euthanasie op haar toe te passen. Callum spuit (uit liefde voor haar) de dodelijke vloeistof in haar aderen. Het is een groot geheim natuurlijk.

Matteo spreekt nog een keer met Julie vlak voordat ze naar de notaris gaan. Hij hoort van haar dat Callum aan Nathan verklaard heeft waarom Jeanne terug gegaan is Toch koestert hij nog steeds wrok tegenover Callum en hij vindt het goed dat voor zijn zoon van zijn voetstuk is gevallen.  Julie vindt het niet leuk dat hij zo reageert. Die donderdag helpt ze hem in de tuin. Daarna vertrekken ze naar de notaris. Die zegt eerst dat de brief van Jeanne aan Callum eigenlijk per ongeluk is afgegeven. Maar hij heeft ook een brief voor Nathan en Matteo.

In het testament laat Jeanne een bedrag van 20 miljoen euro na een een stichting die het wetenschappelijk onderzoek voor ALS moet steunen. Ze roept de mannen en Julie op om zich daarvoor in te zetten. Zelfs Olivia moet een oogje in het zeil houden, vindt Jeanne.

Personages

Jeanne Dufour

Jeanne is eenn ontwikkelde vrouw die grote liefde koestert voor twee mannen: haar jeugdliefde Menno en de man die de relatie verstoort Callum. Ze weet op een bepaald moment dat Callum vreemd gaat en verlaat hem dan om terug te keren naar Menno. Maar ondanks zijn gedrag is ze altijd blijven houden van Callum. Dat kun je zien als ze ziek wordt en de hulp van Callum inroept. Maar zeker ook, wanneer zij, die altijd alles onder controle had, ook de regie van haar eigen dood in handen neemt. Ook na haar dood blijft ze door de bepalingen in het testament de regie voeren in het leven van de drie mannen.

Nathan van Hall

Nathan is een leuke jonge man die ook capaciteiten heeft op het gebied van de geneeskunde. Hij maakt misschien dezelfde fout als zijn vader door erg veel tijd te stoppen in zijn werk en minder tijd besteedt aan zijn vriendin. Op die manier ging ook de relatie van zijn vader stuk. Hij is best gek op zijn vader en ook op zijn moeder, al wilde die wel eens dwingend aanwezig zijn. In het gesprek met zijn halfzusje Olivia geeft hij aan dat hij zijn moeder zou missen met de verwijzing naar de titel. Als zijn eerste belangrijke operatie niet geheel slaagt, is hij een twijfelaar, maar zijn omgeving steunt hem. Ik ben er niet zo bang voor dat hij net als zijn vader veel vreemd zal gaan. maar ze lijken wel heel erg op elkaar: ze zijn beiden geen prater en Lily wil dat hij meer vertelt. Ook wil ze een kind en Nathan lijkt daar nog niet aan toe.

Callum van Hall

Callum is een professioneel goede chirurg, waarom hij alom wordt bewonderd. Maar zijn passie voor het vak heeft ook een keerzijde. Op zoek naar spanning en afleiding gaat hij vreemd. Daarmee zet hij zijn grote jeugdliefde Jeanne op het spel. Ze gaat van hem af als hij Nora zwanger heeft gemaakt. Callum is een gelukzoeker en blijft vreemdgaan, waardoor zijn tweede huwelijk ook niet slaagt. Jammer genoeg besteedt hij te weinig tijd aan het meisje Olivia. Later heeft hij daar wel een schuldgevoel over. Wie tussen de regels leest, denkt dat hij die fout zal goedmaken. Callum is altijd van Jeanne blijven houden, reist met haar mee naar Amerika om te zoeken naar een goede behandeltherapie. Daar bedrijven ze nog enkele keren de liefde, wat je gek genoeg (of juist niet) als lezer goedkeurt. Hij is bereid haar de dodelijke injectie te geven en dat kun je inderdaad zien als een daad van liefde. Hij breekt als hij de nagelaten brief van Jeanne krijgt en neemt een paar dagen bezinningsverlof. Daarin gaat hij beschrijven (vertellen is te moeilijk voor hem) hoe de relatie tussen Jeanne en hem is verlopen en verbroken. Hij lijkt zijn leven daarna te zullen beteren.

Menno Bresse

Menno is oorlogscorrespondent geworden, nadat hij vroeger erg verliefd was op Jeanne. Hij ontmaagdt haar, maar ziet tot zijn woede dat Callum in hun leven komt. Na het eindexamen gaan Jeanne en Callum samen verder en gaat hij door in een mooi (symbolisch) beroep. Hij aanvaardt Jeanne weer als vrouw, als ze wegloopt van Callum. Tegenover Callum heeft hij altijd wrokgevoelens gehouden. Hij vindt het dan ook fijn dat Callum uiteindelijk aan zijn zoon beschrijft waarom het huwelijk met Jeanne is misgelopen. Hij weet niet dat Callum met Jeanne naar Amerika is gegaan en hij weet ook niet dat Callum euthanasie heeft gepleegd. het zou een mogelijkheid zijn dat juist Matteo een procedure zou zijn gestart om Callum aan te geven bij het Medisch Tuchtcollege (of misschien verzin ik dat maar, omdat ik hem niet zo sympathiek vind)

Quotes

"Jeanne had besloten dat haar testament pas een half jaar na haar overlijden zou worden geopend. "Ik ga jullie na mijn dood niet direct met mijn bezit belasten." Het is ook nu nog te vroeg. Haar testament zal hem de werkelijkheid in katapulteren. Ze komt niet meer terug." Bladzijde 21
"Niemand wordt sneller oud dan een geliefde die je lang niet hebt gezien. Je herinnert je een gladde huid, glanzend haar, witte tanden. Valse herinneringen, gevoed door oude foto's, die een filter over der werkelijkheid van toen legden." Bladzijde 114
""" Je vader is een zoeker". Ze kijkt hem haast meelijwekkend aan. "Ik hoop voor jou dat je dat niet bent. Zoekers zijn nooit gelukkig. Zijn zoektocht drijft hem, maar als hij gevonden heeft wat hij meent te zoeken, blijkt dat al snel niet zaligmakend. En dus moet hij verder zoeken. Tot het einde van zijn dagen. Zoekers sterven meestal onvervuld."" Bladzijde 148
"(Bekentenis Callum) "Zo reeg ik affaires aan elkaar. Tubberg moet van sommige geweten hebben. Onze relatie bekoelde. Nora koos ervoor haar ogen te sluiten. Ik heb haar zo gemaakt. Tussendoor voelde ik me lusteloos en uitgeknepen. Ik had mijn kleine vreugdes en het werk hield me overeind. Het was al met al een doorsnee leven voor een man die gevangen zit in een slecht huwelijk, hield ik me voor."" Bladzijde 266
"Callum: "Ik heb later nog een dochter gekregen. Olivia verbaast me voortdurend en ik bewonder haar levenslust. Maar ik kan niet zó van haar houden. Daar voel ik me haar leven lang al schuldig over."" Bladzijde 243
"Uit Jeannes testament: "Ik schenk twintig miljoen van mijn erfenis aan de stichting die ik zelf heb opgericht en die zal varen onder de naam;"Zeg nee tegen ALS". Deze stichting heeft als doel het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en innovatieve behandelingen van ALS te ondersteunen. Het is mijn uitdrukkelijke wens dat jullie deze stichting gaan leiden."" Bladzijde 301

Thematiek

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Het thema van het boek is de alles overstijgende kracht van de liefde, maar daarnaast het noodlot van de liefde. Callum van Hall is in zijn puberteit verliefd geworden op de mooie Jeanne Dufour. Maar ze ziet hem eerst niet staan. Ze heeft een vriendje Matteo Bresse die haar ook ontmaagdt. Langzamerhand komt Callum bij haar in beeld, als ze in zijn klas komt. Wanneer Matteo tijdens de zomervakantie daarna op afstand een baantje aanneemt en Jeanne heel dicht bij Callum is, komt er nog meer toenadering tussen die twee. Als ze in het examenjaar niet zo goed is in wiskunde, geeft Calllum haar bijles. Zij slaagt voor het vwo, maar Matteo zakt en Jeanne en Callum gaan door studeren in Amsterdam. Als ze 24 zijn, willen ze een kind en dan wordt Nathan geboren. Callum is gek op de jongen. Hij moet veel tijd aan zijn artsenstudie besteden en dat houdt ook in dat hij Jeanne min of meer emotioneel verwaarloost. Dat schept altijd verwijdering in zo'n relatie. Ook later als hij chirurg is, besteedt Callum (te) veel tijd aan zijn werk en te weinig aan Jeanne. Maar hij heeft ook een innerlijke spanning om het geluk in de vorm van seks met vreemde vrouwen te zoeken. Hij gaat na een avondje zwaar opereren mee met een assistente(Emma) en ze hebben seks met elkaar. Jeanne merkt het en gaat tijdelijk bij hem vandaan. Als ze later ook merkt dat die assistente nog steeds op de afdeling werkt, neemt ze contact op met haar jeugdliefde Matteo en gaat leuke dingen met hem doen, zoals vliegeren op het strand met Nathan. Dat vindt Callum weer niet leuk. Matteo is intussen oorlogscorrespondent geworden. Als Callum een half jaar daarna Nora zwanger heeft gemaakt, wordt de scheiding definitief. Matteo is goed voor Nathan, die op dat moment tien jaar is. Nathan kan daarentegen weer minder goed opschieten met Olivia, zijn halfzusje en ook zijn vader heeft minder op met het meisje. Eigenlijk houdt hij nog steeds van Jeanne. In zijn huwelijk met Nora gaat hij opnieuw vreemd (hij is nog steeds een zoeker naar geluk). Nora stort zich in de drank en besteedt weinig aandacht aan Olivia.. Dan komt de ellende hard terug. Jeanne lijdt aan ALS en dat is een dodelijke ziekte. Eerst zijn de gevolgen nog niet zo erg, maar daarna worden ze steeds groter en heftiger. Jeanne kan het niet meer aan. Ze doet nog een poging om therapie te krijgen in Amerika en het is Callum die (stiekem) met haar meereist en de dokters bezoekt. Maar er is weinig meer voor Jeanne te doen. In New York hebben ze weer seks met elkaar en eigenlijk gaan ze dus beiden vreemd. Jeanne geeft toe dat ze altijd van Callum is blijven houden, maar ook dat Matteo haar nog steeds lief is. Ze houden geheime afspraakjes, tot het niet meer gaat. Jeanne vraagt of Callum haar kan laten opnemen in een hospice in zijn ziekenhuis en daar vraagt ze hem of hij haar een dodelijke injectie wil geven. Dat is geheim en verboden, omdat niet aan de standaardprocedure is voldaan. Alleen hij en zijn leidinggevende weten ervan. Hij voltrekt haar vonnis maar eigenlijk doet hij dat uit liefde, omdat Jeanne haar niet verder wil laten lijden. Later biecht Callum het in zijn verhaal op de computer op aan Nathan. Na haar dood wacht de notaris een half jaar met het openen van het testament. Door een fout van diens secretaresse moet Callum al voor die tijd een brief van Jeanne ophalen. Wanneer hij die gelezen heeft, verdwijnt hij. Later blijkt dat hij zijn intrek heeft genomen in een woning van Jeanne. Daar schrijft hij zijn levensverhaal voor Nathan op (vrijwel heel hoofdstuk 21). Jeanne is altijd zijn grote liefde geweest en hij is stom geweest om vreemd te gaan. Zijn zoon Nathan weet nu ook meteen wat de reden voor de echtscheiding was. Matteo blijft een wrok koesteren tegenover Callum. Ook hij was dol op Jeanne en hij kon het niet verkroppen dat ze uiteindelijk voor Callum koos. Toch nam hij haar terug, toen ze erom vroeg. Het boek beschrijft dus een noodlottig verhaal van een hartstochtelijke liefde tussen drie personen: Jeanne, Matteo en Callum.

Motieven

Het geheim

Een vaak voorkomend motief is een geheim dat in de familie leeft maar waarover nooit zal worden gesproken. In deze roman onthult een van de drie mannelijke personages, de chirurg Callum wat hij in zijn twee huwelijken met Jeanne en Nora heeft uitgespookt. Hij is vreemd gegaan met nogal wat vrouwen. Hij vertelt het allemaal in een document dat hij voor zijn zoon Nathan heeft geschreven op de computer. Zijn eerste vrouw ging daarom terug naar haar jeugdliefde, zijn tweede vrouw nam een vlucht in alcohol. Maar uiteindelijk blijkt er nog een ander geheim te zijn. Callum heeft op verzoek van Jeanne een einde aan haar leven gemaakt. Dat geheim onthult hij in het verhaal op zijn computer. Hij deed dat uit liefde. En uit de brief die hij de dood van Jeanne heeft ontvangen van de notaris blijkt dat ze altijd van hem is blijven houden.

Leugens en bedrog

Er zijn vooral door Callum nogal wat leugens verspreid die hij in zijn brief op de computer aan zijn zoon wil rechtzetten. Het verslag op de computer is de moderne variant van de [soms plotseling] gevonden brief die in vroegere romans de oplossing van een geheim bracht. De brief zelf is dan een verhaalmotief in engere zin, zoals een sleutel dat kan zijn of een nagelaten sieraad waarnaar men op zoek gaat.

Vader-zoonrelatie

De zoon heeft nogal wat trekjes van zijn vader. Ze zijn beiden geen praters. Ze zijn beiden chirurg en ze hebben beiden een niet al te geweldig huwelijk. Ook Nathan en Lily leven door hun drukke werk nogal naast elkaar heen. De geschiedenis van de vader wordt dus voortgezet in het leven van de zoon.

Schoolleven

Omdat Callum, Jeanne en Matteo elkaar kennen van de middelbare school, speelt dit motief ook een belangrijke rol in hun leven. Matteo en Jeanne waren bevriend, maar Callum die vanaf het eerste ogenblik dat hij Jeanne zag verliefd op haar was, drong zich binnen in die relatie tijdens het voor-examenjaar. Hij gaf haar bijles in wiskunde: Jeanne slaagde en Matteo zakte en daarna kregen Jeanne en Callum een liefdesrelatie.

Ernstige ziekte

Jeanne leed aan een ernstige ziekte, die de laatste jaren nogal wat publiciteit heeft gekregen, nl. ALS. Deze ziekte is nauwelijks te genezen en leidt bijna altijd tot de dood. het zou me niet verbazen als de schrijfster Carla de Jong in haar familie-of kennissenkring met die ziekte te maken heeft gehad. In het testament laat Jeanne een bedrag van 20 miljoen euro na aan een stichting die ALS moet ondersteunen.

Moeder-zoonrelatie

Nathan hield erg veel van zijn moeder. Ze was altijd wel dwingend aanwezig en had een sterke mening. Maar hij kon daar wel goed mee omgaan. Hij heeft moeite met de verwerking van haar dood. Toch moet hij eraan geloven als hij te horen krijgt dat het testament zal worden geopend en dat hij daarbij moet opdraven.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Het huwelijk tussen Callum en Jeanne eindigde toen het haar duidelijk was dat Callum haar bedroog. Ze ging terug naar Matteo haar jeugdvriend met wie ze ook trouwde. Nathan, de zoon van Jeanne en Callum, heeft erg onder de echtscheiding geleden. In zijn nieuwe relatie met Nora bewandelt Callum dezelfde weg. Nora gaat daardoor aan de drank. Ook nu is het kind (Olivia) de dupe van de relatie van haar ouders.

Dood

Jeanne is gestorven aan ALS. Dat is een half jaar voor het verhaal-Nu gebeurd en de roman begint ermee dat het testament van Jeanne over een week zal worden geopend. Nathan haar zoon heeft het daar erg moeilijk mee. Uiteindelijk blijkt dat Jeannes grote liefde Callum euthanasie op haar heeft toegepast.

Overspel

Callum van Hall gaat tijdens zijn twee huwelijken, resp, met Jeanne en met Nora, vreemd. Een oorzaak is de sleur van het huwelijk, de andere de stress van het werk als chirurg, maar ook omdat het zoeken naar steeds een nieuwe bevrediging altijd blijft. De gelukzoeker die niet tevreden is, als hij meent gevonden te hebben wat hij zoekt.

Alcoholproblemen

Nora is in haar huwelijk met de chirurg Callum niet gelukkig. Het huwelijk is een sleur geworden en Callum gaat vaak vreemd. Ze stort zich in de alcohol, tot groot verdriet van haar puberdochter Olivia. Het probleem wordt vergroot nadat Callum te horen heeft gekregen dat over een week het testament van Jeanne zal worden geopend en ook dat hij langs moet komen om een brief van Jeanne op te halen. Nora weet tijdens haar huwelijk wel dat ze eigenlijk een surrogaat is voor de liefde van Callum voor Jeanne. Dat brengt haar aan de drank.

Euthanasie

Het grote geheim is dat Callum een dodelijke injectie heeft gegeven aan Jeanne die aan ALS leed. Dat mocht verder niemand weten, omdat niet aan de gebruikelijke procedure was voldaan. Maar omdat Callum arts in een ziekenhuis is, kon hij aan de spullen komen die nodig waren om Jeanne te laten inslapen.

Schuld(gevoel)

Callum geeft in zijn bekentenis aan dat hij nooit zó van zijn dochter Olivia heeft kunnen houden als van de zoon die Jeanne hem heeft geschonken. Hij voelt zich al een hele tijd schuldig daaraan. Olivia heeft namelijk niet om deze ouders gevraagd. Hij belooft aan Nathan op diens verzoek dat hij Olivia anders zal behandelen.

Motto

Er is geen motto en geen opdracht.

Titelverklaring

De verklaring van de titel is in de roman te vinden. In hoofdstuk 15 praat Nathan van Haal met zijn halfzusje Olivia. Het gaat over de bemoeienis van ouders en over het missen van ouders.
(blz. 173) "Hoe kan hij het haar uitleggen? "Alsof je bijvoorbeeld je leven lang niet beter weet dan dat het soms regent en dan is er ineens nooit meer regen."
"Noem dat maar 'soms', en regen zou ik echt niet missen."
"Dat zeg je nu. Het hoort bij je bestaan, je denkt dat het er altijd zal zijn en je vindt het vervelend. Maar als het er niet meer is denk je er ineens aan terug en besef je dat een flinke bui ook erg fijn was na een broeierige dag."

Al zonaanbidder hoor ik dat mensen ook vaak zeggen wanneer ik in Spanje ben. ( Nederlanders die in Spanje wonen of overwinteren.) "Ik mis de jaargetijden, de sneeuw of een lekkere regenbui bijvoorbeeld." Ik denk dat het gevoel je bekruipt als je inderdaad nooit meer sneeuw of regen  ervaart.

Op die manier mist Nathan zijn moeder. Ze was tijdens zijn puberteit nogal dwingend aanwezig, had overal een mening over en hij wilde daarom wel enige afstand van haar nemen. Maar op het moment dat ze overleed en hij haar miste, kwam dat "nooit-meer-regen-gevoel"over hem. Het is dus een heel toepasselijke titel voor de roman.

 

Structuur & perspectief

Er zijn 22 hoofdstukken zonder titel. Er zijn hoofdstukken (de oneven) die door de 25-jarige zoon van Jeanne Dufour worden verteld. Deze Nathan is een kind  van gescheiden ouders. Hij is (assistent-)chirurg net als zijn vader. Hij vertelt het verhaal in de hij-vorm in de o.t.t. Ieder hoofdstuk van hem wordt afgewisseld met een hoofdstuk waarin de tweede echtgenoot van zijn moeder, Matteo Bresse het woord voort. Ook hij vertelt in de hij-vorm en in de o.t.t. Het zijn dus  beiden personale vertellers.

Er is ook nog een derde man belangrijk in het verhaal. Dat is de eerste echtgenoot van Jeanne en de vader van Nathan, Callum van Hall  die ook chirurg is.  Om hem en zijn geheim te vertellen heeft de schrijfster  een klassieke verteltactiek gebruikt. In het langste hoofdstuk van de roman (21) komt Nathan zijn plotseling verdwenen vader weer op het spoor en die vertelt hem het verhaal van zijn verdwijning en van zijn eerste huwelijk. Omdat hij geen prater is, heeft hij het verhaal op zijn laptop gezet en Nathan moet  dat van hem lezen. Een schuldbekentenis. Het is een verhaal in de ik-vorm en omdat het over het verleden gaat, wordt dit deel in de o.v.t. verteld. Het is de moderne variant van de alles onthullende brief die gevonden wordt en waarin een geheim wordt onthuld.
Na de 22 hoofdstukken wordt het testament van Jeanne Dufour  afgedrukt. Dat is eigenlijk een soort epiloog, verteltechnisch gezien. Het geeft de roman bovendien zijn gesloten einde. Het bezorgt de lezer een "feel goed"- moment.
Kortom, een zorgvuldig opgebouwde roman en op een heldere manier. De lezer kan geen moment twijfelen wie aan het woord is.

Decor

Het decor is net als in zoveel  Nederlandse romans Amsterdam. Daar wonen Callum en Nathan. Zijn moeder Jeanne en haar tweed echtgenoot Matteo zijn verhuisd naar een dorpje (met lintbebouwing) niet ver van Amsterdam aan de boorden van het IJsselmeer. Matteo is daar na haar dood blijven wonen. Er zijn geen andere decors. een belangenruimte is de operatiekamer van het ziekenhuis waar zowel Callum als Nathan werken.

Er worden nauwelijks data genoemd door de beide vertellers. We kun je uit tekstgegevens het een en ander rekenkundig  afleiden. Jeanne, Callum en  Matteo hebben een driehoeksrelatie in vwo-5 in 1980. Een jaar later zijn ze alleen bezig aan het eindexamen: 1981. Ze zijn dan 18 jaar. Als Jeanne en Callum 24 jaar zijn besluiten ze een kind te nemen en een jaar later is dat natuurlijk het geval.  Dat moet dus 1988 zijn. Aangezien Nathan enkele keren aangeeft dat hij vijfentwintig jaar is, moet het verhaal-Nu plaatsvinden in 2013. Een half jaar ervoor is Jeanne gestorven.  Het testament zal dus hoogst waarschijnlijk  in 2013 geopend zijn.

Maar als je nog eens goed let op buitentekstuele gegevens kun je lezen dat op blz. 46 de journalist Matteo Bresse  melding maakt van de zelfmoord van de vriendin van Mick Jagger. Dat incident vond plaats in maart 2014  en dat zou daarmee inhouden dat het verhaal-Nu in maart 2014  speelt.

 

Stijl

Carla de Jong schrijft helder proza. Je kunt aan de stijl van haar zien dat ze eerst thrillers heeft geschreven. Dat houdt in dat de dialogen meestal heel natuurlijk overkomen.
Metaforen worden goed gebruikt, zijn vaak kort en herkenbaar. een enkele keer wordt een metafoor uitgewerkt.
(blz. 234) "Haar hand brandde nog lang na in de mijne. Ik dacht aan het balletje spinrag dat ik een paar dagen ervoor aan de buitentrap had zien hangen en waar ik met een stokje in had gepoerd. Alsof ik een toverstaf had gehanteerd, was het balletje opengeklapt en had het de vrijheid geschonken aan honderden goudkleurige babyspinnetjes. Ademloos had ik naar hun schoonheid gekeken. Net zo bevrijdde de aanraking van Jeannes hand mijn onderdrukte gevoelens voor haar."

Slotzin

De rest van mijn vermogen laat ik na aan jou, mijn zoon. Ik weet dat je er de goede dingen mee zult doen. Ik heb jullie een half jaar gegeven om te treuren. Die tijd is voorbij. Laat me los en hou elkaar vast. Jeanne Dufour

Beoordeling

"Nooit meer regen" is een helder opgebouwde geschiedenis van een hartstochtelijke maar noodlottige liefde, die uiteindelijk leidt tot de dood van ''een van de geliefden. Er zijn drie mannen betrokken in een complex spel met de liefde met al even ingewikkelde spelregels die soms lijken op die van het Oud-Hollandse Ganzeborspel. Ook daarin moet je heen en weer, raak je soms in de put en kan je zelfs dood raken.
Maar ware liefde overwint altijd, al moeten er altijd slachtoffers vallen. 
Misschien had de roman wat korter gekund en had er iets meer aan de verbeelding van de lezer moeten worden overgelaten. Er wordt wel veel in het boek verklaard. Maar aan de andere kant leest het verhaal als de bekende trein. Dat is knap, omdat je toont dat  je vertellerscapaciteiten hebt. Voordat ik deze roman las (en besprak) las ik eerst de tweede roman van Carla de Jong "De Johansons" en raakte daardoor geïnteresseerd in haar eerste roman. Dat viel gelukkig niet tegen.

Er zijn natuurlijk meer romans over hartstochtelijke maar noodlottige liefdes geschreven. Als het thema je interesseert, kun je ook nog eens kijken naar:
- Jan Wolkers - Turks Fruit (1969) 
- Hugo Claus - Het jaar van de kreeft (1972)
- Kluun - Komt een vrouw bij de dokter (2003) 
- Anna Drijver - Je blijft (2010) 
- Lilian Blom - De tuinkamer (2007) 
- Ronald Giphart - Lieve (2016) 

In dit rijtje past voortaan ook mooi "Nooit meer regen." 
Liefde zal altijd een van de belangrijkste thema's in de literatuur blijven. 
 

Recensies

"Nooit meer regen is een fictieve roman maar zou zomaar non-fictie kunnen zijn. Een verhaal wat je bij blijft, de personages zijn je naasten geworden. Ieder van hun past in het verhaal met hun eigen persoonlijkheid, karakter en (on-)hebbelijkheden. En na het dichtslaan houdt het verhaal bij lange na niet op. Oh, wat wil je graag weten of de wensen van Jeanne worden uitgevoerd. Of het goed komt met het pubermeisje Olivia. Kan Matteo ooit weer verliefd worden en kan Callum uit zijn isolement geraken? En Nathan? Heeft hij lering getrokken uit de geschiedenis van zijn moeder? Nooit meer regen is een verhaal wat nog heel lang na zindert in je brein. Het ontroert en beroert." https://www.hebban.nl/rec...meer-regen
"Als groot fan van Carla de Jong keek ik uit naar het verschijnen van haar nieuwe boek Nooit meer regen. In tegenstelling tot haar laatste boeken is dit een familieroman in plaats van een psychologische thriller, hoewel ook in dit boek alle personages psychologisch uitstekend zijn uitgewerkt. Het boek is afwisselend vanuit het perspectief van Nathan en Matteo geschreven, waardoor je als lezer Jeanne leert kennen als moeder en als geliefde. Via een brief komt ook Callum aan het woord, waarin hij zijn geschiedenis met Jeanne beschrijft. En tot slot heeft Jeanne het laatste woord in haar testament, een hoogtepunt waarin alles op zijn plek valt. Nooit meer regen is een prachtige roman over verlies, geheimen en bovenal liefde. Ik kan maar één ding zeggen: lezen!" http://www.chicklit.nl/bo...meer-regen
"Het boek is op zich goed geschreven, alleen is het begin zo ontzettend langdradig. Pas het laatste hoofdstuk kwam ik echt in het verhaal te zitten en werd het aangrijpend. Daarvoor kon ik maar niet in het verhaal komen en legde ik het constant weg. Dit is erg jammer, want ik denk dat er zeker meer in het boek had gezeten als het iets vlotter en in makkelijkere taal was geschreven. Nu was het eigenlijk de heel tijd heel simpel geschreven en dan ineens een paar moeilijke woorden die om de hoek kwamen, waardoor je extra moest gaan nadenken wat er nu exact stond." http://www.carinasboekenk...a-de-jong/
"Dit fictieve verhaal over verlies en verdriet lijkt zo uit het leven gegrepen. Hierbij draait het bij verlies niet alleen om de dood, maar ook om ontrouw, echtscheiding, wegvallen van geborgenheid en zekerheden, vooral voor Nathan die worstelt met de scheiding van zijn ouders. De karakterontwikkelingen zijn fraai vormgegeven, de personages komen gaandeweg tot leven en krijgen vorm en inhoud. Carla de Jong heeft dit indrukwekkende verhaal met een bijzondere souplesse beschreven die noopt tot doorlezen. Wegleggen is geen optie. Met stip een aanrader!" http://shyamahopman.blogs...-jong.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.893 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees