De bakvis door Nadia de Vries

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De bakvis
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Nadia de Vries
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
mei 2022
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De bakvis
Shadow
De bakvis door Nadia de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 2022e druk,
  • 156 pagina's
  • Uitgeverij: Pluim

Flaptekst

Het is precies twintig jaar geleden dat de vader van Distel Nooitgedacht overleed. Als dertienjarig meisje had ze dood ervaren als een buitenstaander, maar nu, als drieëndertigjarige vrouw, slaat de rouw alsnog toe. De stad keert zich tegen haar, haar bovenburen smeden een snood plan en de meubels in haar appartement beginnen te spreken. Volgens Distel is er maar één oplossing voor deze chaos: ze moet weer een tienermeisje worden. Met behulp van een reeks jeugdfoto’s en een schimmige website roept Distel haar jongere zelf opnieuw tot leven. Maar op het internet blijken plaatjes van meisjes nog een andere betekenis te hebben…

Eerste zin

Het ongeluk was te wijten aan ofwel achterstallig onderhoud ofwel turbulentie. Onze advocaat plette voor het eerste, die van de vliegtuigmaatschappij voor het tweede. De advocaat van de vliegtuigmaatschappij was duurder en de rechter gaf hun het gelijk)

Samenvatting

Vaders begrafenis
De ik-vertelster Distel Nooitgedacht is in het boek al drieëndertig jaar. Toen ze dertien jaar was, verloor ze haar vader: hij was piloot en kwam bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. De begrafenis was gekunsteld, omdat het lichaam van haar vader nooit gevonden was. Ze kreeg van de vliegmaatschappij die bij de rechter was vrijgesproken van de schuldvraag vijf pelikanen keramieken beeldjes met het logo van de maatschappij en een schadeclaim. Distel vertelt cynisch over de begrafenis. Tijdens de plechtigheid ziet Distel een wezel het podium opkruipen (!) Later beschrijft ze hoe wezels haar appartement bezoeken.
Voor de rouwverwerking gaan Distel, haar zuster en moeder naar een therapeut. Ook dat bezoek wordt cynisch verteld. Later bij het slagen voor het voortgezet onderwijs krijgt Distel van haar moeder een digitale camera. Distel wil eigenlijk niet ouder worden: het liefst een tiener van zeventien blijven. Ze maakt veel foto's van haar eigen lichaam en zet die op haar computer in een mapje: De Zwarte Doos. Ze maakt ook foto's van een spelend kind in een park. Als de moeder boos reageert, holt Distel in paniek weg. Ze loopt daarbij een tekenbeet op die later in het verhaal nog een rol speelt.

Familierelatie
Distel probeert om een keer op bezoek te gaan bij haar zus op haar werk. Ze heeft geen afspraak gemaakt (Zuster is notaris)  en wordt door haar secretaresse weggestuurd. Distel gaat boos naar huis. Ze zal haar zus nooit meer zien, denkt ze. 
Distels zus nodigt haar een keer uit op kraamvisite van haar nichtje.  Distel neemt een foto van het moment dat haar zus de baby de borst geeft. Zuster vindt dit ongepast en asociaal. Hierdoor heeft Distel (op dat moment 25 jaar)  een kans om het goed te maken verknoeid. 
Bij het ouder worden gaat het contact tussen die twee verloren. Over de moeder wordt vrijwel helemaal niets gezegd. Distel is eigenlijk alleen. Ze hoort immers nergens bij: niet bij kennissen op de kermis,(alleen de waarzegster)  niet bij een schoolplein, (de decaan van een gymnasium stuurt haar van het schoolplein niet bij de buren,(de bovenbuurvrouw gaat niet met haar om) niet bij haar familie, (Zuster en moeder) niet op het internet (ze wordt door de moderator uit een forum geschrapt)
Ze mist ontzettend haar verongelukte vader.

(Intermezzo: het verhaal van de bovenbuurvrouw. Die komt thuis van boodschappen doen en ruimt haar koelkast en kasten in. ze denkt erbij aan haar zonderlinge buurvrouw, die ze min of meer van drugshandel beschuldigd)

Foto's van haar puberteit
Distel heeft de foto's van haar puberteit (toen ze zeventien was en de foto's in De Zwarte Doos had opgeslagen) op een darkweb van Internet gezet. Ze vangt zelfs vrij veel geld van mannen die haar foto's downloaden. Maar er zit ook een nadeel aan: ze krijgt negatieve opmerkingen over haar uiterlijk en berichten van 'vieze mannetjes'. Een vrouw blijkbaar (nep-naam Wezeltje) blijft haar lastig vallen. Als ze uit het account wordt  gezet, voelt dat voor haar aan alsof ze voor de tweede keer haar meisjeszijn verliest.

Chaos in Distels hoofd
Distel hoort steeds vreemde stemmen in haar hoofd: ze ziet haar vader in haar huis in een mot veranderd en praat met hem. De wezels zijn ook in haar appartement aanwezig. Ze praat met een teek die haar in het park na het foto's nemen van het spelende kind had gestoken. De teek neemt haar mee naar het trappenhuis: ze praat tegen hem en ze wil nieuwe schoenen in plaats van haar paarse laarzen. Ze ziet in die ruimte gymschoenen die bij haar leeftijd passen en ze praat zelfs tegen de schoenen. De bovenbuurvrouw die het ziet, zegt dat het haar gymschoenen zijn. Ze  begint aan Distels verstandelijk vermogens te twijfelen.

Afloop
De moderator van de website wil haar vragen stellen over de echtheid van de foto's , maar ze antwoordt niet. Daarom sluit hij haar account van het platform af. Er zijn ook mensen die aangifte hebben gedaan in verband met de seksuele geaardheid van de foto's.  De politie doet een inval bij haar huis en haalt de pc weg. Een paar dagen later wordt ze meegenomen naar het politiebureau. Na een heleboel moeilijke vragen wordt ze opgesloten. Ze vraagt of ze tekenspullen krijgt. Dan wordt ze weer weggevoerd met een donker busje met een witte man naast haar. Die gaat met haar naar huis, omdat ze kleren moet pakken. Daarna rijden ze naar een instelling waarin ze wordt opgenomen.
In het laatste hoofdstuk vertelt ze hoe ze in de zorginstelling  de dag doorbrengt.

Personages

Distel

Alles draait om Distel. Een jong meisje dat haar vader verliest en ziet dat een lege kist de grond in moet. Daar kun je een trauma aan overhouden. De rouw is weggedrukt tijdens haar puberteitsjaren en als ze een vrouw (33 jaar) is geworden, beseft ze dat ze haar puberteit heeft weggedrukt. Die wil ze terughalen via foto's op internet. Dan ziet ze het bakvisje van toen weer voor zich en wil die foto's op internetplaatsen, waar mannen tegen betaling zich kunnen verlustigen. Distel hunkert eigenlijk wel naar liefde van een man. In het busje naar de zorginstelling moet ze denken aan een song van The Smiths over een onbeantwoorde liefde. Ze beschrijft dat verongelukken door een auto-ongeluk, samen met je geliefde een soort romantische liefde is. Alles beter dan in je eentje doodgaan. Ze heeft geen man (op een korte date misschien na) maar ze heeft gewoon niemand in haar omgeving die om haar geeft. Ze wordt, omdat er een aangifte is gedaan ) van het forum met de foto's van de zeventienjarige Distel gehaald. Dat vindt ze dat ze voor de tweede keer niet van haar puberteit kan genieten. Ze wordt chaotisch in haar hoofd, gaat gesprekken aan met dieren (de teek, de mot) Maar ook praat ze met schoenen en de radiator in haar appartement. Het is inderdaad tijd dat ze wordt opgenomen in een zorginstelling.

Zuster. moeder, bovenbuurvrouw

Deze deze drie personages worden nauwelijks in de roman beschreven. Ze bemoeien zich niet met Distel. Eigenlijk zijn alle beschreven personages slechts passanten in het leven van Distel. Er is nog wel een hoofdstukje vanuit de bovenbuurvrouw of een alwetende verfteller beschreven.

Quotes

"Nu ben ik volwassen. Pas sinds kort weet ik dat. Het gebeurde op de dag dat mijn vader precies twintig jaar dood was. Ik liep door het park, ik genoot van mijn heden. Het was lente en de dagen waren lang. Niemand raakte beschadigd door de uitvoering van mijn ideeën. Een man zonder schoenen vroeg of ik kleingeld had." Bladzijde 23
"In de brugklas had ik ooit een lied moeten zingen voor een cijfer. Ik bakte er niets van en al mijn klasgenoten waren getuigen. Het lied dat ik gekozen had ging al mijn kunsten te boven en halverwege was er een lang, instrumentaal stuk, waarop ik had kunnen dansen als ik niet bang was geweest. Daar moest ik aan denken, toen ik daar op de grond zat en mijn schaamte een anker moest zien te geven." Bladzijde 25
"Ik was, in de woorden van Zuster, te asociaal en onvoorspelbaar. Ze wilde me niet in de buurt van haar kind hebben.”" Bladzijde 87
"’Wanneer de meisjes- veelal meisjes- eenmaal meerderjarig waren, hoefden de mannen zich niet meer schuldig te voelen wanneer ze zich aftrokken op hun foto’s, die van de meisjes, bedoel ik, die dan gewoon vrouwen waren volgens de wet.’’" Bladzijde 97
"Voor mij staan twee prachtige meisjes, maar ik heb slechts één foto in mijn hand. (Uitspraak van een supermodel uit America 's Next Top Model (Tyra Banks)" Bladzijde 97

Thematiek

Coming of age, rouwverwerking, psychische problemen

Het zijn alle thema's die in het boek worden uitgewerkt. Hieronder staan deze thema's bij het lijstje van gebruikte motieven uitgewerkt. Er is niet één groot thema, waarin het hele romanverhaal kan worden aangeduid.

Motieven

De band met familie

De band van Distel met haarmoeder en haar zus is slecht. Als voorbeeld daarvan lees je dat Distel op een ongepaste manier foto's maakt van haar zus die haar pasgeboren kind de borst geeft. De familie vind dat abnormaal. Als ze later een keer haar zus wil bezoeken op haar werk, wordt ze weggestuurd, omdat ze geen lunchafspraak heeft gemaakt. Ook de band met haar moeder is slecht. Feit is dat de dood van haar vader een belangrijke impact op Distels leven heeft gehad.

De dood

Distel heeft op 13-jarige leeftijd haar vader verloren. Hij was piloot en kwam bij een vliegtuigongeluk om. Er komt een procedure via de rechtbank wie de schuldvraag heeft. Distels familie wordt 'afgekocht' met een bedrag en met vijf beeldjes van pelikanen. Later kan Distel van de erfenis van haar vader een eigen appartement kopen.

Rouwverwerking

Als dertienjarige heeft Distel de dood van haar vader (vliegtuigongeluk) niet goed kunnen verwerken en de gevoelens onderdrukt. Als ze ouder wordt komt dat proces op gang. Dat wat je in je jeugd weg probeert te drukken, komt vaak later terug in je leven. Ze kan dus twintig jaar na de dood van haar vader de echte rouwgevoelens merken. Eigenlijk heeft de tijd wat haar ontwikkeling betreft stil gestaan. Om het ongeluk te vergeten zette haar Zuster een tattoo met een atalantavlinder, haar moeder nam een menstruerende hond, en Distel stortte zich in het stedelijk leven.

Eenzaamheid

Distel is een erg eenzame figuur. Zeker nadat haar vader verongelukt was, had ze bijna niemand waar ze zich toe zou kunnen wenden. Haar moeder heeft een 'menstruerend' hondje gekozen, de relatie met Zuster is slecht, je leest niets over school, ze mag geen kinderen fotograferen, een decaan stuurt haar weg van het schoolplein, met de bovenbuurvrouw heeft ze geen contact, ze wordt van het internetaccount afgegooid. Uiteindelijk komt ze na een dagje in een politiecel overgebracht naar een inrichting. Dat is niet helemaal vreemd, want als je met kleine dieren en schoenen gaat praten, dan is er wel een steekje los. Kortom, eenzaamheid troef.

Beeld van meisjes

Hoe kijkt de wereld tegen het beeld van pubermeisjes aan? Dat is wezenlijk anders dan de opvatting tegen jongens. Toen Distel zeventien jaar was, ging ze met de voor het examen gekregen digitale camera foto's van zichzelf in de spiegel maken. Moet je je als een fotomodel gedragen, hoe zie je jezelf in de spiegel of op een foto? Als dertienjarige ging ze vaak een videowinkel in om films te huren, maar er was een afdeling achter het rode gordijn, waarin mannen naar vieze filmpjes van pubermeisjes keken. Pubermeisjes worden met andere ogen bekeken.in deze maatschappij. Hoe moeten meisjes eruit zien: niet voor niets is er een motto van America's Next Top Model (Tyra Banks)

Coming of age / puberteit

Omdat haar vader verongelukte kwam Distel in een moeilijke situatie. Het is moeilijk om een lege kist te begraven, want het lichaam van haar vader was nooit gevonden. Dat vertraagde de rouwverwerking, hij werd weggestopt als een geheim. Op zeventienjarige leeftijd kreeg ze de camera waarmee ze foto's van zichzelf maakte , die ze bekeek en daarna op Internet wegborg in De Zwarte Doos. De jaren daarna waren moeilijk en eenzaam, totdat ze op haar 33e de foto "s weer tevoorschijn haalde en ze op het internet op een betaalforum zette. Het was of ze de weggeduwde puberteit wilde terughalen. Het leek even te lukken, maar daarna kreeg ze toch de chaos in heer hoofd. Ze ging praten tegen dieren en haar omgeving vond dat ze mentaal niet in orde was. De term bakvis past goed bij het beeld van de volwassenvrouw die maan niet kan meegroeien na haar puberteit.

Psychische problemen

Naarmate de tijd vorderde kwam er steeds meer chaos in het hoofd van Distel: ze zag een mot en dacht dat het haarvader was en ze ging tegen hem praten. Er kwamen wezels in haar appartement :één ervan had ze bij de begrafenis van haar vader op het podium zien lopen,. Ze kreeg een tekenbeet en de teek komt later in haar verhaal terug met wie ze ook praat. Ze praat later tegen de schoenen die ze graag wil hebben in ruil voor de paarse laarsjes. Ze hoort de radiator praten. Het is duidelijk dat Distel psychische problemen heeft. Het blijft onduidelijk wie haar heeft aangemeld: de vrouw die haar lastig viel na de internetfoto's , de moderator van de site. Wie heeft de melding aan de GHGD gedaan: de bovenbuurvrouw? Het blijft allemaal ongezegd.

Het praten tegen dieren

Op een zeker moment gaat Distel praten tegen de dieren: de wezels, de mot, de teek en waarschijnlijk heeft ze ook interactie met de pelikanen die ze cadeau had gekregen van de luchtvaartmaatschappij.

Motto

‘I want to run away into the woods;
to kill weasels in wheat silos;
in live in the woods,
with my disfigured face exposed,
without my name;
to say in the woods
until I belong to the woods -
and if somebody finds me alive,
and they may,
they’ll shoot.-

Selima Hill, ‘I Want to Run Away’

Het gedicht past goed bij de inhoud van het boek. Zo spelen ook de wezels een rol in het verleden van Distel. De ik-figuur in het gedicht wil vluchten naar het bos, omdat ze vindt dat ze daar thuis hoort, en als iemand haar zou vinden zou die haar dood kunnen schieten.

Titelverklaring

Meisjes in de puberteit worden soms bakvis genoemd. Het zijn meisjes tussen servet en tafellaken. Letterlijk betekent bakvis een vis die te klein is om te worden verkocht. Dan ben je dus nog niet goed/groot genoeg. Distel is als dertienjarige een pubermeisje en kan zich nog geen vrouw voelen. Maar ook als ze een volwaddenvrouw is heeft ze nog steeds het idee een bakvis te zijn. 

Structuur & perspectief

Het boekje begint met een kleine proloog over Distels lichaam. Daarna volgen hoofdstukken die door de ik-figuur Distel worden verteld.Het zijn overhet algeem titels die origineel en uitvoerig zijn Een van de hoofdstukken met de titel "Een balkonscéne' heeft echter een andere verteller. Een bovenbuurvrouw vertelt  daarin over Distel. De stijl in dat ene hoofdstuk is daar wat afstandelijker en dat zou daarom een alwetende verteller kunnen zijn.
Er worden in het boekje drie llagen in het leven beschreven: als dertienjarige, als zeventienjarige en dat van een jonge vrouw van 33.

Er is ook geeen sprake van een chronologisch verteld verhaal. Diverse tijdlagen worden door elkaar gehutseld. Dat maakt het lezen van het verhaal niet heel gemakkelijk.

Decor

Het wordt niet duidelijk in welke stad Distel woont. Ze heeft een appartement gekocht van de erfenis van haar vader. Die is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Hij was zelf  piloot.Ze woont wel in een stad, maar hij wordt niet bij name genoemd.

De tijd heeft drie lagen. In het verhaalheden is Distel 33 jaar. Er worden ook bij dit tekstelement weinig details gegeven. Als Distel de reclame voor parfums van Chloé Seviny ziet, die America's Top Model was, beseft ze dat de foto van het model twintig jaar oud is (blz. 130) Dan zou Distel op dat moment dus dertien jaar zijn. Dan zitten we al gauw in de buurt van 2022-2023, dat wil zeggen een erg actueel boek. Als ze in 2023 33 jaar is, zou ze in 1990 geboren zijn enm zou het vliegtuigongelijk waarbij haar vader omkwam in 2003 zijn gebeurd. Maar er kunnen een p[aar jaar verschil zitten.

Stijl

De schrijfster heeft een eigen, aparte stijl.
a.Ze legt lang niet alles uit en er komen niet-realistische passages in het verhaal voor. Distel ziet op momenten wezels lopen (o.a. bij de begrafenis van haar vader) die er niet zijn.De wezels komen daarna weer terug in het verhaal en ze kunnen praten, net als andere optredende dieren: als een mot of een teek.

b. Taalgebruik is af en toe cynisch, wat veroorzaakt wordt door de 'zwarte humor'.
(blz. 11 In feite was de begrafenis niet meer dan een therapiesessie van achtduizend euro. Een bedrag, overigens dat onze gemoedsrust volkomen waard was ")
- (blz. 12: "We hadden een liedje van Davis Bowie gekozen. De medewerker van het uitvaartcentrum had per ongeluk een liveversie gedownload, en toen het liedje ophield hoorden we een daverend applaus van een onzichtbaae publiek.")
- (blz. 74:"Notaris. Dat was er van mijn Zuster geworden was: een bureaucvratisch soort grafdelver. Iemand die centen vangt wanneer voor een ander het licht dooft."
- (blz. 75:"De volgende keer dat ik haar zie, zo beloofde ik mezelf, zou ik mijn Zuster op een neutralere locatie ontmoeten, een botanische tuin, een schoolplei, of een uitvaartcentrum,")

c.
Midden in een passage staan er ineens enkele cursief gedrukte reekesen van woorden. Dat gebeurt vrij vaak, Het zal lang niet voor elke lezer duidelijk zijn waarom dat gebeurt.
Een paar voorbeelden uit een stevig aantal reeksen van drie woorden.
- (blz. 29: Nestdrang. IJdeltuit. Kamikaze.)
- (blz. 30 Kapucijner, miltvuur, bastion)
- (blz. 38: Knevel, Borgsom. Vilein)
- (blz, 74: Aasgier, Zilvermeeuw.) 
- (blz. 86: Schutkleur,Dwangbuis. Horizon)
- (blz. 150:Taxi's viaducten, gezichtsverlies)

d. Metaforen
Nadia de Vries is een originele schrijfster. Ze heeft mooie literaire metaforen:
- (blz. 50: Bij de eerste paar honderd kijkers voelde ik nog spanning, alsof ik op het punt stond een examenlokaal te betreden.'0
- (blz.111 "Mijn vader die mij staartdelingen leerde. Iedere keer dat iemand naar zijn dood vroeg, voelde ik mezelf voor schut gezet. Alsof ik over straat moest met een familieverpakking toiletpapier")
- (blz. 145: "In de slipstream van het ochtendlijk fietsverkeer zie ik meisjes, op weg naar school, met het type eyeliner dat ze op een slachtoffer doet lijken")

De schrijfster gebruikt ook een aantal moeilijke woorden die een lezer ook niet altijd zal kennen:
- (blz. 27: carcinogeens= kankerverwekkend)
- (blz. 42 : gecorrumpeerd= iemenad die iets nadelig wordt behandeld.)
- (blz. 68|: cul-du-sa= doodlopende weg)
- (blz. 83: mezzanine= tussenvloer in een gebouw)
- (blz.119: gentrifricatie= methode waarin een wijk wordt opgewaardeerd)

Ook onderscheidt de schrijfster zicj met heel aparte hoofdstuktitels : vgl. de laatste: "In de verte luidt een bel, maar niet voor mij." Bij de meeste schrijvers vind je tegenwoordig geen titels of heel korte titels

Slotzin

Mensen als jonge vogels in een stedelijk gebied, die uit je hand eten omdat ze nog niet weten waartoe je in staat bent.

Beoordeling

Dit is een debuutroman van een jong literaitr talent. Een meisje dat haar puberteit heeft overgeslagen en daardoor een moeizaam leven tegemoet gaat. Dat het een literair talent is, wordt duidelijk uit de elementen:structuur, stijl, de open gelaten plekken voor de lezer.Je vindt het allemaal terug in de roman.

Maar omdat er geen verhaaldraden worden afgehecht, er een stevig open einde is, er veel open plekken in het verhaal zijn, is het overigens dunne boekje niet zo gemakkelijk om te lezen. Er staan ook nog onbegrijpelijke passages  in: reeksen van drie woorden zonder context. Af en toe gebruikt De Vries ook moeilijke woorden (zie onder stijl).
Waardevol boek, maar niet gemakkelijk te interpreteren.

Recensies

"Eerder schreef De Vries Kleinzeer, een autobiografisch boek over de ongeneeslijk lijkende ziekte uit haar jeugd, waarvan ze toch genas en latere psychische stoornissen waaraan ze het hoofd moest bieden. De bakvis lijkt in fictievere vorm een variant te zijn op het eerdere boek. Helaas blijft de Vries door het gekozen perspectief wat hangen in het steeds afwijkender gedrag van Distel, zodat je niet een bredere kijk krijgt op de gebeurtenissen. De band met de moeder, haar zuster en in haar jeugd met haar vader blijft nogal onderbelicht." https://www.tzum.info/202...de-bakvis/
"De bakvis is het verhaal van een jonge vrouw die grip probeert te krijgen op het leven, op het vervliegen van de tijd, maar daar nooit lijkt in te slagen. Daarvoor is haar verdriet veel te groot en te onuitgesproken, te onverwerkt. Altijd voelt ze zich het doelwit van iets of iemand, nooit heeft ze echt rust, nooit vindt ze ergens troost. Niet bij bekenden, niet bij onbekenden, en ook niet bij de dieren en meubels die met haar praten. Liefde is voor haar: samen sterven in de flank van een dubbeldekker, zoals in het liedje van The Smiths, maar er is zelfs niemand om samen romantisch mee te verongelukken." https://www.de-lage-lande...tbaarheid/
"De roman is vrij kort en de ondergang van de hoofdpersoon begint al op de eerste pagina’s, waarbij de ‘begrafenis’ van de vader wordt beschreven. Hier begint ook meteen het spel dat de auteur speelt door de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten. Op de begrafenis worden er marsepeinen koekjes geserveerd, waar zij ziek van wordt. Dit gebeurt later steeds weer als zij de koekjes eet. Zij wijdt het aan het verdriet om haar vader, maar ze komt erachter dat de diarree wordt veroorzaakt door lactose-intolerantie. Een ogenschijnlijk clichématige emotionele passage, wordt zo bruut afgebroken. De Vries doet dit vaker. Dit geeft het verhaal een wrang-humoristische lading." https://boekenkrant.com/r...de-bakvis/
"De Bakvis is een fascinerend verhaal over onschuld, het seksualiseren van jonge meisjes maar ook over uitgestelde rouwverwerking en psychische problemen. Hoe hou je jezelf staande in het leven? Nadia de Vries laat met dit boek zien dat ze uitstekend literatuur kan schrijven. Dit is namelijk literatuur, dit is wat ik vind wat literatuur is. Scherp geschreven zinnen, een eigen stijl en een personage dat door straten en parken loopt en ondertussen orde probeert te vinden in de chaos in haar hoofd. Als je dit boek nog niet op je radar had, dan heb je dat nu." https://www.bookbreak.nl/...-de-vries/
"Het is het onderliggende thema dat dit debuut zeker de moeite waard maakt. De maakbaarheid van jonge meisjes, de culturele betekenis van het meisje in de westerse beeldwereld en hoe die twee, het meisje en de beeldcultuur, elkaar wederzijds blijven beïnvloeden. [.....] De verwijzingen naar America’s Next Top Model, de porno-industrie en muziekvideo’s zijn subtiel aanwezig in de tekst van De Vries maar maken het verhaal van de foto’s van Distel geloofwaardig en des te confronterender. Een culturele analyse van de fenomenen en de beeldcultuur is het boek zeker niet, maar het biedt wel de openingen om het gesprek daarover aan te gaan, zeker ook in onze huidige sociale media-structuren." https://www.hebban.nl/rec...-de-bakvis
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.068 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.

Boekenquiz 13 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Het verhaal wordt chronologisch verteld.
Het verhaal wordt grotendeeld verteld door de ik-verteller Distel.
Distels zus en moeder leven erg mee met de in problemen verkerende Distel
Op een bepaald moment zit het doucheputje van Distel verstopt. Wat doet ze eraan?
Hoe is Distels vader overleden?
Het is echt duidelijk dat het verhaal in de grote stad Amsterdam speelt.
Welke motieven zie je terug in het verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat valt je op in de stijl van De Vries?
Meerdere antwoorden mogelijk
De roman heeft duidelijk een open einde.
Ook eenzaamheid is een belangrijk motief?
Normaal hebben mensen sociaal contact met anderen. Met wie onderhoudt Distel een normaal sociaal contact?
Wezels zijn doorlopend motief in het leven van Distel. Waar zag ze de wezels voor het eerst in haar bestaan?
Distel wordt door de politie opgepakt. Er staat één zinnetje in de tekst waarvoor ze is opgepakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.